Mister. O femelă rechin de la un acvariu din SUA a dat naştere unui pui fără să fi fost în contact cu un rechin mascul – VIDEO
O naştere uimitoare s-a petrecut la un acvariu din Louisiana, în SUA. Spre surprinderea conservatorilor, un rechin mako sau Cephaloscyllium ventriosum, o specie originară din apele de coastă ale Pacificului de Est, s-a născut într-un bazin în care stau doar două femele, relatează Le Figaro, transmite News.ro.
Micul vertebrat cu pete nu ar fi avut tată, întrucât cele două femele nu au mai fost în contact cu masculi de cel puţin trei ani.
„Suntem încântaţi să anunţăm eclozarea unui nou mic rechin, fără prezenţa masculilor!”, a anunţat pe Instagram acvariul Shreveport.
Vezi această postare pe Instagram
O postare distribuită de Shreveport Aquarium (@shreveport_aquarium)
Fără să-şi ascundă uimirea, personalul a venit cu două explicaţii pentru această naştere surprinzătoare. Prima ipoteză: o „fertilizare întârziată”, adică o fertilizare care are loc mult timp după împerechere. Prin urmare, femela ar fi „depozitat” spermatozoizii pentru a fi utilizaţi pentru o reproducere viitoare.
A doua ipoteză este cea a unui „fenomen numit partenogeneză”. Partenogeneza îşi trage numele din grecescul „parthenos”, care înseamnă „virgin”, şi „genesis”, care înseamnă „naştere”. Ea are loc atunci când un ovocit (cu un singur set de cromozomi) se transformă într-un ovul (cu două seturi de cromozomi) fără nicio contribuţie masculină externă. Aceasta este reproducerea asexuată. Această metodă este utilizată pe scară largă de multe nevertebrate, unele reptile şi peşti, pentru a asigura supravieţuirea speciei fără mascul. Însă această tehnică limitează diversitatea genetică, iar urmaşii au mai puţine şanse de supravieţuire.
Potrivit instituţiei, care a transmis un comunicat de presă, oul a fost reperat pentru prima dată în urmă cu opt luni. Cu toate acestea, este posibil să fi rămas neobservat în acvariu timp de mai multe săptămâni. Pentru curatorul acvariului, Greg Barrick, „această situaţie este incredibilă şi arată rezilienţa speciei”.
„Aşteptăm cu nerăbdare să confirmăm în următoarele luni dacă acesta este într-adevăr un caz de partenogeneză sau de fertilizare întârziată”, a adăugat el.
Pe contul de Instagram al acvariului se precizează că „echipa urmăreşte îndeaproape puiul de rechin şi va efectua în curând teste ADN”. Puiul a fost botezat Yoko.
„Chiar dacă şederea lui Yoko la noi este de puţin timp, ea va lăsa totuşi o moştenire de neuitat, contribuind cu informaţii nepreţuite la studiul reproducerii rechinilor şi la eforturile de conservare”, precizează acvariul.
Miracolul naşterii lui Yoko nu este însă o premieră în cazul rechinilor.
Léonie, o femelă de rechin zebră (stegostoma fasciatum) capturată în 1999 şi ţinută în captivitate într-un acvariu australian, a făcut şi ea pui pe cont propriu. După ce a avut mai mulţi cu un partener, Léonie a fost izolată într-un acvariu singură cu una dintre fiicele sale. Doi ani mai târziu, ambele au depus ouă, care nu au eclozat prima dată. În anul următor, mama şi fiica au depus din nou ouă (41 şi respectiv 28 de ouă), iar de data aceasta Léonie a avut trei rechini mici, iar fiica ei unul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.