G4Media.ro

Miza gazelor din Marea Neagră: Deputata USR Cristina Prună propune facilități fiscale…

Miza gazelor din Marea Neagră: Deputata USR Cristina Prună propune facilități fiscale pentru investițiile din petrochimie

Deputata USR, Cristina Prună, a inițiat un proiect de lege care oferă facilități fiscale majore pentru investitorii și companiile din sectorul petrochimiei. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede următoarele măsuri:

  • Reducerea impozitului de la 16 la 10% pentru profituri de 10 milioane de lei pentru societățile care venituri din petrochimie
  • Deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activități pentru a încuraja investițiile în mijloace fixe performante
  • Amortizare accelerata pentru investițiile în cercetare-dezvoltare
  • Recuperarea pierderilor fiscale în 10 ani consecutivi, în loc de 7 cum este prevăzut actualmente în codul fiscal
  • Scutirea de la plata impozitului pe salarii, facilitatea regăsită și în sectorul IT, ceea ce a permis o dezvoltare importantă a acestei industrii
  • Scutirea de la impozitare a sumelor primite pentru acoperirea cheltuielilor de relocare în interesul serviciului, facilitate pentru a-i aduce pe oameni în zonele unde se dezvoltă această activitate, din țară sau din afară

USR arată în expunerea de motive că industria petrochimică – aflată acum într-un regres masiv în România – ar putea absorbi o cotă însemnată din gazele naturale estimate din rezervele din Marea Neagră, dacă acestea vor începe să fie exploatate.

În 2016, România a importat mărfuri și produse petrochimice în valoare de 8 miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au situat la 2 miliarde de euro, arată o statistică prezentată de USR.

„România, o țară cu o tradiție bogată în domeniul petrochimic, a ajuns importator net de produse de profil într-o perioadă în care această industrie va cunoaște un boom economic spectaculos la nivel european în cadrul tranziției energetice. Cred că e de datoria noastră să apărăm acest sector deoarece potențialul de creștere este enorm. Acest proiect de lege vine cu o serie de facilități fiscale pentru companii și forța de muncă specializată din domeniu pentru a încuraja investițiile în petrochimie, ceea ce va avea reverberații și în domeniile conexe (îngrășăminte, producția de baterii, construcții sau electromobilitate). Avem la dispoziție o cantitate foarte mare de gaze în Marea Neagră, dar și rezerve onshore descoperite recent, care ar putea fi valorificate superior în țară”, a declarat într-un comunicat deputatul USR Cristina Prună, Cristina Prună, membru în Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Par OK facilitatile astea. Eu sunt de acord. Dar ce conteaza!

  2. După ce OMV și Lukoil au închis unitățile de petrochimie fără nici o ”greață” iar DNA a finalizat ce a scăpat de la primele ( fabricile de îngrășăminte chimice ), acum să plătim firmele respective să reînființeze ceea ce au distrus/închis/conservat. Poate că ar trebui să caute procurorii dacă respectivele firme și-au respectat prevederile contractelor de privatizare ( investiții, menținerea profilului ) și să le oblige în instanță să-și îndeplinească obligațiile contractuale.

  3. Dar facilitati pentru extinderea retelei de gaze destinate consumului casnic?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Or cetatenii nu mai conteaza? Stam asa in continuare sa rada Ungaria de noi? Ea, fara resurse de gaze, e gazeificata 95 – 99%, iar Romania, cu resurse si traditie in domeniu, in anul 2019 sta la 34-35%?! RUSINE POLITICIENILOR, RUSINE GUVERNANTILOR, RUSINE PRIMARILOR DE COMUNE!!!

    • Foarte corecta sugestia. In Baragan sunt zeci de sate pe langa care trec conducte magistrale de gaze, dar daca soliciti la Distrigaz o conectare (la o locuinta aflata la 200-300 m de nod, de exemplu) te costa cat hidrocentrala Bicaz.

  4. Ciolos are dreptate cand afirma ca USR e un partid de nisa. Intre ce spune doamna Cristina Prună si perochimie este o diferenta ca intre cer si pamant.