G4Media.ro

Raport al serviciilor secrete: Mișcarea de independență a Cataloniei a încercat să…

Raport al serviciilor secrete: Mișcarea de independență a Cataloniei a încercat să obțină ajutor financiar din Rusia / Au cerut bani pentru a crea servicii bancare, de telecomunicații și de energie, separate de Spania

Un raport european de informații confirmă încercarea mișcării de independență a Cataloniei de a obține ajutor din partea Rusiei, anchetată de autoritățile spaniole, anunță ziarul catalan ABC. Oameni apropiați liderului separatist Carles Puigdemont ar fi contactat agenți de la Kremlin, implicați în încercările de destabilizare din Europa, promovate de guvernul Putin.

Rusia ar fi finanțat și extrema dreaptă în Spania

Rapoarte ale Gărzii Civile din Spania au indicat această direcție, existând chiar și o anchetă judiciară. Acum însă, un raport european de informații, citat de „New York Times”, aprofundează această pistă. Din partea catalană, figura cheie ar fi Josep Lluís Alay, fost șef al biroului lui Carles Puigdemont, care ar fi intrat în contact cu persoane apropiate spionajului rus. Raportul sugerează că Alay, în încercarea sa de a solicita asistență și ajutor pentru o Catalonie separată de Spania, ar fi contactat membrii implicați în ceea ce este cunoscut sub numele de „război hibrid” al Kremlinul împotriva Occidentului, ca parte a unei strategii bazate pe metode de „propagandă și dezinformare, piraterie și scurgeri de informații și măsuri active, cum ar fi asasinatele care vizează erodarea stabilității adversarilor Moscovei”, după cum scrie în raport. Aceeași analiză citată de NYT arată că Rusia ar fi finanțat și extrema dreaptă în Spania. În cazul mișcării de independență catalane, acest raport nu reușește să clarifice ce fel de asistență ar fi oferit concret spionajul rus.

”Vești bune de la Moscova

Potrivit raportului, pe lângă Alay, personajul cheie ar fi Alexander Dmitrenko, un om de afaceri rus care locuiește în Barcelona, căsătorit cu o femeie catalană, ale cărui presupuse legături cu spionajul rus au fost motivul pentru care Ministerul Justiției spaniol a respins cererea sa de naţionalitate.

Alay și Dmitrenko ar fi solicitat „asistență financiară și tehnică din partea Rusiei pentru crearea de sectoare bancare, de telecomunicații și de energie separate de Spania”. Conform acelorași informații, ambii, împreună cu avocatul lui Puigdemont, Gonzalo Boye, au contactat și membrii crimei organizate din Rusia.

Alay ar fi călătorit în Rusia de mai multe ori și, conform aceluiași raport, împreună cu Dmitrenko, s-a întâlnit cu mai mulți ofițeri activi ai serviciilor de informații străine, precum și cu Oleg V. Syromolotov, fost șef al contrainformațiilor Serviciului Federal de Securitate, serviciul rus de informații. În diferite mesaje interceptate între Alay și Puigdemont, primul i-a dat o relatare a mișcărilor sale spunând „vești bune de la Moscova”.

Alay a confirmat și întâlnirea cu Andrei Bezrukova, un fost ofițer rus de informații externe, care de mai bine de un deceniu, împreună cu soția sa, au fost „agenți sub acoperire ” și care trăiesc în Statele Unite.  Viața lor de spioni a inspirat un serial american intitulat ”Americanii”. Alay ar fi fost cel care a lucrat la traducerea în catalană a biografiei soției lui Bezrukov.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Uite Rusii ce oameni saritori exact cand are omu nevoie, numai noi pe aciulica carcotasi plini de ura:))))

  2. Dar în Scoția ce credeți că este? Idem.

  3. Iar Puigdemont a fost chiar gazduit de Parlamentul European ca sa tina un speech, iar acum este gazduit de Belgia si traieste acolo. Ca sa vezi domnule ce mica este lumea…”un raport european de informatii”…. pai noi stiam dinainte sa inceapa „miscarea” cine se afla in spate. Adica intuiam. Nu este prea greu sa intuim…