Mita din UE și Qatargate: fostul europarlamentar italian Panzeri, o „marionetă” în mâinile serviciilor de informații marocane
Serviciile secrete din cinci țări europene ar fi început să se miște deja de câțiva ani în dosarele Qatar și Maroc de teama unui pericol antidemocratic reprezentat de relațiile dintre țările din afara UE şi unii parlamentari şi colaboratori ai instituţiilor europene, scrie publicația italiană Il Sole 24 Ore, citată de Rador.
E vorba despre relații din ce în ce mai strânse, care durează deja de zece ani şi care riscă să influențeze alegerile Europei.
Pozițiile Evei Kaili privind Qatarul și Marocul sunt un exemplu al acestui tip de influenţă, chiar dacă trebuie subliniat că actele aprobate au fost votate de întregul Parlament și, prin urmare, ar fi destul de simplist să presupunem că ancheta declanșată de Bruxelles vizează doar câteva acte semnate de-a lungul acestei perioade, precum rezoluția în favoarea familiilor persoanelor ucise la locul de muncă în Qatar, deblocarea vizelor pentru Qatar și acordurile comerciale pentru exploatarea pescăriilor de către Europa în zona Saharei de Vest.
Este foarte probabil ca alarma să fi pornit de la o solicitare a serviciilor secrete spaniole cu privire la ceea ce se întâmpla în Maroc sub îndrumarea fostului europarlamentar Antonio Panzeri, care vizitase ţara încă din 2011, în calitate de președinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Magrebul.
Pentru europarlamentarul PSOE, Juan Fernando López Aguilar, este posibil să fi existat și un informator în Parlament, așa cum a afirmat într-un interviu pentru Canarias Radio.
În privinţa presupuselor fluxuri financiare ”ilicite”, s-a sesizat şi OLAF, biroul european antifraudă. Directorul general al OLAF, Ville Itälä, a explicat că autoritatea ”urmărește foarte îndeaproape problema abaterilor grave ale funcționarilor sau ale membrilor instituțiilor și organismelor UE, care pot prejudicia interesele financiare și reputația Uniunii”.
Documentele diplomatice
Între timp, ”Maroc-leaks”, documentele diplomatice confidenţiale furate în ultimii ani de un hacker, scot la iveală complotul construit de Rabat pentru a întoarce în avantajul său dosarele comerciale cu UE privind pescuitul şi agricultura.
Acorduri bazate pe exploatarea Saharei de Vest, teritoriu disputat de ani de zile cu Frontul Polisario, o mișcare de independență a poporului sahrawi, care locuiește în acea zonă. Ideea este însă că, potrivit ONU, Sahara de Vest este autonomă față de Maroc. O poziție care, printre altele, a stat, în septembrie 2021, la baza anulării celor două acorduri prin deciziea Curții Europene de Justiție.
Într-o scrisoare din 2012, deci de-acum zece ani, cu puțin timp înainte de prima ratificare a acordurilor comerciale UE-Maroc, un ambasador marocan neidentificat, angajat într-o ”misiune” la Bruxelles, își informează ministrul de externe despre întâlnirile pe care le-a avut și cu europarlamentarul social-democrat de atunci, Panzeri. Omul care astăzi este considerat o ”marionetă” în mâinile serviciilor secrete din Rabat, era atunci un politician indicat ca fiind apropiat de ”misiunea” marocană în Europa pentru a încheia cele două acorduri care ar fi favorizat economia țării nord-africane.
Între timp, vineri, Partidul Democrat a decis, ca măsură de precauție, suspendarea europarlamentarului Andrea Cozzolino până la încheierea anchetelor. (Traducerea Cătălina Păunel)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu