Mișcarea Hamas, ca formațiune militară, nu mai există (Yoav Gallant)
Mișcarea islamistă palestiniană „Hamas, ca formațiune militară, nu mai există” în Fâșia Gaza, a declarat ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, după mai bine de unsprezece luni de război, transmite AFP.
“Hamas duce acum un război de gherilă, iar noi continuăm să luptăm împotriva teroriștilor Hamas și să vânăm liderii mișcării”, a adăugat Gallant într-un interviu acordat luni jurnaliștilor, din care o parte a fost autorizată pentru publicare marți.
Un acord de armistițiu în Gaza între Israel și Hamas care să permită eliberarea ostaticilor deținuți în teritoriul palestinian devastat de război ar fi o „oportunitate strategică” pentru Israel, a adăugat ministrul israelian al apărării. Aducerea înapoi a ostaticilor „este lucrul corect de făcut, nu este doar unul dintre obiectivele războiului, ci reflectă și valorile noastre”, a spus Yoav Gallant, pentru care „ajungerea la (un astfel de) acord este, de asemenea, o oportunitate strategică care ne oferă o probabilitate ridicată de a schimba situația de securitate pe toate fronturile”. În opinia sa, operațiunile militare israeliene din Fâșia Gaza au creat „condițiile necesare” pe teren pentru un acord de încetare a focului.
Ministrul consideră că„Israelul ar trebui să încheie un acord care să permită o pauză de șase săptămâni (în lupte) și returnarea ostaticilor” (aluzie la prima etapă a planului de încetare permanentă a focului propus de președintele Biden).
Aceste declarații vin în contextul în care Statele Unite sporesc presiunile asupra Israelului și mișcării islamiste palestiniene Hamas pentru a se pune de acord asupra termenilor unui armistițiu care ar aduce un răgaz palestinienilor din Fâșia Gaza, devastați de campania militară lansată de Israel ca represalii pentru atacul sângeros al comandourilor Hamas din 7 octombrie, în care 251 de persoane au fost luate ostatice.
De luni de zile, Statele Unite colaborează cu Qatarul și Egiptul pentru a media o încetare a focului în Gaza, însoțită de eliberarea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți de Israel. De la sfârșitul lunii august, șansele unui acord bazat pe planul în trei etape propus la sfârșitul lunii mai de președintele american Joe Biden și susținut în iunie de o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU au scăzut, în condițiile în care Hamas și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se acuză reciproc de obstrucționarea acestor negocieri indirecte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank