Mirela Livadaru, româncă din Nouă Zeelandă, despre atacul terorist: ”Evenimentele vor schimba istoria țării și relațiile inter-umane. Cel mai greu mi-a fost să îi spun fetiței mele în vârsta 10 ani ce s-a întâmplat”
„De ieri (n.red. vineri) atmosfera e foarte tensionată. Omenii sunt în șoc și negare. Nu pot crede ce s-a întâmplat aici,” a afirmat Mirela Livadaru, o româncă stabilită în Nouă Zeelandă, comentând atmosfera din țara din Pacificul de sud după atentatul din urmă cu două zile. Într-un mesaj transmis G4Media.ro, Livadaru a declarat că atacul împotriva a două moschei dat de australianul Brenton Tarrant „va schimba istoria Noii Zeelande și, probabil, relațiile inter-umane.”
Tarrant a fost acuzat de crimă, fiind suspectat ca vineri ar fi atacat două lăcașe de cult musulmane din localitatea neo-zeelandeză Christchurch, omorând 49 de persoane și rănind alte circa 50. Suspectul s-a autodeclarat militant de extremă-dreaptă, care ar fi plănuit atacul ca răzbunare pentru atentatele comise de teroriști islamiști în Europa în 2016 și 2017.
Mirela Livadaru, care a emigrat în Nouă Zeelandă în urmă cu 16 ani, a fost rugată să comenteze pentru G4Media.ro atmosfera din țară în urma atacului de vineri. Iată declarația ei completă:
„Ceea ce m-a atras la Nouă Zeelandă de când am ajuns aici – de 16 ani – a fost liniștea și atmosfera de genul „aici nu se întâmplă nimic” de care aveam atât de mare nevoie. O țară mică, cu un potențial uriaș, o țară în care copiii și bătrânii sunt foarte importanți, o țară în care nu te simți rușinat dacă nu te încadrezi în normele sociale, o țară în care poți să fii tu însuți și să trăiești așa cum vrei – țara perfectă pentru mine și familia mea. Mai mult decât atât, premierul Noii Zeelande este o femeie care are o perspectiva diferită despre politică, promovând un set de valori care rezonează foarte mult cu valorile familiei mele.
Dar inevitabilul s-a întâmplat. Un „white supremacist” din Australia a reușit să distrugă liniștea și încrederea în oameni și în diversitatea rasială și culturală. „The End of the Inocence,” așa cum a numit evenimentul unul dintre ziarele locale.
De ieri (vineri) atmosfera e foarte tensionată. Omenii sunt în șoc și negare. Nu pot crede ce s-a întâmplat aici, în Nouă Zeelandă. Și, să fiu sinceră, e de necrezut!
Se strâng bani, se organizează evenimente de susținere și solidaritate, se exprimă durerea și dezgustul. Toate canalele de comunicare sunt folosite la maxim: am primit comunicate de la Universitatea la care lucrez și de la de la școlile fetelor. Jacinda Arden, primul ministru din Noua Zeelanda, apare foarte des la televizor cu noi detalii despre ce s-a întâmplat și dă asigurări că forțele de ordine sunt în alertă în toată țară.
Cel mai greu mi-a fost să îi spun fetiței mele în vârsta 10 ani ce s-a întâmplat. Cum să îi spun că un grup de „white men” a omorât 49 de oameni din comunitatea musulmană? Una dintre cele mai bune prietene ale ei este musulmană. Cum să îi explic că prietena ei nu e iubita de acești oameni? E foarte greu pentru mintea mea să înțeleagă, dar pentru un copil care nu vede altceva decât prietenie, joacă și frumos!
Din păcate aceste evenimente vor schimba istoria Noii Zeelande și, probabil, relațiile inter-umane. Sunt sigură că vor fi schimbări majore. Jacinda Arden a anunțat deja că vor fi schimbări în legislația armelor și – o cred – securitatea la intrarea în țară și, foarte probabil, la legea emigrării.”, a spus Mirela Livadaru.
Atentatul de vineri este considerat cel mai grav atac în masa din istoria Noii-Zeelande. Precedentul incident armat cu victime multiple a avut loc în noiembrie 1990, când un bolnav psihic a ucis 13 persoane la Aramoana, pe insula de sud a ţării. La doi ani după acel masacru, guvernul de la Wellington a înăsprit condiţiile de deţinere a armelor semi-automate.
Foto: Imagine de la atacul din Noua Zeelandă (captură youtube)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.