G4Media.ro

Misiunea Peregrine abandonează tentativa de aselenizare după ce a suferit o pierdere…

sursa foto: Unsplash/ NASA

Misiunea Peregrine abandonează tentativa de aselenizare după ce a suferit o pierdere „critică” de combustibil

Astrobotic Technology, compania care a dezvoltat primul modul de aterizare lunară lansat din Statele Unite în ultimele cinci decenii, a declarat că abandonează încercarea de a plasa nava sa spațială Peregrine pe Lună la mai puțin de 24 de ore după ce vehiculul și-a luat zborul, potrivit CNN.

Nava spațială a suferit o pierdere „critică” de propulsie din cauza unei scurgeri de combustibil, potrivit companiei.

La doar câteva ore după ce vehiculul a fost lansat din Florida spre Lună luni dimineață, Astrobotic a anunțat că misiunea este în pericol. Modulul lunar, botezat Peregrine, nu a reușit să se plaseze în poziția cu fața spre Soare, probabil din cauza unei probleme de propulsie, potrivit Astrobotic. Această orientare greșită a împiedicat nava spațială să își încarce bateriile.

Problema bateriilor a fost rezolvată ulterior, dar Astrobotic nu a reușit să corecteze problema aparentă a sistemului de propulsie al modulului de aterizare Peregrine.

Într-o declarație făcută luni seară târziu, compania a declarat că o scurgere de combustibil a făcut ca propulsoarele sistemului de control al atitudinii modulului de aterizare Peregrine au fost nevoite să „funcționeze mult peste ciclurile de viață preconizate pentru a împiedica o cădere necontrolată a modulului de aterizare”.

Astrobotic a adăugat că propulsoarele ar mai putea funcționa probabil doar pentru cel mult 40 de ore.

„În acest moment, obiectivul este de a aduce Peregrine cât mai aproape de distanța lunară înainte ca acesta să își piardă capacitatea de a-și menține poziția de orientare spre Soare și, ulterior, să își piardă puterea”, potrivit companiei.

Acest lucru înseamnă că o potențială aselenizare, care fusese programată pentru 23 februarie, nu mai este posibilă.

Astrobotic a avertizat deja, imediat după ora 13:00 ET, că o „defecțiune în cadrul sistemului de propulsie” epuizează combustibilul vehiculului. Dar compania a lucrat luni timp de ore întregi pentru a încerca să stabilizeze problema și să evalueze opțiunile.

La un moment dat, luni după-amiază, Astrobotic a împărtășit și prima imagine cu modulul de aterizare Peregrine în spațiu. Fotografia a arătat că straturile exterioare de izolație de pe vehicul erau ondulate.

Materialul distorsionat a fost „primul indiciu vizual care se aliniază cu datele noastre telemetrice care indică o anomalie a sistemului de propulsie”, a declarat compania într-o postare pe platforma de socializare X la ora 16:12 ET, luni.

Modulul de aselenizare, numit Peregrine după numele celei mai rapide păsări din lume, pare să fi avut o primă etapă a călătoriei sale de succes după ce a decolat la ora 2:18 a.m. ET de pe o rachetă Vulcan Centaur dezvoltată de United Launch Alliance, o companie comună a Lockheed Martin și Boeing.

Acesta a fost primul zbor al unei rachete Vulcan Centaur, un nou vehicul al ULA conceput pentru a înlocui vechea sa gamă de rachete.

Compania a confirmat imediat după ora 3 a.m. ET că Vulcan Centaur a funcționat conform așteptărilor, livrând modulul lunar Peregrine pe o orbită de injecție trans-lunară, potrivit ULA. Aceasta implică o ardere a motorului precis programată care a împins modulul Peregrine pe o traiectorie pe orbita Pământului care ar trebui să îi permită să se sincronizeze cu Luna la aproximativ 384.400 de kilometri distanță.

Se aștepta ca apoi modulul Peregrine să pornească propriile propulsoare de la bord, folosind până la trei manevre pentru a-și stabili cu precizie traiectoria.

Într-o declarație, Astrobotic a precizat că Peregrine a început cu succes să comunice cu rețeaua Deep Space Network a NASA, și-a activat sistemele de avionică și „controlerele termice, de propulsie și de putere, toate au pornit și au funcționat conform așteptărilor”.

„După activarea cu succes a sistemelor de propulsie, Peregrine a intrat într-o stare operațională sigură”, a precizat compania.

Totuși, după aceea, modulul de aterizare Peregrine a cunoscut „anomalia” care a făcut ca vehiculul să fie îndreptat în direcția opusă soarelui și să nu-și poată încărca bateria.

Controlorii misiunii au „dezvoltat și executat apoi o manevră improvizată pentru a reorienta panourile solare spre Soare”, potrivit Astrobotic.

Aceștia și-au îndeplinit acest obiectiv.

„Manevra improvizată a echipei a reușit să reorienteze panoul solar al lui Peregrine spre Soare. Acum încărcăm bateria”, a declarat compania într-o actualizare postată la ora 12:34 p.m. ET.

Cu toate acestea, Astrobotic a precizat că trebuie să corecteze problema de bază a propulsiei. Nava spațială ar fi trebuit să folosească propulsoarele sale de la bord – și să aibă suficient combustibil rămas – pentru a executa aselenizarea.

Compania Astrobotic Technology, cu sediul în Pittsburgh, a dezvoltat Peregrine în cadrul unui contract de 108 milioane de dolari cu NASA. Vehiculul a fost proiectat de la început pentru a fi relativ ieftin – cu scopul de a îndeplini viziunea NASA de a reduce costurile de plasare a unui modul robotic de aselenizare, solicitând sectorului privat să concureze pentru astfel de contracte.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...