G4Media.ro

Mircea Miclea: Evaluarea Națională poate fi schimbată cu o examinare cu elemente…

Mircea Miclea / Sursa foto: Ciprian Hord

Mircea Miclea: Evaluarea Națională poate fi schimbată cu o examinare cu elemente transdisciplinare prin schimbarea legii educației, aplicarea unui curriculum hibrid și prin formarea profesorilor

Evaluarea Națională poate fi schimbată cu o examinare cu mai multe probe, inclusiv transdisciplinare, așa cum au cerut recent un director de școală și un lider de sindicat, dacă Legea educației Iohannis-Deca este modificată, dacă se schimbă curriculumul și este înlocuit cu unul hibrid și dacă profesorii sunt formați. Analiza vine de la fostul ministru al Educației Mircea Miclea, cel care în 2011 alături de ministrul de atunci Daniel Funeriu a introdus în Legea educației schimbată anul trecut de Ligia Deca un examen transdisciplinar la Științe, alături de mai multe probe, pentru evaluarea elevilor la finalul gimnaziului.

„Pisica putea fi «ruptă» în 2011”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru Mircea Miclea, ce a explicat că Legea statua atunci ca evaluarea să fie susținută la clasa a IX-a (care ar fi trebuit să fie clasă de gimnaziu, nu de liceu) la Limba română, la Limbă străină, la Competențe digitale, Competențe civice și competențe interdisciplinare – prin Științe. „Era deja din 2011 scrisă legea aceasta, din păcate nu a fost acceptată, a fost printre primele articole boicotate din legea intrată în vigoare și anulate de Guvernul Ponta. Acum, după 13 ani, lumea începe să revină. Este de bun augur, dar nu cred că este masă critică pentru așa ceva”, a precizat Miclea.

Fondator al școlii cognitive în psihologia românească și președintele Comisiei prezidențiale pentru Educație înființată de președintele Traian Băsescu pentru a realiza Legea educației implementată în 2011, Mircea Miclea a explicat pentru Edupedu.ro cum ar putea fi aplicată evaluarea cu elemente transdisciplinare la finalul gimnaziului, în locul actualei Evaluări Naționale cu doar două probe: Română și Matematică.

Rep: Directorul de școală Viforel Dorobeanțu a făcut la începutul săptămânii, în prima zi de examen pentru elevii de clasa a VIII-a, apel public către toți profesorii „să «rupem pisica în două» și să schimbăm acest tip de examen, înlocuindu-l cu o evaluare similară cu cea din clasa a VI-a, cu mai multe probe de examen: – comunicare (limba română, limba străină), matematică, științe (fizică, chimie, biologie). Fără să mai punem o presiune imposibilă pe copii care, în aceste două zile de examen, trebuie să performeze doar la matematică și limba română!” Care este evaluarea dumneavoastră, sunt astăzi părinții și profesorii mai deschiși spre o evaluare mai onestă decât au fost în 2011 când au respins noile tipuri de examene lăsând politicienii să amâne aplicarea legii 1/2011 la acest articol? 

Mircea Miclea: Eu mă bucur că apar astfel de poziții, dar nu cred că deocamdată cei care susțin schimbarea au făcut masă critică. Pisica putea fi „ruptă” în 2011, atunci a fost introdusă la clasa a IV-a evaluarea transdisciplinară, dar reamintesc că în articolul 74 al variantei inițiale a Legii [Legea educației nr.1/2011 cunoscută ca Legea Miclea-Funeriu – N.Red.] era propusă ca inclusiv Evaluarea la intrarea în liceu să fie transdisciplinară. Evaluarea a fost gândită după următoarea logică: tot ceea ce este important trebuie învățat și evaluat. Prin urmare, Evaluarea era stabilită la articolul 74 din Legea 1/2011 la Limba română, limbă străină, competențe digitale, competențe civice și competențe interdisciplinare, prin științe. Era chiar scrisă în lege materia de examen: Științe.

Teoria pe care și-o fac copiii cu privire la învățare este determinată de evaluare. Dacă noi evaluăm numai Română și Matematică, atunci nicio altă competență nu va fi considerată importantă de elevi. Și atunci s-a mers pe logica asta la evaluare. Era deja din 2011 scrisă legea aceasta, din păcate nu a fost acceptată, a fost printre primele articole boicotate din legea intrată în vigoare și anulate de Guvernul Ponta. Acum, după 13 ani, lumea începe să revină. Este de bun augur, dar nu cred că este masă critică pentru așa ceva.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează