G4Media.ro

Mișcare cu impact major în economie: Comisia Europeană ia în calcul interzicerea…

Sursa Foto: aqua-optima.ro

Mișcare cu impact major în economie: Comisia Europeană ia în calcul interzicerea ambalajelor din plastic

Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic şi stabilirea de noi cerinţe pentru producători, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt citat de Agerpres.

„Cu siguranţă vrem să extinde regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat”, a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.

Reamintim că UE a adoptat prevederi ce interzic treptat obiectele de plastic de unică folosinţă (tacâmuri, farfurii, pahare), decizie cu impact major asupra unei piețe cifrate la peste 10 miliarde de dolari.

Adoptată anul trecut, Directiva UE privind obiectele de plastic de unică folosinţă interzice de asemenea utilizarea unor produse de plastic precum paiele, beţişoare din plastic pentru urechi şi unele containere din polistiren.

De asemenea, Comisia Europeană analizează modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor. „Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice”, a spus Virginijus Sinkevicius, citat de Agerpres.

Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, potrivit estimărilor acestei industrii. Această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cele 7,1 miliarde de persoane de pe planetă, spun cercetătorii.

Foto: Tone de plastic ajung anual în mările din UE (Sursa: aqua-optima.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Probabil ca se tem ca nu le mai ajunge materia prima pentru a produce seringi din plastic si ambalaje din plastic pentru medicamentele destinate pentru a ne trata de unele afectiuni generate de plastic:)))) Ei,oricum,au reusit sa ne readuca la …lingura de lemn.

    • Chiar acum in Suceava, fabricile din zona comerciala, din zona molurilor, arunca in aer tone de pulberi iar garda de mediu, agentia de protectia mediului si primaria, toate conduse de PNL, nu iau nicio masura,
      Uniunea Europeana ce are de zis?
      Dar DNA-ul?
      Aici treaba miroase urat si la propriu si la figurat

    • Asa, da vina pe straini, ca ei au puterea in Romania, pardon, prostimea care nu voteaza are puterea in Romania, asa ajung la conducere toate gunoaiele psihopate din PSD/ALDE etc.

      Dar sincer, nu-mi mai pasa, romanii nu sunt in stare sa faca tara sa mearga, sunt prea prosti si hoti. Au trecut 30 de ani, unde e progresul? Nu e, romanii nu sunt in stare.

    • Pamflet
      Uniunea europeana se distruge singura, din pacate.
      O sa ne o ia inainte asia, africa, ambele americi, in cazul in care nu ne-au luat-o
      deja.
      Uniunea europeana va deveni o zona musulmana, crestinismul fiind persecutat si disprețuit in multe tari europene. Iar nivelul de trai si civilizatie va coborî foarte mult cand vom avea cateva tipuri de recipiente standardizate din sticla in care vom pune totul, de la ulei la sampon si de la dezinfectant, la apa minerala. Iar preturile vor creste enorm, in urma transportului ambalajelor goale si al spalarii si dezinfectarii. Ceea ce nu va duce la reducerea poluarii si a consumului de apa etc.
      Daca uniunea europeana si altii, chiar ar vrea sa lupte impotriva poluarii ar face urmatoarele lucruri:
      -Interzicerea yahturilor cu orice fel de motor si cu orice fel de componente din plastic, din materiale de origine animala si din lemn. Sa fie permise yahturi numai din hartie reciclata. Toate celelalte, metalul, plasticul sticla genereaza poluare si incalzire globala. Iar folosirea materialelor de provenienta animala e imorala si poluanta.
      -Limitarea drastica a amprentei de carbon la toate filmele si spectacolele de arta, la productiile tv si la competitiile sportive. Interzicerea sau limitarea drastica a festivitatilor gen ,,globul de aur”” si ,,premiile oscar” unde opulenta genereaza foarte multa poluare, inclusiv morala.
      -Interzicerea bijuteriilor de orice fel in special a diamantelor, fiind cunoscut ca prelucrarea lor necesita foarte multa energie, deci genereaza poluare. Deasemenea limitarea amprentei de carbon a hainelor si rochiilor participantilor.
      Aici trebuie mentionata ipocrizia maxima a actorilor de cinema, care ei cu hainele lor, cu bijuteriile lor, cu yahturile lor, cu vilele lor, cu piscinele lor, cu filmele lor, cu vacantele lor, polueaza extrem de mult si inutil, iar apui participa la mittinguri impotriva poluarii.
      -Interzicerea masinilor de lux, a capacitatii motoarelor a consumului de materiale pentru fabricarea automobilelor.
      -Interzicerea efectuarii vacantei la o distanta mai mare de 20 km de localitatea de domiciliu iar in cazul efectuarii totusi aceasta sa fie ultra taxata ca sa fie descurajată.
      -Inerzicerea sau suprataxarea ceaiului si a cafelei, in general a tuturor bauturilor afara de apa, deoarece acestea si polueaza si incalzesc global si nici nu sunt strict necesare.
      –Interzicerea sau suprataxarea pentru limitarea consumului a tuturor produselor animale, începând cu cele lactate care trebuie interzise fiind si poluante si nesanatoase.
      Stiu ca aceste masuri nu se vor lua, dar avestea sunt inutilitatile care polueaza. Dar in realitate, toti activistii pentru mediu, nu sunt decat niste excroci care isi urmaresc interesele personale si mu ii intereseaza de poluare. Am avut ocazia sa ma conving personal de asta.
      Multumesc

    • Pamflet
      Am uitat sa spun de telefoanele mobile. Sa oblige producatorii sa fabrice telefoane a caror ecrane sa nu se spargă, sa nu intre apa in ele, iar in caz de se pierd, sa poata fi recuperate prin gps.
      Deasemenea peoducatorii de electrocasnice sa produca obiecte care pot fi reparate, nu de unica folosinta ca in prezent

    • @ABC, si SUV-urile trebuie interzise.

    • ABC,esti o belea de om,simpatic si spiritual.Astia ar trebui sa interzica si luceafarul (venus),pentru ca are prea mult h2so4 :))))/

  2. Parca erau interzise din 2020… Calcule grele, sa nu supere pe careva.

  3. „Comisarul pentru oceane”al UE trebuie sa le interzica si asiaticilor si africanilor sa arunce sticle de plastic in oceane. Intre primele 10 riuri din lume ce cara gunoi in aceane nu e niciunul din Europa. Sunt 8 din Asia si 2 din Africa.
    In rest, putem bea coca-cola si prin tevi de fier, ca sa facem placerea Dancilelor de la UE.

  4. Bună ziua! Stimate domn sau doamna”aveți ce votati”!este adevărat. PSD-ul cică rupsese legătură cu UE și au venit PNL&asociații sa ne spună ca ei au refacut increngatura și o sa trăim bine!Se pare ca nu reușesc sa facă decât distrugeri motivate și scuze ieftine:noi vrem dar,nu ne lasă UE,nu ne lasă PSD,nu ne lasă MAMA!!!!Care era problema noastră? Cineva să muncească pentru noi 24 din 24 de ore indiferent de culoarea politica chiar dacă pe principiul (prost de alfel!!!)”ca hoții noaptea!”Dar noi avem principii:nu vrem PSD!Bun,atunci nu va mai lamentati și faceți lucrurile sa meargă altfel decât ei!Dar,munciți ca hoții noaptea ca de aceea ați ales guvernul trădării :sa o ducem mai bine!Și nu mai gândiți gogomănie ca ciuma roșie sau alte adjective ca ați votat LEPRA GALBENA!Nu au specialiști, nu învață din greșeli, nu vor sa facă decât gargară! !!Unde e Chirila,Rebengiuc &comp sa ne spună ce realizări avem în 2 luni????

    • Cum Mia nu avem realizari in 2 luni de guvernare PNL? Acciza la carburant majorata pe 31 decembrie, ca hotii, pensii si alocatii platite cu intarziere, pensiile nu se majoreaza, salariile profesorilor nu se majoreaza, norma de hrana nu se majoreaza, creste procentajul cotizatiei din salariu la pilonul 2 (cadou pentru banci, se stie si de ce), zeci de milioane de euro cadou fratilor Micula, mii sau zeci de mii de oameni se pregatesc sa fie concediati. Eu zic ca au facut destule mizerii in 2 luni de zile.

  5. Au belit-o ai nostri cu berea la pet!

  6. Exista o solutie foarte simpla si la indemana sa scapam de peturile aruncate peste tot. Aceasta solutie a existat si in Romania inainte de ’89 insa s-a renuntat la ea cu buna stiinta, probabil la presiunea noilor supermarketuri fiindca le genereaza costuri suplimentare. AMBALAJELE SA AIBA PRET SEPARAT PE ETICHETA SI MAGAZINELE SA FIE OBLIGATE SA LE RASCUMPERE. Cei mai in varsta isi aduc aminte ca nu gaseai o sticla aruncata pe nicaieri deoarece costa 2 lei, cu patru sticle luai un litru de benzina! Si americanii au peturi dar nu le vezi aruncate peste tot ca la noi deoarece ei au acest sistem de recuperare inca.

    • Sugerati,in fapt,ca un comportament social adecvat/responsabil,poate fi doar rezultatul unei forme de santajare financiara.Se cheama, conditionare! Pai,ce, nu mai este romanul o fiinta firava,ideala?! Parca si vad scris mare, pe recipientele alea : -” arunca-ma la intamplare,nu da nimeni niciun ban pe mine ca sa ajung intr-un tomberon-„! Nu,fratilor,nu asta este solutia.Acestea nu trebuie aruncate la intamplare,doar atat.Restul este doar lipsa respectului de sine si,implicit,fata de ceilalti si mediul inconjurator!

    • In Germania se functioneaza tot pe acelasi principiu cand vine vorba de reciclarea peturilor. Pe peturile reciclabile exista o stampila ce indica faptul ca in pretul produsul este inclus si o taxa(25 centi). Si sunt prima tara din Europa cand vorbim de reciclare selectiva. Chiar daca lor le-a intrat in sange, statul tot le da inapoi taxa pe pet. O solutie care produce efecte pozitive nu e oare mai buna decat niciuna? E mai usor sa ne revoltam cand vedem gunoaie pe marginea strazii si apoi sa ne vedem de drum, decat sa ne supunem unor reguli.

    • @Madalina,la fel isi recicleaza arienii si autovehiculele sicrie,imbogatind samsarii,falsii tinichigii si pseudomecanicii dorei din plaiul mioritic.Si ne dau si doza strict-necesara de oxid de azot.Si asta doar pentru ca ei sunt empatici si altruisti,nu pentru interese financiare ( santaj financiar-emotional ) generate de dorinta justificata a saracului de a avea si el un auto. strain.Hhmmmmm!

    • Constantin a vorbit mai sus despre o solutie ce poate produce efecte, de moment ce bunul simt nu pare a predomina in Romania. In aceeasi maniera, nu vad neamtul vinovat ca romanul are o dorinta acerba de a avea o masina personala, fie ea si la mana a doua. Cata vreme exista cerere, va exista si oferta. In viitorul apropiat vom putea inota printre gunoaie pentru ca am fost prea comozi si carcotasi azi sa gasim o solutie.

  7. Si,la fel de empatici si lipsiti de interese economice,au fost si cand au umplut oceanul atlantic,si nu numai,cu nave de rasboi si submarine,care se duceau la reciclare cu tot cu plasticaraia si hidrocarburile aferente.Nu,ei nu constrang oamenii labili emotional,pentru a obtine foloase!!!!!Offfff!