G4Media.ro

Mircea Turdean, CEO Farmec Cluj-Napoca: Au intrat în țară sute de tone…

Sursa foto: Farmec

Mircea Turdean, CEO Farmec Cluj-Napoca: Au intrat în țară sute de tone de dezinfectanţi din Franţa, din Polonia, fără a da posibilitatea dezinfectanţilor româneşti să fie pe piaţă

Mircea Turdean, directorul general al Farmec SA Cluj-Napoca, cel mai mare producător de cosmetice cu capital 100% românesc, afirmă că prelungirea autorizaţiilor pentru a putea vinde pe piaţă dezinfectanţi a venit destul de târziu, la mijlocul lunii mai, astfel că până la acel moment în România au fost importate sute de tone de dezinfectanţi din Franţa, din Polonia, fără a da posibilitatea dezinfectanţilor româneşti să fie pe piaţă, a declarat joi Turdean, citat de News.ro.

”La începutul crizei, noi am luat o decizie: să intrăm în criză şi să încercăm să parcurgem toate efectele negative ale crizei, pe cât posibil să ne ajutăm singuri, pentru că este foarte dificil să închizi activitatea – cum, din păcate, foarte multe companii au trebuit să facă – şi să aştepţi ajutorul statului. S-a întâmplat acest lucru, dar noi ne-am gândit că şi acest ajutor, din punct de vedere al bugetelor, este limitat. Şi atunci am luat o decizie foarte clară: capacităţile noastre de producţie foarte mari sunt similare cu capacităţile de producţie pe care ar trebui să se producă aceşti dezinfectanţi de tip biocide şi am trecut la treabă. Şi a fost o decizie bună la momentul respectiv”, a declarat joi Mircea Turdean, CEO Farmec Cluj-Napoca, în cadrul videoconferinţei News.ro intitulată “Produse româneşti în lupta cu Covid-19”.

La acel moment, însă, la finalul lui februarie-începutul lui martie, nu exista un institut care să facă teste şi nici care să dea avize, totul trebuia obţinut din afara ţării. Durata testelor era de trei luni de zile şi alte câteva luni avizele.

El afirmă că societatea putea să fabrice cantităţi mult mai mari de dezinfectanţi, însă autorizaţiile pentru prelungirea avizelor au venit abia la mijlocul lunii mai.

Puteam să facem cantităţi de dezinfectanţi mult mai mari, am obţinut mult mai puţin prin vânzarea lor (a dezinfectanţilor, n.r.), pentru că până în perioada de până la mijlocul lunii mai, tot ce înseamnă dezinfectanţi veneau din afară şi se cumpărau volume uriaşe din afară. Numai la jumătatea lunii mai puteam fi eligibili pentru a participa la nişte licitaţii sau atribuiri directe, au intrat sute de tone de dezinfectanţi din Franţa, din Polonia, fără a da posibilitatea dezinfectanţilor româneşti să fie pe piaţă. Şi foarte multe aprovizionări pe cantităţi foarte mari s-au făcut atunci”, a spus CEO Farmec.

Altă problemă, spune el, a fost că în starea de urgenţă nu se făceau licitaţii, ci se atribuiau contracte prin atribuiri directe.

Fiecare după cum îi plăcea şi cum avea chef, că-i mai scump, cu avize sau fără avize, le luau de unde voiau ei. Din nou, asta a fost un impediment pentru noi, pentru că nu s-a lucrat corect. Abia de câteva săptămâni discutăm de licitaţii, care se fac pe site-uri, dar de la instituţii prea puţin”, adaugă Turdean.

La finalul lunii aprilie, Farmec Cluj a anunțat că a început producția de biocide, după ce a primit avizele necesare de la Institutul Cantacuzino. Compania anunța în urmă cu o lună că a trimis mostrele de dezinfectanți institutului și că a primit asigurări că avizele vor fi emise „în decurs de câteva zile”.

„Compania Farmec a trimis în data de 30.03.2020 mostre pentru dezinfectanți la Institutul Cantacuzino și a primit asigurările că avizele vor fi emise în decurs de câteva zile”, anunța firma clujeană într-un comunicat din 3 aprilie (sursa aici). După o lună, Farmec a primit avizele pentru producția de biocide.

Sursa foto: Farmec

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Da,chiar ma uitam in magazine ca prețurile sunt aceleasi cu cei de la farmec, deși cele din import au si costuri suplimentare până la raft . Ideea este ca producătorii locali trebuie să pornească cu un pret rezonabil, indiferent de domeniu, altfel tot timpul se vor vinde cele mai ieftine. Nu mai tine nimeni cont de patriotism cand e vorba de bugetul lui.

    • Mananci … cu lingurita.Produsele autohtone au taxe f. mari la raft in mark. straine, sau nu le gasesti.

    • Nu ma cobor la nivul tau, dar într-o piața liberă trebuie sa ai abilități de negociator f bune ,sau angajezi pe cineva sa faca ce tu nu sti.
      Farmec si pe site are prețuri destul de mari,nu e vorba de raft.

  2. Eu personal am incercat dezinfectantul de la Farmec insa este de proasta calitate. Este lichid si nu gel (mai greu de manevrat si se consuma mai repede) iar mirosul este destul de dubios.
    La acelasi pret am luat dezinfectant din import (chiar din Rep Moldova) pe care eu il consider mai de calitate. Plus de asta, daca ar face si ei niste ambalaje mai de secolul asta si nu de cosmetice din secolul trecut cred ca ar atrage mai multi clienti. La prima vedere ai impresia ca este ceva aftershave dubios dintr-o piata obscura.

    • Eu personal folosesc acest dezinfectant si este foarte ok!
      Nu este ,,lipicios” nu stai minute in sir sa se evapore si mai ales sunt sigur ca are avize!
      Ca nu vor romanii sa il cumpere? …. Fite de cacaciosi in fundul curtii!
      Producatorii locali sa moara si cei de afara sa prospere! Adica esti dispus sa dai o suma bani pe un produs strain, dar nu esti dispus sa dai aceeasi suma pe un produs romanesc pentru ca ,,…ar trebui sa fie mai ieftin”! logica frate!
      Bravo!

    • Eu mi-am spus parerea. Nu are rost sa ne jignim degeaba.

  3. LGBT se dezinfectraza cu vaselina probabil.

  4. Personal încerc să cumpăr doar produse românești, iar produsele Farmec întotdeauna au fost de calitate și sigure. Nu mâ interesează ambalajul, ci conținutul.

    • Ai incercat si ceva de la Hexifarma? Cred ca da, din moment ce singur recunosti ca nu te intereseaza ambalajul. Bune sau rele, produsele din strainatate au un mare atu: ce scrie pe ambalaj, aia gasesti si inauntru. Tu cumpara romanesti, fii patriot in plm.

  5. Eu folosesc gelul de la ei şi mi se pare foarte bun pentru ce trebuie să facă. Nu mă interesează că e un gel lichid şi nu un gel propriu-zis, sau alte aspecte care nu țin de scopul acestui produs. Acela de a-ți dezinfecta mâinile.

    Uneori mi se pare că se încearcă prea mult găsirea unui nod în papură. N-ar strica puțin mai multă încurajare pentru astfel de inițiative.

    Mi se pare totuşi trist că au fost printre primele firme care şi-au anunțat ajutorul/aportul pe care-l pot aduce ei chiar atunci la început de pandemie, când nu aveam de niciunele, şi au reuşit abia după o lună, în condiții de urgență, să obțină toate autorizațiile. Trist.

    Birocrația NU salvează România.

  6. Folosesc produse Farmec, sampon, gel de dus, anti-perspirant, etc si sunt multumit.
    Nu inteleg de ce este la moda sa denigrezi produsele bune!! Made in Ro.