G4Media.ro

Mircea Miclea, despre fișa de feedback prin care elevii notează activitatea profesorilor:…

Mircea Miclea / Foto: Captură Youtube NCN Romania

Mircea Miclea, despre fișa de feedback prin care elevii notează activitatea profesorilor: E un pas înainte într-o direcție bună. Elevii ar putea evalua și aplicabilitatea și transferabilitatea / Propunerile fostului ministru

Fostul ministru al educației Mircea Miclea apreciază inițiativa ministerului de a aplica de anul viitor o fișă de feedback semestrial, în care elevii notează activitatea profesorilor. „Cred că trebuie salutată inițiativa ministerului, e un pas înainte într-o direcție bună”, spune pentru Edupedu.ro psihologul, fondator al școlii cognitive în psihologia românească. Miclea avansează o serie de propuneri de îmbunătățire a actualei fișe de evaluare a profesorilor.

Fișa de feedback semestrial, în care elevii notează activitatea profesorilor pe o scală de la 1 la 5, în funcție de acordul sau dezacordul privind afirmațiile cuprinse în documentul tipizat, a fost publicată de Ministerul Educației. Ea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, ca parte a metodologiei de colectare a feedback-ului asupra activității profesorilor, de la elevi, pentru a se aplica din următorul an școlar.

Mircea Miclea, profesor universitar și fondator al institutului privat de cercetare Cognitrom, despre metodologia de feedback din partea elevilor:

„Cred că trebuie salutată inițiativa ministerului, e un pas înainte într-o direcție bună. E adevărat că e făcut cu întârziere, dacă ne uităm ordonanța de urgență pe care se întemeiază ordinul era dată din 2005, când eram la minister, dar din păcate a fost ignorată sistematic. Acum e un pas înainte înspre o direcție bună. E de apreciat.

Dar aș avea câteva propuneri.

Prima este de perfecționare a scalei de evaluare sau de feedback, cum este numită, având o concepție teoretică mult mai clară. Este necesară o concepție teoretică mult mai clară. (…)”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Clantau de serviciu!!! Oameni buni, vedeți-vă de treaba, ignorarati asemenea specimene, din seria căcărau, care nimic nu au făcut la viata lor, dar au CV-ul mai tare ca napoleon. Cred ca asemenea fise sunt o încercare de a readuce epoca de aur în învățământ, toate loazele trec și planul cincinal este se realizeaza. Pentru copiii voștri căutați, poate în privat, cei mai buni profesori ca școală romaneasca e corect poltic și a încăput pe mana unor ticăloși.

  2. Școala cognitiva a fost demult surclasată de școală integrativa, ca număr de cursanți, de absolvenți etc.

  3. La fiecare sfarsit de saptamana, micutul Einstein completa fisa educatoarei, notand scaparile la capitole importante ca personal developmentul, teambuildingul sau creative driveul.

    Prostovanii cred ca asta e comunism, dar in realitate comunismul s-a bazat pe puterea fiecaruia de a deveni mai bun, de a-si dori sa fie mai bun. Standardizarea carcotelilor mucosului, ridicarea lor la rang de realitate sunt perfect opuse. De acum inainte, ni se va repeta ca nu e adevarat ca unii copiii au materialul genetic si anturajul / familia de cacat; cumva va fi vina invatoarei de la clasa a patra ca ei nu stiu sa citeasca si ca se complac in analfabetism.

    Cum analfabetii vor ramane cu milioanele, va rezulta ca majoritatea invatoarelor sunt malefice. Deci nu o anume doamna invatoare Popescu e de vina, ci intregul Minister al Educatiei. Chiar daca aceste scoli alfabetizeaza multe alte milioane, li se va reprosa ca nu au reusit sa combata demoralizarea pe care orice studiu al micii publicitati la „oferte serviciu” ne-o induce.

    Luna trecuta l-am vazut pe unul Dobrincu, un dobitoc care nu a luat bacul, facand turul televiziunilor, de la Antene la Digi, explicand ca e victima sistemului. Nu dirigintele Ionescu, nu proful de mate Vasilescu, nu directorul Georgescu. Nu, intreg universul conspira sa-i fure bacul lui Dobrincu. Deci samanta este plantata.

    Oprimarea de catre MEC ar fi echivalentul dambovitean al rasismului sistemic, la fel de imposibil de dovedit sau combatut. Prinde sistemul, scoate-i ochii?

  4. Nea Miclea am si „io” cateva intrebari :
    – daca profesorul il lasa pe unul corigent pentru ca nu invata, ce feedback credeti ca va avea profesoru’ de la elevul respectiv?
    – daca la o clasa este un profesor „bun” care nu lucreaza nimic cu elevii, dar curg notele bune ca pe conducta, ce feedback va primi profesorul respectiv?
    – dar daca, dupa profesorul „bun”, vine la clasa un profesor „rau” care ii pune pe elevi sa invete si le arata adevarata valoare, ce feedback va primi?

    Solutia este una, evaluarea periodica a profesorilor printr-un examen in fata unei foi albe.

  5. Noaptea mintii!
    Profesori universitari care habar nu au ce înseamnă să lucrezi cu copiii și cu adolescenții.
    Ce visează noaptea,impun ziua.

  6. Vise, vise…
    }ncerc sa-mi imaginez cum va fi apreciat profesorul de istorie sau cel de sport de catre elevii de la mate-info la categoriile „aplicabilitate”, legatura cu alte discipline”, „starea de bine”. Am dubii ca vreun departament de pregatire a personalului didactic le poate propune celor doi „masuri de dezvoltare profesionala”.

  7. Evaluarea se face intotdeauna de o persoana care are cel putin nivelul de pregatire al celui evaluat. Cum poate un elev sa evalueze un dascal??? O idiotenie mai mare nu putea gandi si sustine dl Miclea!!!

  8. Miclea asta ar trebui sa treaca si pe la un consult! Unul psihatric desigur!!