G4Media.ro

Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale: ”Nu spun că nu…

Sursa foto: NATO.int

Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale: ”Nu spun că nu sunt interesat” / S-a luat decizia militară ca Sibiul să fie centru de comandă NATO pentru flancul sudic al alianței / Șansele ca Iohannis să devină noul secretar general al NATO

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a anunțat la Sibiu că municipiul este nominalizat să devină centru de comandă al alianței pentru flancul sudic, iar la Summitul de la Vilnius din această lună urmează să se ia și o decizie politică în acest sens, cea militară fiind deja luată.

Geoană a fost prezent în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și a vorbit inclusiv despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis, fostul primar al municipiului, să devină noul secretar general al NATO.

”Așteptăm să luăm decizie politică. Decizia militară, opinia militară cred că este deja formată. (…) Decizia, evident politică, trebuie să o ia liderii noștri, dar este clar că de aici zona Europei de Sud-Est, avem un comandament terestru în Turcia, care probabil că va rămâne. Avem un lanț de comandă important la Napoli, unde amiralul Munsch, care este și amiralul flotei americane în Mediterană și evident comandantul suprem aliat, gen. Cavoli, care este și comandantul forțelor americane în Europa, aceasta este linia de comandă.

Dar în mod cert, indiferent de… Dar acest lucru îl vom comunica după Vilnius, așa e corect.  Dar aici, o zonă mare din flancul estic și într-o zonă chiar de sud-est, comanda va trece pe aici”, a declarat Geoană referitor la decizia ca Sibiul să devină centru operativ al NATO pentru flancul sudic al alianței.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre intenția sa de a candida la alegerile prezidențială.

”Până în momentul în care voi lua o decizie finală, cred că n-are rost să comentăm mai mult decât este nevoie. Am spus-o și o repet și o spun la modul cel mai onest, am o obligație de a sluji această alianță care mi-a oferit o poziție atât de importantă, cu tot ce pot și cu tot ce știu și asta fac, și evident că pe măsură ce mandatul meu la NATO începe, e tot prelungit, e adevărat… (…) Deci, să lăsăm lucrurile să-și urmeze cursul lor firesc, se vor decanta, într-un fel, cred și pentru România.

Aș mai spune un singur lucru, este o resincronizare a ceasurilor politice naționale, sunt atât de multe alegeri românești, europene și americane. Deci, într-un fel plecăm într-un ciclu întreg și evident că este o miză foarte mare. Nu spun că nu sunt interesat”, a mai spus Mircea Geoană.

Legat de posibilitatea la președintele Klaus Iohannis să devină noul secretar general al NATO, Mircea Geoană spune că deși nu poate comenta, el a observat că trendul ultimilor ani este ca această funcție să fie ocupată de personalități politice de prim rang și că decizia se va lua în această perioadă.

”Singurul lucru pe care poți să-l comentez este că, fără să fie o regulă, ultimii doi secretari generali, vorbesc doar de o anumită practică recentă NATO, sunt foști prim-miniștri. (…) Dacă acest lucru se confirmă, repet, nu e o chestiune absolută, asta înseamnă că practic, cei care sunt sau au fost în funcție atât de importantă ar avea o șansă să se califice. (…) Deci, încă o dată, vom vedea în primul rând ce se întâmplă peste câteva zile, pentru că discuția despre noul secretar general e încă în derulare, vom vedea care este decizia și vom vedea după aceasta care este momentul în care aliații vor trebui să aleagă un nou lider, sunt criterii geografice care se iau…”, a mai spus Geoană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. unii chiar merita sa mearga doar cu carutza …

  2. Vad o bătălie Geoană vs Drula … daca romanii și-ar folosi capul când pun stampila.

  3. Fain, in sfarsit s-a luat decizia rationala ca Turcia lui Erdogan sa fie abandonata ca si membrul principal al aliantei in zona asta. Faptul ca Romania a primit responsabilitatea si nu Ungaria mai spune ceva, cel mai probabil legat de bromanceu dintre Orban si Poo’tin

  4. Săracul Geoană se pare că-i nevindecabil la ce dimensiuni cognoscibile are !

  5. Johanis si NATO! Ha ha! Ce gluma buna! Doamna in varsta si mitraliera! Ce sa caute nenea in NATO? acolo e agentie turistica? Sau actioneaza propaganda ruseeasca?

    • Presa cumparata cu bani grei de catre psdnl trebuie sa presteze. In lipsa de idei si nu prea avand cum sa-l puna pe turist intr-o lumina buna, o tot dau inainte cu „iohanis sef la NATO!”. Sunt penibili.

  6. Ati vazut vreun politician roman care a lucrat la Parlamentul EU, la Comisie, care sa-si doreasca sa se intoarca la mafiotii din tara? Intrebati-o pe Codruta, Valean, Ghinea, etc? Va vor spune ca ei fac BINE pentru tara de acolo, dar fiti siguri ca se simt si ”inobilati” de anii petrecuti prin mari institutii europene si n-au chef de fapt sa joace pe scena damboviteana. Nici sa dea speranta tinerilor care inca mai sunt aici. Aici vrem circ, oameni cu dilpome false care ne duc cu zaharelul de la un mandat la altul. Geoana poate sa fie al doilea dulap cu succes dar nu cred ca oamenii si ”elitele” politice il vor.
    Apoi, noi ne miram cum a ajuns Geoana acolo? Probabil s-au gandit ca le va fi for ever loial, nu va ridica probleme, saracul la masa bogatului. Vice. Dar sa-l inlocuiesti pe Stoltenberg este alta poveste. Trebuie sa fii un sprinten conducator (leader), agil si care sa invete repede in 3D plus axa timpului. Analiza-sinteza-decizii. Nordicii au avantajul ca nu se cred mai buni decat altii, sau mai napastuiti decat altii, cuvant spus, sarcina facuta. Nu-si plang de mila. Toate acestea cu o mare probabilitate, sigur exista si exceptii. De fapt nu se discuta numele presedintelui mai de loc.

  7. „această funcție să fie ocupată de personalități politice de prim rang”
    Turistul de prim rang, nu cred ca e recomandat pentru aceasta functie operativa.
    Traim vremuri ln care tb sa fii treaz, vigilent, procupat si ferm !
    Geoana ar putea fi pregatit pentru un presedinte al unei Românii ce nu prezinta( deocamdata) un alt canditat pe masura, fiind un mult mai bun diplomat decat presedintii din ultimile 2 decenii, insa pt functia de sel al NATO, nu poate emite pretentii.
    Cat despre KWI: sa-si vada de treaba lui: Tenerife, Miami …

  8. „să lăsăm lucrurile să-și urmeze cursul lor firesc, se vor decanta, într-un fel, cred și pentru România”

    De 32 de ani, de când România este guvernată de gruparea cleptocrațică organizată după arhitectura unui grup infracțional de tip mafiot, lucrurile se tot așează… Cu efortul susținut al PSD, al cărui președinte a fost până în anul 2010.

    Este de neînțeles ce l-a recomandat pe domnul Geoană, fiul unui muzician militar, să ocupe o astfel de funcție într-o organizație de tip militar. Posibil, vocea și talentul.
    În fine, vorbind despre calitățile/abilitățile politice ale domnului Geoană, probabil, cel mai bine l-a descris cineva care l-a cunoscut foarte, dar foarte bine, domnul Ion Iliescu.

    • Fiul unui muzician militar??? Haha ce glumă bună. Mai răsfirați băieți,mai răsfirați:
      „Mircea Geoană s-a născut în București, pe 14 iulie 1958. Tatăl său, Ioan Geoană, a fost general în armata RSR și șef al Comandamentului Apărării Civile, învinuit în dosarul Revoluția română din 1989.”