Mișcarea de protest ″Eu deschid″: 130 de restaurante din Ungaria sfidează regulile din pandemie și anunță că se vor redeschide în februarie
Mișcarea ″Eu deschid″ a pornit la data de 13 ianuarie din Polonia, sub denumirea de ″OtwieraMY″, iar după câteva zile și proprietarii de restaurante din Italia s-au alăturat valului de mișcare care trece prin Europa, scrie portalul ungar Index.hu. Nici industria de restaurante din Ungaria nu rămâne în afara acestui val, organizându-se pe rețele de socializare. Astfel că proprietarii a peste 130 de restaurante au anunțat că vor deschide la 1 februarie locațiile, asumându-și chiar și sancțiunile autorităților.
Reprezentanții autorităților au declarat că vor relaxa condițiile doar atunci când în Ungaria vor ajunge suficiente doze de vaccin. Proprietarii de restaurante spun că înțeleg situația, dar acuză că 90% dintre ei nu au primit nici acum din partea statului compensarea salariilor promisă încă din luna noiembrie.
La sfârșitul săptămânii, autoritățile au închis pentru o perioadă de 60 de zile mai multe restaurante și pub-uri, chiar dacă acestea au deschis oferind servicii de take away. Autoritățile au justificat sancționarea prin vânzarea de alcool și prin faptul că la fața locului se aflau mai multe persoane decât cele permise de normele în vigoare. Proprietarii sancționați au declarat că au ales să deschidă pentru că au ajuns să lupte pentru a rămâne în viață.
Organizația Industriei Ospitalității din Ungaria atrage atenția membrilor săi să nu se alăture mișcării, arătând că înțelege dezamăgirea acestora pentru că sprijinul acordat de stat nu este suficient pentru păstrarea locurilor de muncă și a unităților din domeniu. Proprietarii nu mai au rezerve și sunt mari probleme cu plata subvențiilor de la stat pentru compensarea salariilor. Între timp, în Ungaria a apărut o altă mișcare pe rețelele de socializare, numită Deschiderea națională 2.0.
Psihiatrul Csernus Imre a arătat că angajații și patronii din industria ospitalității s-a săturat, foarte mulți sunt la capătul rezervelor, și între timp văd rânduri cu mulți oameni și aglomerație în centrele comerciale. Ei sesizează o contradicție între aglomerația din fiecare seară din magazine și faptul că industria ospitalieră nu are voie să lucreze. Aceasta este o dilemă serioasă, ca atare să nu mire pe nimeni că după o anumită perioadă de timp se umple paharul, a precizat psihiatrul citat de Index.hu.
Potrivit portalului de ungar Napi.hu, industria ospitalieră din Polonia a reușit să preseze guvernul să dezbată problema industriei și să demareze o reactualizare a regulilor sanitare, cu scopul de a oferi posibilitatea redeschiderii unităților în luna februarie. (Foto: Pixabay.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii