Misiunea chineză Chang’e-7 va aseleniza la Polul Sud al Lunii pentru a căuta gheaţă
Sonda selenară chineză Chang’e-7, programată pentru lansare în 2026, va avea drept ţintă Polul Sud al Lunii, cu misiunea de a căuta gheaţă şi de a testa tehnologii de ultimă generaţie, esenţiale pentru activităţile umane sustenabile pe satelitul natural al Pământului, a anunţat luni China Media Group, conform Agerpres.
Misiunea, care foloseşte un vehicul spaţial inovator echipat cu un analizor de molecule de apă, îşi propune să confirme prezenţa şi răspândirea gheţii de apă în craterele permanent umbrite, potrivit relatării.
Misiunile Chang’e-3 şi Chang’e-5 au aselenizat cu succes pe faţa apropiată a Lunii, în timp ce Chang’e-4 şi Chang’e-6 au realizat asolizări istorice pe partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului.
Aselenizarea planificată a sondei Chang’e-7 la Polul Sud selenar va testa capacitatea sondei chineze de a ajunge în orice regiune a Lunii, a declarat Tang Yuhua, designer-şef adjunct al misiunii.
În cazul în care este identificată gheaţa de apă, acest lucru ar putea reduce în mod semnificativ costul şi timpul necesar pentru transportul apei de pe Pământ, facilitând stabilirea unei baze umane pentru activităţi pe termen lung pe Lună şi permiţând explorarea în continuare a planetei Marte sau a zonelor mai îndepărtate din spaţiu, a precizat Tang.
Potrivit lui Wu Weiren, designer-şef al programului chinez de explorare selenară, sonda Chang’e-7 – care include o sondă orbitală, un modul de aselenizare, un rover şi un „hopper” mobil – se va confrunta cu provocări extreme, inclusiv cu temperaturi sub minus 100 de grade Celsius şi un teren complex.
„Hopper-ul”, primul modul de explorare selenară de acest fel, va „sări” din zonele luminate de Soare în cratere aflate în umbră, pentru a efectua analize detaliate.
Modulul de aselenizare va desfăşura în premieră sistemul chinez de „navigaţie cu imagini de referinţă” în spaţiul profund pentru a asigura precizia, în timp ce „hopper-ul” va utiliza tehnologia activă de absorbţie a şocurilor pentru a atinge pantele în siguranţă, se precizează în relatare.
Sonda poate analiza în mod autonom terenul, mai mult de jumătate din operaţiunile sale fiind efectuate în mod independent.
Panourile solare instalate vertical pe sondă sunt optimizate pentru a capta lumina Soarelui în unghi mic în apropierea Polului Sudic lunar, a notat Tang, adăugând că misiunea a intrat în faza finală de asamblare şi testare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.