Mişcarea lui Navalnîi dă asigurări că nu cedează în faţa represaliilor: Vom continua să combatem corupţia
Mişcarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi s-a angajat joi să-şi continue lupta, a doua zi după interzicerea sa în Rusia pentru extremism, ceea ce înseamnă practic desfiinţarea sa, o decizie denunţată în Occident, potrivit AFP, citată de Agerpres.
La rândul său, Moscova a replicat criticilor americane acuzându-l pe Navalnîi – cel mai vocal opozant al preşedintelui Vladimir Putin – că ar fi „agent” al SUA.
„Vom continua să combatem corupţia”, a transmis prin Twitter Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), principală organizaţie a lui Aleksei Navalnîi, ironizând aşa-zisul „pericol public” pe care l-ar constitui el, aşa cum susţine justiţia rusă.
Cu o zi în urmă, într-un mesaj publicat pe Instagram, opozantul în vârstă de 45 de ani lansase un apel ca susţinătorii săi să-şi continue munca: „Ne vom descurca, vom evolua, ne vom adapta. Dar nu vom da înapoi din faţa obiectivelor şi ideilor noastre”.
În finalul unui proces de 12 ore, desfăşurat cu uşile închise, un tribunal din Moscova a calificat miercuri noapte drept „extremiste” cele trei organizaţii ale lui Navalnîi, impunând interzicerea şi lichidarea lor.
Această măsură deschide calea între altele unor urmăriri judiciare împotriva colaboratorilor săi, care îşi vor continua activitatea în pofida riscului unor pedepse grele cu închisoarea. Potrivit unei noi legi, acestora nu li se va permite să candideze în alegeri, în special la cele legislative prevăzute să aibă loc în septembrie.
De mai multe luni, opoziţia rusă este sub presiune crescută, marcată prin trimiterea lui Aleksei Navalnîi în colonia penitenciară pentru doi ani şi jumătate, exilarea mai multor cadre ale mişcării sale, dar şi de măsuri coercitive împotriva presei independente şi a altor personalităţi critice la adresa puterii.
Între altele, Navalnîi a supravieţuit în august trecut unei tentative de otrăvire pentru care îl acuză pe Vladimir Putin. Kremlinul respinge acuzaţia şi refuză să ancheteze cazul, în pofida mai multor elemente care sugerează implicarea serviciilor secrete.
SUA, Marea Britanie şi UE au protestat la unison împotriva lichidării organizaţiilor lui Navalnîi.
Joi dimineaţă, unul dintre responsabilii echipei lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a ironizat decizia justiţiei ruse. „M-am trezit extremist. Am început să lucrez. Nu simt diferenţa”, a scris Alburov pe Twitter.
Echipa de avocaţi care apără mişcarea opozantului a afirmat că nu a fost adusă „nicio probă” de „extremism”, în timp ce un reprezentant al parchetului, aflat la originea urmăririlor penale, a susţinut că aceste organizaţii incitau la „ură şi ostilitate faţă de reprezentanţii puterii”.
UE a denunţat „voinţa deliberată” a Kremlinului „de a suprima opoziţia independentă şi de a pune capăt influenţei reţelei politice a lui Navalnîi înaintea alegerilor pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) în septembrie „, potrivit unui comunicat al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Colaboratorii formaţiunilor considerate „extremiste” sunt privaţi de dreptul de a candida la alegeri, potrivit unei legi promulgate săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin.
Conform opoziţiei, acest text are scopul să-i neutralizeze pe candidaţii periculoşi pentru putere înaintea alegerilor legislative, în timp ce Rusia Unită, partidul aflat la putere, este tot mai nepopular.
Un aliat al lui Navalnîi, Leonid Volkov, aflat în exil în Lituania, a cerut simpatizanţilor FBK continuarea strategiei „Votul inteligent” în favoarea candidaţilor care pot învinge Rusia Unită, indiferent de culoarea lor politică.
SUA au apreciat ca fiind „foarte îngrijorătoare” interzicerea mişcării opozantului rus. „Această decizie îi plasează pe angajaţii, voluntarii şi miile de simpatizanţi din toată Rusia sub ameninţarea unor urmăriri penale şi încarcerarea pentru exercitarea unor drepturi fundamentale ale omului”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a denunţat un „nou atac kafkian la adresa celor care se ridică împotriva corupţiei”.
În replică, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a apreciat că viteza cu care Washingtonul a condamnat această decizie demonstrează că Aleksei Navalnîi este de fapt „agentul” lor.
„Ei dau dovadă de un astfel de zel politic pentru că au fost atinşi cei pe care îi supervizează, cei pe care îi susţin politic şi în alte moduri”, a declarat ea la postul de radio public Vesti-FM.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.