G4Media.ro

Mircea Lucescu, înapoi la națională după 38 de ani. Cum arată cariera…

Sursa foto: Inquam Photos/ Manases Sandor

Mircea Lucescu, înapoi la națională după 38 de ani. Cum arată cariera fotbalistică a tehnicianului în vârstă de 79 de ani

Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, este noul selecţioner al României, a anunţat frf.ro. „Eu vin cu tot sufletul, voi trebuie să mă acceptați cu tot sufletul. Cât am să dau o să fie cât pot să dau”, a declarat Mircea Lucescu la prezentarea oficială.

Mircea Lucescu revine în poziția de selecționer al naționalei după 38 de ani, devenind astfel, la 79 de ani, cel mai în vârstă antrenor al echipei naționale a României. El a semnat un contract pe doi ani, până în 2026, cu obiectivul clar de a califica echipa la Campionatul Mondial din 2026.

„O persoană marcantă în fotbalul mondial și, fără îndoială, unul dintre cei mai mari antrenori din sportul nostru. Mircea Lucescu se-ntoarce la echipa națională după 38 de ani. Ne bucurăm foarte mult că Mircea Lucescu a acceptat să revină la cârma echipei naționale într-un moment atât de important pentru fotbalul românesc, aflat într-o etapă de reconstrucție”, a punctat președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

„Vreau să arăt că se poate, să demonstrez acest lucru. La 79 de ani să-ţi asumi o asemenea poziţie, mai ales în situaţia în care toată lumea e cu ochii pe tine, până şi şoferul naţionalei e cel mai important şofer din România, nu e uşor..Nu am fost laş, când am fost rugat să vin, puteam să spun nu, să stau să mă antrenez cu strănepotul meu. Nu aveam nevoie de imagine, de bani, dar nu puteam spune nu echipei naţionale. Insistenţa a fost foarte mare, aş fi fost un laş, dacă refuzam”, a declarat Mircea Lucescu, citat de News.ro.

Performanțele ca antrenor

Cu 38 de ani în urmă, Lucescu a pregătit ultimul meci al naționalei într-un amical cu Norvegia, terminat 2-2, în 1986. Pe durata contractului său, longevivul antrenor a trimis selecționata României la un singur turneu final, UEFA Euro 1984, unde nu a reușit să treacă de faza grupelor. În acea competiție, care avea doar 8 echipe participante, România a făcut egal cu Spania (1-1), a pierdut cu Germania (1-2) și a fost învinsă de Portugalia (0-1).

În primul său mandat de selecționer al naționalei, România a disputat 57 de meciuri, obţinând 24 de victorii, 15 înfrângeri şi 19 egaluri.

Mircea Lucescu a încununat cariera sa longevivă cu numeroase titluri și trofee. Printre acestea se numără: Campion al României (Rapid București în 1999, Dinamo București în 1990), Campion al Ucrainei (Șahtior Donețk în 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014; Dinamo Kiev în 2021), o Cupa UEFA, actualul Europa League (2009 cu Șahtior Donețk), și o Supercupă a Europei (2001 cu Galatasaray).

Cariera de fotbalist

Ca jucător, actualul tehnician al României a evoluat pe poziția de aripă dreapta. Clubul său de suflet a fost Dinamo București, cu care a câștigat 7 campionate ale României și o cupă în perioada 1964-1990.

Ar fi o revenire de senzație a lui Mircea Lucescu într-una dintre cele mai mari competiții fotbalistice, de data aceasta ca antrenor, după ce, ca fotbalist, a reușit să ducă naționala, din postura de căpitan, la Campionatul Mondial din 1970, unde România a terminat pe locul 3 într-o grupă în care a jucat cu Cehoslovacia (victorie 2-1), cu Anglia (înfrângere 1-0) și cu câștigătoarea ediției, Brazilia (înfrângere 3-2). A bifat în total la națională 70 de selecții

Şi-a încheiat cariera de jucător la Corvinul Hunedoara (1977-1982), iar în acelaşi timp a început şi activitatea de antrenorat. A reuşit, chiar din primul an, promovarea în Divizia A, pentru ca în anii următori să se claseze pe locul 3 în prima divizie.

El figurează între primii 100 de antrenori ai lumii (locul 41) din primul deceniu al secolului XXI (2001-2010), conform clasamentului stabilit de către Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS).

France Football l-a plasat pe locul 41 în clasamentul celor mai buni antrenori din istoria fotbalului. Totodată, Lucescu este pe locul 3 într-un top al antrenorilor cu cele mai multe titluri. Peste el se află doar marii tehnicieni Pep Guardiola și Sir Alex Ferguson.

La 22 mai 2009, Mircea Lucescu a primit, din partea preşedintelui României, Ordinul Naţional ”Crucea României” în grad de Cavaler, ”în semn de înaltă apreciere a întregii activităţi fotbalistice şi a performanţelor obţinute ca antrenor. Iar la 18 ianuarie 2013, Lucescu a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. iliescu nu e mort „sarac si curat”. ce il recomanda pe asta? jucator de rahat? antrenor bun an 5 din 40 a dus turcia in rahat? haima nu avem si nopi o vloare sa o umplem de rahat ?

  2. il recomanda turcia

  3. e de raghat

  4. Ma uit la comentarii si ma apuca greata. Ce ați facut voi deosebit in viața asta? Si ce va califica pe voi sa judecati daca Lucescu este bun sau nu? Sa fiti integrii si sa asteptati rezultatele este greu, nu? Dumnezeu sa va tina sanatosi!