G4Media.ro

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a notificat Prefectura Iaşi că nu mai organizează…

sursa foto: News.ro

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a notificat Prefectura Iaşi că nu mai organizează în acest an ceremoniile pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei susţine că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iaşi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor. Mitropolia ieşeană a trimis în acest sens o notificare către Prefectura judeţului Iaşi, transmite News.ro.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iaşi pelerini din alte localităţi, racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineaţă (joi dimineaţă – n.r.), cum era programul iniţial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a notificat Prefectura Judeţului Iaşi că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârşirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis, marţi seară, ca racla cu sfintele moaşte să nu mai fie scoase din Catedrală, în contextul creşterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iaşi în ultimele zile. Totuşi, era luată în calcul varianta scoaterii sfintelor moaşte din incinta catedralei în cazul unui aflux ridicat de credincioşi.

Racla cu sfintele moaşte urma să fie scoasă joi, 8 octombrie, pelerinajul urmând să se încheie, potrivit programului iniţial, pe 15 octombrie.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, tot luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Mihai Chirica a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.

Întrebat dacă este normal ca un număr mare de persoane să vină la Iaşi în perioada următoare, Chirica a răspuns: „Eu nu consider că este normal, dar nu pot eu, ca primar, să iau un drept legitim de deplasare a populaţiei. Noi ne organizăm doar într-o manieră preventivă. Noi nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”.

sursa: News.ro

sursa foto: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Si voluntaresele ce sa faca?!? Fara deplasare anul asta? Ce sa faca cu toata visinata aia pregatita pt. autocar?

  2. Sfanta Paraschiva este doar un detaliu. Altceva conteaza pe fond.
    Vizitati Mitropolia ca turist, atunci cand puteti in vacanta. Si vizitati Iasul ca sa va intelegeti pe voi insiva ca Romani (si ma refer la Natiunea Civica Romana, deci fara diferente de etnie).
    Iorga a spus un lucru … sfant (cu adevarat): Nu ar trebui sa existe Roman care sa nu fi vizitat Iasul.

  3. In fine o decizie decenta a autorităților bisericești.
    Sper numai ca autorii ei să nu fie maziliți.

  4. ,,Sfintenia nu este contagioasa” . Oare ce a vrut individul sa transmita ? Ca sfintenia nu se ia prin atingere ? Ca sfintenia nu este daunatoare ?

    ,,Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut! ”

    Asa ca , hai sa dam navala sa atingem sfintele moaste si straiele preotilor . Doar , doar om lua sfintenia de pe ele .

    O fraza imbecil gindita si construita .

    Apropos ! Prostia o fi contagioasa ?!

    • Prietene, prostia este starea naturala (the default state).
      Dar inteligenta poate fi contagioasa – se raspandeste cu ajutorul spiritului critic si se mentine cu ajutorul democratiei, libertatii si prosperitatii (desi asta ultima este tricky – prea multa prosperitate prosteste prin eliminarea motivatiei). Deci putem face ceva pentru binele omenirii.