Mitropolitul Epifanie I al Ucrainei, liderul Bisericii Creștine Ortodoxe independente cu sediul la Kiev l-a asemănat pe Vladimir Putin cu Antihrist, amintind de dictatorul nazist Adolf Hitler
„Duhul lui Antihrist operează în conducătorul Rusiei, semnele pe care ni le descoperă Scripturile: trufie, devotament față de rău, necruțare, religiozitate falsă. Acesta a fost Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta este ceea ce Putin a devenit astăzi”, a spus Epifanie citat de Religion News Service (RNS).
Epifanie a lăudat „oamenii eroici” care „se apără de atacul Rusiei”, spunând că „fiecare oră a rezistenței noastre inspiră din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume să susțină Ucraina”.
Declarațiile prelatului au reflectat o ruptură în creștinismul ortodox care a început în 2018, când mulți dintre creștinii ortodocși ai Ucrainei și-au declarat independența față de Patriarhia Ortodoxă din Rusia, o mișcare respinsă de liderii ortodocși ruși. Dar Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de la Constantinopol, liderul spiritual al ortodoxiei mondiale, a recunoscut biserica ucraineană, inițiind în Ucraina cel puțin două facțiuni creștine ortodoxe rivale– una cu sediul la Moscova, cealaltă la Kiev.
Diferența a complicat interesele politice ale Rusiei în regiune, deoarece Kremlinul a colaborat cu Biserica Ortodoxă Rusă pentru a ajuta la exercitarea puterii în țară și în străinătate. Înainte de sciziunea din 2018, hackerii legați de Kremlin ar fi accesat conturile de e-mail ale consilierilor lui Bartolomeu.
Dar Epifanie a susținut duminică că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea schimba părerile credincioșilor ruși. El a spus că, în timp ce eforturile de realizare a unității bisericii ar trebui amânate până „după victorie” împotriva Rusiei, există totuși „mulți ierarhi, preoți și laici ai Patriarhiei Moscovei care deja se întreabă despre viitorul lor, pe care nu îl asociază. cu patriarhul discreditat Kirill”.
La rândul său, patriarhul ortodox rus Kirill al Moscovei a emis duminică o declarație foarte diferită, care părea să-i numească pe oponenții Rusiei din Ucraina „forțe malefice”.
„Doamne ferește ca actuala situație politică din Ucraina fraternă atât de aproape de noi să aibă ca scop să facă forțele malefice care s-au luptat întotdeauna împotriva unității Rusiei și Bisericii Ruse, să dobândească avantajul”, a spus Kirill.
Patriarhul Kirill a invocat, de asemenea, o versiune a istoriei care insistă că Rusia, Belarus și Ucraina împărtășesc o legătură culturală comună și toate fac parte din „țara rusă”.
Cu toate acestea, mulți ucraineni resping argumentul istoric al prelatului, despre care experții susțin că este inclus în justificările lui Putin pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Printre critici: Arhiepiscopul Daniel, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene din SUA, care a respins ceea ce el a descris drept „lecția de istorie” a lui Kirill într-un interviu pentru RNS.
„Nu puteți rescrie istoria, ucraineni și ruși”, a spus Daniel săptămâna trecută, întrebat despre o declarație separată a lui Kirill. „Nu fac dezbinare aici, dar nu împărtășim aceeași istorie. … A spune că împărtășim aceeași origine etnică și ce ai tu – cred că este o greșeală. Este o afirmație incorectă. Și mi-aș dori ca liderii religioși să corecteze terminologia (când Kirill o folosește).
Căutarea păcii a devenit o cauză ecumenică: Papa Francisc l-a sunat sâmbătă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-și exprima „cea mai profundă durere pentru evenimentele tragice care au loc în țara noastră”, potrivit Ambasadei Ucrainei a Vaticanului.
De asemenea, Francisc a făcut recent o vizită personală neașteptată la ambasada Rusiei la Sfântul Scaun din Roma pentru a-și exprima „îngrijorarea față de război”, iar Vaticanul s-a oferit să medieze negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu