G4Media.ro

Miza Elenei Lasconi la șefia USR: Va reuși să scoată partidul din…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Miza Elenei Lasconi la șefia USR: Va reuși să scoată partidul din nișa elitistă și să-l transforme în partid de mase?

Elena Lasconi este primul președinte de partid, dintre cele patru mari, validat de electorat prin vot direct. Chiar dacă partidele lor au obținut rezultate bune la ultimele alegeri, toți ceilalți, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și George Simion (AUR), nu au trecut încă de proba votului direct. Lasconi a trecut-o de două ori ca primar al micului oraș Câmpulung (puțin peste 27.000 de locuitori, conform recensământului din 2022).

A fost aleasă cu 68% dintre cei 11.000 de membri USR care și-au exprimat opțiunea de vot, dintre cei aproape 20.000 din baza de date. Altfel spus, a votat cam jumătate din partid, iar din jumătatea care a exprimat o opțiune, a obținut o majoritate confortabilă, dar departe de cvasi-unanimitățile cu care se aleg președinții marilor partide. Este, însă, un președinte de partid legitim ales, cu o bază de susținere rezonabilă.

Încă nu știm cum va arăta Biroul Național, adică forul colectiv de conducere format din 24 de membri, fără de care Lasconi nu poate adopta nicio decizie. În urmă cu o săptămână, Lasconi amenințase cu demisia în cazul în care nu va avea majoritate în Biroul Național, după modelul Cioloș. Între timp, s-a înscris oficial în cursa internă pentru poziția de candidat la președinția României. Foarte probabil că va fi aleasă. Prin urmare, Lasconi este obligată să conducă partidul, cu sau fără majoritate în eșalonul doi de conducere. Nu prea are cum să mai dea înapoi acum.

Va avea între trei și șase luni la dispoziție, depinzând de data organizării alegerilor prezidențiale, să schimbe ceva din imaginea USR de partid elitist, de nișă, condus haotic de o echipă de politicieni cam rupți de realitate. În această nișă îngustă, de sub 10%, a împins USR fosta echipă de conducere (Drulă, Barna, Ghinea). Nici unul dintre ei nu a trecut vreodată testul votului direct, dar au condus partidul.

Realist vorbind, Lasconi nu poate face foarte multe într-un timp atât de scurt. Sunt însă importante mesajele pe care le va transmite în tot acest timp în dubla sa calitate, de președinte de partid și candidat la prezidențiale. Cu avantajul obișnuinței de a vorbi în fața camerei de luat vederi, fostul jurnalist știe să ajungă repede la public și la temele importante. Uneori pare cam prea populistă pentru gusturile useriștilor.

 

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Ușurința cu care își proclamă iubirea de țară, dragostea față de tricolor, ostentația cu care poartă nu una, ci două cruci peste decolteu, credința ei că familia este formată din bărbat și femeie, toate la un loc distonează cu imaginea USR de partid progresist. Gesticulația ei amintește mai degrabă de populismul PSD, PNL sau AUR. Numai că fix asta a lipsit USR-ului de când s-a transformat din ONG în partid: câteva grame în plus de realism politic. Dovadă, rezultatele de la locale și europarlamentare.

Lasconi a dat deja un prim semnal că înțelege nevoia de deschidere a partidului atunci când a refuzat să se poziționeze pe teme sensibile cum ar fi credința, familia, orientarea sexuală. „În USR este loc pentru toată lumea: și pentru creștini, și pentru atei, și pentru gay, și pentru straight (heterosexuali – n.r.), și pentru LGBT, și pentru non-LGBT. USR este un partid pentru libertate și pentru democrație. Asta înseamnă că statul nu are ce să caute în viața indivizilor”, a declarat Lasconi în urmă cu o săptămână la PrimaTV.

Președintele USR s-a mai declarat atunci pentru parteneriatul civil, care nu este susținut însă de Biserica Ortodoxă. Posibil să câștige simpatia tuturor acestor persoane de orientări diferite, posibil să-i piardă și pe unii, și pe alții. Încă nu știm exact cât de credibilă este Lasconi în ochii lor. Numai că este singurul mod prin care noul președinte poate să încerce măcar să scoată partidul din nișă. Tema pro sau anti-LGBT este în acest moment o capcană politică, în condițiile în care partidele mari pozează fără excepție în mari apărători ai „valorilor tradiționale”.

USR s-a comportat până acum ca un partid elitist, autosuficient, mulțumit de cele 10-15% din bazinul „progresist”. Alianța făcută de Cătălin Drulă cu PMP și Forța Dreptei n-a avut niciun sens. A părut mai degrabă un gest disperat al unor lideri care sperau să adune matematic niște procente. Doar că ele nu s-au adunat, dimpotrivă, au pierdut și unii și alții din susținători. Or, bazinul electoral nu se extinde prin alianțe politice aberante.

Este nevoie de lideri carismatici, puternici, cu viziune, capabili să se adreseze cât mai multor categorii de votanți și să le câștige încrederea. Greu de spus acum dacă primărița micului târg din Muntenia va reuși să o facă, dacă are chemarea, talentul și priceperea pentru o funcție atât de importantă. Vom vedea lunile următoare.

Dacă prin candidatura la prezidențiale Elena Lasconi va reuși să tragă partidul după ea, să-l crească în sondaje și să-l bage în Parlament cu un scor mai bun decât cel de la europarlamentare, atunci obiectivul ei va fi atins. Dacă, în schimb, va lua un scor sub partid la prezidențiale, iar USR va bălti în continuare sub 10%, atunci partidul va trebui să-și schimbe din nou președintele. Asta dacă fostul ONG va mai rezista în politică la opt ani după ce Nicușor Dan a transformat Uniunea Salvați Bucureștiul în partid.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Până să îl scoată din nișa elitistă să îl scoată mai întâi din nișa arogant-semidoctă și plina de ifose care are impresia ca dacă le zice altora că sunt proști o să îi convingă să voteze USR.

    • Ei, cand arunci acuzatii atat de grave, ar trebui sa dai exemple. Sunt unii ca mine care isi iau informatia despre Romania in proportie de 90% de pe astfel de website-uri.

    • @AndreiMatei, Marcel Radu si IonA
      Adversarii lor politici sunt „aroganti-semidocti”!
      Sau mai livresc spus adversarii lor se bazeaza pe faptul ca sunt „Prosti dar multi”!

    • @Bellatrix
      Pai, tu iti iei informatia din articolele de pe website, sau de la comentariile cititorilor?
      Internetul este plin de „informatii”, important pentru fiecare individ este modul cum le proceseaza; cu mai mult, sau mai putin discernamant.
      Spre exemplu, cu un discernamant ridicat, electoratul i-ar fi scos din politica pe derbedeii cqre conduc tara azi.

  2. de ce ai schimba calul in timpul cursei ?

    • Păi calul tocmai a pierdut grav prima cursă a sezonului, și-a rupt picioarele. Trebuie schimbat ceva.
      Dar cred că un votat Usr uzual, cum sînt și eu, nu prea e atras de o persoană cu patriotismul și Dumnezeu non-stop în gură.

    • 🙂 nu iti era dor de firea in usr? sigur nu. trebuie impuscat calul, facut salam, si cautat un alt manz de trap. se pare ca la galop au probleme de respiratie

  3. Ca să-și poată schimba repede imaginea, o urgență ar fi pentru USR un fel de ziar online: agregator de știri, realizările proprii, puncte de vedere. Altfel, electoratul va fi dirijat zvonistic tot de antene și de presa guvernului.

    • Chiar o televiziune nu doar un ziar, macar online, daca nu chiar o televiziune cu audienta nationala completa.
      Restul partidelor au 2-3 televiziuni care le ridica osanale.

    • nu au bani de presa. isi platesc membrii. poate se uita tanti cum arata „bugetarii” din usr

    • Functioneaza in orasele mari si nici acolo pentru toti. Ar fi interesant cum a mers USR in orasele mari? Poate exista date dar nu ke-an vazut/cautat. Sigur si acolo trebuie sa-si imbunatateasca comunicarea, vizibilitatea si perceptia. (Tot timpul ma mir cate orase imi par ”adormite”, uitate, disparute, mai peste tot in tara! Daca nu iese un incendiu, o prabusire de casa, nu stii nimic si cand aflii, este PSD in toate si in tot.)

  4. E mult spus „nisa elitista”, la fel cum si „partid de mase” nu cred ca ar trebui sa fie tinta USR-ului.
    Discutia e dificila si intra chiar pe terenul filosofiei, pe definitia democratiei, unde votul celor multi decide.
    Pai, hai sa vedem cum e la noi…
    Avem in frunte niste conducatori, lideri de partide, alesi democratic, prin votul celor multi. As considera PSD-ul un partid de mase. Catre asta ar trebui sa migreze USR-ul? Categoric nu!
    Sansa USR-ului ar fi sa castige increderea unui electorat cu discernamant, cu o educatie corecta, dar departe de a fi elitist. Apoi, sa intre la guvernare, sa obtina rezultate si sa creasca… usor de zis, greu de facut, atata timp cat tara e acaparata de un sistem perfectionat in 30 de ani, cu principii partial mostenite de dinainte de ’89, cu un aparat de propaganda la discretia puterii actuale.
    Dar da, merita incercat, e nevoie de oameni noi, de energii noi si de increderea ca se poate.
    In rest, imi permit sa am rezerve fata de un regim ales democratic, in conditiile in care un vot echivaleaza cu o punga de plastic goala cu trandafiri desenati pe ea.

    • E……. altă viață, totuși hai să îți spulber visele. Caută pe nenea google „89% analfabeți funcțional” după care mai vedem noi… Trăiască Partidu”

    • Da, asa e. Si as mai adauga ca ar trebui sa se transforme intr-un partid de „practicieni”: membrii lui sa practice cinstea, corectitudinea (dar nu cea politica), spiritul justitiei (fara a deveni justitiari), bunul simt economic si respectul fata de adversari (in locul dispretului violent). O fi greu ?

  5. sunt oameni buni au fost alungati si care pot fi canale de comunicare cu comunitati, carora nu le e frica / rusine sa deschida gura in fata oamenilor, cum e Stefanuta, cum e Valeriu Nicolae, cum e Chichirau , cum e Politeanu, cum e Ciolos si oamenii din REPER .. trebuie adusi inapoi si pusi la construit un USR solid pentru urmatoarele decenii , sunt singura sansa de a creste nivelul intelectual in Parlament (PSDNLUDMR sunt in trend descendent intelectual , se incojoara doar de executanti, iar cei care dau ordine sunt analfabeti si plagiatori + AUR+SOS care nici nu are sens sa spunem cat de jos sunt la orice nivel )

    • Pai, aici e buba! Realitatea arata ca, cu cat coboara nivelul intelectual al alesilor din Parlament, cu atat mai mult creste aderenta la alegatori!
      „Romania Educata” e o lozinca fara acoperire, care tinde sa devina o gluma pr0asta!
      La urma urmei, pe mine nu ma deranjeaza ca Sosoaca e asa cum e, pe mine ma deranjeaza ca o voteaza un procent de alegatori incredibil de mare! Aici intervine discutia (filosofica, daca vreti) despre care ziceam in comentariu, despre ‘capcanele’ democratiei!
      Puterea actuala intelege perfect acest lucru, ii asigura poporului painea si circul necesare si isi vad linistiti de treburile lor.
      Cum iesim de-aici?

    • „Valeriu Nicolae”? nu crezi ca ar trebui sa fie la un ong? de preferinta al etniei? poate convinge niste oameni sa vanda turnulete ca sa duca copii la scoala? acum ascult un interviu al „Barcelona Gipsy balKan Orchestra”, veti fi uimiti cat de multe pot face oamenii astia pentru comunitate fara sa se planga de discriminare, ar fi culmea cand e casa inchisa pentru 2 ani la spectacolele lor.

  6. Puncte slabe: Poate ar trebui sa ne intrebam de ce toate televiziunile de buzunar ale partidului unic si-o doresc candidat la prezidentiale. Exista doar doua raspunsuri la intrebarea asta, dintre care unul ar fi ca nu intra in turul doi.
    Useristii inca nu s-au prins ca scorul obtinut este chiar din cauza scandalului pricinuit de doamna, care i-a costat si n-au avut timp sa o mai dreaga. Sigur, putea sa spuna ce vrea ea si sa iasa excelent, dar a reusit sa creasca doar ea, scazand partidul.
    Puncte forte – stie sa citeasca fara prompter, e clar peste Nicu si Marcel. Cine zice dintr’astea e doar rautacios.
    La inceput mi-a parut cam ipocrita, dar asta e si meritul presei de buzunar care a scos din context anumite declaratii. Sau e doar wishful thinking.

    • E chiar ipocrita. Eu am ascultat declaratii ale sale cap- coada mustinde ipocrizie!. Televiziunile PSDNL au cocolosit acest personaj tocmai pt a creea in timp o falie majora in USR!
      Mi-e frica de ce e mai rau in viitorul apropiat.
      Cred ca USR va trebui sa insiste mai devreme de patru ani pt ca Nicusor sa revina in Uniune si sa candideze la Presedintia partidului!

  7. USR deja este istorie. Adio. USR!

    A fost un vis frumos dar s-a terminat. Așa cum s-a terminat si PNTCD, este istorie.

  8. Nea redactorul, usr-ul nu mai e în nișa elitista. De când s-a inhaitat cu ai lu’ Petrov și cu Sica bate spre etilism.

  9. Un partid elitist ar trebui sa aiba membri din patura intelectualilor. S-au inghesuit intelectualii sa intre in USR sau sa-l sustina ? Nu.
    Usr istii sunt oameni cu scoala, dar nu neaparat intelectuali. Sunt aroganti, distanti, nu se amesteca cu masele si cred ca e suficient sa fii corect, cinstit, sa nu fii corupt, ca sa te voteze lumea. Majoritatea romanilor vor ceva in plus, o deschidere sincera, un discurs mai simplu dar adevarat, mai aproape de nevoile lor. Ciolos a propus deschiderea spre societatea civila si cunoastem urmarea. Acum aceasta deschidere se dovedeste a fi imperios necesara si eu cred ca Lasconi va reusi.

    • 🙂 sunt de acord cu tine dar nu inteleg.
      ” oameni cu scoala, dar nu neaparat intelectuali”-fara scoala intelectual? sau cu scoala si executant? trebuie sa fiu in mensa sa fiu „intelectual”, sau sunt numai „inteligent”? sociopatii au iq mult peste medie. poate e cazul de un „renew”, chiar daca apar daune colaterale

    • @IonA
      Ma refeream la intelectualii, din diferite domenii: cultural, artistic, economic etc

    • @Sincer
      „Mai aproape de nevoile lor” inseamna in actuala situatie sa ii minti! Pai daca ar incepe USR cu promisiuni neacoperite deloc de realitate, in ce s-ar transforma? Nu ii mint destui ceilalti?

    • @Susufler0.
      Cum adica ” promisiuni imposibil de tinut „, la ce te referi? Salarii, pensii miraboloase, vacante exotice sau alte promisiuni fanteziste ? Nu stimabile, in Romania se pot indrepta lucrurile daca nu se fura si banii ajung unde trebuie, nu in buzunarul guvernantilor.
      Daca nu pot face nimic pt romani, atunci USR ul sa dispara

  10. @IonA.
    Intelectual este o persoana cu scoala si ceva in plus: buna crestere, comportament +/- ireprosabil si predictibil pe care ai dorinta sa-l imiti si urmezi.
    Inteligenti exista in toate paturile sociale, in proportii diferite.
    PS. Sper ca ti-am raspuns la intrebari. Nu uita medicamentele, uneori ai nevoie.

  11. O remarca, Doi tineri băiat și fată nu se pot săruta în public în schimb doua femei lesbi se sărutau cu foc și patima pe o plaja de pe litoral în văzul copiilor, asa ca USR las-o mai moale cu comunitatea Lgbt, deoarece la alegerile viitoare nu vei câștiga.

  12. Eu cred că dna Lasconi e ce trebuie. Dacă te uiți la ea cum vorbește, vorbește ca un om viu, spontan, nu ca mortăciunile alea de Ciucă și Ciolacu.

  13. Aerul de elitism fără ștaif adevărat, în amestec cu un discurs agresiv și condescendent este moartea comunicării. Mai ales că de cele mai multe ori accentual, miezul și ținta discuției era persoana în cauză și nu problema în sine. Practicat des de Drulă, Ghinea, Barna nu avea cum să aibă impact, fiindcă ocupa mai mult spațiu și volum, decât soluția proprie la problemă.
    Soluțiile proprii – planul, proiectul de țară propriu al USR – nu sunt cunoscute de o ”masa” relevantă din punct de vedere cenzitar. Dacă USR poate fi soluția și pentru unii și pentru alții, atunci în primul rând trebuie să ajungă la aceștia. La toți. Cu discurs adecvat – simplu sau mai evoluat – potrivit fiecăruia. Dar înainte să ajungă la ei, trebuie să aibă un proiect coherent cu privire la viitorul țării. Să nu spună că nici psd, nici pnl, nici ceilalți nu au așa ceva, fiindcă asta trebuie să facă diferența.

    Nu pot să trec fără reacție de succesul lui Barna – poate parte a unei agende personale – prin care în pofida rezultatelor catastrofale a reușit să ajungă unul din vicepreședinții renew, departe de lumea dezlănțuită, în tihna UE. Așa NU.