Miting „Împreună pentru siguranţa femeilor!” organizat în centrul Capitalei: Femeile din România nu sunt în siguranţă nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă
Un marş intitulat „Împreună pentru siguranţa femeilor” a avut loc duminică, în zona Piaţa Universităţii din Bucureşti, organizatorii fiind Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (violentaimpotrivafemeilor.ro), relatează news.ro
Proiectul „Împreună pentru siguranţa femeilor este un proiect de intervenţie multidimensională împotriva violenţei de gen”, implementat de Centrul FILIA în parteneriat cu Asociaţia ANAIS, Asociatia Transcena, E-Romnja şi Feminism Romania (Asociaţia FRONT) şi beneficiază de finanţare prin programul Active Citizens Fund Romania, precizează iniţiatorii pe Facebook.
”Femeile din România nu sunt în siguranţă nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă. Ieşim în stradă pentru a cere implicarea autorităţilor. Sistemul de protecţie a supravieţuitoarelor violenţei este subfinanţat, iar indiferenţa statului contribuie la o societate în care femeile şi fetele nu sunt în siguranţă”, spun organizatorii protestului.
”Ieşim în stradă pentru a cere programe de prevenţie şi servicii adecvate şi accesibile pentru supravieţuitoarele violenţei de gen. În 2022 femeile din România sunt în continuare agresate, iar unele dintre ele ucise, chiar dacă au ordin de protecţie. Nu avem suficiente centre specializate pentru supravieţuitoarele violenţei de gen sau pentru agresori. Unele instanţe de judecată continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violenţă împotriva femeilor. Serviciile sociale specializate pentru victimele violenţei de gen sunt subfinanţate la nivel local şi central. Serviciile de consiliere pentru agresori sunt puţine, iar centrele de intervenţie în caz de violenţă sexuală funcţionează doar pe hârtie”, mai spun iniţiatorii.
Organizatorii mitingului spun că ”Guvernul nu a aprobat nici până azi „Strategia Naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice”, document pus în consultare publică în 9 martie 2021 (la o zi după 8 martie!). De 1 an şi jumătare batem în van la uşile ministerelor pentru a cere aprobarea strategiei”.
”Guvernul nu a aprobat nici sistemul de monitorizare a agresorilor cu brăţări electronice, pe care l-a anunţat în repetate rânduri. Ieşim în stradă ca să cerem decidenţilor să lase deoparte discursurile goale şi să susţină cu adevărat, prin alocarea de resurse, lupta împotriva violenţei de gen din România. Şcolile şi universităţile fac paşi timizi în a combate situaţiile de abuz, hărţuire sexuală şi bullying, fără o acţiune coordonată. Locurile de muncă sunt spaţii nesigure pentru femei, în care se întâmplă frecvent acte de hărţuire sexuală şi discriminare. Cyberbullying-ul şi pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violenţă, căreia îi cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autorităţile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe şi a acţiona în astfel de situaţii”, afirmă ei.
Organizatorii cer să să fie alocate resurse umane şi financiare pentru a combate formele de violenţă împotriva femeilor, pentru ca dreptul nostru la siguranţă să nu rămână doar pe hârtie, relatează news.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii