G4Media.ro

Misiunea lui Merkel pentru preşedinţia germană a Consiliului UE: ”Să facem Europa…

sursa foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Misiunea lui Merkel pentru preşedinţia germană a Consiliului UE: ”Să facem Europa puternică din nou”

Cancelarul Angela Merkel şi-a stabilit ca obiective pentru preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pe care o preia miercuri Germania, consolidarea unei Uniuni Europene în prezent divizate şi redresarea economiei blocului comunitar, lovită dur de pandemia COVID-19, consemnează Reuters, preluată de Agerpres.

Ultimele luni au ridicat din partea unor critici semne de întrebare cu privire la viitorul Uniunii Europene, după ce în încercarea de opri răspândirea noului coronavirus frontierele naţionale ale statelor UE s-au închis şi fiecare ţară membră a recurs, cel puţin la început, la politici naţionale pentru a combate pandemia care până în prezent a ucis peste 100.000 de oameni în statele Uniunii.

Angela Merkel, care a contribuit la orientarea Uniunii Europene în criza datoriei şi, mai recent, în cea a migraţiei, a evidenţiat acum nevoia de solidaritate pentru a depăşi criza provocată de pandemie.

”În timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE vom face tot ce ne stă în putere pentru a gestiona împreună această sarcină într-un mod prin care să privim înainte şi să facem Europa puternică din nou”, scrie guvernul german într-o sinteză a programului său pentru această preşedinţie semestrială.

În timp ce UE se află în faţa celei mai profunde recesiuni economice după Al Doilea Război Mondial, statele membre trebuie să se pună de acord în perioada următoare asupra bugetului multianual pentru perioada 2021-2027 şi asupra condiţiilor în care va funcţiona fondul european de redresare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru a ajuta economiile statelor cele mai afectate de pandemie, în special Italia şi Spania.

Iar aceasta nu este o sarcină uşoară, date fiind divergenţele dintre statele membre. În cazul bugetului, pentru care Comisia Europeană a propus 1.100 de miliarde de euro, respectiv 1,07% din venitul naţional brut al statelor membre, state şi grupuri de state au viziuni diferite asupra priorităţilor şi nivelului contribuţiilor în acest buget care s-a restrâns în urma Brexitului, mai multe ţări dorind un buget mai mic, care să nu depăşească 1% din venitul naţional brut.

Pentru crearea fondului de redresare statele membre trebuie să depăşească divergenţele ce privesc sumele alocate planului, durata acestuia, raportul între împrumuturi şi subvenţii, criteriile de repartiţie a acestora între state, modalităţile de rambursare a sumelor din acest fond ce vor fi constituite din bani atraşi de executivul comunitar de pe pieţele financiare, precum şi delicata problemă a condiţionalităţii, adică reformele cerute în schimbul accesării banilor.

Crizele sanitară şi economică riscă să amplifice tensiunile politice şi sociale şi diviziunile interne, consideră Daniela Schwarzer, director al think-tank-ului de politică externă DGAP. Ea mai estimează că ”Berlinul trebuie să ajute astfel încât să facă din 2020 anul în care UE să se pregătească pentru a se  viitorului ei”, iar redresarea economică trebuie să aducă prin proiecte europene transformări majore privind digitalizarea şi politicile de mediu.

Germania şi-a stabilit de asemenea ca obiectiv al preşedinţiei semestriale o mai bună protejare a UE în faţa riscurilor pandemice, coordonarea sporită între statele membre în ce priveşte politicile sanitare şi crearea unui mecanism pentru gestionarea comună a frontierelor externe ale blocului comunitar.

Pe agenda preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene un punct important este şi clarificarea viitoarei relaţii a UE cu Regatul Unit, mai ales că perioada de tranziţie post-Brexit se încheie pe 31 decembrie şi guvernul britanic a refuzat extinderea acesteia.

O problemă delicată este şi obţinerea de progrese pentru un acord UE-China privind investiţiile. Tot legat de China, UE este preocupată şi de tensiunile în creştere dintre aceasta şi Statele Unite, ţară care sub conducerea preşedintelui Donald Trump cu agenda sa ”America Întâi” (‘America First’) s-a dovedit a fi un aliat nesigur şi adesea critic faţă de Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Anumite tari au fost puternice, dar nu Europa ca intreg. E pura imitatie dupa Trump.

  2. Doamna tremurici vrea iar UE de fapt Germania mare ,am mai auzit undeva la un mustacios oare la cine?

    • spurc atias gura de pizidel nespalat.
      #NUscapati derbedeilor #penali

    • @Dacian de mai sus: Gluma e pe seama ta. nu iti foloseste prea mult sa imi iei numele, daca fix numele ne reaminteste ca am avut guvern Ciolos peste un an, si tot nu am intrat in Schengen.

      La subiect, ce voiam sa va zic. Am auzit ca Popeye Marinaru nu mai mananca spanac. De aia e UE puternica, fiindca Popeye Seeman haleste SPARANGHEL.

  3. MAKE EUROPE GREAT AGAIN

  4. Germania este mama curvelor,Hitler este fericit

  5. ce va mai place salamul cu soia

  6. Se pare ca acesta e sloganul preferat al impostorilor, dupa ce a fost folosit si de Trump.
    Nu poate nimeni sa scoata comunismul din Merkel, este mai preocupata ca SUA nu tolereaza China decat de expansiunea Chinei si de cresterea influentei si dependentei economice in UE.

  7. Cu Till Lindermann de la Rammstein in calitate de cancelar poate-poate. Altfel nein.
    Merkel nu are succesor, e deja la faza pe tremurici de la nervi si schnapps. AfD e fascist, verzii sunt pe invers la toate, von dLeyen e o majoreta comunista…. 🙁

  8. make europe great again!

  9. Pentru asta trebuie mers pre ww2, ca altfel mergeti tot in genunchi, dar nu cred ca va da voie finanta mondiala.

  10. Pentru MakeEuropeGreatAgain e nevoie de un alt val si tip de politicieni formati in alt sistem de invatamant si academic decat cel care domina azi. Ceva gen academia politica a lui Bannon din Italia, o alternativa la pepiniera de cadre/activisti de extrema stanga gen scolile lui soros care populeaza institutii europene, onguri si ce mai vreti voi.

    • se vede ca ai absolvit academia de fascisti, nu cea a lui Bannon, cea a lui Putin

      altfel nu-mi explic de ce esti atat de rau si prost

    • @casually: Păi e vorba de aceeași academie. Steve Bannon e un reprezentant de bază a ceea ce se cheamă paleoconservatorism: întoarcerea la modelul socio-politic bazat pe aspecte puternice de naționalism, xenofobie, tradiționalism etc. E rețeta aplicată de Putin, regim represiv la adresa tuturor celor care nu fac parte dintr-o viziune îngustă a „normalității”. E un joc în care pe termen lung pierzi întotdeauna , pentru că în loc să faci politici adecvate momentului, care au nevoie de unitate monolitică a Blocului Comunitar în fața unor amenințări militare sau politice, te duci înapoi spre societăți fragmentate de falii cauzate de interese multiple și mici. Iar asta e tocmai în interesul Rusiei și Chinei, state unde comunismul a uniformizat populația iar acum regimuri autocratice nu au niciun interes în a vedea Bătrânul Continent strângând rândurile.

  11. Plin de postacei de’a lui putin, la articolul asta. O sa fiti dezamagiti, UE nu moare.

    • Asa e Putin e peste tot, fii pregătit ca și noaptea s-ar putea sa te trezești cu el peste nevastă-ta, deși cred ca ai alte orientări, asa ca dacă da Putin peste vreun băiețel noaptea lângă tine în pat o sa trimită de nervi niște troli ceceni sa îți facă popou praștie!

  12. Cati ratati pe site-ul asta. Nimic nu va convine si numai rahat imprastiati. Pofta buna!