G4Media.ro

Mircea Miclea: Creativitatea și inovația necesită proximitate. Numărul de idei pe care…

Mircea Miclea: Creativitatea și inovația necesită proximitate. Numărul de idei pe care le produci crește dacă stai lângă celălalt, față în față, dacă vorbești cu el și ai discuții informale

„Trăim într-un mediu volatil, nu am putut prezice pandemia, nu am putut prezice războiul”, spune profesorul Mircea Miclea, în cadrul podcastului On Campus. Cum se pot adapta companiile, cum ne putem noi adapta la acest mediu în schimbare? Mircea Miclea, ministru al Educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune că „trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia. Coeziunea îți reduce din vulnerabilitatea la factorii “adversivi”.

Fiecare om are nevoie nu numai de identitate personală, ce vreau eu să fac, când am chef, avem nevoie de o identitate colectivă, pentru că ne oferă și stabilitate mintală, stabilitate pe care tu o poți apoi utiliza ca să îți vezi de mai bine de a te juca cu copilul tău, de a avea o relație bună cu iubita ta”.

Mircea Miclea vorbește și despre importanța interacțiunilor și riscurile izolării sociale: Oamenii trebuie să se gândească ce li se va întâmpla, dacă vor continua să trăiască atomizati, izolați. Vor pierde o serie de competențe legate de comunicare socială, interacțiune, rezolvare de conflicte proximal, cum să rezolvi un conflict. Cineva poate să spună că nu ne interesează. Dar dacă ai un copil care are o astfel de problemă la școală, ce competență ai să îi dai un sfat, să îi spui cum să rezolve un conflict pe care îl are cu colegul de bancă, din moment ce tu habar nu ai?

Dacă continuăm să ne atomizam și fiecare stă doar cu dorințele lui, cu ce are el chef, se poate ajunge la tulburare mintală. Am văzut în timpul pandemiei, cand a crescut rata de anxietate și depresie la copii cu 36 % – 42%, depinde de studii. Asta înseamnă atomizarea”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Acuma înțeleg eu de ce-s așa slabe tezele ălora. Pe de altă parte, poți să pui un Ciucă, Bode, Tîlvăr lîngă Eistein, tot nu se prinde nimic de ei. Că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

  2. In pandemie a tăcut. Ia uite ce zice acum: „stai lângă celălalt, față în față”.
    De ce a tăcut?

    • Ca sa se mire prostii anonimi :)))

    • @ anonim

      Chiar pe site-ul acesta gasesti mai multe articole din pandemie cu texte de Miclea! Despre ce trebuie sa faci in pandemie, cum sa pastrezi legatura cu cei dragi, etc.
      A scris si in multe alte locuri. Un simplu search pe Google te va ajuta…
      Tu scrii ca sa nu adormi…

    • @banu
      Tu de ce te miri?
      @hm
      Nu a zis nimic de importanta păstrării contactului fizic și de a discuțiilor fata în fata, fără masca.

    • @ anonim

      Nu scrie nici aici Miclea despre discutii „fata în fata, fără masca” !!!
      Pana la urma are dreptate Banu ca esti pur si simplu un neghiob…

      In familie oamenii nu au purtat NICIODATA masca, dar au purtat in societate. Si a fost foarte bine! Au putut sa comunice fata in fata, CU MASCA, fara probleme – ba chiar nivelul de empatie A CRESCUT, fiindca trebuie sa fii si mai atent la celalalt cand exista o bariera de comunicare! Exact asa cum, intr-o situatie obisnuita, daca comunicam cu o persoana cu deficiente de vorbire suntem MAI ATENTI la ceeace incearca el sa ne spuna – si in felul acesta suntem mai empatici fata de comunicarea lui! Asta ofera COEZIUNE (despre ASTA scrie Miclea) tesaturii sociale!

  3. m-am reincarnat pe educatie si inovatie, cum comentati

  4. Tâmpenii. Lucrez remote de 3 ani, am 2 firme și comunic doar pe Whatsapp și doar când sunt chestii mai complicate folosesc telefonul. Nu are nicio treaba inovația cu ce zice omul asta. Cel mai mult contează sa asculți ce îți spune clientul. În general inovația nu vine din interior

  5. Cu atâția Doctori, cum se face ca suntem ultima țară la inovații, chiar și in urma Bulgariei ?

  6. In 15 de la aderare, Romania NU poate mentiona nici o realizare cu bani din fondurile UE, care sa insemne DEZVOLTARE moderna!
    „Nu se prea mai poate face nimic legat de banii prăpădiți aiurea în 15 ani și jumătate de când suntem membri UE.
    Dar am putea încerca să facem ceva mai bine în viitor.
    Încercăm? Nu.
    Așa cum am luat milioane pentru a construi centre de informare turistică în localități pe unde turiștii doar trec în goana mașinilor, ne pregătim să împrumutăm prin PNRR sute de milioane de euro pentru a construi piste de biciclete care se învârt, ducând de nicăieri niciunde și la care, pentru a ajunge, ai nevoie de elicopter.
    Să nu disperăm însă. Până când nu vom cere de la UE bani ca să asfaltăm râurile, nu e chiar totul pierdut.”!!!!!

  7. @ Dacă sunt și pensionari speciali de la Uniunea Scriitorilor cu lucrări publicate în care s-au comis și plagiate, ?
    & Despre pensii speciale, LEGE nr. 8 din 11 ianuarie 2006 (*republicată*), ?