G4Media.ro

Mișcare cu miză majoră în piața IT: Toate licitațiile guvernamentale de peste…

Mișcare cu miză majoră în piața IT: Toate licitațiile guvernamentale de peste 500.000 de euro vor fi controlate de o instituție aflată în subordinea premierului Orban

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), o instituție nou înființată de guvernul PNL și aflată în subordinea directă a premierului Ludovic Orban, preia de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor o serie de atribuții esențiale pentru sectorul public de IT, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de executiv la finalul anului trecut în Monitorul Oficial.

Una dintre modificările-cheie este preluarea la ADR a Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională, o instituție care avizează proiectele IT guvernamentale cu o valoare de peste 500.000 de euro, după cum a explicat luni într-o dezbatere publică Sabin Sărmaş, preşedintele ADR.

”A fost o asumare la fel de importantă, având în vedere că acest comitet are atribuţii în avizarea proiectelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar nefuncţionarea acestui comitet ducea la blocarea oricărui proiect de anvergură din aria IT&C publică”, a spus Sărmaș.

Cu alte cuvinte, marile licitații IT lansate de guvern, ministere și agenții guvernamentale trebuie să fie verificate și aprobate de această instituție aflată în subordinea premierului Ludovic Orban.

În plus, Autoritatea pentru Digitalizarea României preia și două structuri esențiale pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene – Organismul intermediar pentru promovarea societății informaționale și Unitatea de Implementare Proiecte – POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică).

Mai mult, CERT-RO, instituția care gestionează incidentele de securitate cibernetică, a trecut de la Ministerul Comunicaţiilor în coordonarea premierului Orban.

Cine este noul președinte al Autorității pentru Digitalizarea României. Ioan Sabin Sărmaș, consilier local la primăria Cluj Napoca, a fost numit în 11 decembrie președinte al ADR. Potrivit Actualdecluj.ro, Sabin Sărmaș are doar 34 de ani, este membru în PNL Cluj, având calitatea de consilier local. Absolvent al UTCN, este IT-ist de profesie, unul dintre puținii tineri cu viziune crescuți de partid. Sărmaș a reușit să pună pe picioare o firmă de servicii de software development (Cicada Technologies), fiind destul de cunoscut în branșa în care activează.

Foto: Sabin Sărmaș, președintele ADR (în centru), alături de premierul Ludovic Orban și consilierul IT al acestuia, Radu Nicolescu (dreapta). Sursa: Contul de Facebook al lui Sabin Sărmaș

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Bine baietiiiii!!!Vor rog sa fiti cumpatati cu zeciuiala!!!
    Ce bine ca va fi un control la toate licitațiile,macar se va sti unde trebuie sa ajungem…
    Simt febra galbenă deja!

    • Andrei, sluga PSD-ALDE-UDMR continua ,,demult” sa fie sluga securisto-kagebista si sa ii dea limbi stapanului lui Iulian Vlad si comunistului Iliescu, incercand sa para impotriva lor, dar isi da arama pe fata de securist comunist

    • TROLL ALERT!
      mesaj al postacilor mafiei PRO-PSD-ALDE, numai bun de a fi preluat de toți ”idioții utili”: PNL e ca PSD, nu o să se schimbe nimic, suntem scârbiți, nu se poate face nimic.

  2. greiere-Orb, pe cine din ALDE pui la butoane?
    Ce inceput de an.. Sa vina si dormeo cu „idei”, ca observ ca e loc.

  3. Pariem că „Omu lui Orban” habar n-are să se ocupe de proiecte de o asemenea anvergură și va face in care de sănătate bis

  4. Pariem că „Omu lui Orban” nu este capabil sa gestioneze proiecte de o asemenea anvergură și va face un card de sănătate bis

  5. Firmele caror securisti si nomenclaturisti sunt la primire ? Hai, ca nu-i prea greu.

  6. @Remarcați și că la ăștia la IT, la scrierea softului , ca și prin alte domenii, se „plagiază” mult, uneori programe sau secvențe de programe întregi, formate de programe, etc., deci partea cu drepturile de autor fiind ceva mai „complicată” ?