G4Media.ro

Mitul chiriilor mari la Alba Iulia de 1 Decembrie. Care sunt prețurile…

Mitul chiriilor mari la Alba Iulia de 1 Decembrie. Care sunt prețurile reale. PLUS Cum au fost cazați gratuit cinci frați răspândiți în Europa

Albaiulienii visează să facă bani în trei zile cât nu pot face într-o lună. Sute de anunţuri de închirieri pentru camere sau locuinţe în Alba Iulia sau împrejurimi au apărut pe siteurile online de profil. În condiţiile în care în hoteluri şi pensiuni locurile sunt rezervate de un an, iar puţinele camere disponibile sunt foarte scumpe, localnicii și-au imaginat o oportunitate. Realitatea bate însă imaginația.

Chiriile scumpe pentru turiștii Zilei Naționale sunt reale, clienții însă nu prea. În topul visătorilor se află proprietarul unui apartament în M-uri, blocurile cu cea mai bună vizibilitate la evenimentele dedicate Unirii, inclusive la parada militară. Acesta a cerut 3200 de euro pentru trei zile de cazare în apartamentul său, însă nu l-a sunat nimeni.

La fel s-a întâmplat și în alte cazuri. Oamenii cer între 250 și 1500 de euro pentru trei zile, în funcție de zonă și suprafața locuinței.
Diana și Gabriel Marcu sunt doi tineri din Alba Iulia care sunt dispuși să își închirieze o camera pentru 100 de euro pe noapte. Au postat un anunț pe un site de mica publicitate, dar nu au primit nici o ofertă. ”Nu am pus anunțul pe siteuri gen booking pentru că nu putem oferi factură, în cazul în care ni se solicită”, spune Diana.

De fapt, aceasta este o mare problemă. O confirmă reprezentantul unei agenții imobiliare din oraș. ”Sunt mulți oameni care ar dori să vină la Alba Iulia, dar nici un om normal la cap nu va plăti, ca privat, așa de mulți bani. Cât de patriot să fii, ca să vii la Alba Iulia la preț de paradis tropical? Rămân cei care sunt obligați de la serviciu să vină, dar aceștia au nevoie de factură și nici un proprietar de apartament nu poate oferi așa ceva. Deci dacă vor ține de preț, vor rămâne în case de 1 Decembrie”, explică Florin Claudiu Filimon, angajat al unei agenții imobiliare.

Deocamdată, oamenii țin de prețuri și se întreabă de ce nu închiriază nimeni. ”Oferta aceasta privată nu este compatibilă cu ofertele hotelurilor. Mai clar, nu este o alternativă la criza reală de locuri de cazare în hotelurile din Alba Iulia, Sebeș, Aiud și mai departe, în perioada respectivă. De exemplu, Primăria Alba Iulia nu poate închiria de la ei pentru musafirii orașului pentru că nu pot oferi facturi și nu pot participa la achiziția unui asemenea serviciu” spune managerul unui hotel din Alba Iulia, unde nu mai există nici un loc liber încă de acum câteva luni.

Cât costă ”ultima” camera, în realitate

Totuși, cât este dispus să plătească cineva pentru o cameră? Răspunsul îl aflăm de la Iulia Guș, marketing manager la Hotel Transilvania. Hotelul de patru stele, situat în centrul orașului, a păstrat cel mai scump apartament nevândut și l-au scos la licitație pentru o cauză caritabilă, banii urmând să fie donați unor copii nevoiași.

Este vorba despre un apartament pentru patru persoane, care a fost postat la prețul de 500 de euro pentru două nopți, cu mic dejun inclus și toate taxele acoperite. Deși au fost zeci de mii de vizualizări ale anunțului, prețul final de adjudecare a fost de ”doar” 600 de euro.

”Poate au fost câteva cazuri izolate, în care cineva a plătit mulți bani doar ca să vadă parada, în blocurile acelea din zona… personal nu știu. Poate de acolo toată această poveste cu aceste solicitări exagerate pe care nu le plătește nimeni” a declarant Iulia Guș.

Iulia confirmă însă criza locurilor de cazare în oraș, precum și rezervările venite încă de acum un an.

Albaiulienii ospitalieri, model 1918

Nu toți albaiulienii vor să facă însă mulți bani din închirierea apartamentului cu prilejul Centenarului. Există și oameni care și-au gratuit la dispoziție locuințele.
”Salutare! Mii de scuze de deranj, dar avem nevoie de ajutor! Noi suntem o familie de 5 frați (doua fete și 3 băieți) am vrea mult să venim pe 1 Decembrie la Centenar, dar avem nevoie de cazare.

Toți 5 venim din diferite colțuri ale Europei, de aceea ne este greu să găsim ceva sigur și economic… vrem doar să avem un colțișor de dormit și de făcut un duș; am vrea să sosim pe 30 noiembrie și să părăsim Alba Iulia pe 2 decembrie dimineața. Dacă reușiți să ne ajutați vă mulțumim din sufletul nostru Românesc. Noi suntem de baștină din Republica Moldova. Mulțumesc mult!” a fost mesajul Vioricăi Voinu, transmis locuitorilor din Alba Iulia prin intermediul unui ziar local.

Oamenii din oraș s-au mobilizat exemplar și imediat s-a găsit o familie care să îi găzduiască gratuit. De fapt, au fost foarte mulți localnici care s-au oferit să o facă însă toți au dorit să fie păstrată discreția în jurul numelui lor.

”Vor fi primiți cum se cuvine. Nu ne gândim la taxe. Mă bucur să-i avem alături la această Mare Sărbătoare a poporului român, în orașul nostru, în casa noastră (…) Vă rog, nu menționați numele. Azi va fi o zi bună! Mi-am făcut o bucurie! De-abia aștept ziua de 30 noiembrie! Poate o să-i cunoașteti și dvs! Numai bine!” a spus viitoarea lor gazdă din Alba Iulia.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. De ce n-ar folosi localnicii Airbnb? Orice privat poate face asta si factura se “elibereaza” de catre Airbnb.

    • Si apoi mai are de plata 10% la stat si vreo 15 %(cred) catre Airbnb. Mai bine nu inchiriaza decat sa dea si la altii.

  2. Felicitări ! Atât ,,moldovenilor” care vin din toată Europa cât și celor care îi vor găzdui.
    Cu așa atitudini eu zic să nu pierdem timpul și să ne pregătim pentru BICENTENAR.

  3. Mare diferenta de ospitalitate a romanilor unionisti din 1918 si 2018.

  4. Doamne , ce depăsiti suntem de evenimente ! Peste tot se urlă si se face caz de ”nationalismul ” sarbatorii de la 1 Decembrie . In presă, la diferite ”tribune ”, la cafenelele… intelectuale șic, in discutii private ( toate aflate sub narcoticul ”anti nationalism ” multiplicat sățios ) Este 1918 cauză de nationalism ? Ce este el de fapt ? Pentru români mai ales ? Atâtea si atâtea intrebari pe care marele internet nu le cuprinde , dar le selectează si ”îndrumă ” cu formatori de opinii care mai de care mai ”democrati ”. E o bataie feroce pe directia democraticâ , de te dore capul . ASTA E ! Si în UE e luptă mare de tot pentru… ”democratie ”, de nu mai stă cărămidă peste cărămidă la locul ei. Ba pe Catalonia, ba pe Anglia, Scotia , Irlanda , Ungaria, Polonia , Kosovo, Serbia, Ukraina, Republica MOLOTOVA etc si , oleacă cu înârziere, GIBRALTAR ! Si recent, foarte recent si cu perspectivă. ..înaltă PARIS – FRANTA !! O vede cineva ? O vede ! Mai cu coada ochiului, mai cu jumatate de ureche, mai cu una , mai cu alta, dar …degeba . Totul e OK si f f democratic ! NU-i așa ? Combateti, dacă nu e asa ! CU G4MEDIA CU TOT !!
    PS – Cu un pic de efort mental si cu un pic de luciditate jurnalistică ”CIVICA ” se putea f f bine evita preturile f mari la 1 DECEMBRIE ! Pe ce s-a scontat ? Pe nepartcipare MASIVĂ ? Pe inductia antinationalismului ”evenimential” ? Pe lupte furibunde cu CORUPTIA , care au distras atentia de la numeroase probleme fundamentale ale UE ? In urmă cu cateva luni incă se mai putea evita această aniversare nenorocită (pentru că asa este ! o bătaie de joc natională până la OS ) Din care sa castige toate părtile implicate, inclusiv… europene ! Nu se stie si se escamoteaza
    din toate părtile,de un secol intreg ,ca ROMANIA a ajuns cel mai vulnerabil ”buric ” al Europei ? Să ne reamintim istoria evenimentială a celor 100 de ani si sa ne răspundem fiecare in cel mai cinstit mod ce…”s-a facut ” si ce ,,,”nu s-a facut ” . A fost sau n=a fost Dictatul de la Viena ? Tratatul Ribentrrop – Molotov ? 45 de ani de comunsim macabru intr-o țară care nu avea nici 20 de ani de la noua sa existență istorică ? Numai noi ” pulimea românescă ” suntem de vină pentru retardarera noastră economică , socială, culturală , morală ? Doar cauzalitatea internă sa fie explicatia ? Acum , mai nou ,UE vorbeste de PLANUL MARSHAL pentru AFRICA ! I-auzi, domnule ! De unde ne va veni salvarea ?! DIN AFRICA ! Pai , doar la 10 ani după 1989 să fi venit pentru întreaga EUROPĂ de EST un astfel de plan , unde am fi noi ACUM , toti cei trăitori pe cartelele celui mai nobil umanism dintre umanisme ( la alimente, la haine , la …DACII etc ) ? Si uite așa, ne mirăm (unii ) că ”nationalismul” romănesc a ajuns calul de bataie pentru toate insuccesele , intazierile si retardarile noastre istorice . Si sa ne întrebăm în cor daca a fost bine că s-a intamplat 1918 sau nu , daca e bine sau nu, sa fim in Europa, dacă locul nostru e aici sau …în altă parte. AM FOST SI SUNTEM IN EUROPA ! AICI VOM TRAI SI MAINE SI POIMAINE . AICI VOM MURI CU MILENARELE NOASTRE SPERANTE … Cu suferintele si cu lehamitea de toate politichiille inconjuratoare. Da, avem nevoie de EUROPA, dar si EA DE NOI . Nu vom putea muta țara intreagă in …Africa .
    Rog redactia G4MEDIA sa nu-mi monitorizeze opinia, chiar daca ajunge la concluzia ca ”n-ar fi cazul ” !