G4Media.ro

Mitropolitul Clujului: Ar fi minunat dacă s-ar trece pe stil nou, să…

sursa foto: actualdecluj.ro

Mitropolitul Clujului: Ar fi minunat dacă s-ar trece pe stil nou, să sărbătorim Paștile în comuniune cu țările din Vest / ”Cred că sfânta lumină tot ar coborî, datorită credinței noastre la Paști”

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, susține că ar Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trebui să sărbătorească Paștile în același timp cu țările din Vest, după calendarul gregorian, scrie Cluj24.

Întrebat, luni, de Cluj24, în cadrul mesajului și Pastoralei de Paști transmise de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, despre demersul universitarului Adrian Papahagi de la UBB, care a anunțat că va pleda pe lângă Sfântul Sinod al BOR să calculeze și Paștile, nu doar Crăciunul, după calendarul gregorian, astfel încât Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să se celebreze împreună cu credincioșii din Vest, mitropolitul Clujului a răspuns că și-ar dori din tot sufletul să se poată repara calendarul.

Citește și:

Teodor Baconschi și Adrian Papahagi cer ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții

”Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian și 4 ani s-au sărbătorit Paștile după Pascalia nouă. Constatînd că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși, a revenit și BOR la calendarul vechi.

Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. (…) Patriarhia Ierusalimului este pe stil vechi, iar noi, ortodocșii, sărbătorim Paștile pe stil vechi, dar sfânta lumină la Ierusalim la aceste Paști pe stil vechi coboară.

Eu cred că și dacă am sărbători pe stil nou, și am fi în comuniune cu țările din Vest, eu cred că sfânta lumină tot ar coborî, datorită credinței noastre la Paști. Ne rugăm la Dumnezeu ca acest lucru să se repare”, a spus IPS Andrei.

Universitarul clujean Adrian Papahagi a anunțat, că după Paști, va iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să calculeze data Paștilor, ca și Crăciunul, pe calendarul gregorian, astfel încât românii să sărbătorească Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), ”și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Cand aud de BOR, imi vine sa trag cu tunul.

  2. Marele Alb a lu CL Sfinte de la Stuttgart il va Afurisi pa acest Mitropolit.

  3. Eu asemenea ineptie si incultura si mai ales la un Mitropolit nu am auzit. Data Pastilor nu are legatura cu calendarul, este si pacat chestia asta cu calendarul, este in orice manual de spovedanie, este in Noul Testatament, stabilt si la Sinoadele Crestine! Sunt trei conditii care stabilesc exact evenimentul cand a inviat Iisus Hristos! Eu daca as fi ziarist intai m-as informa corect si apoi as scrie!

    • Servus @Grace
      cum sunt indexate „ineptia” si „incultura” asa cum ai mentionat in Cartea Sfanta ? nu cu povesti, cu verset, tot. Merci in avans

    • Faci o confuzie. Pastele iudaic (de care vorbeste vechiul testament) e diferit de pastele catolic sau ortodox. De ex. pastele iudaic de anul acesta a picat pe 6 aprilie, joi.
      Pastele catolic (sau ortodox) se calculeaza in functie de echinoctiul de primavara si de fazele lunii(urmatoarea duminica de dupa proma luna plina de dupa echinoctiu). Doar ca ortodocsii nostrii calculeaza data echinoctiului dupa vechiul calendar iulian. Adica echinoctiul de primavara la catolici e 20 martie (ca in lumea seculara). Dar echinoctiul de primavara la ortodocsi e mai tarziu cu 13 zile, in aprilie, adica diferenta dintre calendarul iulian si cel gregorian.
      Ar fi normal sa trecem 100% la calendarul gregorian, daca tot am facut asta cu Craciunul.

    • Calendarul iulian influenteaza si Floriile si Rusaliile, acestea fiind legate de data Pastelui.

  4. Ar fi foarte bine. Oricum, lumina sfântă e aprinsă cu bricheta, n-ar fi nicio pierdere.

  5. Eliminați toate zilele libere – direct.

  6. Ar fi mai usor si pentru Al’ de sus, sa nu trimita raza-minune de doua ori la Ierusalim. Cica „minunea” se intampla cand il rugam