G4Media.ro

Mișcarea de protest din Peru se agravează, fostul președinte este menținut în…

Mișcarea de protest din Peru se agravează, fostul președinte este menținut în închisoare / 7 morți în sudul țării

Mișcarea de protest se agravează în Peru, unde a intrat vineri în cea de-a noua zi, după ce fostul șef de stat, Pedro Castillo, a fost menținut în închisoare, iar noi confruntări s-au soldat cu șapte morți în sudul țării, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Curtea Supremă a decis joi să îl mențină în arest pe fostul președinte de stânga radicală, încarcerat de la destituirea sa pe 7 decembrie, în urma unei tentative eșuate de dizolvare a parlamentului, calificată drept un puci ratat de către adversarii săi.

Parchetul, reamintind că Pedro Castillo a încercat să se refugieze în ambasada Mexicului după destituirea sa, a cerut ca acesta să fie menținut în detenție până în iunie 2024, invocând un „risc de fugă”. El a fost acuzat de „rebeliune” și „conspirație” și riscă zece ani de închisoare, potrivit procurorului Alcides Diaz.

„Nu am mers la audiere pentru că refuzăm să luăm parte la această mascaradă”, a declarat Ronald Atencio, avocatul lui Castillo, anunțând că acesta va face apel.

În stradă, mobilizarea împotriva noii puteri și a Parlamentului nu slăbește în ciuda stării de urgență decretate miercuri pentru 30 de zile în tot Peru. Această măsură permite armatei să participe la operațiunile de aplicare a legii.

Cel puțin 15 persoane au fost ucise în timpul manifestațiilor din 7 decembrie, dintre care șapte joi, în mai multe ciocniri între manifestanți și militari în Ayacucho (sud), potrivit autorităților sanitare din regiune. În total, 340 de persoane au fost rănite de la începutul protestelor, potrivit Ombudsmanului.

Cele mai virulente manifestații au loc în sudul țării, unde cinci aeroporturi rămân închise (Andahuaylas, Arequipa, Puno, Cuzco și Ayacucho).

Peste o sută de drumuri sunt blocate de protestatari, iar trenul spre celebrul sit Machu Picchu nu mai circulă, lăsând câteva sute de turiști blocați.

„Trebuie să luptăm. Pentru ca copiii noștri să nu sufere așa cum suferim noi. Președintele este Pedro Castillo”, a declarat pentru AFP Milagros Quispe Diaz, cu bebelușul ei de cinci luni în brațe, în timpul unui marș la periferia orașului Lima, care urma să o ducă în centru, unde mai multe organizații au convocat o mare manifestație.

„Nu există dreptate”

Cu 2.000 – 3.000 de persoane, a fost mai impunătoare decât cele din ultimele zile.

La fața locului, Estefania Rivera, în vârstă de 28 de ani, protestează împotriva detenției fostului președinte: „În Peru, nu există justiție. Se aplică unora și nu altora. Iată că este judecat în timp record, în timp ce procedurile se prelungesc pentru alții”.

„Arată istoria noastră de rasism împotriva popoarelor indigene și a interiorului peruvian. Totul se află în Lima, serviciile de sănătate, educația, administrația. Nimic pentru Peru profund”, a continuat acest profesor, a cărui familie este de origine amerindiană. Castillo a fost susținut pe scară largă de către oamenii din provincie atunci când a fost ales în 2021.

„Avem nevoie de alegeri acum. Abia așteptăm”, a conchis Rivera.

Un alt protestatar, Jorge Sandoval, un muncitor în vârstă de 26 de ani, a salutat detenția lui Castillo: „Este bine. Nu sunt pentru Castillo sau pentru (noul președinte Dina) Boluarte. Demonstrez pentru Peru, pentru dizolvarea parlamentului, pentru alegeri și pentru o adunare constituantă. Poporul trebuie să decidă”.

Numeroși ofițeri de poliție și membri ai forțelor armate au fost desfășurați pentru a înconjura demonstrația, care a fost dispersată cu gaze lacrimogene la începutul serii.

Ministrul Apărării, Alberto Otarola, a declarat că starea de urgență include „suspendarea libertății de circulație și de întrunire”, cu „posibilitatea instituirii stării de asediu”.

În fața cazărmii de poliție în care este deținut Castillo, în Ate (la est de Lima), numeroși susținători ai acestuia cer eliberarea sa.

Opozanții taberei Castillo spun că o parte din sprijinul său provine de la Movadef, aripa politică a grupării de gherilă maoistă Calea Luminii, care a ucis mii de oameni în Peru în anii 1980 și 1990.

Guvernul încearcă să impună ordinea prin forță, dar și să calmeze nemulțumirile prin acceptarea anumitor cereri.

Boluarte, fost vicepreședinte al lui Castillo, care a ajuns la putere după destituirea acestuia din urmă, a anunțat că dorește să devanseze calendarul electoral „până în decembrie 2023”.

Dina Boluarte, care se află în centrul unei mari părți a nemulțumirilor, se angajase deja duminică să devanseze alegerile din 2026 până în aprilie 2024, dar acest lucru nu a oprit protestele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...