G4Media.ro

Mișcări tectonice în jurul României: Retragerea trupelor americane din Germania, schimbarea majoră…

sursa foto: Guvernul Federal German

Mișcări tectonice în jurul României: Retragerea trupelor americane din Germania, schimbarea majoră a Statelor Unite față de Rusia din cauza Chinei și cum transformă pandemia Uniunea Europeană

Balanța geopolitică de putere se schimbă, a admis președintele Klaus Iohannis miercuri seara, dar n-a elaborat cum și în ce măsură vor afecta România mișcările tectonice din jurul ei. Cum va juca Bucureștiul în real politik-ul propus de Washington? Americanii vorbesc public despre nevoia unei alianțe cu Rusia împotriva Chinei. Este posibilă? Cu ce riscuri?

Administrația Trump retrage aproape 12.000 de soldați din Germania. Vor ajunge o parte din aceste trupe și în România? Foarte probabil, cred analiștii americani. Care va fi atunci reacția Rusiei? În fine, Uniunea Europeană mai face pas spre federalizare din cauza epidemiei de coronavirus. Cum se manifestă ea și pe mâna cui este obligată România să joace?

Unde vor ajunge trupele americane retrase din Germania? În Polonia, care deja s-a oferit să le primească și să susțină financiar cei 1000 de soldați pe care SUA îi va reloca acolo, în Italia și, cel mai probabil, și în România.

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, oferta Poloniei a iritat Germania. Retragerea trupelor nu e un premiu, ci o sancțiune după refuzul Berlinului de a contribui mai generos la bugetul NATO.

Bucureștiul pare însă mult mai discret, chiar dacă își dorește la fel de mult ca Polonia să primească trupe americane suplimentare în bazele de la Kogălniceanu sau Câmpia Turzii. Deloc întâmplător, Pentagonul a cerut aprobarea Congresului SUA pentru investiții uriașe la baza din Câmpia Turzii, pe care vrea să o transforme într-un hub NATO în regiunea Mării Negre.

”Am atras atenția că este nevoie de o atenție sporită pe zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulțumiți. Iar în ce privește soldații americani, pot să vă spun că soldații americani sunt tot timpul foarte bineveniți în România”, a declarat, miercuri seara, la Cotroceni, președintele Iohannis, întrebat dacă a solicitat ca o parte din cei aproape 12.000 de soldați retrași din Germania să fie dizlocați în România.

Analiștii spun însă că România este un candidat cu șanse mai mari decât Bulgaria sau Turcia. Janusz Bugajsky, analist CEPA (Center for European Policy Analysis), unul dintre cele mai importante think-thank-uri americane specializate pe problemele Europei Centrale și de Est, a declarat pentru G4Media.ro că o eventuală creștere a numărului de trupe în România ”ar reprezenta o mutare frumoasă pentru a contracara expansionismul Rusiei, pentru întărirea bazei de tranzit către Orientul Mijlocui și pentru controlul Balcanilor de Vest.”

Potrivit analistului, o parte din trupele din Germania vor fi, de asemenea, relocate în estul îndepărtat pe măsură ce tensiunile cu China se amplifică.

Foarte probabil, așadar, ca în România să sosească, prin rotație, o parte din trupele americane din Germania. Întrebarea este câți vor veni? Foarte probabil aceeași întrebare și-o pune și Moscova, după ce Mark T. Esper, secretarul american al Apărării, a anunțat miercuri într-o conferință de presă că SUA vor retrage 11.900 de militari din Germania, iar dintre aceștia 5.600 vor fi relocați în alte baze din Europa.

Ministrul american a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească țările în care vor fi amplasați. Cu cât numărul de soldați relocați în România va fi mai mare, cu atât Rusia se va simți mai amenințată direct și, în consecință, va protesta. Iar dacă în cele din urmă Putin va accepta noua realitate militară din Europa de Est, ce va solicita în schimb părții americane?

Schimbarea radicală a Statelor Unite în raport cu Rusia

Relocarea trupelor ar putea reprezenta, la fel de bine, o excelentă carte de negociere cu Rusia, pe care Statele Unite și-o doresc mai nou aliat în războiul comercial cu China. Presa rusă a tresărit și s-a întrebat ”ce-i de făcut”, după ce scretarul de stat Mike Pompeo a susținut pe 23 iulie la Biblioteca Prezidențială „Richard Nixon” un discurs pe care mulți observatori l-au apreciat drept o declarație de „război rece” la adresa Chinei.

  • Oferta Statelor Unite către Rusia, în original. Ouestion: Does Russia present an opportunity now to the United States to coax them into the battle to be relentlessly candid about the Chinese Communist Party? Secretary Pompeo: So I do think there’s that opportunity. That opportunity is born of the relationship, the natural relationship between Russia and China, and we can do something as well. There are places where we need to work with Russia. Today – or tomorrow, I guess it is, our teams will be on the ground with the Russians working on a strategic dialogue to hopefully create the next generation of arms control agreements like Reagan did. It’s in our interest, it’s in Russia’s interest. We’ve asked the Chinese to participate. They’ve declined to date. We hope they’ll change their mind.It’s these kind of things – these proliferation issues, these big strategic challenges – that if we work alongside Russia, I’m convinced we can make the world safer. And so there – I think there is a place for us to work with the Russians to achieve a more likely outcome of peace not only for the United States but for the world.

Se va alătura România unei eventuale coaliții conduse de Statele Unite, din care va face parte și Rusia, împotriva Chinei? Răspunsul președintelui Klaus Iohannis:

  • ”Este evident că balanța geopolitică de putere se schimbă, cum se schimbă și balanța geopolitică economică. Aceste lucruri ne afectează și pe noi, poate nu așa direct ca pe alţii, dar toată lumea este afectată de schimbările în balanța puterii globale. În consecință, am luat act de această declarație, vom face propria evaluare și diplomația română vă asigur că are capacitatea să analizeze și să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.”

De unde reticența României? Se teme Bucureștiul că ar putea ajunge din nou victima negocierilor dintre marile puteri și că riscă să cadă, ca de atâtea ori în istorie, între scaune, adică să fie tranzacționată? Ce șanse sunt ca Statele Unite și Rusia să ajungă la o înțelegere împotriva Chinei?

Reorientarea strategică a SUA față de China

China este principala țintă a politicii externe americane din prima zi a mandatului președintelui Donald Trump. El a pornit un adevărat război comercial cu Beijingul, a insistat pentru interzicerea Huawei în dezvoltarea rețelelor 5G ale aliaților și a blamat constant China pentru declanșarea pandemiei de coronavirus.

Săptămâna trecută însă, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declanșat o nouă etapă în această confruntare: a cerut tuturor națiunilor libere, dar și poporului chinez, să se opună politicii Partidului Comunist Chinez. El a chemat și Rusia în această coaliție anti-China, o propunere pe care Moscova a respins-o cu jumătate de gură.

Consecințele unei asemenea alianțe ad-hoc între Washington și Moscova sunt îngrijorătoare pentru statele din estul Europei, care se așteaptă ca SUA să facă unele concesii Rusiei pentru a o atrage de partea sa în războiul rece declanșat cu China. Rusia a simțit deja oportunitatea și a început să ceară acces la diferite informații strategice, iar acesta e doar primul pas. Deloc de mirare că România și restul statelor de pe flancul estic al NATO sunt îngrijorate că Administrația Trump ar putea ceda teren Rusiei în estul Europei în schimbul sprijinului în conflictul cu China.

Mai mult: nu doar Administrația Trump a dezvoltat o adevărată obsesie pentru China. O revenire a democraților la Casa Albă nu ar schimba fundamental datele problemei, potrivit experților consultați de G4Media.ro, China fiind pe primul loc în agenda lui Joe Biden și a echipei lui. E posibilă însă o schimbare de tonalitate în dialogul unei administrații democrate cu Rusia, dat fiind istoricul confruntațional.

În aceste condiții de maximă volatilitate, România e prinsă din nou între loialitatea față de principalul partener strategic – SUA, și loialitatea față de proiectul european.

Schimbarea la față a Germaniei și impactul asupra UE

Un alt eveniment cu consecințe pe termen lung s-a înregistrat săptămâna trecură, când UE a intrat într-o nouă fază a existenței sale. La presiunea Germaniei și Franței toți liderii europeni au acceptat ca Uniunea să emită, în premieră, datorie comună pentru a ajuta refacerea economiei afectate de pandemie. Cu alte cuvinte, UE va juca în premieră rolul unei federații de state. Sigur, e un moment excepțional, e presiunea uriașă a crizei, dar pasul enorm spre o și mai mare integrare a statelor membre a fost remarcat de analiștii de pretutindeni.

Germania a fost unul dintre motoarele acestei schimbări majore. Tocmai Germania, cea care s-a opus întotdeauna acestui pas. E o inițiativă ce ajută enorm statele sărace și afectate de criză, precum România, care și-a găsit un aliat major în încercarea de a reduce decalajul ce o separă de statele vestice.

Dar forța de atracție exercitată de Germania asupra României nu e dată doar de poziționarea pe bugetul european. Germania a început de cel puțin jumătate de an să contreze dur politicile destabilizatoare ale Rusiei în Europa. E o schimbare semnificativă de ton, după ce ani buni elita politică și economică germană a curtat intens Rusia. În timp ce Franța, la inițiativa președintelui Macron, încearcă să transforme Kremlinul într-un partener legitim de dialog, Germania denunță tot mai apăsat practicile Rusiei. A respins categoric invitarea lui Putin la reuniunea G7, a criticat Rusia pentru asasinatele comandate pe teritoriul german și nu uită afacerea de spionaj căreia i-a căzut pradă chiar cancelarul Merkel.

În acest condiții, interesele strategice ale Bucureștiului sunt tot mai apropiate de politica Berlinului. Apartenența la UE capătă și mai multă importanță strategică pentru România. Bucureștiul pare decis acum să nu își pună toate ouăle într-un singur coș, cum o face Polonia, ci să își asigure spatele oriunde găsește aliați puternici și pregătiți să confrunte o Rusie asertivă și imprevizibilă.

Iar rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA va indica cât de mari trebuie să fie temerile față de o eventuală înțelegere americano-rusă care să contracareze expansiunea Chinei.

Sursa foto: Guvernul Federal German

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. Vad ca Tapalaga si Pantazi au uitat (in mod convenabil) ca oficiali germani de rang inalt au ctiticat puternic sanctiunilor aplicate Rusiei fupa razboiul din Crimeea, ani la randul.
    Asta pentru ca germanii sunt deja “in pat” cu rusii, adica au investitii enorme in Rusia pe sectorul energetic.
    Asta recunostea si ministrul german de business cu numai un an in urma, ca sanctiunile aplicate de US Rusiei sunt impotriva intereselor financiare ale Germaniei: https://www.google.ro/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1P525D
    PS Ma nelinistete ideea cu atragererea Rusiei intr-un razboi economic cu China, pentru ca nu am nici un gram de incredere in rusi. Dar nici cu ipocritii de nemti nu mi-e rusine.

    • @ Kenobi. Ori ai citit articolul pe sarite si nu ai inteles nimic, ori te prefaci ca ai inteles totul pe dos, pentru a putea manipula. Cred ca a doua varianta e cea reala.

    • @Bucur Iar tu ori trollezi, in interes de serviciu, ori te afli in treaba ca un nebagat in seama.
      Pot si eu sa scriu ceva fara sa spun nimic concret, ca tine.
      In fond, ce n-am inteles, sau ce interpretez pe dos, instructorule de mioare? Lumineaza-ma!

    • Că rusii suflă din greu în trumpeta bolșevică de care se folosesc și fac mult zgomot, asta nu înteleg sau interpretează pe dos postacii conservați care ”privesc nutretul cu multa pofta, din care vor consuma iarna intreaga” de la site-urile de propagandă extremistă alimentate de KGB.

    • Eu o sug pe salam. Covidu’ m-a nenorocit

    • ”Decât” atât mai poate covidiotul distrus pe toate fantoșele, să trolleze numele bad@. Singura consolare care le-a mai rămas postacilor conservați admiratori ai lui Stalin, Mao și Trump e ”sa o suga pe salam”.

    • acesta este un articol care (daca era PRO USA si ANTI FSB) ar fi trebuit sa fie cu un ton optimist

      sunt cel putin 2 articole in presa internationala care spun in mod clar ca o parte din trupele din ghermanika vor fi dislocuite in zona marii negre.

      la turci nu e cazul. deci ramane ROMANIA si Bulgaria.

      oare de ce dulapul programabil nu spune cu gura plina WELCOME GIs ?!

      „Ea: are 31 de ani.

      O cheamă Veronica şi a fost angajată a Lukoil – România.

      Este sora unui fugitiv din Republica Moldova, deconspirat ca agent FSB în cadrul unei investigaţii RISE Project: Renato Usatîi, fost candidat – interzis – la alegerile parlamentare tocmai încheiate peste Prut.

      În campania electorală prezidenţială din România, tânăra de 31 de ani l-a găzduit pe Klaus Werner Iohannis în locuinţa sa din Bulevardul Primăverii nr. 33, apt. 1, unde, potrivit actelor de rezidenţă în ţara noastră, îşi are domiciliul.

      Proprietatea este împărţită cu soţul său, milionarul Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria, prieten şi finanţator al actualului preşedinte ales al României.”

      cine are ochi vede !

      bursa[.]ro/un-asasin-in-lege-in-coasta-lui-iohannis-pe-axa-moscova-chisinau-bucuresti-25455526

    • “We’ll now be able to rotate units in perpetuity in multiple locations,

      to include potentially Poland,

      to include the northeast in the vicinity of the Baltics,

      to include the southeast in the vicinity of the Black Sea.

      And, on occasion, back into Germany,” Wolters said.
      .
      breitbart[.]com/politics/2020/07/30/us-reduce-troop-presence-germany/

    • erata

      in loc de FSB trebuie GRU

  2. cat mai costa un studiu statistic la Tapalaga si Pantazi?

  3. Este foarte posibil ca istoria să ne găsească din nou cu pantalonii în vine

  4. Rusia nu va fi usor de cooptat. Cineva s-ar putea gandi ca pe modelul german si americanii si-ar putea construi o relatie buna cu Rusia daca le-ar da cateva inlesniri economice. Problema Rusiei si a lui Putin tine de sentimente si emotii. Putin inca plange dupa destramarea URSS si de aceea aplica toate tacticile posibile de dezbinare a occidentului. A reusit in cazul Brexitului si va continua mai departe pe aceeasi linie. Eu sunt de parere ca numai o Rusie cu altcineva in locul lui Putin ar putea fi atrasa intr-un proiect US-UE contra China. Altfel, daca Putin ramane la putere vom asista la un joc ipocrit si fatarnic al Rusiei care va cere avantaje de la occident dar va juca cu China pe la spate.
    Si sa nu uitam de Turcia. Si acolo atat timp cat Erdogan ramane la putere, lucrurile sunt complicate pt occidentali. US si UE se vor reuni din nou odata ce Trump pleaca de la casa alba in noiembrie dar acum jocul geo-strategic e mult mai complicat si complex.
    Viitorul arata insa sumbru de tot pe China si ma surprinde tonul pe care China il abordeaza. Vazand deja ca ai impotriva ta US, UK, Japonia, Coreea de Sud, Australia si UE (care e cu jumate de gura acum dar va fi 100% dupa ce pleaca Trump) sa adopti un ton amenintator mi se pare o strategie absolut pierdanta. Cand toate aceste tari isi vor repatria facilitatile de productie din China si isi vor reduce schimburile comerciale cu China la minim, ma intreb ce vor face chinezii? Pe cine vor mai ameninta. Ca forta de munca ieftina se gaseste si in Africa si in America Latina si in India si chiar si in Europa de Est. Nu e China singurul loc cu forta de munca ieftina.

  5. Greu de interpretat ,toata aceasta poveste , fara sa ai informatii – de la sursa – asa cum se zice in popor .Pina in prezent , cu ajutorul datelor aflate la suprafata – patinatori ce isi mentin cu greutate echilibrul pe luciul ghetei si alunecind gratios pe pelicula lui de apa- , Romania abia asteapta iarna , sa cunoasca cine este seful cel mare in America ,sa vada daca cancelarul doreste sa continue drumul de pina acum , sau lasa in bratele altuia parcursul viitor al Germaniei si al Europei , sa stie cine va conduce propria tara – un partid- , o alianta de partide si daca UE ne va – bragoslovi- si pe noi cu niscaiva -euroi in plus – ca parte a aceptului general ,ce ne arata o noua si federalizata uniune .Abia apoi, ministerul , bagat in seama de presedinte, ca factor unic decizional (de parca asta ar fi credibil)cel de externe va cugeta adinc si va lua deciziile de nezdruncinat (vorba sa fie ).Un cumul de ziceri contradictorii – ne lumineaza cugetul , ba ca Rusia este un dusman , ba ca traseele ce cuprind conductele petroliere ruso- europene sunt obligatoriu de facut , ba ca hai sa ne unim cu Rusia imoptriva Chinei ,dar intre timp sa mai scriem un tratat econiomic ce ar cuprinde cam toate tarile Europene ,ca parti ce vor exporta masiv in China. Singurul ce ramane constant in declaratii este NATO ce incearca sa mute decisiv prin realocarile de trupe americane in Europa de Est ,avind pare-se in Romania un rol de primadona .Cum nu stiu ce se va intimpla , doar bat cimpii cu nedumerire si astept de la voi – cei bine informati – sa ma lamuriti si pe mine .

  6. Bine ca nu suntem in razboi 🙂

  7. Dacă e să ajungem iarăși sub decizia marilor puteri, măcar să să facem în așa fel ca Rusia să se extindă spre bulgari și unguri.
    Scandal cu pesedeul că azi are șapcă.

  8. „Se va alătura România unei eventuale coaliții conduse de Statele Unite, din care va face parte și Rusia, împotriva Chinei?”. Pastrand discutia la acelasi nivel, cine ar castiga daca s-ar bate dacii cu samuraii?

    • @ Ana Liza Samuraii au fost japonezi. Cum a reusit sa ii amesteci in discutia asta care este legata de China-SUA in principal?
      Mai nou, pe langa Vladivostok, Arunachal Pradesh si altele, China isi revendica si cultul samurailor?

  9. Si cum isi doreste Germania sa contracareze Rusia, făcând aliante strategice cu China? Asta inseamna sa stricăm relațiile cu SUA, ceea ce este de neimaginat. Schimbarea asta brusca de politica a Germaniei fata de Rusia nu este de bun augur pentru noi. Plus ca, eu nu cred într-o cooperare SUA-Rusia. Este de domeniul SF, insa probabil ca americanii au un plan al lor de contracarare a Chinei printr-o înțelegere cu Rusia.

    • ” e de domeniul SF, insa probabil ca” exista :))))))0 Sunt tare derutați postacii conservați iar efectul e că perlele pe care le scot sunt neprețuite. Tot lătrau până acuma că Germania are combinații cu Rusia, încă se mai aud schelălăituri din partea unora care pricep mai greu ce e în jurul lor. Mai nou, că Germania contracarează Rusia, adică pe dos. Acuma face aliante și cu China care nu mai e marele prieten al trumpetistului, că-i cade șandramaua în cap, la cât de prost a administrat-o și trebuie să dea vina pe cineva. Oricum ai da-o, neoconșilor nu le place Germania pentru că e liberală, indiferent cu cine s-ar alia. Ca dovadă, și China și Rusia sunt bune, dar să fie în combinații cu maimuțoiul roșcovan pe care îl idolatrizează toți bolșevicii iubitori de autoritarim și care urăsc libertatea, dreptatea și adevărul.

  10. Romanii sunt un popor anarhic mai distructiv decat cancerul si ciuma.

  11. Chiar dacă Trump nu vrea să plece de la Casa Albă, orice om cu mintea întreagă speră să fie alungat de oameni, la vot. Cât despre Maoisti, parcă tocmai ăla care stă să plece zicea acum câteva luni că că îl admiră tare mult pe Maoistul Șef care îi e bun prieten.
    ”He’s for China, I’m for the U.S., but other than that, we love each other.- țârâia Trumpeta în ianuarie, anul ăsta. ”Our relationship with China has now probably never, ever been better”

  12. În naivitatea mea credeam că americanii se descurcă și fără ajutor rusesc, indiferent cine e președinte.

    U.S. + U.E. + U.K. + Australia + Japonia > Rusia + China

    Nu înțeleg de ce trebuie cooptați și rușii, ăștia tot timpul cer mai mult decât dau, iar la final se bat cu cărămida în piept că ei au adus victoria. Adică, chiar atât de puternică e China încât să fie nevoie de o alianță toți contra unul?

    • Statele puternice se dezvolta numai prin relatii puternice de prietenie, adevar si sinceritate. In rest e numai propaganda.

    • Ai uitat Canada, Coreea de Sud, Africa de Sud.

      Si da, coalitia occidentala ar putea coopta Mexic, Brazilia, Argentina, India, Pakistan si alte tari mari. Sa ramana doar Rusia, China si Coreea de Nord in alianta railor. 🙂

    • Cred ca e prima data cand sunt de acord cu ceva ce scrie Alinuta. :))

  13. Toata lumea se leaga de nemtii dar nemtii sunt pragmatici. Economia lor e bazata pe exporturi pt ca deh, masinile si tehnologiile germane sunt foarte cautate peste tot in lume. Prim urmare Germania e intr-o continua cautare de noi piete. Asta e motivul pt care ei nu vor sa se strice nici cu Rusia, nici cu China si cu atat mai putin cu SUA unde exporta cel mai mult. Pe de alta parte Merkel a criticat mereu porcariile facute de Putin dar si de Xi. Voi ce-ati face in locul nemtilor? V-ati taia singur craca de sub picioare de dragul unor idealisme? Hac, hai sa nu mai export de cateva miliarde pe an in Rusia ca deh, nu mai pot de dragul Ucrainei. Pragmatism, asta e cuvantul. Si Trump se doreste a fi pragmatic doar ca el e prost. Pragmantic inseamna si sa nu-ti strici relatiile cu ceilalti. Uitati-va la Merkel acum: cand a vazut ca criza e groasa a renuntat la conservatorismul din trecut si a acceptat ca UE sa se indatoreze pt tarile sudice. Deh si italienii, spaniolii, grecii, etc. sunt o piata destul de buna pt Germania, deci trebuiau si ei salvati. Dar economia si bunastarea despre asta e: despre rulaj. Rulajul marfurilor si a banilor. Daca-ti tai craca asta pai nu te mira de ce o duci rau dupa aia. Americanii acolo au gresit foarte mult in relatia cu China. Au lasat ca balanta de schimburi cu China sa devina complet debalansata. Dar no, cum si-ar fi putut cumpara John – soferul de tir american un iPhone de doar $1000? Daca iPhone-ul ala era facut in SUA costa de 3 sau de 4 ori mai mult.

  14. Adevărul e acesta :CHINA>America +UE+Rusia+Australia +Japonia! Asa ca neobolsevicii de pe G4media ar fi bine sa aminte cui trebuie sa se închine!

    • Ai calculat cu Australia valoare negativa sau cum ti-a dat?
      Daca ai strecurat niste cumplex conjugate, la fel, nu mai e valabila.

  15. @ Ana Liza Samuraii au fost japonezi, nu chinezi. Inutil sa mai discutam problema mai departe, in asemenea conditii.

  16. @ Nea Costel Drojder. Hai sa ne radem de Iohannis, cand isi exercita atributiile prezidentiale. In loc sa construiasca spitale si sa se bata cu cetatenii care isi vand padurile .

    • De Iohannis niciodată. A demonstrat echilibru si capabitatea de a interveni doar atunci când e necesar. Nu e un președinte curajos, clar, dar si-ar fi dorit un sistem nemțesc, unde e profesionalism, responsabilitate, liniște și pace. A încercat sa-l fixeze prin educație. Asa ai certitudinea că fiecare isi stie treaba lui și și-o face cum a învățat la școală. Bine, responsabil si cu satisfacție. Dar de unde? Viorici si ccriști peste tot, de-ti iei lumea în cap și pleci.
      Ce treaba are președintele cu spitalele si pădurile?

  17. Pentru cei ce nu cred sau refuza sa creadă … suntem deja in război de vreo 2 ani (declarational) iar in război efectiv fizic suntem din Noiembrie anul trecut când China tocmai ce ne-a dat “atomica biologica “ numita covid…. (sa o spună lui Mutu ca nu a fost cu intenție clară)
    Ceea ce nu știu însă specialiștii din celebrele think-tanks americane este ca partidul comunist chinez are la baza o organizare de tip triada/mafiota , sunt 23 de familii ce practic conduc China și guvernează fiecare din cele 23 provincii chineze sub pompoasă denumire de partidul comunist chinez și totul se bazează pe o loialitate oarba de la simplul soldat din armata și pana la vârful reprezentat de partidul comunist chinez.
    Se pare ca lecțiile de loialitate fanatica tipic asiatica din timpul războaielor din Vietnam și Coreea administrate americanilor au fost uitate.
    Ca și figura de stil:
    Marele dragon s-a trezit și nu pufnit cu covid decât o singura data și a pus restul lumii in genunchi … nici nu vreau sa ma gândesc ce se va întâmpla când va începe sa scuipe flăcări ….

  18. Oare pe cine deranjaza relatia mai mult decat decenta pe care Klaus Johannis o are atat cu Donald Trump , cat si cu Angela Merkel?Este o realitate ca trupele americane stationate in Romania aduc venituri peste ori ce asteptari. In trebati la Craiova si la Cluj Asa ca politica luiJohannis este de laudat, chiar daca lui Dan Tapalaga nu-i convine si baga din cand in cand cate o stramba. Oare de ce?

    • Trupele alea amice le plătești tu eu și multi alții … aka Maria sa Contribuabilul…. Singurul avantaj economic pe care îl ai este ca Primești Rating de Țara sigura pentru investitori …. atât
      Și dacă investitorii văd ca politicianul roman e super coruptibil și ca ar face orice pentru un pumn de bani crezi le mai arde de investit cu toate trupele americane staționate in teritoriu?

  19. PS Notati faptul ca armata americana investeste anual in Romania intre 4 si 5 miliarde de dolari. Si atunci?

  20. @Ovidiu Aramata americana investeste anual intre 4 si 5 miliarde de dolari pentru truele stationate in Romania.Probabileste cel maiare investitor strain.Si atunci? Tot nu e bine?

  21. @Ovidiu Armata americana este cel mai mare investitor strain in Romania .Intre 4 si 4,5 miliarde de dolari anual.Si atunci? Tot nu e bine?

    • Communicat oficial ceva ? Dovezi ceva ca Guvernul American investește suma cu pricina in Romania?

  22. Trebuie sa fim aliati cu USA si UE ,in nici un ca z Rusia sau China!