Mircea Macovei, directorul medical de la Suceava, care a chemat angajații la muncă invocând un ordin fals de ministru, se întoarce în funcție după ce s-a vindecat de coronavirus. Secretarul de stat Ionel Oprea: ”Care e problema mea? Ce motiv legal aș invoca să nu-și preia funcția?”
UPDATE 21:00 Secretarul de stat Ionel Oprea a confirmat pentru G4Media că Mircea Macovei va reveni în funcția de director medical al Spitalului Județean Suceava după ce acesta s-a vindecat de coronavirus. Macovei a invocat un ordin fals de ministru pentru a-și chema colegii la serviciu, deși unii erau suspecți de coronavirus, și a efectuat o intervenție chirurgicală, deși el însuși era suspect de coronavirus. Deciziile sale au dus la escaladarea situației din Spitalul Județean Suceava și, ulterior, din întregul municipiu care a fost închis total după ce lucrurile au scăpat de sub control:
”Da. Mâine sau poimâine o să revină. A fost testat negativ și va reveni în funcție. Asta e problema dânsului. Am înțeles că e o cercetare penală in rem, deci e problema lui. Care e problema mea? Dânsul este director medical al spitalului, nu a fost revocat, nu a fost suspendat, a fost indisponibil prin motiv de boală. În situația asta, dacă revine la serviciu, ce motiv legal aș invoca eu să nu-și preia funcția? Fiecare își poartă crucea. Dacă s-a purtat rău, urât, cu colectivul și e adevărat, va avea reacția, nu vă supărați, fiecare cum și-o generează. Va fi anchetat, plătește pentru asta, nu e treaba mea. Funcția este ocupată prin concurs. Este legal. Dacă va veni o sentință care îl destituie sau altă măsură administrativă din altă parte, da. Dar eu deocamdată n-am niciun motiv”, a declarat Ionel Oprea pentru G4Media.
Secretarul de stat a mai adăugat și că decizia demisiei îi aparține lui Mircea Macovei și că există posibilitatea ca acesta să renunțe la funcție după ce se va întoarce în spital. Oprea susține că revenirea lui Macovei în echipă poate întări colectivul de la Suceava:
”Dânsul poate să vină, să se integreze și să ia frâiele sau să-și dea demisia. E dreptul lui și nu am discutat acest aspect. Însă legal nu am cum. N-am venit aici să judec ce s-a întâmplat, am venit să rezolv problema și să încercăm să funcționeze spitalul, iar de aici încolo nu credeți că e mai adecvat ca o echipă să își rezolve problemele, adică să își spele rufele în familie? Nu credeți că va deveni o echipă mai puternică dacă va lua atitudine sau dacă îl va sprijini pe acest lider?”, a mai declarat secretarul de stat.
Referitor la ancheta in rem deschisă după ce Mircea Macovei a luat deciziile controversate, Ionel Oprea a declarat că așteaptă rezultatul anchetei și că există mai multe substraturi care vor fi astfel făcute publice:
”Va fi anchetat de organele în drept și veți afla atunci. S-ar putea să fie așa, s-ar putea ca informațiile care au circulat să nu fie exacte. Dar, credeți-mă că eu știu foarte bine ce s-a întâmplat în dedesubturile problemei și, de aceea, vă spun eu, cel mai bine e să vină, să lucreze, decide dacă rămâne sau pleacă. S-ar putea să plece, să decidă să plece, însă lăsați să meargă lucrurile de la sine fiindcă acest colectiv, într-un fel, a avut și gura astupată pentru un timp. S-au luat niște măsuri care nu erau pliate pe realitatea echipei. Lăsați-i să-și găsească drumul și o să-i ajut, promit. Pentru că știu niște lucruri pe care alții nu le știu. Sunt probleme de esență ale unui colectiv medical de o asemenea amploare, care are și personalități. Doctorii trăiesc în lumea lor și orgoliul pe care îl sesizați uneori este doar o exteriorizare a unor pulsiuni interne”, a mai declarat Ionel Oprea pentru G4Media.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai precizat că, în ce privește intervenția chirurgicală pe care directorul medical a făcut-o, deși acesta era suspect de coronavirus, acesta ar trebui lăsat să se lupte cu propria conștiință:
”Am fost întrebat dacă domnul Rîmbu nu ar fi bun să revină pentru că a fost un manager foarte bun. Am spus că după părerea mea a fost un manager bun, dar nu a fost un lider al unui colectiv medical de o asemenea complexitate. Și știu ce spun și am argumentele mele. Știți unde domnul Macovei va prelua un șoc? Pentru că dânsul a fost mâna, să zic așa, introdusă în această ecuație care a rupt pur și simplu acel colectiv în două. Și ca interese, și ca repulsie și ca tot ce vreți. Și probabil că dânsul, în noua situație, își va da demisia. Haideți să așteptăm puțin. Acea operație COVID este răspunderea dânsului și va răspunde în fața organelor de anchetă. Nu vreți să lăsați să se lupte cu propria conștiință? Lăsați, că va fi pus în fața… acum nu mai e nici fostul manager în spate, care l-a utilizat ca pion. Credeți-mă că am stat de vorbă cu dânsul și am înțeles multe lucruri care poate nici dânsul nu le-a înțeles, cu toate că a fost părtaș sau poate le-a înfăptuit”, a mai declarat Ionel Oprea pentru G4Media.
Știrea inițială
Mircea Macovei, directorul medical de la Suceava, care a chemat angajații la muncă invocând un ordin fals de ministru, se întoarce în funcție după ce s-a vindecat de coronavirus, transmite SuceavaLive.ro.
Potrivit declarațiilor lui Ionel Oprea, citate de publicația locală, secretarul de stat în Ministerul Sănătății trimis la Suceava pentru a gestiona situația spitalului, Mircea Macovei se va întoarce la muncă în 23 aprilie:
„Am purtat discuții cu domnul doctor Macovei. L-am întrebat în ce dispoziție se află, dacă se întoarce sau nu, pentru că noi avem niște militari care suplinesc anumite funcții. Dacă cei care au fost bolnavi se întorc la muncă, medicii noștri se întorc înapoi de unde au venit. Joi, 23 aprilie, se va întoarce domnul Mircea Macovei pe funcția de director medical, însă persoana care i-a ținut locul va mai rămâne o săptămână pentru a-l informa cu privire la deciziile și lucrurile care s-au schimbat cât el a lipsit. Domnul Macovei poate demonstra că acuzele ce i s-au adus au fost reale, la fel cum poate demonstra loialitatea față de echipă și instituție”, a declarat pentru SuceavaLive.ro., Ionel Oprea.
Conform informațiilor obținute de jurnalistul Victor Ilie și publicate în Libertatea în luna martie, directorul medical Mircea Macovei a invocat un ordin fals de ministru pentru a-i chema pe toți angajații spitalului la serviciu, deși mulți dintre ei erau suspecți de coronavirus.
Ulterior deciziei directorului medical, situația a escaladat în Spitalul Județean Suceava, acolo unde au fost infectate cele mai multe cadre medicale din țară, mai mult de jumătate din numărul total.
Acest lucru a dus la escaladarea rapidă a situației în întregul municipiu, Suceava fiind primul oraș închis complet în urma carantinării din 31 martie. Conform informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică la buletinul din 22 aprilie, în Suceava sunt infectați 2372 pacienți din totalul de 9710 de la nivel național.
Tot Libertatea a publicat informația conform căreia Mircea Macovei a pus o proteză de șold chiar în ziua în care a fost testat pentru COVID-19, fără să aștepte însă să-i vină rezultatul.
Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru cercetarea modului în care s-au desfășurat evenimentele sub managementul directorului medical Mircea Macovei și al managerului general Vasile Rîmbu, singurul demis de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur după ce situația a scăpat de sub control.
Inclusiv Flutur a fost infectat cu coronavirus și internat pentru tratament. În urma lanțului de gafe ale managementului celor doi directori ai Spitalului Județean, Suceava a fost denumită Bergamo de România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
43 comentarii