Mircea Geoană, numărul doi în NATO, despre criza din Iran: Întreg sistemul de alertare nu a depășit limitele normale. Nu a fost vorba nicio secundă de risc pentru țara noastră/ Dialogul politic funcționează în NATO
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, luni seară, la Digi24, că pe toată perioada crizei care a escaladat între SUA și Iran, sistemul de alertare al organizației nu a depășit limitele normale. Numărul doi din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a subliniat în mai multe rânduri că România nu a fost supusă riscului ”nicio secundă” în timpul crizei, despre care Geoană consideră că a fost depășit. Secretarul general adjunct al NATO a mai declarat că militarii români din teatrele de operațiuni sunt extrem de respectați în cadrul organizației și al celorlalți militari și că ”mașinăria NATO funcționează perfect”.
Principalele declarații:
- Momentul de risc a fost depășit, dar trebuie să ne păstrăm vigilența și toate antenele deschise.
- Atunci când a existat momentul de risc, vreau să spun extrem de clar, că întreg sistemul de alertare NATO la care este racordat sistemul de la Deveselu nu a fost alertat dincolo de nivelul normal. Acum este alertat la nivelul minimal.
- Nivelul de alertare pentru România și Europa nu a crescut nicio secundă, nu a fost nicio secundă vorba de risc pentru țara noastră.
- A existat, într-adevăr, după conferința de presă a președintelui american o convorbire telefonică între președintele american și șeful meu, secretarul general al NATO. A existat o recunoaștere a faptului că NATO știe și poate să facă mai mult. Această capacitate de a construi sisteme care să se poată proteja singure există și se poate face la o scară mai mare. Acesta este sensul discuției cu președintele SUA.
- (e îngrijorător că Donald Trump a luat decizia uciderii lui Soleimani fără consultarea NATO) NATO devine pe zi ce trece incinta primordială pentru consultări între aliați. Este locul unde deciziile se discută. Au fost speculații înainte de Londra, că vom avea o întâlnire dificilă. Nu, NATO rămâne un loc al consultării. Diplomația este remarcabilă, există convorbiri zilnice între liderii alianței, între conducerea alianței și liderii statelor aliate, între președintele american și ceilalți aliați, dialogul politic funcționează în NATO. Uneori mai există și mici disfuncționalități.
- (despre militarii români în operațiuni NATO) Militarii români sunt extrem de respectați, sunt oameni super profesioniști (…).
- Mașinăria NATO funcționează perfect (…) Dintre națiunile componente, românii sunt printre cei mai entuziaști. Nu pot să nu spun cât de onorat sunt să reprezint, într-un fel, România, la nivelul NATO.
sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii