G4Media.ro

Mircea Miclea: În toamnă, când vom merge la școală, vom ști cum…

Mircea Miclea: În toamnă, când vom merge la școală, vom ști cum să procedăm? Nu, pentru că n-am experimentat / Poți începe în județele cu puțini infectați, prin a merge la școală cu jumătate din efective

“Sunt studii foarte serioase despre risc. Ele arată următorul lucru: un sistem este mai în siguranță dacă începe să experimenteze. Învață din ce experimentează, se corectează și atunci devine din ce în ce mai în siguranță”, a declarat pentru Digi 24 fostul ministru al Educației Mircea Miclea. “În toamnă, atunci când vom merge la școală, vom ști cumva cum să procedăm? Nu vom ști, pentru că n-am experimentat în acele locuri unde riscurile erau mici”, a precizat Miclea.

Profesor la Facultatea de Psihologie de la Universitatea Babeș-Bolyai și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, Mircea Miclea a afirmat într-un interviu acordat Digi 24 că experimentarea în educație se poate face în județele în care cifra de infectare este extrem de mică.

“Poți începe acolo, de exemplu, prin a merge la școală cu jumătate din efective. (…) Dacă tu ai merge cu jumătate dintr-o clasă de la 8 la 10, apoi de la 10 la 12 cu cealaltă jumătate de clasă – repet, în aceste zone – atunci practic s-ar preda materie. Ai transmite tu, ca stat, un mesaj foarte important: învățatul este un lucru important, trebuie să fie făcut! Școala este importantă! Nu cum se transmite acum: că învățatul nu e important. Oricum, mergeți-nu mergeți la școală, vi se încheie mediile, totul să fie bine – ceea ce e distrugător pentru mentalitatea tinerilor”, a susținut Miclea.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Greu de contrazis dl. Miclea. Are categoric dreptate.

  2. S-a decis deja cu invatamantul. Sunt sigur ca Miclea are si alta treaba zilele astea!

  3. Oare nu ati fost ministrul educatiei dar ati demisionat pentru ca nu s-a alocat suma solicitata din bugetul national?

    Mai bine ma uit la meci din fotoliu de acasa decât sa încerc sa joc fara adidasi.

    Pare mai simplu sportul din tribuna decât cel din teren.

    • „Mircea Miclea este psiholog, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza legii educației nr. 1/2011.”

      P.S. Inainte de „dar” se pune virgula.

  4. Excelenta teorie, practica ne omoara.

    Cum stabilesti care judete sunt „putin afectate”?
    Cum alegi ce clase sa mearga si ce nu? De regula se lucreaza in doua schimburi cu clasele pline, deci e clar ca nu pot toti sa intre la cursuri. Trebuie sa alegi.
    Ar trebui clasele dezinfectate dupa fiecare curs, cine face asta si cum? Mai ales in zonele rurale.
    Si ultima problema. Ok, o sa avem apoi 20 de judete unde elevii au facut materia si restul de 20 unde nu au parcurs-o dar examenel nationale se dau la toate materiile. Practic ii lasi in urma pe aia din judetele afectate si creezi inegalitate de sanse, ceea ce nu este deloc corect.

    Nu este o idee rea, dar trebuie gandita mai bine. El a prezentat-o ca sa dea bine la electoratul lui, dar ne putem inspira din ea.

    • A prezentat-o ca sa dea bine la electoratul cui?!
      Are dreptate pe toata linia, indiferent cum pui problema. Deja cand te gandesti ce scoli sa alegi, cum sa organizezi pauzele, dezinfectarea si alte lucruri, faci mult mai mult decat se face acum si cu risc minim. Acum nu se face nimic, chiar nimic.
      Dumneata n-ai argumente, doar cartesti. Ca-i nedrept, ca-i greu, ca-i albastru.
      Mai bine nu ajuti pe nimeni decat sa ajuti doar pe cativa, da? Asta-i buna… Etica si echitatea socialista, da! :)))

    • Valisor .Cum adica pe toata linia ? Care linie ? A cui dreptate ? Ce-i greu , ce-i albastru ?

    • @albina
      Ai multe intrebari si azi n-am rabdare. Vino maine si discutam despre culori.

  5. Problema invatamintului ca si cea a restaurantelor sau activitatilor sportive este deosebit de greu de rezolvat . Orisice problema sanitara, legata de coronavirus , cit de mica ar fi ,goleste instantaneu pentru multa vreme locatiile in care se desfasoara aceste activitati . Ca un concept general valabil este necesara identificarea tuturor focarelor de infectii , anticiparea prezentei virusului in alte posibile focare si izolarea acestora pentru o buna perioada de timp .Abia dupa ce aceste focare sau viitoare presupuse focare ,sunt identificate de organele sanitare si aratate celor ce sunt gestionarii acestor situatii , adica guvernantilor , abia atunci se poate redeschide partial cu titlu experimental citeva locatii . Daca rezultatele sunt -OK- atunci se poate merge mai departe . In principal insa trebuie reconstruite toate formele de invataminit si priviind in viitor trebuie digitalizat aproape in intregime tot sistemul . Vor exista la inceput si locuri unde digitalizarea nu este posibila din lipsa de echipamente scolare de acest fel , dar sunt convins ca sistemul va fi ajutat in aceasta privinta de marile firme private , multinationalele cindva condamnate si in citiva ani totul va deveni o istorie ce ne va amuza . Digitalul, mai peste tot va prelua , va lua locul, contactului direct ce a devenit deja nefolositor si producator de pagube in rindul umanitatii .

    • Da, cel mai bine e sa stai, mai ales daca esti profesor. „Focarele” alea se ascund bine de tot pana porneste o scoala, asa-i? Ai 20 de bolnavi intr-un judet si toate „focarele” o sa fie exact langa scolile ce urmeaza sa fie deschise. Logica de doi bani. Ce vrei dumneata (adica siguranta absoluta) e exact ce n-o sa avem nici pana la toamna si nici incepand din toamna. Un argument pentru inceperea scolii in toamna ai? Nu-i prea devreme? Nu cumva ai impresia ca se va face „o identificare a tuturor presupuselor focare” in TOATA tara? :))))
      Ridicoli mai sunteti….

    • Se pare ca vorbesti pe linga subiect , poate din dorinta de a zice si tu ceva impotriva Ce nu intelegi amice , tocmai focarele si localizarea lor interzic automat deschiderea in apropierea (distanta stabilita de guvern )acestora a scolilor sau a altor forme de invataminit . Ai o logica ,dar unde ai pirdut-o .Ce e greu sa intelegi ?

    • Vali . Sa iti scriem cu litere de tipar?

    • VALI: Cauta focarele sa nu le pierzi , daca nu stii sa socotesti semneaza cu destu

    • @mafalda
      N-am nicio idee ce vrei sa spui sau sa arati. Asta-i compunere de clasa a III-a si nici aia de B, lipsesc puncte si virgule.
      @albina
      Scrie cu ce vrei tu si-ti face placere. Nu-mi scrie mie, scrie tuturor, hai sa ne vada toti copiii.
      @v
      da

  6. Miclea, dacă ești așa tare, fa tu un plan. Dar nu pe 5 pagini, pentru a aduce 3.5 milioane de copii la școală trebuie sa ai școală. Altfel, acest articol este de 2 bani, e plina presa de articole de 2 bani, fara nici o soluție practică. Hai, că pari deștept – scrie planul și posteaza-l aici, pe G4

  7. Hai, oameni buni si postaci, Miclea nu-i un cetatean oarecare si o sa postez si-o sa dau share peste tot din ce spune despre educatie. Daca aveti treaba de la partid va stau la dispozitie, doar stati in grup ca nu-i usor cu mine. „Romania educata” e zero barat, zice Miclea; sa nu dai drumul scolilor si sa-i treci clasa oricum e rusine, zice Miclea. Se intampla ca l-as vota cu doua maini si mi-as dori sa am mai multe pentru asta, doar ca nu candideaza si n-are partid (cum insinueaza mai sus un cetatean cu putina minte si chiar mai putina rusine).
    Mai multa viata, cetateni, sunt aici cand vreti.
    Oricand. Indrazniti.

  8. Doar sa stiti ca nu-mi plac prostii si, oricat m-as stradui, pana la urma tot se vede cand vorbesc cu ei.

  9. zice bine domnu Guță

  10. Într-adevăr ce spune acest om este revelator in acest ocean de teama, nesiguranta, confort…toate acestea presarate cu multa prostie.
    Cu atat mai mult de admirat, cu cat iti dai seama de eforturile pe care le face pentru a convinge lumea de ceva foarte evident, lovindu-se de o rezistenta si o incapatanare tâmpă!