G4Media.ro

Mircea Miclea: În toamnă ne vom confrunta cu două pandemii: pandemia de…

Mircea Miclea: În toamnă ne vom confrunta cu două pandemii: pandemia de frică și cea a coronavirusului. Există deja o tendință, din cauza supraprotecției pe care o asigură părinții în ultimii 10-15 ani

Riscul cu care se va confrunta societatea românească în această toamnă este “ca pandemia fricii să depășească impactul negativ pe care îl are pandemia coronavirusului”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Mircea Miclea. Acesta a atras atenția că “supra-protecția atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor, deși pe termen scurt e liniștitoare, pe termen lung accentuează anxietatea”.

“Cu măsuri de siguranță, dar dacă copiii intră la clasă, atunci se va reduce frica. Prin expunere repetată se va reduce frica”, a precizat Miclea.

Fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, acesta a explicat pentru Edupedu.ro ce efecte produce mai departe frica, în dezvoltarea copiilor. “Și există deja o tendință, din cauza supraprotecției pe care o asigură părinții în ultimii 10-15 ani. Există date care arată că anxietatea nu numai că a crescut (1 din 3 oameni pe parcursul vieții are o tulburare de tip anxios), dar a și coborât la nivel de vârstă. Incidența cea mai mare nu e la 27 de ani, ca înainte, ci la adolescență. Acest lucru arată că protecția excesivă duce pe termen lung la creșterea anxietății. E firesc ca părinții să-și protejeze copiii, dar excesul de protecție îi va dezavantaja pe propriii lor copii”, avertizează Miclea.

Rep: Care este opinia dvs cu privire la condițiile de redeschidere a școlilor, cuprinse în Ghidul lansat în dezbatere de Ministerul Sănătății?

Mircea Miclea: Apreciez lăsarea deciziei la nivel local. Este un pas înainte, pentru că permite mai multă flexibilitate. Cred că este un ghid care poate fi îmbunătățit pe măsură ce apar situații concrete.

Aș sublinia că în toamnă nu ne vom confrunta cu o singură pandemie, cea de coronavirus, ci cu două pandemii: pandemia de frică și pandemia coronavirusului. Riscul este ca pandemia fricii să depășească impactul negativ pe care îl are pandemia coronavirusului. E posibil ca părinții să fie extrem de anxioși să-și dea copiii la școală, e posibil ca profesorii să fie extrem de anxioși să intre la clasă și, dacă nu vom scăpa de aceste frici oricât de greu ne-ar fi, atunci anul școlar va fi puternic periclitat, indiferent de cazurile de coronavirus.

Supra-protecția atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor, deși pe termen scurt e liniștitoare, pe termen lung accentuează anxietatea.

În sensul că pe măsură ce te protejezi, creierul accentuează pericolul. Dacă ne uităm la cercetările științifice, vedem că expunerea este calea de a scăpa de frică. Cu măsuri de siguranță, dar dacă copiii intră la clasă, atunci se va reduce frica. Prin expunere repetată se va reduce frica.

Rep: Cum estimați că vor reacționa autoritățile în cazurile de apariție a unor focare de COVID-19 în școli? Vom avea închideri și redeschideri așa cum vedem în Germania, de exemplu, sau credeți că la un moment dat vom ajunge tot la închiderea tuturor școlilor?

Mircea Miclea: Eu sper să luăm exemplul Germaniei și al Angliei, unde nu sunt multe cazuri deși școala a început și să continuăm să facem școală și să reluăm cursurile cât mai repede cu putință de fiecare dată [după perioada de izolare impusă de apariția unui focar – N.Red.].

Expunerea repetată reduce anxietatea. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că altfel anxietățile pe care le dobândesc acum copiii prin evitarea mersului la școală se vor accentua în viitor și este detrimental pentru copii, deci trebuie cu orice risc evitat acest lucru.

Rep: De ce trebuie să evităm cu orice preț acest lucru? Ce produce frica?

Mircea Miclea: Dezvoltarea ulterioară a fricii înseamnă mai multe lucruri: că ajungi să devii supra-reactiv, adică să vezi pericole acolo unde nu sunt, și să reacționezi excesiv în raport cu mărimea pericolului.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Stiti cum e… Puteam scapa de ambele pandemii, cum au facut ungurii, austriecii, nemtii, danezii, olandezii, etc… Dar avem guvern si parlament de corupti. Ei stiu sa fure, nu sa protejeze viata.

    In astfel de conditii si cu criteriile relaxate ale codurilor, tara pare verde, dar pe harta europeana e rosie… Minciunile si abuzurile se platesc prin neincredere, stimate fost ministru de duzina.

    • @ tibi
      Asculta tibi ( Tiberiu sau Tibor) exista o vorba romaneasca : ” daca te bagi in tarate te mananca porcii” .
      Daca zici ca e asa bun ce cauta in m#i3 PZD ? Da de Dancu ce zici ca si el e „proferor universitar”
      Si el si Funeriu au fost praf ca ministrii …ce-i drept nu atat de tampiti ca Cati ( nu imi scuza cacofonia) si Genunche.
      Cum sa fii atat de naiv ca intrand intr-un partid de hoti si analfabeti poti schimba ceva ?

  2. Nu inteleg de ce G4media tot promoveaza/citeaza pe acest „fost ministru” …o nulitate !

    • Caline ca habar n-ai ce a facut ca ministru sau ca presedinte al comisiei prezidentiale pentru educatie Miclea mi se pare normal pentru un PSD-ist. Macar ai habar cum au macelarit ministri PSD ai educatiei LEN 1\2011 si rezultatele la care a ajuns educatia romaneasca multumita lor?

    • Da, in loc sa ii promoveze pe Abramburica si pe Genunche Pop, marile genii care au reformat invatamantul din Romania…

    • Intersant cum o „nulitate” a pus bazele Facultatii de Psihologie din Cluj care evident produce „nulitati”

    • @ Tibi, silicon_v si Ioan Dacid

      Nulitati au fost toti ministrii care s-au tot perindat pe la invatamant in ultimii 30 de ani indiferent de partid : PNL, PD, PSD…
      De aceea invatamantul din ziua de azi este praf indiferent de care vorbim …de la cel gimazial la cel universitar.
      Nu aveti decat sa votati PSD-ul …si pe Miclea.
      Daca ar fi asa serios cum spuneti voi nu s-ar fi bagat in kkt-ul numit M#i3 PZD !

    • Caline atata timp cat nu distingem intre oameni foarte putini de calitate interesati de a schimba in bine societatea noastra si multimea habarnistilor si a celor pe care-i intereseaza doar propria persoana vom ramane mereu acolo unde am ajuns azi: la coada lumii.
      In cea ce priveste educatia la noi in tara consider ca M Miclea si D Funeriu sunt printre cei foarte putini care merita sustinuti.

    • Asta e din PDL si a fost ministru sub 6 luni. Nu a avut timp sa fie praf. S-a cerut afara singur, pt ca nu a primit 2% din PIB.

    • @Info
      „Profesorul Mircea Miclea este membru al Partidului Democrat. La data de 29 decembrie 2004, a fost numit în funcția de Ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Tăriceanu. El a demisionat la data de 11 octombrie 2005, acuzând subfinanțarea cronică a învățământului românesc, dar a rămas în funcție la cererea prim-ministrului încă 30 de zile, până la data de 10 noiembrie 2005, când i s-a găsit un înlocuitor în persoana prof. dr. ing. Mihail Hărdău.” https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Miclea
      Il Stimez pe Miclea si pentru faptul ca a demisionat spre a atrage atentia asupra unei probleme care a devenit in timp acuta pentru invatamantul romanesc.
      La fel il stimez si unul singur dintre prea multii ministri ai educatiei de la PSD pentru ca a demisionat – Valentin Popa. Stii de ce a demisionat?

  3. Sa nu ii banuim pe acesti copii ai nostri de naivitate totala atunci cind le vor fi prezentate ,onest , pericolele pandemice si modalitatile de protejare in fata acestor efecte negative . Frica a fost de cind lumea parte a neintelegerii , necunosterii , unor teme inconjuratoare – frica de balaurul cu sapte capete , frica de baba cloanta cotoroanta , frica de omul spin , frica de omul ros , frica de sabia lui Damocles ce ne statea mereu deasupra capului si multe ,multe, alte frici ce ne-au bintuit copilaria . Parintii vor face mereu cea ce este mai bine pentru copii lor , colectivitatile ,ce au in acest moment decizia de partea lor, vor minimiza asa numita frica copilareasca . In cazul de fata nu exista nici o forma de supraprotectie , ca model de grija excesiva parinteasca,exista doar nevoia de intelegere si respectare a regulilor , stabilite deja , in acelasi timp cu grija parinteasca de a depista in faza incipienta si curgerea nasucului si o temperatura marita a corpului peste limintele cunoscute de noi toti si o forma de prezentare a nevoilor de distantare ca parte a spuselor profesorilor in clasa . A exagera primejdia nu este in interesul nimanui . O data ,ce aceste nevoi se vor fi intiparit in constiinta elevilor ,totul va capata o forma de normalitate , nu numai pentru ei dar si pentru familiile lor si pentru profesorii ce predau in clase . In nici un caz – expunerea repetata nu va reduce, nici frica n nici posibilele forme de anxietate . Frica nu vine de undeva din afara noastra ,ea este parte a fiecaruia dintre noi . Doar cunosterea si intelegerea fenomenului numit PANDEMIA reduce si stresul si posibila frica atit de clamata de catre unii . Teama , va fi eliminata de un intreg numit comunitate fie ea si comunitate scolara iar interactiunea la clasa -cu respectarea regulilor de protectie – va fi motivul zimbetelor ,risetelor si a glumelor prichindeilor si nu numai , multa vreme de acum inainte .

    • Astia ca tine probabil ca protesteaza impotriva restrictiilor impuse de autoritati si neaga existenta coronavirusului, in timp ce medicii se lupta sa salveze vieti, inclusiv ale copiilor si tinerilor. Astfel de comentarii precum al tau apartin trolilor neo marxisti care vor anarhie in lume. Cat e solda de la Kremlin, cat iti dau aia? Apropo, ai macar toaleta in casa sau tot in curte este?

    • jay – nici macar nu intelegi ce zic si dai din gura aiurea fara nici o legatura . Te faci de ris amice .

    • Parerea mea este ca nici tu nu intelegi ce zici, cred ca ti s-a dat textul servit. E prea alambicat textul ca sa fie scris de tine care de obicei ai comentarii scurte si grosiere.

    • Ramane cum ne-am inteles ,habar nu ai pe ce lume esti

  4. Frica e primul semn al lasitatii si prostiei.

    • Gresit. Frica este prezenta indiferent ce faci. insa prin educatie si antrenament o poti stapani si poti functiona in prezenta ei.
      Lipsa fricii in schimb e semn de tulburare!

    • Frica trădează idioții.

  5. Omul asta e total desincronizat de realitate. Noua ne e frica de spitalele romanesti unde copilul e internat in conditii insalubre, cu personal indiferent si nepregatit, in care ii cumperi mancare de la chiosc si medicamente de la farmacia spitalului. Noua ne e frica pentru bunicii bolnavi care locuiesc cu copiii si nepotii si sunt expusi la orice infectie cu care vine copilul de la scoala. Ne e frica pentru ca nici noi nu suntem sanatosi si ne tratam cand nu se mai poate, nu cand ar fi necesar, pentru ca spaga e prea mare. Ne e frica de colegul extrem de curajos al copilului care a adus gripa, scarlatina, streptococul si hepatita A in clasa pentru ca igiena nu inseamna prea mult pentru el. Ne e frica de profesorul apatic care intra si iese din clasa fara ca ora aia sau elevii aia sa fi parut ca exista pentru el. Suntem supraprotectivi pentru ca, pentru indivizi ca dl. Miclea, programa aia de 2 bani, sistemul asta de invatamant care isi demonstreaza de fiecare data ratarea la orice evaluare internationala, sunt mai importante decat sanatatea copiilor nostri si a noastra si ne tine teorii ieftine de cum ar trebui sa fim curajosi in fata unei boli. Nu e mai eficient, domnu’ Miclea, sa ma duc la un Covid party sa ma obisnuiesc si sa prind curaj?

    • Corect. Romanul este extrem de curajos: se bate cu orice reglementare de bun simt, el e prea “destept “ca sa fie luat de prost cu reguli sociale. El se bate parte in parte cu codul rutier, autoritatea, igiena, bunul simt etc si de fiecare data iese “invingator”! Scoala romaneasca de 2 bani e plina ochi de curajosi care ne ofera de munca macar jumatate din luna cu paduchi, bacterii si virusuri din toate formele, hepatite etc asta cand nu ne ofera direct entorse sau capete sparte de fiecare data doar dupa terminarea programului. Scoala romaneasca a fost, este si va fi un jeg iar Miclea se baga in seama sperand ca i se va mai arunca vreun os odata cu intoarcerea “dreptei” la putere! Poporul va roaga sa nu mai aruncati oase la dinozauri!

  6. Sunt 2 tipuri diferite de frici: cea invatata si cea innascuta. Cea innascuta este indusa fara o experienta anterioara si este in mod natural in creierul nostru, pe când frica învățată poate fi periculoasă. Depinde de societatea, de mediu in care ne-am dezvoltat ca individ. Ea te poate tine pe loc, nu te lasă se explorezi lucruri noi/sa evoluezi ,ca ti-a fost inoculat pericolul la orice pas, rusinea de a avea eșecuri etc.
    Frica a fost si va rămâne o formă de manipulare a maselor.

  7. Sunt 2 tipuri diferite de frici:cea invatata si cea innascuta. Cea innascuta este indusa fara o experienta anterioara si este in mod natural in creierul nostru, pe când frica învățată poate fi periculoasă. Depinde de societatea, de mediu in care ne-am dezvoltat ca individ. Ea te poate tine pe in loc, nu te lasă se explorezi lucruri noi/sa evoluezi ,ca ti-a fost inoculat pericolul la orice pas, rusinea de a avea eșecuri etc.
    Frica a fost si va rămâne o formă de manipulare a maselor.

  8. Pt toti aia la care viata se reduce la PSD. Mircea Miclea a fost in PD/ PDL, si ministru desemnat de Boc.
    Deci baieti si fete, mai relaxati-va putin. Nici nu conteaza ce zice, daca e PSD-ist a spus o prostie. Acuma ca ati aflat ca a fost PD, deci probabil si el e in PNL ca Blaga , Turcan, Boc, si restul, e corect ce zice?

  9. Nu avem ce invata de la acest domn. Singura menire a acestui interviu este sa-l albeasca, dupa incredibila lipsa de tinuta academica pe care a aratat-o acum cateva zile. Sa vorbesti asa in public despre orice om este o rusine pentru un psiholog care arata lipsa vocatiei. Sa vorbesti asa despre presedintele tarii fara sa stii de fapt ce a spus, repezindu-te sa-l insulti, denota o imensa lipsa de discernamant. Si nu este la primul „derapaj”, cum se spune acum la injuraturi si insulte.