G4Media.ro

Mistica singurătății

Mistica singurătății

Străzile și bulevardele goale din marile orașe. Peisajul apocaliptic. Liniștea înfiorătoare. Ecoul dintre blocuri. Frica din ochii oamenilor. Distanțarea socială. Groaza de necunoscut. Zilele monotone de izolare. Dorul de părinții noștri, de toți ceilalți pe care azi nu-i mai putem vedea aproape deloc.

Nimic nu se compară, totuși, cu tristețea celor care pleacă singuri.

Cele mai cumplite scene văzute în ultimele zile au fost sicriele înșirate în biserici transformate în morgi, mărturiile preoților italieni despre cei care pleacă fără a fi alinați sau împărtășiți deoarece i-ar expune pe cei rămași, convoaiele de camioane cărând noaptea sicrie pe străzi pustii, relatările despre telefoane care sunau în sacii negri cu care erau cărați morții din spitalul județean Suceava.

Greu de suportat pentru noi, cei vii, singurătatea suferinzilor răpuși de un virus apărut din neant. Ritualurile de trecere au și ele rostul lor. Ne amintesc de valoarea însemnată a vieții.

Singurătatea morților din aceste vremuri teribile ar trebui să ne întoarcă puțin la singurătățile fiecăruia.

A trebuit să ne izolăm cu toții în casele noastre ca să aflăm cât de singuri eram și înainte. Câte ore petreceam pe telefon, la televizor sau la calculator fără să mai vorbim, de fapt, între noi.

Cât de puțin și de rar ne-am văzut mulți dintre noi părinții. Azi, chiar dacă dorim să-i vizităm de Paști, ar fi bine să nu o facem. Cred că e primul an din ultimii 30 când nu voi merge acasă, la Sibiu, unde ajungeam tot mai rar.

Ne-am înstrăinat de noi înșine și de ceilalți mai tare ca niciodată, pe măsură ce comunicăm, culmea, tot mai ușor și mai repede. Și cât de multe am aflat despre noi în ultimele săptămâni!

Câți dintre voi nu v-ați gândit că un virus periculos, frica de moarte, instictul primar al vieții – și nu vreo mare relvelație –  ne-au întors pe toți la valori pe care am început să le uităm încet: familie, cumpătare, rabdare, generozitate, grija față de celălalt.

Ne gândim azi mai mult la părinții și bunicii noștri, tot mai singuri și ei.

Nu, nu cred că virusul a fost trimis să ne amintească toate astea. Nu cred în vreo pedeapsă divină pentru păcatele noastre, nici în conspirații.

Este doar una din pandemiile care lovesc periodic planeta și face ravagii în viețile și în mințile oamenilor. Văd însă la mulți din jurul meu tentația de investi în această criză sanitară ceva mai mult, reprezentarea unei crize existențiale, dacă vreți.

Această mistică nu este altceva decât rezultatul singurătății noastre, nevoia disperată de repere, de puncte de sprijin și de valori, atunci când lumea pe care o știm ne fuge de sub picioare.

Plutind în derivă, căutăm disperați să refacem legătura cu pământul.

Mistica singurătății se manifestă atunci când nu știm ce să facem cu noi după o criză cosmică, care reorganizează lumea.

Ocazia perfectă de a vedea cât de multe mergeau, de fapt, prost în jurul nostru.

Noi, cu viețile noastre tot mai dezorganizate, mereu în criză de timp, avem deodată zile și săptămâni la dispoziție, șansa de a fi din nou împreună, dar și perspectiva de a muri singuri.

Bisericile goale, care s-au tot îndepărat de credincioși din lăcomie sau inadaptare, au prilejul să reflecteze mai mult la rostul lor pe lumea asta.

Companii întregi intrate în criză realizează îngrozite cât de mult au ajuns să depindă de China. Statele UE descoperă cât de puține mai produceau la ele acasă, însă consumau mult și ieftin.

Ne duceam viața mai bine decât părinții noștri, dar trăiam relațiile dintre noi tot mai prost.

Virusul ne-a adus pe toți într-un punct zero. N-am mai avut parte demult de șansa începutului. Cu toții va trebui să o luăm de la capăt, indivizi, companii, politicieni, state.

Poate că unele lucruri nu le vom mai face le fel. Poate că vom fi învățat să trăim și să facem mai mult împreună.

Altfel decât până acum.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

71 comentarii

  1. Cineca mi-a spus demult ca de multe ori ne impiedicam de adevar si ca cel mai regretabil este ca ne ridicam si mergem mai departe.
    Nu ca fi un nou inceput, mintea umana este mult prea rigida la schimbare.
    P.S. sunt un optimist de felul meu. Da, sigur este o oportunitate gigantica pt omenire, dar vom merge mai departe.

    • Lumea va merge mai departe la fel ca și până acum. Dacă mâine va trece CovId, lumea se va întoarce la goana ei nebună după bani, plăcere, dorințe egoiste și va uita „punctul zero”. Că atâtea „puncte zero” a avut lumea asta… cu toate astea… înafară de avans technologic nu am avansat pe nicio altă latură. Moral, suntem la pământ, fie că recunoaștem sau nu. Suntem plini de aberații youtubiste, de tot felul de speakeri, psihologi, de teorii, conspirații, discursuri motivaționale și chiar articole ca acesta.

      Nu asta ne trebuie.
      Un „punct zero” vine cu decizii personale: „De azi eu fac/nu mai fac…” – decizii care să aducă schimbări benefice în sfera noastră de influență, schimbări benefice pe care să le vadă și simtă și alții.
      Un „punct zero” aduce oamenii în prezența Divinității, ce a permis acest virus nu neaparat ca pedeapsă, cât pentru a ne spune că dacă nu ne oprim din goana asta nebună, ne îndreptăm rapid și sigur spre moarte și autodistrugere.
      Un „punct zero” înseamnă o schimbare a fondului, nu doar a formei.

    • Daca ne pocaim si cerem iertare lui dumnezeu si nu mai pacatuim moartea nu ar mai trebui sa ne sperie pentru ca moartea este doar o usa in prin care treci din viata asta de om la cea vejnica unde este pacea lui dumnezeu si dumnezeu in persoana

  2. Sunt facute documentare privind, cum v-a arata lumea dupa disparitia omului. Este foarte dureros vazând acele documentare ajungând ale lacrime ,vazînd cum totul Devine una jungla unde înca animale continua s-a existe. Sa speram ca acesta nu este inceputul sfîrsitului ……

  3. Oare aia din diaspora ,spalatorii de babe ,prostituatele si hotii care au imprastiat virusul omorandu-si parintii tot asa dor de parinti aveau?

    • Sigur si tu esti unul dintre ei la felul in care gandesti… Nu vreau sa te jignesc dar esti un tampit

    • In Bucuresti, epidemia a inceput cu un pensionar MAI, fost militian pensionat la 55 de ani, fost coleg de al tau, care a mintit, a zis ca n-a fost in Israel si a infectat zeci de oameni.

      Deci voi, gunoaiele PSDiste, puteti da vina pe diaspora, dar voi sunteti mai periculosi ca ei, chiar si fara epidemie, ticalosilor, scarbe lacome ce sunteti.

    • @aveti ce votati, senatorul PNL iti spune ceva? Taci dracu de lepra, cu psd-ul tau

    • @aveti ce votați, spitalul de la Suceava era sub pulpana baronului PNL, fluture.

    • Caligula,după mintea dvs.,munca este o rușine,n’așa?
      Onorabil este să stai atârnat de pomana PSD.
      Bine v-ați ales nickname-ul:probabil i-ați fi aruncat în Dunăre sau în Marea Neagră pe toți cei care s-au întors acasă!
      Deși nici măcar Constituția iliesciano-iorgovană nu prevede interzicerea unui cetățean,oricum ar fi el,de a reveni în patria lui.

  4. Credeti ca se va schimba ceva?

    PSD si PNL vor fi tot hoti. Romanii vor fi tot prosti si tot cu hoti vor vota.

    Jaful, trufia, ticalosia, lacomia, ura si nepasarea, toate vor continua.

    In alte tari se schimba lucrurile, in Romania sunt la fel de 30 de ani, romanii sunt in continuare cei mai mari dusmani ai romanilor.

    • „PSD si PNL vor fi tot hoti…” Iar cei carora le faci propaganda vor fi cinstea intruchipata! Sa vezi cand vor ajunge acei paduchi flamanzi (si frustrati) la putere ce bine va va fi!

    • :)) goe justifica hotia si ticalosia pnlista; pentru ca nu doar ca trebuie sa fii prost, trebuie sa te si mandresti cu asta;

  5. „Virusul ne-a adus pe toți într-un punct zero. N-am mai avut parte demult de șansa începutului. Cu toții va trebui să o luăm de la capăt, indivizi, companii, politicieni, state.”
    Foarte adevărat, foarte bună analiză. Dar pare că cei mai harnici și hotărâți „s-o ia de la capăt” sunt politicienii. Căci, iată, chiar și în vremuri ticăloase se gândesc la binele semenilor lor, certați cu legea:
    „Senatul a votat un proiect de lege initiat de PNL care introduce in Codul penal executarea la domiciliu a pedepsei cu inchisoarea.”
    https://www.facebook.com/Ziare.com/posts/10158240631708817?comment_id=10158240812463817&notif_id=1585688434159835&notif_t=feedback_reaction_generic

  6. @ Dan Tapalaga. De data asta, aveti o bila alba de la mine.

  7. Acest virus a aparut din fermele zoo industrializate care sunt adevarate fabrici de virusuri si bacterii. In ele sunt crescute mii de animale, unul langa altul. Se administreaza antibiotice cu galeata, pentru a nu pierde „productia”. Din aceasta cauza este imun virusul la toate medicamentele, deoarece s-a adaptat la ele. Asta nu se spune. Spun ca a venit de la caini si pisici, asa au spus si la gripa aviara ca este de la pasarile calatoare, iar pesta de la porcii mistreti. Toate molimele aviara, porcina, vaca nebuna au aceleasi cauze: fermele zootehnice. Trebuie luate masuri urgente privind admistrarea tratamentelor la animale si chiar si la plante. Putem lua si noi masuri daca scadem consumul de carne din market.

    • In mod sigur tu esti vegetarian spalat pe creier.

    • @CituF,
      Unul ca, @Caligula si-ar manca pana si calul, disperat fiind dupa carnita, iar tu propui sa se scada consumul de carne din market..!? Mai repede ar renunta la sex, decat sa renunte la iubirea vietii lui, adica la carne…!

  8. Trist, adevarat. Si as mai adauga ceva: frica de cei din jur, teama de contact…

  9. Dupa mistica singuratatii, iata raceala numerelor:

    In lume au murit pina acum ~ 22.000 de oameni de covida. In acelasi timp, au murit cam de 6 ori mai multi din cauza gripei. De 10 ori mai multi de malarie. De 15 ori mai multi in trafic. De 17 ori de SIDA, de 27 de ori mai multi au fost ucisi de prietenul nostru, alcoolul. Cancerul a ucis de 100 de ori mai multi oameni iar de foame au murit de 110 ori mai multi.
    De aproximativ 470 de ori mai multi au fost facuti bucati si aruncati la canal sau arsi, dar pe astia nu-i trecem la morti pentru ca, nu-i asa? My body, my choice.

    • pentru toti idiotii ca tine care nu inteleg mesajul dar se cred destepti:
      – Covid 19 este un virus nou si abia acum se raspandeste pe tot globul;
      – gripa este de foarte mult timp raspandita pe tot globul;
      – Covid 19 este mult mai usor de luat decat gripa;
      – Numarul de morti raportat la numarul de cazuri e mult mai mare la covid 19 decat la gripa;

    • 4500 de persoane in lume mor in fiecare zi di cauza apei nepotabile.8 milioane de persoane se infecteaza in fiecare an de tuberculoza iar aproape 2 milioane persoane mor din aceasta boala creea ce sustine OMS ,numeri acestia ce reprezinta pentru ei?????

    • în clipa în care scrii, 46.413 și nu 22.000. Suntem încă la începutul exponențialei, până la zeci de milioane mai este un pic. Când pui egalitate într-un virus nou și avorturi oricum nu prea mai contează ce opinii ai. Cu toții avem dreptul la o opinie, dar nu și la microfon.

    • @Dascal: ar fi bine sa ma insel, dar cred ca idiotul e in alta parte. Il vezi dimineata, cind te barbieresti.
      Ce am scris eu sint numerele, in valori absolute. Tu vorbesti de valori relative, si anume de numarul de morti raportat la numarul de cazuri, ceea ce ne dovedeste ca nu prea stii despre ce vorbesti, pentru ca aceasta rata pur si simplu nu prea se cunoaste cu exactitate. Vorbim de rata deceselor din Italia, care e de 11,9% sau de cea a Islandei, care e de 0,16%? Sau cum facem, rotunjim la 15%?

  10. Poate o să-ți faci curajul să vorbești la persoana 1-a singular. Mi s-a făcut realmente lehamite, citind cum ne bagi pe toți în aceeași oala și ne spui ce simțim și cum acționăm zilele acestea – un singur tipar pentru absolut toți. Jalnic! Tot textul e așa, dar eu preiau aici câteva exemple:

    „Plutind cu toții în derivă, căutăm disperați să refacem legătura cu pământul.”

    „Virusul ne-a adus pe toți într-un punct zero. N-am mai avut parte demult de șansa începutului.”

    Nu uita: persoana 1 singular face minuni! Persoana 1 plural este o insultă!

    • Oarecum Covid-19 ne baga în aceeași oală sau la dvs nu e pandemie?

    • Ai preluat fragmentat ce am spus. Propoziția mea cu oala acolo un „și” important.
      Este pandemie și la mine dar eu nu plutesc în derivă și nu caut disperat să refac legătura cu pământul, iar virusul nu m-a adus într-un punct zero. Plus celelalte care nu se aplica. La tine, cum e? Cum a zis Tăpălagă?

    • bolsevicu dorneanu, procuroru comunist cu pensie de 17000 euro, tarficeanu si alte somitati bine renumerate, plutesc si ei in deriva?????? virusul ne-a adus pe toti intr-un punct ZERO… nu pe toti, doar pe cei care si-au pierdut locurile de munca sau micile afaceri… birocratii isi iau in continuare salariile babane…. domnu Tapalaga, modifica textul articolului ca n-are nici-o legatura cu realitatea… PS: morsa competenta bogdan chireac tocmai lua un contract de vreo un milion si ceva de lei…

    • @eu
      Cei aduși în punctul zero pluteau dinainte în derivă.
      Din păcate erau prea mulți și trageau după ei o planetă întreagă.
      Crezi că sunt mulți pentru care s-au pregătit din timp pentru situația asta?
      Dacă ține mai mult de cinci ani ”post deriva” va cam trebui să o luam iar de la ”zero”.
      Astea sunt motivele pentru care cred că literatura i se potrivește mai bine decât jurnalismul.

  11. Un articol frumos ! As adauga doar , ca romanii au stingenta nevoie de dreptate sociala … si aceasta trebuie inceputa acum ! Cu criminalul sistem al pensiilor speciale , legea lustratiei , confiscarea extinsa a averilor lilicite s. a !

  12. Biserica, indiferent de popi, a fost mereu aici prin Hristos, învățături, exemple. Noi, domnule, ne-am îndepărtat de credință în numele unor tâmpenii progresiste. Acum și după nenorocirea asta ne întoarcem la El? Toată liniștea asta, nu tinde la nimic? Mai putem concepe viata fără El?

    • Ce ar trebui să se întâmple mai mult ca să ne apropiem de credință?
      Cruci în autobuz – check
      Linguriță unică la împărtășanie în plină pandemie – check, că Doamne apără și păzește
      Călcat în picioare la inaugurarea catedralei mântuirii popilor – check
      Turism balneo-religios – check

      Problema dumitale sunt „progresiștii” din vest, că aici sunt doar câțiva speriați corporatiști. Cum te rețin ei să te apropii de credință chiar mai tare decât grecii?
      Babele grecilor, acolo da performanță, fac podul pe sub moaște, nu ca ale noastre care doar se târâie.
      Așa ceva.

  13. Domnule Tapalaga, chiar comentariile arata că punctul zero înseamnă lucruri foarte diferite, chiar radicalizări opuse: unii vor fi mai fermi spre comuniune, orientarea spre celălalt, iar alții vor fi mai radicali spre individualism și globalizare.
    Nici eu nu cred că pandemia este o pedeapsă divină sau o conspirație, dar este cu certitudine răscrucea pentru o alegere: globalizare versus comuniune.

    • Si încă ceva, domnule Tapalaga,
      Nu putem începe o schimbare arătând cu degetul cum să se schimbe ceilalti și fără a reflecta cum greșim noi, fiecare dintre noi. De exemplu, dumneavoastră, presa.
      Nu Biserica a promovat individualismul, agresivitatea, consumerismul, judecata publică, drepturi fără responsabilități, ci PRESA. Da, politicienii sunt corupți, dar presa este cea care intră în casele oamenilor și promovează modele sociale.
      Societatea românească nu se va însănătoși cât timp presa rămâne la metehnele ei. Cum este posibil ca o institutie de presă să practice sistematic linșajul și calomnia (de exemplu la adresa magistratilor, dar si a altora, înclusiv a Bisericii) și să nu existe un mijloc de (auto)reglare care să scoată la lumină adevărul. Atât timp cât în rândul dumneavoastră, PRESA, adevărul = minciuna și fiecare cititor alege ce vrea, cât îl duce capul, societatea nu se va însănătoși. Bateti-vă capul cum să faceti curățenie în presă, și abia după aia luați-vă de Biserică.

    • Ce ar fi ca si biserica fie ca e ortodoxa sau cattolica ar incepe s-a scoata afara din burta ei adevaruri ascunse?????

    • Ebe, nu înțeleg ce fel de adevăruri ascunse ar putea avea bisericile, dar, în principiu:
      1. Dacă ești membru al Bisericii, oricare ar fi ea, ești răspunzător pentru faptul că acele adevăruri sunt ascunse, contribui și tu la asta. Deci îți asumi responsabilitatea sau ești laș.
      2. Dacă nu ești membru, nu te interesează ce face vecinul în casa lui și cum trăiește el, cu adevăruri, minciuni, duplicități. Te interesează doar să păstreze curățenia și liniștea în spațiul comun și cam atât. Deci responsabilitatea ta este să ai o bună conviețuire cu vecinul, care și el să aibă o bună conviețuire cu tine.

  14. Ioana

    Rascruce zici ,pe pariu ca dupa ce se termina cu gripa ,te infigi in masina ta poluanta ,cumperi haine facute cu mana ieftina de lucru doar pentru ca sunt „de marca” ,iti cumoeri parfum de firma (daca nu era globalismul aveai si acum parfum romanesc),iei avionul poluant si te duci in concediu si nu in ultimul rand folosesti telefonul ca sa intrii pe facebook (a dracului corporatie globala).
    Hai sa nu mai fim ipocriti ,nu se va schimba nimic.

  15. Exista o vorba ce spune : fiecare moare singur . Perceptia textierului ce ne aduce in atentie,latura negativista (nu negativa ) a lucrurilor , ce ne spune ,probabil ca proprie intelegere , ca factor actual existentialist intre oameni factor numit detasare (ca sa nu zic altfel )este si ea prezenta in cotidianul nostru . Totusi , acum mai mult ca oricind este nevoie de unitate ,poate ar trebui sa incepem sa ne ajutam (fie si prin cuvintele spuse )sa incercam, ca factori de influentare in media(acei ce fac asta ca profesie ) , sa determinam institutiile statului sa ajute si sa ceara si cetatenilor sa ajute colectivitatile in care traiesc . Sunt multe cazuri ce necesita atentia noastra : sunt oameni ai strazii care trebuie ajutati , sunt cetatenii asemeni noua care nu au ce minca ,sunt cetateni care nu isi pot plati nici utilitatile nici intretinerea locuintelor acolo unde se afla , sunt multi batrini ce sunt singuri si neajutorati , sunt bolnavi pe care nimeni nu ii ajuta in casele in care locuiesc . Nu am vazut pina acum (poate ma insel )ca cei bogati sa incerce sa ajute astfel de categorii sociale defavorizate (nu conteaza motivul pentru care au ajuns asa ) sau actiuni concrete ale partidelor (altele decit cel de la guvernare ,acesta are si asa destule pe cap )sa incerce sa individualizeze astfel de cazuri si sa incerce sa le ajute . Nici in media nu am vazut sa apara scrise cu litere de tipar astfel de apeluri umanitare . Virusul (dincolo de nenorocirea creata in jurul nostru ce cuprinde si frica de moarte ) sau mai bine zis efectele lui ,izolarea in principal ,aduce in fata noastra o noua forma de interactiune si cunoastere la nivel de familie . Avem ocazia sa ne redescoperim copiii ,fratii , parintii , partenerii de viata . Avem ocazia sa descoperim dorintele si aptitudinile copiilor nostri, sa facem in cunostiinta de cauza planuri viitoare pentru ei ,sa ne privim cu mai mult drag si sa incercam sa ne unim intelegerea asupra notiunii de existenta pe aceasta planeta . Acum , in acest moment se observa cu usurinta cum deciziile politice peste tot in lume sunt haotice , unii spun una , altii alta . Nu exista un consens general ,un plan general de actiune ,fiecare face ce crede ca este mai bine sau chiar unii fac doar ce – ii taie capul -(este doar o expresie des folosita cindva ). Planeta isi creaza propriul haos , oamenii din motive diferite (de la nivel de intelegere la atitudini si interese politicianiste )se comporta ciudat si se exprima tinind cont doar de interesele lor imediate . Este clar momentul in care este simtita nevoia de o decizie unitara (nu unica ),de crearea unei institutii de felul ONU (sau poate un guvern mondial ce are in portofoliu si astfel de situatii ) unanim sustinuta ca factor decident in situatii de criza majora la nivel universal .Brambureala de astazi nu se mai poate repeta . Va inchipuiti ce ar fi insemnat ca toate actiunile ce privesc aceasta criza uriasa ,ce se pare ca se intensifica zi la zi , sa fi fost coordonate de organism unic . Se puteau trimite (prin control unic al tuturor cailor de comunicatie , de transport , de productie etc etc )acolo unde era nevoie (etapizat ) tot ceea ce era necesar vietii si tot ceea ce era necesar ca materiale ajutatoare in scopul combaterii pandemiei . Daca informatia era controlata inca de la primul caz aparut in China altfel stateau acum lucrurile . Sa speram ca pe viitor un astfel de mecanism universal (la nivel de Terra )sa fie pus in functiune cu acordul tuturor statelor , un organism ce ar putea scurta si limita multe dintre neajunsurile cetatenilor de pe planeta .

  16. Și înainte de ”globalism” existau granitele deschise și schimburi comerciale.
    Paleologu, dacă nu mă înșel, spunea că ne înșelăm dacă credem că după 1989, ceea ce avem se cheamă libertate, întrucât putem pleca în afara țării. Înainte, te urcai în tren la București și coborai la Paris și nu te întreba nimeni, nimic. Aia era libertate. Și nu era globalism.

    • Ioana libertatea are multiple forme de intelegere , dar sigur si ea este limitata, suntem captivi pe aceasta planeta numita TERRA

    • Ce faci cu asa Zisa LIBERTATEA când in fiecare zi duci lipsa de esentialul si necesarul vieti de zi cu zi.

  17. @Dan Tapalaga, vi se vede sufletul bun prin acest articol. Absolut impresionant. Respect.

    “Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide.”

  18. Uite Tăpălagă că ai scris un articol pe placul enoriașilor. Multe comentarii pozitive primești de la ei. Ai discurs de preot se pare. Poți schimbă categoria articolului: din „Analiză” în „Predică”, că aia ai făcut aici.

    • De acord. Hai mai bine sa zicem “Constiinta” în loc de “Predica”.

    • @eu: TU baietica, esti foarte limitat! Ramai in limita ta (ca mai multe nu ai) si fii fericit! Si sanatos trupeste si „mintal”…daca poti!

    • CRP,
      Tu te iei de mine, în vreme ce Tăpălagă a zis despre tine că plutești în derivă, că ești disperat și dezorganizat și multe altele. Poate are și Tăpălagă dreptatea lui…

  19. Dan Tapalaga:
    Ori te retragi si scrii o carte: reflectezi la conditia umana, filozofezi cu privire la viata si moarte, devii un filosof, sau un moralist in vreme de Covid ori te intorci la articolele tale dure in care iei la refec pe rand si nemilos atat adevarul nespus de autoritati cat si minciuna cultivata de acestea pt a inlocui antonimul ei !

    Trezeste-te man ! Lasa-l pe Liiceanu sa filosofeze, tu lupta-te cu dusmanii care ne-au lasat descoperiti in fata unor astfel de razboaie cu adversari nevazuti si insidiosi iar acum ori stau in case si fac circuri de sedinte parlamentare online ori se prefac ca ne conduc cu competenta si intransigenta, in realitate, lor lipsindu-le si una si cealalta !

    • Pare ca nu a renuntat la “luptã”, ci pare ca a dus-o la alt nivel.

      Când sunt alegeri oameni buni, veniti la vot si invitati cât mai multi la vot. Candidatul perfect nu exista, la fel cum niciunul dintre noi nu e perfect. Votam cu cine consideram ca e mai bun dintre cei care candideaza.

      Pâinea care îmi place este la 94 km distanta de casa, dar asta nu înseamna ca nu aleg din oferta disponibila zi de zi la magazinul de lânga casã.

  20. La Suceava ăia care au venit de afară, s-au plimbat cum a vrut mușchiu lor, au contaminat pe cine știe câți . Nu i-au optrit nici armata, nici poliția, nuci cu jandarmii, nimeni. Dacă era TOȚI, strict carantinați la granițe numărul morților și îmbolnăviților era comparativ cu ce e prin Bulgaria sau Ungaria.

    În Italiai în timp ce sute murea pe zi, ei se srângea pe la petreceri. Le aedea de discoteci private.

  21. Mesaje în ultimul timp (a se citi „timp” sub conotația „eră geologică”):
    1. Terra către Homo Sapiens: sunteți niște trecători peste mine.
    2. Omul către Pământ: te scormonesc de-ți scot mațele din tine!
    3. Universul=Dumnezeu: cine sunteți voi doi ?

  22. Una e sa stai ca vrei, alta cu totul alta e sa stai ca esti pazit si amenintat 24/24.

  23. Medici care isi dau demisia noaptea, sa scape. Personal medical care fura din spitale sapun si dezinfectant. psdisti si pnlisti care semneaza pensii, contracte si cumparaturi obscene, cu preturi umflate in timp ce socitetatea civila decimata de restrangeri de activitate doneaza pt spitale. Doar cateva fapte pe care le vad in aceste vremuri. Yeah, o sa ne schimbam, ce sa zic…

  24. Asa arata începutul sfârșitului globalizării

  25. Naivii cred ca Usr este altceva decat Pln. Prin atitudine si complcitate este evident ca Usr este un accesoriu al pnl-ului si au acelasi tată – securitatea. Tapalaga, tu stii foarte bine cine conduce tara asta. Fii mai direct daca ai coaie. Dar n-ai…
    Problema nu este cine este la putere, problema este cine e in spatele partidului de la putere. Cine este păpușarul. Maine păpușarul care este in opozitie cu PSDeste in spatele pnl si are o optiune de rezerva – usr plus.

    • O singură greșeală a făcut păpușarul.
      A adunat în PSD numai infractori ca Dragnea și retardați ca Dancila.
      USR pare penetrat, dar încă are resurse să devină imun.

  26. Ko_vid-19
    De unde ești, de unde vii?
    Blestem al nepăsării;
    Puteai măcar să ne previi,
    Că-i ceasul deșteptării!

    Să ne-amintești eu cred că vrei,
    De molimă sau ciumă,
    Sau de pogromul la evrei,
    Ori că trăim într-o minciună!

    Suntem cu toții egoiști;
    Trăim doar de plăcere.
    Negăm cu toții că exiști,
    Având speranțe efemere!

    Nu credem în pericol iminent,
    Deși tu bați la ușa tuturor,
    Și fără vreun avertisment,
    Ne lași un cec în alb la…purtător!!

  27. O singură greșeală a făcut păpușarul.
    A adunat în PSD numai infractori ca Dragnea și retardați ca Dancila.
    USR pare penetrat, dar încă are resurse să devină imun.

  28. Cum se va schimba lumea noastră, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Opinii ale unor oameni de știință din diverse domenii, adunate de Politico :

    https://www.politico.com/news/magazine/2020/03/19/coronavirus-effect-economy-life-society-analysis-covid-135579

    • Am citit articolele respective , din punctul meu de vedere sunt prea optimiste , nu cred ca oamenii isi vor schima comportamentul , LACOMIA va fi si pe mai departe principala trasatura a societatilor globaliste .

  29. Acum se vede, de ex, cat de gaunoasa este deviza „vrem spitale, nu catedrale”. Daca nu ai catedrale, daca nu ai o busola si un pic de dragoste (derivata din dragoste de Sus) dai bir cu fugitii. Poftim, avem spitale, dar mai avem si doctori? Se golesc, se inchid spitalele, din frica si poate chiar din egoism. Oamenii sunt trimisi sa moara acasa. Sora mea e oftalmolog. Mergea (pana azi) zilnic la spital. Avea urgente (de tipul span infipt in ochi etc). Managerul i-a zis ca se inchide oftalmologia. De ce? Nu poate intelege, i se pare o lasitate, pt ca sunt oameni cu boli cronice grave, oameni carora trebuie sa le faca, de ex, injectie intravitreana la un anumit interval, altfel pot ajunge pana la orbire. Oameni cu traume, cu urgente. Despre alte lasitati nu mai amintesc, le stiti, dar prea putin, din presa. Precizez ca sora mea merge aproape in fiecare duminica la biserica. In mintea sa (si are rezidentiat in afara), nu s-a pus niciodata problema sa existe o contradictie spitale-catedrale. Pentru ca e o falsa problema, pentru a ne invrajbi. Parca am uitat ce avem mai frumos si mai sfant in noi fiecare. Cand suntem la greu, parca ne-ar prinde bine sa intalnim un doctor crestin, nu unul care sa dea vina pe slaba inzestrare cu materiale sau pe politica (apropo, pana acum de ce nu s-au plans de jalea din spitale?!)

    • S-a dat ordin ca spitalele să-și reducă activitatea între 50% și 80% ca măsură în lupta contra-virusului. Ideea e să se învețe din ceea ce s-a întâmplat în Italia unde virusul s-a răspândit prin spitale și a decimat bolnavii internați cu alte boli. Spitalul din Suceava nu și-a redus deloc activitatea, iar anumite erori ale unor funcționari a făcut ca virusul să fie scăpat pe secții… exact ca în Italia…
      Legat de catedrale… întra-adevăr nu există o contradicție spitale-catedrale. Problema apare când fonduri publice sunt alocate bisericilor în condițiile în care statul român este laic, iar BOR este o entitate privată. Este imoral deturnarea fondurilor publice câtre entități private de care beneficiază doar anumite persoane.

    • Bine, există multe alte entități private, gen ONG-uri, care primesc fonduri publice în urma unor concursuri de proiecte, inclusiv religioase. Dar să le construiești clădiri (catedrale) e de neconceput.
      Statul, prin legile țării, are stabilit foarte clar atribuțiile. Construcția spitalelor se găsește acolo. Construcția catedralelor – absolut deloc. Nu contează dacă 100% din populație ar fi ortodoxă practicantă, etc. Cât timp BOR nu e un serviciu public al statului (doamne ferește să fie!!) banii publici nu pot fi băgați în clădirile acesteia.
      Statul bagă ceva bani în culte pe motiv că ele sunt o formă de cultură…. DAR bani merg spre proiecte, spre finanțare unor activității, și nu a patrimoniului lor imobiliar. Adică AȘA ar fi normal. E de o ipocrizie maximă acest BOR când pretinde și primește bani PUBLICI pentru catedrale – este absolut fără nicio moralitate. Taxele întregii populații merg spre beneficiul EXCLUSIV al unei părți din ea. Și BOR le strânge cu lăcomie și cu ambele mâini să poată să-și cioplească chipul pe clopote cocoțate la înălțime în clădiri enorme și goale. Dacă ar fi vorba doar de banii enoriașilor cheltuiți în acest mod, n-aș fi avut nicio problemă.

    • Dle eu (frumos nickname, incerc deci sa imi scriu ca eu-lui propriu, adica avand aceeasi afectiune pe care o am fata de mine – multa, din vanitatea proprie). O analogie, exemplificare… o cota parte din buget se duce spre multe lucruri de care eu (eu sau dvs) nu am nevoie. S-a dus spre stadionul Lia Manoliu, desi nu sunt microbista. Se duce spre copiii cu handicap sau spre copiii supradotati (desi pe mine nu ma intereseaza nici una, nici alta, neavand copii, din pacate). Se duce spre subventionari de tot felul, spre zone pentru care eu poate nu am un interes direct. Dar se numeste solidaritate sociala si, in fapt, e necesar ca toate astea sa existe. E necesar sa existe un stadion, sa existe facilitati pentru grupuri din care eu nu fac parte etc. Nu mai exemplific, sa nu plictisesc. Daca dvs nu sunteti acum practicant, poate veti fi (constiinta ne vorbeste si Cineva ne bate mereu in usa inimii, numai sa nu ne-o zidim). Daca nu mergeti acum, oricum biserica se roaga pentru dvs, deci biserica este de utilitate publica, prin acea rugaciune pentru neamul asta si pentru fiecare suflet, viu sau adormit. (este secundara utilitatea publica economica, de genul ca bisericile atrag si turisti… vedeti ghidurile straine, majoritatea au chiar pe coperta vreo manastire din Moldova etc.).

    • Rucs,
      Încerc să găsesc și alte exemple cum că bani publici s-au dus în construirea imobilelor unor entități private. Și nu găsesc, decât în cazul BOR. Proprietarii stadioanelor sunt tot cetățenii prin autoritățille publice care le-au construit. În cazul Catedralei Mantuirii, statul român a cedat către BOR (un ONG) un teren de 11 ha în centrul Bucureștiului, și ia dat și bani de construcție. Este halucinant! Înțelegi, proprietar este BOR, nu statul român. Nu tu, nu eu, nu noi. Nici eu, nici tu, nici noi nu avem un cuvânt de spus în activitatea BOR pentru că este o entitate privată și face ce vrea. Nu poți să-i votezi șefii, nu poți să-i votezi regulamentele, bugetele, nimic. Dar banii ți ia luat. Înțelegi cum stă treaba?

      ” oricum biserica se roaga pentru dvs, deci biserica este de utilitate publica, prin acea rugaciune pentru neamul asta si pentru fiecare suflet, viu sau adormit. „

      În ideea asta, atunci toate ONG-urile ar trebui să le considerăm că sunt de utilitate publică, deoarece ele fac ceva pentru alții – acesta e și motivul creării lor. Și primesc sprijin și de la autorități publice pe proiectele care corespund agendei stabilite de forurile publice (consilii locale, județene, etc.. TOATE alese prin vot de cetățeni, deci ai un cuvânt de spus). Dar în niciun caz nu se transferă bunuri și bani publici în patrimoniul lor.