G4Media.ro

Mitropolitul Irineu al Olteniei blestemă preoții și credincioșii care frecventează o biserică…

Sursa foto: Facebook / Mitropolia Olteniei

Mitropolitul Irineu al Olteniei blestemă preoții și credincioșii care frecventează o biserică despre care spune că a fost construită pe un loc blestemat de Sfântul Ierarh Calinic / Vasile Bănescu: „Mitropolia Olteniei are datoria firească de a explica mai clar decizia bună pe care a luat-o”

Potrivit unui document publicat luni de Arhiepiscopia Râmnicului intitulat „Document de Legământ cu Blestem”, semnat de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frăsinei (jud. Vâlcea), toți preoții și credincioșii care vor intra de azi înainte într-o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei, despre care se spune că ar fi fost construită pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic, sunt anatemizați.

Purtătorul de cuvântul al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis, marți, că decizia Mănăstirii Frăsinei ca preoții de acolo să nu slujească la biserica din apropiere este în esență bună, însă blestemul nu ar trebui să se regăsească în rațiunea monahismului. Vasile Bănescu a apreciat că „Mitropolia Olteniei are datoria firească de a explica mai clar decizia bună pe care a luat-o”.

Ulterior, Mitropolia Olteniei a publicat, pe site-ul său, un comunicat în care susține că documentul publicat cu o zi în urmă nu este „nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume”.

UPDATE 11 ianuarie ora 12.38: Mitropolia Olteniei a publicat, marți, un comunicat de presă, în care susține că „Documentul de Legământ cu Blestem”, semnat luni de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frăsinei (jud. Vâlcea) constituie o lămurire canonică a „Legământului” Sfântului Ierarh Calinic, „nefiind nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume”.

Comunicatul Mitropoliei Olteniei:

În ziua de 10 ianuarie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii Sfintei Mănăstiri Frăsinei pentru a stabili, împreună cu membrii Consiliului Duhovnicesc, mai multe aspecte importante legate de reafirmarea vechilor rânduieli de vieţuire călugărească, alese și fixate de Sfântul Ierarh Calinic. În acest sens, a fost elaborat un Document unitar, menit să întărească rânduiala de vieţuire a monahilor de aici. În baza „Legământului” statornicit de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul şi ocrotitorul duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, Consiliul Duhovnicesc a stabilit:

  1. Să se respecte vechile rânduieli atonite conform cărora monahii Sfintei Mănăstiri Frăsinei nu trebuie să părăsească fără binecuvântare mănăstirea, împlinind fără tulburare toată rânduiala călugărească în incinta cinstitului aşezământ şi nu în alte locuri din afara mănăstirii;
  1. Pentru a îndepărta orice fel de pericol de cădere în neorânduială s-a reafirmat faptul că, întrucât „piatra de legământ cu blestem” a Sfântului Ierarh Calinic a fost înlăturată „în condiţii de constrângere comunist-atee”, „blestemul” (legământul) a rămas neschimbat. În acest sens, s-a hotărât ca părinții și frații din Mănăstire să nu coboare și să nu participe la slujbe în biserica de jos, care a fost ridicată fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme;
  1. Documentul redactat de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, sub îndrumarea şi povaţa duhovnicească a IPS Părinte Mitropolit Irineu, constituie o reafirmare şi o întărire a legământului sfânt monahicesc şi a datoriilor călugăreşti de vieţuire după regulile statornicite de Sfântul Ierarh Calinic;
  1. Este necesar să se înțeleagă că Documentul emis de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei constituie o lămurire canonică a „Legământului” Sfântului Ierarh Calinic, întărit din dragoste și grijă părintească de IPS Părinte Mitropolit Irineu, nefiind nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume;
  1. Pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinții duhovnici ai Sfintei Mănăstiri, Consiliul Duhovnicesc a hotărât ca duhovnicii obştii monahale din Frăsinei (arhim. Ioanichie Popescu, arhim. Ioachim Popa, ierom. Ilarion Dulca și ierom. Victorin Șerban) să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum și rugăciuni de dezlegare.”

UPDATE, 11 ianuarie, ora 11.13: Purtătorul de cuvântul al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la blestemul Arhiepiscopiei Râmnicului îndreptat către toți preoții și credincioșii, care vor mai intra într-o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei, despre care se spune ca ar fi fost construită pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic.

”Decizia este, în esență, aceea ca monahii mănăstiri Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva km de aceasta.

Dincolo de limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înțelegerea omului de azi, este vorba de o decizie menită să sporească gradul de rigoare și ascultare duhovnicească ale celor ce au optat pentru o viață ascetică bazată pe cele trei voturi (angajamente) monahale: ascultare, castitate și sărăcie benevolă. Condiții cu rațiuni adânci asumate de oricine alege liber să devină monah”, transmite Bănescu.

El susține că blestemul nu ar trebui să se regăsească în rațiunea monahismului, care solicită separarea de societate și găsirea liniștii pentru rugăciune.

”Rațiunea adâncă a monahismului este separarea de tumultul lumii, nu afundarea în el, găsirea liniștii necesare rugăciunii, lupta mai intensă cu ispitele și trăirea mai riguroasă a poruncilor și sfaturilor evanghelice.

Blestemul nu face parte în mod sigur dintre acestea, ci exprimă, în cazul de față, într-un limbaj sever și anacronic, autoritatea ierarhului actual în legătură cu lucruri menite să păstreze vie hotărârea unui sfânt ierarh care a fixat o regulă de viețuire monahală mai aspră în mănăstirea respectivă.

Rațiunea pentru care în anumite mănăstiri (ca la muntele Athos) nu se permite accesul femeilor este exclusiv aceea a protejării monahilor de cea mai puternică ispită omenească. Firește, le rămân multe altele cu care se nevoiesc să lupte, rugându-se și pentru noi, cei ce nu avem adesea puterea aceasta.

Mitropolia Olteniei are datoria firească de a explica mai clar decizia bună pe care a luat-o spre binele și ordinea internă a mănăstirii Frasinei, renumită pentru asprimea vieții duhovnicești a monahilor care au dorit să trăiască acolo”, a mai transmis Bănescu.

Articolul inițial, publicat în 10 ianuarie: Potrivit unui document publicat Arhiepiscopia Râmnicului intitulat „Document de Legământ cu Blestem”, semnat de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frăsinei (jud. Vâlcea), toți preoții și credincioșii, care vor intra de azi înainte într-o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei despre care se spune ca ar fi fost construită pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic, sunt anatemizați. Potrivit învățăturii Bisericii, blestemul este un gest primitiv, considerat chiar ca fiind un păcat foarte grav.

„Hotâram în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și sa nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie, să nu se mai oficieze în aceasta biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre sa cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici să se caterisească, iar de sunt mireni să se afurisească, iar este de este vreun preot de Mir și va încalca acest Legământ sa fie în aceeași osandă”, conține blestemul, potrivit documentului.

În încheierea anatemei, Mitropolitul Irineu împreună cu starețul Mănăstirii Frăsinei spun că niciun cleric indiferent de ce rang bisericesc ar avea „să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi”.

De precizat este faptul ca textul documentului este plin de greșeli gramaticale. (FOTO)

Sursa: Arhiepiscopia Râmnicului

Într-un răspuns pentru G4media.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Banescu a transmis că documentul este încă neoficial și că Mitropolia Olteniei urmează să ofere un comunicat.

Răspunsul integral al Purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Vasile Banescu: „Înțeleg ca e un document încă neoficial. Mitropolia Olteniei va oferi un comunicat. Decizia este aceea ca monahii mănăstiri Frăsinei să trăiască și să slujească exclusiv în incinta și la biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva km de acestea. Dincolo de limbajul arhaic, ușor ermetic bisericesc, este o decizie menită să sporească gradul de rigoare și ascultare duhovnicească al celor ce de bunăvoie au optat pentru o viață ascetică bazată pe cele trei voturi monahale: ascultare, castitate și sărăcie benevolă. Condiții existențiale asumate de-a lungul veacurilor de oricine alege să devină monah. Rațiunea adâncă a a monahismului este separarea de tumultul lumii, găsirea liniștii favorabile rugăciunii, lupta mai intensă cu ispitele și trăirea mai riguroasă a poruncilor și sfaturilor evanghelice.”

Potrivit învățăturii Bisericii, blestemul este un gest primitiv, considerat chiar ca fiind un păcat foarte grav.

„Nu se recomandă preoţilor şi monahilor să blesteme. Părinţii Bisericii şi Sfânta Scriptură îndeamnă la binecuvântare. Ea a fost întotdeauna semnul legăturii cu Dumnezeu, iar blestemul – o barieră, un zid, aş zice o despărţire între noi şi Dumnezeu. De aceea, cei care blestemă – indiferent cine sunt ei, chiar şi slujitori ai Bisericii -mai ales când este vorba de lucruri obişnuite, consider că fac un păcat foarte grav, care trebuie evitat“, spune un episcop ortodox într-un articol din Ziarul Lumina.

CONTEXT. Biserica despre care se face referire în blestem a fost construită în apropierea Mănăstirii Frăsinei. La slujbele oficiate în ea puteau participa și femeile, spre deosebire de biserica Mănăstirii Frăsinei unde accesul femeilor este interzis.

Potrivit adevărul.ro, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit de ortodocşi în fiecare an la 11 aprilie, a interzis intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatră. Sfântul ar fi luat această hotărâre în anul 1867 din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat.

Legenda spune că hotărârea a fost luată de episcopul Râmnicului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica în 1867. Şi astăzi, în acest loc oamenii păşesc cu frică, iar femeile care îndrăznesc să ajungă în mănăstire au parte de cele mai mari nenorociri.

În această mănăstire, cunoscută şi sub denumirea de Athosul românesc, regulamentul Sfântului Calinic, unic în felul lui, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire, de a nu intra niciodata femei şi de a se face slujba la miezul nopţii până dimineaţa, este păstrat cu stricteţe.

La Frăsinei trăieşte o obşte de 54 de călugări, fără ca picior de femeie să tulbure liniştea. Despre legendele care circulă despre Frăsinei vorbesc şi reprezentanţii Patriarhiei Române. Cu altă ocazie, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhie a explicat pentru adevărul.ro, de ce nu trebuie să dăm crezare poveştilor despre blesteme:

“În primul rând trebuie evitat termenul de blestem, este o imprecaţie cu conţinut negativ. Regula împiedicării accesului în mănăstire a femeilor este după modelul de la muntele Athos. Vorbim aici despre o regulă atonică, un program riguros, unde se slujeşte zi şi noapte. Raţiunea pentru care nu se acordă acces femeilor este protejarea monahilor în faţa unei ispite fireşti cu puţinţă să-i tulbure pe ei în viaţa aspră pe care o duc, pornind de la reguli stricte care nu se încalcă niciodată. De altfel aici, nu se consumă carne şi se fac slujbe neîntrerupt, este un program riguros”.

Despre nenorocirile care circulă în poveştile populare despre femeile care au încălcat legământul de la Frăsinei, Vasile Bănescu spune că sunt “lucruri neverificabile cărora nu le trebuie acordată atenţie în spaţiul creştin”. “Blestemul nu-şi are rostul când vorbim de Dumnezeu, circulă legende. Sunt doar poveşti”, e de părere purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Blestemul Sfântului Ierarh Calinic

„Acest sfânt lacaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867”, scrie pe piatra de legământ a Sfântului Calinic.

ERATĂ: În versiunea inițială a articolului, sursa documentului era precizată eronat. Am făcut corectura necesară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

73 comentarii

  1. Ahh, voi sarlatanilor nu mai dispareti? Sa va luati invatamintele si sa vi le bagati undeva?

    • Înjurături de popi, înapoi spre Evul Mediu.

    • Genial comentariu!👍👏

    • Am devenit ateu, după ce am observat că majoritatea preoților o duc bine pe spinarea altora. Nu mă înțelegeți greșit, dar mi se pare foarte fantastică biblia prin conținutul ei, și e plină de contradicții.

  2. Doar atat a putut omul…de mizerabili si mincinosi nu scapam

    • acuma o sa ceara taxa de protectie sa ridice blestemul. pana nu se impoziteaza infectia asta de biserica, nu scapam de ei. in 1866 s-a facut secularizarea averilor manastiresti si bisericesti in schimbul salariilor platite de stat. dupa 1989, le-au retrocedat toate proprietatile, inclusiv paduri, terenuri agricole, cladiri etc, DAR LE-AU DAT IN CONTINUARE SALARII. DE CE?????? pai e corect? ori cu averile intacte si fara salarii de la stat, ori luati in continuare salarii de la stat, dar fara proprietatile pentru care ati primit in schimb salariile.

    • Eu as vrea sa plateasca o taxa de ardere in crematoriu oamenii atei care nu vor sa fie inmormantati in cimitir cum este crestineste si moral. europa este plina de atei naivi si se va autodistruge. america va scapa de razboi.

  3. Ăsta da marketing!

    • au scris ”blestem” cu majuscula in interiorul propozitiei, probabil considera ca e substantiv propriu…

  4. Reglare de conturi în stil mafiot #daj

  5. Nu pòt condamna si nici generaliza dar personal am cunoscut la viata mea vre-o 8 preoti. Absolut toti erau hoti ,absolut toti erau niste mincinosi iar 6 din 8 au fost afemeiati si unul bisexual.Stiu ce vorbesc,am fost 30 de ani in jurul lor ca ingrijitor,mecanic ,sofer si lacatus si nu o spun din rautate sau invidie,am dus-o bine pe spinarea naivilor creduli cu dare de mana.

  6. Au scos din lac un popa mort
    Râdeau nebunii ca nebunii
    Și clopote trăgând de mort
    Vreo doi s au spânzurat de funii!
    L au îmbrăcat apoi frumos
    Și popii rugăciuni ii spun
    Ei nici nu știe ca s Cristos
    Și am sa l inviu ca era bun!

  7. Dacă nu-ți plac femeile chiar deloc, deloc, nu vrei să le vezi nici măcar la locul de muncă. Îl înțelegem pe Calinic și pe cei care s-au aciuat pe acolo….Nimic nou sub soare, unii fac și paradă cu steaguri, muzică, vara, prin centrul Bucureștiului. Fiecare pe unde poate.
    Iar faza cu blestemul lui Irineu e show, ca să mai atragă fani. Stau bine cu PR-ul.

    • E o comparație stupidă pe care o faci între călugări și cei cu parade prin centrul Bucureștiului.
      Sfântul Calinic, tocmai pentru că acei călugări puteau fi atrași de femei, a interzis accesul femeilor în Mănăstirea Frăsinei. Să nu-i ispitească, să nu-i tulbure de la viața monahală de mare intensitate și de la asceză. Înfrânarea de la relații cu femei nu face pe nimeni normal să fie atras de bărbați. Cum înfrânarea de la friptură în post nu te face ca de foame să vrei rahat.
      Mai mult, dacă ai auzit de Freud, un ateu, dar deștept, genial chiar, acesta a vorbit de sublimare. La anahoreți libidoul, dorința și energia sexuală se transformă în energie spirituală. Astfel lipsa femeii nu mai conduce la energie sexuală neconsumată, la tensiune și practic nu mai e vorba de înfrânare. Dar anahoreții nu aveau contact vizual cu femeile. Ajungem astfel la restricția de la Frăsinei. Devine mai ușor de înțeles. Lipsa contactului vizual cu femeile ajută la o viață spirituală înaltă. Nemaiexistând ispită vizuală, nu mai e nevoie de înfrânare și toate puterile sufletești sunt îndreptate spre Dumnezeu.
      Dar și harul Tainelor ajută enorm la aceasta, lucru pe care savantul Freud nu l-a înțeles, fiind ateu.
      Sfântul Calinic este un mare sfânt al românilor și nu ești Calinic cu el.
      Ești foarte superficial și indolent. Ar trebui să-ți schimbi comportamentul.
      Frăsineiul este un loc plin de har și putere.
      Mulți din cei care se spovedesc la părintele stareț actual(10 ani de temniță comunistă)rămân uimiți că le citește gândurile, păcatele și neputințele.
      Îți spune că „ai făcut asta și asta și asta, e păcat, să nu mai faci.” Îți dă putere și pleci cu problemele rezolvate sau pe drumul rezolvării, știind ce ai de făcut.
      Mulți bolnavi cu „probleme mentale” și cu boli grele și-au găsit leacul la maslurile făcute de stareț cu ceilalți părinți.
      Sunt cu adevărat oameni ai lui Dumnezeu, fără interese proprii, și cu mare nevoință și rugăciune roditoare pentru semeni. Faptul că simt harul și iubirea lui Dumnezeu le dă BUCURIA VIETII și puterea de a-și iubi și ajuta semenii în mod jertfelnic.
      Dumnezeu nu îngăduie să fie batjocoriți plăcuții Săi !

    • Părintele stareț este părintele Ioanichie.

    • @Avedon
      Si la toate vorbele de duh, se adauga justificarea blestemului… Sublim, tovarase! Anahoreții sunt si ei tot oameni, doar ca sunt priviti dintr-o alta perspectiva de catre o parte a societatii. Atribuirea asta cu „oameni ai lui Dumnezeu” este pur si simplu subiectiva pentru ca se stie ca realitatea inconjuratoare este creata de perceptia fiecaruia dintre noi…daca tot discutam de spiritualitate si filozofi. Realitatea inconjuratoare este neutra din punct de vedere energetic, insa capata sens atunci cand omul ii acorda atentie, considerand-o negativa/pozitiva. Abilitatile pe care fiecare le are sunt datorate propriei evolutii, nicidecum unei dogme create de Ego-ul uman. Atunci cand se defineste „pacatul” fiecare comunitate percepe aceasta eticheta in mod subiectiv/limitat, interpretat fiind de sensul acordat metaforelor extrase din carti considerate divine (aka Biblia) pe care reprezentantii acestora le considera drept justificare a convingerilor proprii. Asa cum stiinta a demonstrat, omenirea se afla abia la inceput de drum raportat la varsta pe care Gaia o are. Evolutia omului ca specie Sapiens abia incepe sa capete contur, ajutand la desprinderea de stadiul incipient marcat de creatia sa ca si coabitant al acestei planete. Pentru a se putea descoperi pe sine, omul are nevoie sa uite cine i s-a spus ca este inca de la nastere. Nu poti sa descoperi Adevarul atunci cand acesta este prestabilit. Este nevoie de o incursiune analitico-spirituala existentiala pentru ca Omul sa-si descopere esenta si legatura cu sursa creatoare. Altfel ne vom sabota singuri potentialul cu care Natura ne-a creat, considerand ca suntem defecti din „fabrica” si incercand sa reparam ceea ce de fapt este deja divin.

    • Era părintele Ioanichie. A fost schimbat. Este în vârstă. Peste 85 de ani.

    • @Avedon
      Si la toate vorbele de duh, se adauga justificarea blestemului… Sublim, tovarase! Anahoreții sunt si ei tot oameni, doar ca sunt priviti dintr-o alta perspectiva de catre o parte a societatii. Atribuirea asta cu „oameni ai lui Dumnezeu” este pur si simplu subiectiva pentru ca se stie ca realitatea inconjuratoare este creata de perceptia fiecaruia dintre noi…daca tot discutam de spiritualitate si filozofi. Realitatea inconjuratoare este neutra din punct de vedere energetic, insa capata sens atunci cand omul ii acorda atentie, considerand-o negativa/pozitiva. Abilitatile pe care fiecare le are sunt datorate propriei evolutii, nicidecum unei dogme create de Ego-ul uman. Atunci cand se defineste „pacatul” fiecare comunitate percepe aceasta eticheta in mod subiectiv, interpretat fiind de sensul acordat metaforelor extrase din carti scrise de acum 2000 de ani si considerate divine (aka Biblia) pe care reprezentantii acestora le considera drept justificare a convingerilor proprii. Asa cum stiinta a demonstrat, omenirea se afla abia la inceput de drum raportat la varsta pe care Gaia o are. Evolutia omului ca specie Sapiens abia incepe sa capete contur, ajutand la desprinderea de stadiul incipient marcat de creatia sa ca si coabitant al acestei planete. Pentru a se putea descoperi pe sine, omul are nevoie sa uite cine i s-a spus ca este inca de la nastere. Nu poti sa descoperi Adevarul atunci cand acesta este prestabilit. Este nevoie de o incursiune analitico-spirituala existentiala pentru ca Omul sa-si descopere esenta si legatura cu sursa creatoare. Altfel ne vom sabota singuri potentialul cu care Natura ne-a creat, considerand ca suntem defecti din „fabrica” si incercand sa reparam ceea ce de fapt este deja divin.

    • Asta cu vorbele de duh și justificarea e tare…
      Eu nu justific blestemul. Îl constat doar ca atare.
      Faci o confuzie între motivare și justificare.
      Eu asta am făcut, am arătat motivarea lui. Și m-am referit doar la cel al Sf Calinic. Nu la cel nou care pare că nu se suprapune exact peste primul.
      Eu nu am competențe să justific blesteme !
      Ce ar fi, de exemplu, ca istoricii sau până la urmă elevii care invață istorie, când expun motivele unui război, să fie acuzați de justificarea lui ?
      Totuși cred că Interdicțiile/blestemele de la Athos și Frăsinei(ale Sf Calinic) au la bază voința lui Dumnezeu.
      Referitor la „tovarășe” e ceva ce îmi displace. Chiar dacă are mai multe sensuri, are anumite conotații.
      Pentru mine comunismului este urâciune și o plagă a umanității.
      În ce privește pe anahoreți, tocmai asta am spus, că sunt tot oameni, nu era nevoie de combatere. Dar oameni care, cel puțin o parte din ei, au reușit să transfigureze natura umană. O spune chiar Freud un reprezentant al științei pe care o iubești atât de mult…
      Spui că atribuirea de oameni ai lui Dumnezeu anahoreților este subiectivă.
      Da, ce profunzime…
      Eu am vorbit despre părinții de la Frăsinei de fapt, în special de fostul stareț Ioanichie. De ei am spus că sunt plăcuți ai lui Dumnezeu.
      Dar nu contează, e valabil și pentru anahoreți.
      Da, este părerea mea, este ceea ce gândesc și cred, e normal să fie subiectivă ! Cine este obiectiv ?
      În ce privește știința și evoluționismul de care vorbești, mă faci să zâmbesc.
      Sunt unii mai deștepți care au arătat că știința, care vrea să arate originea vietii având la bază teoria evoluționistă, nu diferă cu nimic de un anumit tip de credință.
      Ca argument poate fi adus chiar ce ai spus tu(reversul medaliei) și anume că realitatea înconjurătoare este subiectivă.
      Sunt de acord cu asta. Nu în sensul că nu ar exista intrinsec, ci în sensul că ea apare așa cum o percepem noi cu simțurile noastre. Ea poartă amprenta subiectului care o observă.
      Cum poate atunci știința, care are ca obiect realitatea înconjurătoare subiectivă, să fie perfect obiectivă ?
      Ca și reflexia realității înconjurătoare și știința poartă „povara” subiectului.
      Dar chiar dacă acest lucru ar fi obiectivat mai este cale lungă…
      Există o carte foarte interesantă, în care somității științifice abordează profund subiectul Creaționism vs Evoluționism.
      Concluzia nu e greu de intuit. Niciuna din variante nu poate fi demonstrată obiectiv.
      În cazul evoluționismului nu se îndeplinesc două criterii pentru a putea fi considerat obiectiv. Că de fapt nu se îndeplinesc o mulțime ulterior e altă problemă.
      1. Nu s-a putut reproduce în laborator și foarte probabil nu se va putea reproduce apariția vieții din materie nevie.
      Mai mult dacă acest lucru s-ar putea realiza în laborator, să produci viață din materie nevie, asta ar demonstra că și inițial, la origini, s-ar fi putut să se întâmple la fel, dar nu ar însemna că s-a și întâmplat așa.
      2. Este imposibil să te poți întoarce în timp la origini să poți să poți observa fenomenul apariției vieții.
      Cele două criterii au fost considerate unanim de savanții ce au contribuit la realizarea studiului comparativ insurmontabile.
      Așadar bun venit în lumea… credinței evoluționiste.
      În ce mă privește pe mine ca subiect, pe baza revelațîlor biblice, a revelațiilor și experienței personale, cred fără nicio îndoială în Adevărul biblic și ortodox.
      Celelalte credințe…. unele din ele -niște intuiții foarte înalte despre divinitate, dar lipsite de revelația Adevăratului Dumnezeu.
      Eroarea pe care o fac majoritatea celor ce cred că toate credințele duc la adevăr este că nu au în vedere că Adevărul nu este un concept, ci o persoană: Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu.

      PS Realitatea obiectivă și sensurile lucrurilor și ale vieții nu pot fi aflate nici prin știință nici prin credințe.
      Dar ele sunt accesibile purtătorilor de Dumnezeu, pentru că nu le privesc prin ochii lor, ci prin ochii Celui ce le-a creat și le-a dat sens.
      Dar e o altă discuție…

    • @Avedon
      Se pare ca ne pierdem in detalii, iar discutia pica in derizoriu. Totul porneste de la perceptia pe care fiecare o are despre realitate. Adevarul?… Nimeni nu detine Adevarul Universal. Sunt doar adevaruri partiale pe care cei care le analizeaza separat de contextul universal le atribuie valoare absoluta. Nu este de mirare ca Biblia a dat nastere la peste 4 mii de religii si denominatiuni pe aceasta planeta. De aceea te referi la „Adevarul biblic si ortodox”, iar la celelalte religii ca fiind „lipsite de revelația Adevăratului Dumnezeu”. Atata timp cat descrii Adevarul ca fiind biblic si ortodox, nu te poti referi la celelalte religii (dogme create de Ego-ul uman) ca fiind lipsite de revelatia Adevaratului Dumnezeu. Cu alte cuvinte, tu te referi la perceptia ta vis-a-vis de cum il vezi pe Creator si nu la Adevaratul Dumnezeu. Asa cum si Crezul ofera informatia „…Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor”, intelegem ca TOT ceea ce se vede si dincolo de aceasta este facut de Creator. Acel TOT spune Totul, spune Adevarul. Bine-rau, urat-frumos, pozitiv-negativ, noapte-zi si tot ceea ce rezulta din dualitatea acestei dimensiuni este creat de Dumnezeu. Asadar, nimic din ceea ce exista pe aceasta planeta, ca ne place sau nu, ca ne aduce fericire sau suferinta, toate exista din creatie divina. Asadar, iluzia Adevarului absolut este o provocare ce da farmec vietii pe aceasta planeta.
      Adevarul nu este o persoana, ci mesajul pe care acea persoana l-a adus odata cu venirea lui. „Secretul” pe care Yeshua (aka Isus) l-a impartasit cu oamenii este IUBIREA! Atat de simplu! IUBIREA este Adevarul! Iubirea nu are nevoie nici de dogma, nici de religie, nici de argumentare, nici de interpretare sau apartenenta de orice natura, nici de reguli. Iubirea nu necesita prea multe explicatii. Aceasta este neconditionata, pentru ca altfel nu ar fi iubire. Un lucru atat de simplu pe care Ego-ul uman il foloseste pentru a-si justifica existenta, complicandu-l si conditionandu-l. „Monkey Mind” sau cum este acesta denumit in literatura de specialitate.

  8. Ai di plm :)))))

  9. >protejarea monahilor
    Da frate, pentru că femeile sunt niște bestii care se aruncă pe bieții bărbați inocenți. Ei sunt ca niște bebeluși, puri și nevinovați. Femeile, bată-le vina…

    • Ești prost ca noaptea.
      Sunt bărbați și pot fi ispitiți. Dar asta este firesc, nu înseamnă că au și gândit păcatul sau au păcătuit.
      Restricția îi ferește de ispită.

    • Eu as spune asa: Ei privesc din interiorul fortaretei iar noi privim din afara acestor ziduri. Acest gest este oarecum un amestec de crestinism si paganism, necesar cand un spectru larg de minti si suflete populeaza regiunea, Oltenia si zonele adiacente fiind pamant in care lumea mai crede in strigoi, o provincie in care mai multi barbati sunt bisericosi decat in celelalte provincii. Lucreaza si ei cu materialul locului. Blestemul vechi gravat in piatra e facut ca sa protejez pe cel din interior de ispita cu trup din exterior. Nu o vad ca o denigrare a femeii. E delimitat intre ziduri un spatiu privat, privat de femei, e o alegere libera. Se putea intampla la fel intr-o manastire de calugarite. Poate ca barbatii au nevoie de mai mult ca sa isi stapaneasca pornirile, poate ca femeile locului erau prea ispititoare. Depinde de unde privesti. Treaba e sa nu ajunga religie de stat si stat religie.
      Ce nu se intelege e de ce nu se poate sluji la o biserica din apropiere… Este construita la distanta prea mica de manastire? … e si asta o chestie, spatiul vital, nu cum mananci prin unele spatii mari comerciale, trebuie sa ai grija sa nu nimeresti nu furculita in farfuria vecinului de cot. Nu stim detaliile, si dupa cum spune englezul…

  10. In 1867 „acum mai bine de doua secole”… In ce an suntem?

  11. Vai de capul vostru, ați ajuns sa va blestemați între voi ! Țineți poporul ăsta, în special bătrânii,într un obscurantism mizerabil de început de ev mediu.Ce sa învețe copii și tinerii de la voi? Sa blesteme,sa pupe oase, sa tămâie la 6 dimineața în cimitire…Banii și lăcomia v au îndepărtat de cuvântul lui Iisus, auzi la ei hotărăsc în numele Domnului sa blesteme…Numiți paragraful din Evanghelii unde se face referire la astfel de fapte !

  12. Documentul de legământ cu blestem -dacă e autentic- este o rușine !

    Acest „Document…. ” este cea mai mare sminteală și Monument de Dezinformare :zona nu e blestemată ! Părintele Calinic a dispus un legămant ca femeile să fie oprite să urce pe calea care merge spre Biserica de Sus , de călugări, cu scopul de a nu fi tulburați. Biserica din Vale a fost edificată ca o necesitate pentru adăpostirea femeilor care-și insoțesc bărbații la această Mănăstire -in rugăciune și reculegere . A fost ridicată prin anii 1944-1946 -așa cum scrie in Pisania , deasupra ușii bisericii, deci la 100 ani după Părintele Calinic. De unde scorneala că edificarea a fost blestemată? De altfel – vă rog citiți Pisania – biserica a fost pictată in anii 70 cu binecuvantarea Patriarhului și a Episcopului din acea vreme .Inseamnă că Preafericitul Patriarh Iustinian și Inalt Preasfințitul Iosif sunt incluși in tagma clericilor smintitori , desemnată de Mitropolitul de acum. Chipurile acestora vă stau la dispoziție spre admirare , la loc de cinste pe pe peretele de apus , interiorul bisericii. Sunt Ierarhi care au acționat cu dragoste și bunătate spre folosul creștinilor -bărbați și femei. Membrii Consiliului Duhovnicesc – cu excepția -explicabilă a Părintelui Stareț nu au semnat Documentul. Părintele Chiril pus Stareț a părăsit Frăsineiul , Părintele Ioanichie pleacă in Sfantul Munte ( au depus Jurăminte de ascultare)…. E vorba de mari presiuni ?! Documentul de blestem este cel mai clar argument pentru scopul de intimidare . Adevărații Ierarhi binecuvantează -nu blesteamă !

  13. De altfel – vă rog citiți Pisania – biserica a fost pictată in anii 70 cu binecuvantarea Patriarhului și a Episcopului din acea vreme .Inseamnă că Preafericitul Patriarh Iustinian și Inalt Preasfințitul Iosif sunt incluși in tagma clericilor smintitori , desemnată de Mitropolitul de acum. Chipurile acestora vă stau la dispoziție spre admirare , la loc de cinste pe pe peretele de apus , interiorul bisericii. Sunt Ierarhi care au acționat cu dragoste și bunătate spre folosul creștinilor -bărbați și femei. Membrii Consiliului Duhovnicesc – cu excepția -explicabilă a Părintelui Stareț nu au semnat Documentul. Părintele Chiril pus Stareț a părăsit Frăsineiul , Părintele Ioanichie pleacă in Sfantul Munte ( au depus Jurăminte de ascultare)…. E vorba de mari presiuni ?! Documentul de blestem este cel mai clar argument pentru scopul de intimidare . Adevărații Ierarhi binecuvantează -nu blesteamă !

  14. Ati bolunzit, aia-i biztos

  15. Asta nu era scenariu din Harry Potter 4?… Sau 3?…

  16. Degeaba interzici femeile, păcatul e în capul bărbaților. Ca la musulmani.

    • 🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏🤝🌹🤗 !
      Felicitări, Doamnei Mame ce te-a adus pe lume !
      Asta-i problema ! Capul bărbatului ! Temperanța lui Aristotel ! Cunoașterea de sine a lui Socrate !
      Traiul cel adevărat cu Dumnezeu !
      Nu nevederea unei femei prin lipsa ei, ci, „nevederea” ei, în prezența ei !

    • Călugării nu sunt din altă rasă decât cea omenească. Sunt supuși ispitei ca oricare. Nevederea ei în prezența ei este pentru puțini. Și nu de la început nici pentru ei. Doar de când s-au eliberat de patimi.
      Ce să facă cei care o văd și când nu o văd ? Și nu o spun cu blamare, ci ca o realitate, sunt oameni, cu carne și sânge. E o luptă pentru ei, nu e ușor. Dacă o văd lupta este și mai mare.
      Oare pe aceștia nu i-ar ajuta să nu o vadă ca să câștige lupta și să nu o mai vadă ?

  17. Mare se mai crede Pispireu asta, de vorbeste in numele Sfintei Treimi! Pai daca Sfanta Treime nu e de acord cu el si il zapaceste?

  18. Fatwa à la Oltenia.

  19. Eram studenta la Facultatea de Teologie și eu cu o colega ne-am înscris intr-o excursie de 3 zile la 3 manastiri. Printre ele și Schitul Frasinei, cel situat la câțiva km de Manastirea Frasinei de care se face vorbire în text. Sa fie prin anul 1996/1997. Camerele pentru pelerini erau pline și toate femei în necaz, singure sau cu copiii lor bolnavi. Nu am avut loc acolo , asa ca ni s-a oferit ceva in bucătărie, pe jos, direct pe ciment, dar nimeni nu a comentat. Femei venite din toată tara, de toate profesiile, minunate ființe care cautau și ele ca si cei de la manastitea de sus: -> pe Dumnezeu.

    Toate eram fericite, ne ajutam cu ce puteam una pe alta, dar înainte de somnul care părea ca o aventura, cu pisici în jur și miros de mâncare, …hai la slujba din Schit. A fost prima data când am văzut o exorcizare, am auzit o femeie lătrând și guitand și…. la alta cum gemea demonul din ea, cum tipa ca o arde crucea și alte d’astea care în esență îți întăresc credinta dar iti și „zbarlesc parul de spaima” . La cea care a început sa facă ca animalele i s-a declanșat criza chiar lângă mine si imediat a fost luata de către calugar, lângă cealaltă care era in usa Altarului. „Minunata” experienta.

    Am cumpărat de acolo un crucifix tridimensional, deci nu icoana, cu o putere de exorcizare incredibila.

    Prânzul a reprezentat o supă „chioara” pentru ca era post, în toate cele 3 zile de pelerinaj mâncând doar biscuiți și supa aia.

    La întoarcerea acasă, în acea noapte, am avut prima mea extracorporalizare, dar partiala. M-am speriat și am revenit în trup.

    Schitul Frasinei, un loc divin care mie mi-a marcat definitiv viata spirituala ca creștin, fără a deveni o habotnica sau sa ma îndrepte spre călugărie. M-a format ca OM, (Femeie, Soție și Mama, Intelectual cu pasiune pentru Cunoasterea Spirituala).

    Acum nu mai e la fel acel loc atat de binecuvantat.
    De ce?
    Cine e de vina?
    Răspuns: nici călugării nu mai sunt ce erau odată. Unii…..

    Nu blestemul contează, il gasesc chiar o aberatie generata de o criza venita din râvna spirituala a Sfantului. Ceva nesemnificativ pentru societatea secolului 21. Conteaza doar ce facem ca omul debusolat sa devina Om și apoi OM, iar Biserica/Templul/Moscheea…., prin călugării lor, sa emane IUBIREA și CUNOASTEREA SPIRUTUALA de care Pamantul INCA are atâta nevoie.

    Evoluția Sufletului nu se face decât prin MODELE, fie ele umane, fie ale Entităților Cerești.

    • Extracorpo…ce? Ce zici că fumai? :)))))

    • numaivădrogaț

    • ,,Avram Iancu” Zici ca masura luata la Athos este una ,,administrativa” și nu duhovnicească ??? Păi, dragă Avrame,cine sunt acei călugări? Cei care-L urmează pe Hristos ! Adică au obligația,indiferent de repercursiuni, sa spună INTOTDEAUNA ADEVARUL.! Ar fi trebuit sa-l tipe din toți rărunchii pentru că e vorba despre Lucrarea satanei ! Doar tăcerea lor a fost suficientă pentru a fi azi în cădere.
      Cat despre episcop,mare ,,aparator” al ortodoxismului trebuia pentru a fi cu adevărat ceea ce pretinde, să nu fi dat cu subsemnatul la Creta,unde au dezavuat Crezul,unde scrie clar UNA,SFÂNTA SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA .Astăzi ei cunosc ca sunt ,,biserica” toate adunările eretice și sectante unde blesfamiile sunt dogmă. Că or fi fost căderi la Frasinei ? Atunci îl pedepsești pe cel care a căzut, dar nu te pui cu buldozerul pe farul ortodoxismului românesc. Crede-mă, așa zisa ,,greseala” este un pretext.Frasineiul le sta în gât ecumenistilor ! Fii sigur că își vor lua plata lor pentru tot ce fac.
      Sănătate,Avrame ! Frumos pseudonim ti-ai luat,acela nu a fost un fricos obedient, viata lui a fost o jertfă. Tare le mai place episcopilor noștri sa vorbească despre eroism,iubire de Hristos,dar de la vorbe la fapte este distanta ca de la iad la rai.

  20. Fatwa à la Oltenia.

  21. Trotinetistii sunt acum experti în învățăturile Bisericii Ortodoxe. 🤣🤣🤣🤣🤣

  22. unele segmente ale societății românești au rămas în evul mediu. De la așa zisul apostol Pavel, în biserica creștină, femeile nu au drepturi și nu pot decide nimic. Eu chiar mă întreb ce mai caută femeile în biserici ? Și nu mă refer doar la ortodocși ci și mai ales , de exemplu, la aberația penticostală.

  23. Ești prost ca noaptea.
    Îi ironizezi că ei ar crede că femeile sunt de vină și părinții nevinovați.
    Nu cred așa.
    Dar călugării sunt bărbați și pot fi ispitiți. Dar asta este firesc, nu înseamnă că au și gândit păcatul sau au păcătuit.
    Restricția îi ferește de ispită.

  24. Cata ura cata prostie poate unii nu ar trebui sa comenteze prea multa lume rea si afurisita nu vad nici un comentariu constructiv si nici comentariu educativ .Da suntem un popor rau mincinos tradator hot le avem pe toate si suntem primii care aruncam cu piatra dar niciunul nu vede gunoiul sau.

    • Tu dai cu piatra și calci pe grebla in acelas timp.
      Ce comentariu pozitiv vrei când un membru al elitei BOR blestema oameni.
      Citește ce a publicat si semnat Irinel. E total opus credinței creștine.
      Ai nevoie de BOR, preoti si biserici să te rogi la divinitatea in care crezi?
      Daca crezi in Dumnezeu nu este peste tot ? E numai in bisericile BOR?
      Irinel e numai o altă confirmare ca BOR si mafia popeasca e doar pusa pe nelucru, totul gratuit, baliverne medievale si capatuiala.
      Irinel sau altii se plimba pe măgari sau cu mertzane?

  25. Nu înțeleg ceva de ce atâta ura, pe voi ?
    Când e vorba de biserica , toți știu să dea cu pietre ,
    Cum e ăla ce face ăla , dar voi ce faceți ? 70 % din ce au scris aici sunt eretici și acuma au ocazia sa se razbune pe bisericii pe călugări pe tot ce e biserică .

  26. Șleahta popilor și tâmpeniile pe care le spun si le fac este infinită!

  27. Cu asta cazutii de la Creta si-au dat singuri foc.

  28. Ce grosolana DEZINFORMARE ! Paraclisul de jos a fost lăsat special pentru a putea veni mamele,surorile,fiicele obidite ale acestui neam .Ele își găseau ajutor grabnic și îndrumare duhovniceasca,sprijin sufletesc .Frasineiul a fost farul,coloana vertebrală a ortodoxismului românesc. Acolo se făceau cele mai tari slujbe de dezlegare,moliftele Sf.Vasile,Sf Masluri.Veneau bolnave și plecau sănătoase și întremate.Dar nu numai,căci Frasineiul a fost și o adevărată școală de ortodoxism pentru fiicele acestui neam.Nu știu dacă vor reuși să însele poporul cu aceasta grosolană mizanșcenă,dar cu siguranță își vor lua răsplata cuvenita de la Dumnezeu !

  29. Fenomenul blestemului îl întâlnim deseori în SF Scriptura dar și în slujbele bisericii.
    Bănescu, purtătorul de cuvânt, neavând argumente a trebuit sa accepte atât blestemul cât și autoritatea episcopului.
    Sunt mii de alte manastiri sau biserici unde femeile au acces. Deci ca nu intra la Frasinei nu este o paguba ci un câștig pt toată lumea.
    Era nu demult un scandal cu mironosițele din UE care nu au acces pe Sf Munte Athos.
    Sa rezolvat? Pot face domnișoarele plaja pe acolo?

    • .Blestemul Sf Calinic nu este pentru Paraclisul de jos,care a fost lăsat special pentru a putea veni femeile acolo.Frasineiul nu se compară cu nicio alta mănăstire. Zeci de ani de zile Paraclisul acela a fost un liman ,o școală de ortodoxism,un spital pentru toți bolnavii sufletești și trupesti.Acolo se făceau cele mai tari slujbe de dezlegare,Moliftele Sf.Vasile Masluri.Mult a deranjat lumea întunericului acel loc sfânt .Veneau româncele care habar nu aveau de ortodoxie și plecau innnoite, luminate și întărite în Dumnezeu. Fii sigur ca mulți vor fi înșelați ca și tine,aceea cu o judecata superficiala și vulgară, dar să fii sigur că toți care luptă pentru distrugerea locurilor sfinte,își vor lua plata de la Dumnezeu.
      Cât despre Athos,se știe ce se va întâmpla. El a căzut deja în momentul când a cerut certificat verde la intrare.

  30. Ana, am trecut pe acolo și am dus polelnice sus la Frasinei. Bănuiesc ca s-au întâmplat lucruri nu prea ortodoxe de episcopul locului a luat acesta măsură. Trebuie sa înțelegi ca este episcop și are tot dreptul.
    Deci, aveți 99,99% acces în biserică. Nu este biblic sa fiți 100%cu bărbatul.
    La Athos, dacă au băgat certificat verde este o greșeală. Dar este una administrativa nu duhovniceasca. Mănăstirile își fac deocamdată cu bine slujbele.
    Sigur, potrivit istoriei, orice călugăr, biserica sau regiune poate sa cada. Athosul încă rezista cu bine.
    Toate cele bune!

    • Dacă Dumnezeu îngăduie o asemenea tulburare ,o îngăduie din cauza păcatelor noastre,dar și din lipsa de atitudine fățișă a monahilor de la Frasinei împotriva sinodului din Creta,unde toți semnatarii au devenit eretici.Asadar episcopul este eretic și se mai și considera egalul Sf.Calinic.Blestemele unui episcop eretic sunt egale cu zero.
      Frasineiul sa se întărească și sa ia atitudine cu curaj pentru că monahii sunt obligați sa lupte pentru Adevăr.

  31. Ninjalau rang 1000ue ii da limbi pe maciuca unuia rang 100

  32. Cred ca toata povestea asta ascunde altceva. Ce e prezentat este numai partea oficiala.
    Este vorba de dizidenta unor parinti de acolo si nu numai fata de patriarhul Daniel, si care slujeau in case particulare din judet, puse la dispozitie de sustinatori, bineinteles ca fara dezlegare.
    Nu e vorba in vint!

  33. Fiti binecuvantati. Sinoade bisericesti unde au fost luate unele masuri de-a lungul timpului au mai fost. Ierarhii care nu au fost deacord cu hotararile acelor sinoade au fist socotiti eretici si mai rau au fost pedepsiti cu moartea. Nu e nimic nou sub soare. Numai Dumnezeu lasa sa se ingaduie asa ceva. Cu privire la femei… Pun o intrebare? Cand un preot cade in pacat trupesc cu o femeie ( alta decat preoteasa la ortodocsi) ,spune ( citeste) un acatist special conceput pentru preotul cazut in astfel de pacat . Dar femeia ce rugaciune poate sa citesca? Si atunci cine de fapt are pacatul? Cand Iisus a venit prin Maica Domnului care era si a ramas curata cum de femeia este vinovata de toate? Cine a ales Muntele Atos? De ce atata revolta asupra femeii?

  34. Nu am putut sa citesc ce scrie in articol, ca mi se face scarba. Nu pot sa citesc acest limbaj de secol XV si ideile/indemnurile/blestemele respective. Auzi, blesteme. Dar inteleg din comentarii ca li se interzice cumva femeilor sa intre in nu stiu ce biserica.
    Eu o sa scriu aici, poate citeste vreo fata: dragi fete si femei, nu aveti nevoie sa va duceti la biserica si sa va lasati „exorcizate” de diversi dubiosi prin diverse biserici si manastiri din tara asta putreda, ca nu e nimic in neregula cu voi. Incercati prin toate mijloacele sa mergeti la scoala, sa faceti o facultate, chiar si daca mai tarziu in viata. Lumina e in cunoastere, nu in ce spun popii si biblia. Incercati va rog sa cititi multe carti, nu doar biblia. Nu uitati ca aceasta carte a fost scrisa de niste barbosi dubiosi ca astia despre care citim zi de zi, acum vreo 2000 de ani. Nu puteti sa va conduceti viata astazi dupa aceasta carte care cica e cuvantul lui Dumnezeu. Aceasta carte cu texte scrise special ca sa va tina pe voi, femeile, departe de multe lucruri si sa va batjocoreasca pana si dupa 2000 de ani de cand a fost scrisa. Voi chiar credeti ca o carte scrisa de niste barbati, plina de ura la adresa femeilor, este „cuvantul lui Dumnezeu”? Hai sa fim seriosi, cu siguranta El nu uraste pe nimeni, si cu siguranta nu este un el, ci poate o EA. Dar chiar si acest lucru, ca ne referim la Dumnezeu prin El, ca barbatul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui, ca Eva a fost facuta DOAR ca sa ii tina de companie lui Adam, nu vi se pare putin ciudat, nedrept, aiurea, scarbos, dubios?… Va rog, cititi Biblia, faceti-va o cruce si ganditi cu MINTEA VOASTRA. Si nu uitati ca biserica si preotii va cam urasc si va tin in bezna, departe de ce fac ei acolo, ca sa se dea importanti. Auzi, va exorcizeaza… Aveti grija si cu cine faceti copii/daca faceti, ca sa nu ajungeti sa stati pe la usile astora sa va lase sa dormiti pe nu stiu unde, cand va cauta „alesul”, „specialul” sa va bata pe voi si pe copil. Si ganditi-va de ce el si dansii sunt privilegiati, si voi sunteti „exorcizate”, sarace, si gravide.

    • Deci , dupa parerea ta , Biblia nu e cuvantul lui Dumnezeu , iar Dumnezeu nu poate exista decat daca indeplineste conditia sa fie o EA. Eu zic sa-ti inregistrezi cat mi rapid ideile la OSIM, ca nu cumva sa ti le fure cineva si sa infinteze o noua secta inaintea ta.

    • @Raz
      Sa inteleg ca dupa parerea ta nu ar mai trebui sa existe alte carti in afara de Biblie pentru ca, nu-i asa, viciaza Adevarul universal. Dar ce parere avem despre Coran, Puranele, Itihasa, Vedele sau Tipitaka? Ele nu sunt considerate tot scrieri sfinte de catre alte religii? Dar cum explicam noi ca, pornind de la Biblie, intalnim peste 4mii de religii si denominatiuni care reglementeaza si descriu in mod particular si individual acelasi Creator (in peste 4 mii de variante unice si adevarate). Aceeasi religie care spune ca exista raincarnare sustine ca nu este adevarat.
      Omul. Acesta este raspunsul corect.

    • @Nenica
      Dupa parerea mea, cel mai mare dar, pe care il are omul, e liberul arbitru. Ca atare ,nu sunt eu – un fir de iarba – in masura sa judec credintele altor oameni, dar ma stradui sa imi tin credinta mea.
      In crestinism nu exista ideea de reincarnare. Invierea e cu totul altceva.

    • @Raz
      Depinde cu cine discuti. Tu prezinti opinia crestinismului fara sa stii ce este acela. Discuta cu diversi preoti/calugari si vei primi raspunsuri diferite. Daca vrei iti pot reproduce unul dintre cele mai controvesrate pasaje din Biblie care pune sub semnul intrebarii certitudinea cu care am fost obisnuiti. Dar sunt convins ca-l vei gasi singur.

    • Nu e nicio problema sa intrebi in mai multe locuri, iar daca mai multi preoti iti dau raspunsuri diferite, asta nu inseamna ca sunt neaparat contradictorii, ci poate ca sunt complementare.
      Spre exemplu, eu nu ma hazardez sa interpretez citate din Scriptura, pentru ca , dupa parerea mea , nu oricine poate face acest lucru, iar fara indrumator e riscant.. Pentru mine „Pilda Vamesului si a fariseului” reprezinta un concentrat al tuturor invataturilor Noului Testament , si cred ca daca aceasta pilda si-ar insusi-o cat mai multi oameni , Lumea ar arata, cu singuranta, altfel.

    • @Raz
      Tocmai de aceea Biblia sta la baza a peste 4 mii de religii si denominatiuni in intreaga lume. Pentru ca toti sunt „indrumatori”. Concluzia: sa nu luam ad litteram scrierile biblice, ci esenta mesajului si anume IUBIREA. Punct.
      Iubirea nu are nevoie nici de dogma, nici de religie, nici de argumentare, nici de interpretare sau apartenenta de orice natura, nici de reguli. Iubirea nu necesita prea multe explicatii. Aceasta este neconditionata, pentru ca altfel nu ar fi iubire. Un lucru atat de simplu pe care Ego-ul uman il foloseste pentru a-si justifica existenta, complicandu-l si conditionandu-l. „Monkey Mind” sau cum este acesta denumit in literatura de specialitate.

  35. Acest Irineu gura de ,,AUR,, uita că Dumnezeu a avut buna-voința sa se întrupeze prin Sfânta Fecioară MARIA ? Ce fac acești pokemoni pe pământ ? Vorbesc una și fac alta. Cine va blestema de blestem va fi lovit . Frații lor de credință de la răsărit de atâta învățătura dreapta au ajuns să omoare și sa violeze pe aproapele lor. Niste jigodii.

  36. Sfaturi si indemnuri ale Parintelui Arsenie:
    – Vine timpul, si e foarte aproape, cand toti preotii vor repara bisericile, iar altii vor construi altele noi, dar nelucrand ei la sfletul omului, vor ramane bisericile goale, cucuvelele vor canta intr-insele. Roadele slabirii in dreapta credinta a teologilor in facultati si seminarii vor fi preotii, care vor fi si mai slabi ca invatatorii lor; mai ales in Transilvania ortodoxia aproape ca va disparea, ultima reduta va fi Sibiul, dar va cadea si acesta.Dumnezeu nu forteaza mantuirea nimanui. Cine are minte sa ia aminte.
    (din: “Marturii din Tara Fagarasului despre parintele Arsenie Boca”, Editie ingrijita de Ioan Cismileanu, Editura Agaton, Fagaras, 2004)

  37. Am mai multe neclaritati, cu privire la acest document:
    1. cum a aparut in spatiul public? Documentul este strict intern si priveste afacerile dinauntrul BOR.
    2. cum se explica rastalmacirea legaturii de blestem a Sfantului Calinic, care se refera in mod evident la cei care trec pragul interzis si nu la cei care coboara din manastirea Frasinei, dincolo de acest prag?
    3. oare niciun calugar din manastirea Frasinei nu ajunge in oras, macar pentru cumparaturi?
    Pe de alta parte, as preveni orice „mirean” din presa sau din komentariat sa se pronunte in privinta acestui document, pentru ca nu stiti cu ce va puneti! Lumea bisericeasca e foarte inchisa si foloseste anumite coduri de limbaj, pe care cei neinitiati le pot intelege gresit, cu mare usurinta.

  38. Blestemul pe care la-ti pus acum este greșit pentru ca ,eu am fost de mai multe ori la manastirea Frasinei ,în toate cazurile când am fost la manastire mi-a dat o stare de liniște sufleteasca. Blestemul sfantului Calinic este corect pentru ca el a făcut o regula ca la muntele Athos

  39. Am citit și nu înțeleg logica celor scrise. Biserica de jos, zisa a femeilor, a fost ridicată pentru ca familiile ce vizitau Frasineiul să se poată ruga. Bărbații sus la mănăstire și femeile jos la biserică. Înțeleg că nu mai au voie popii și călugării de la Frasinei să mai slujească în biserica de jos. Până aici nici o problemă. Dar sunt blestemați și mirenii ce intră în biserica de jos ceea ce e greu de înțeles. Biserica de jos nu ține de Patriarhie? Dacă da și deranjează mănăstirea și regulile ei SĂ O ÎNCHIDĂ. Sau o demolează și o reconstruiesc la distanță de Frasinei. Altfel ce vină au preoții și mirenii care trec pe acolo.

  40. Biserica este cauza principală, pentru apariția unor ,,bisericuțe”. Dumnezeu are probleme importante de rezolvat, pământenii să-și rezolve singuri problemele pe care și le-au creat. PS. Citiți cu atenție comentariu purtătorului de cuvânt al bisericii ( nu al domnului).