G4Media.ro

Mircea Miclea: E o modă acum că trebuie să-i lăsăm pe copii…

sursa foto: UNICEF

Mircea Miclea: E o modă acum că trebuie să-i lăsăm pe copii să facă numai ce le place lor să facă. Nu e bine. Educă-te să-ți placă ceea ce ești obligat să faci, nu să faci doar ceea ce îți place

Psihologul Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a explicat de ce e important să nu facem doar ceea ce ne place și mai ales cum să ne educăm să ne placă ceea ce facem, transmite Edupedu.ro.

„E o modă acum, care bântuie printre părinți și părinții spun că trebuie să-i lăsăm pe copii să facă numai ce le place lor să facă. Nu-i bine. Diferența dintre noi ca adulți și copii este că noi trebuie să ne gândim în primul rând la ce le folosește lor, nu la ce le place lor. Ei se gândesc tot timpul la ce le place. E firesc”.

În conferința eveniment, intitulată „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”, organizată la Reșita, pe 26 mai 2023, Mircea Miclea a subliniat ce trebuie să facă părinții pentru a nu cădea în capcana „unei ideologii care nu are bază științifică”, aceea că trebuie să facem doar ce ne place.

Psihologul Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației, a răspuns întrebării adresate de un alt fost ministru, Daniel Funeriu, în cadrul conferinței desfășurate la Reșița: „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”.

Daniel Funeriu l-a întrebat care este echilibrul dintre „a face ceea ce îți place” și a „te educa astfel încât să-ți placă ceea ce ești obligat să faci”?

Mircea Miclea a explicat că în primul rând părinții trebuie să știe că această modă prin care se vehiculează ideea că trebuie lăsați copiii să face doar ce vor nu este una benefică.

„Diferența dintre noi, ca adulți, și copii este că noi trebuie să ne gândim în primul rând la ce le folosește lor, nu la ce le place lor. Ce le place lor e un default. Ei se gândesc tot timpul la ce le place. E firesc. (…) Nu ne place să învățăm? Dar ne e de folos să învățăm. Nu ne place să avem anumite reguli, dar e de folos să învățăm anumite reguli, pentru că după aceea, când ajungem la viața de adult, totul e reguli. (…)

Ce trebuie să facem noi? Să îi stimulăm pe copii să își descopere pasiunile, dar în același timp ei trebuie să dobândească niște reguli pe care noi, ca adulți responsabili, trebuie să le creăm, să le oferim, să le modelăm, adică să facem și noi ceea ce le spunem lor să facă. Și în felul acesta ei vor asimila regulile”, spune Mircea Miclea.

Citește tot articolul și vezi dialogul video pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Copiii sunt expuși unor experimente ale social media. Greu de urmat, greu de interzis. Vai de ei.

  2. „Nu e bine. Educă-te să-ți placă ceea ce ești obligat să faci…”

    Domnu’ Mircea, atât de mult „m-am educat să-mi placă ceea ce am fost obligat să fac” pe vremea comuniștilor, că ajunge pentru trei generații din familia mea…Se vede treaba că domniei-voastre nu v-a ajuns.

  3. Copiii trebuie educati sa faca cat mai mult din ce le place si minimul necesar din ceea ce e NEVOIE sa faca.

    Sub nici o forma nu-mi educ copiii sa faca ceva in mod obligat. Le explic ca obligatia care nu e o necesitate trebuie evitata. Altfel, la fel cum a zis si Constantin, continuam comunismul sau alta forma de totalitarism.

    Psihologia lui Miclea se pare a fi invatata din cartile dinainte de ‘89. Necesita un update urgent.

  4. Mircea Miclea are dreptate, dar cine sa-l auda? De la un timp, vocile copiilor sunt mai clare decat ale ministrilor.
    E bine sa avem copii inteligenti, cu simt civic, care sa se si exprime. Dar nu exagerat, cum se intampla adesea si nu ei trebuie sa stabileasca regulile dupa care sa functioneze scoala.
    Si parintii trebuie sa atenti si exigenti, dar nici ei nu trebuie sa o faca pe patronii.
    Dar toate acestea se intampla si vina nu o au nici elevii, nici parintii, ci golul care exista acolo unde ar trebui sa fie creierul scolii romanesti.
    Scoala este finantata din banii poporului prin intermediul statului si trebuie sa satisfaca interesele adevarate ale natiunii. Nu capriciile copiilor sau ale parintilor, ci necesitatea ca aceasta natiune sa fie bine educata si sa aiba un viitor.
    Pentru aceasta, ar trebui ca niste minti luminate sa stabileasca care este modelul de om pe care scoala ar trebui sa-l formeze. Sa conceapa strategiile adcvate, regulile, continutul, structura Invatamantului de stat.
    Aici este defectiunea. Cei care au acaparat acesta tara nu se gandesc la interesele ei. Acolo unde ar trebui sa fie creierul Scolii, sunt numiti clienti politici, indivizi mediocri sau submediocri care au nenorocit Scoala.
    Dar, cu toata ticalosia mafiei politice, acest lucru nu s-ar fi intamplat daca am fi avut o elita intelectuala autentica. Care sa inteleaga gravitatea situatiei si sa impuna solutii inteligente.
    Din pacate, s-ar parea ca si aici, stam foarte prost. Pitita prin diverse academii, tolerand sau colaborand cu tarabele de vandut diplome si de fabricat doctorate, elita noastra sau ne-a tradat, sau este ea insasi atinsa de impostura.

  5. Dar,dacă placerea copilului coincide cu ceea ce este nevoie sa facă?Se întampla rar la noi si frecvent in lumea civilizată.Se cheamă identificarea talentelor sau ajutorul în „gasirea vocatiei”.Ramane majoritatea copiilor,care ideal ar fi sa faca ceia ce zice(este un concept modern) adevaratul fost ministru al educatiei.Foarte efemer,pe functie,din pacate!