G4Media.ro

Miza politică a pensiilor speciale: de ce vrea Marcel Ciolacu să accelereze…

Foto: Ilona Andrei / G4Media

Miza politică a pensiilor speciale: de ce vrea Marcel Ciolacu să accelereze reforma, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă

Marcel Ciolacu, președintele PSD și viitor premier în cazul respectării protocolului coaliției, a avut două ieșiri consecutive miercuri și joi dedicate aproape exclusiv reformei pensiilor speciale, jalon important din PNRR. În ambele apariții publice, Ciolacu a cerut partenerilor de coaliție rezolvarea rapidă a problemei și a criticat, în premieră, poziția partenerului său liberal Nicolae Ciucă. De ce e o miză atât de mare pentru Ciolacu?

Răspunsul simplu e că un eventual rateu la reforma pensiilor speciale ar fi decontat în mandatul său de premier. Ceea ce l-ar transforma pe Marcel Ciolacu în singurul premier al României în mandatul căruia țara a pierdut fonduri UE.

De altfel, Ciolacu a accentuat în cele două ieșiri – la Europa FM și la Parlament – hotărârea de a face reforma pensiilor speciale: ”Nu pot accepta renunțarea totală la reforma pensiilor speciale. Nu voi fi de acord nici în actualul guvern, nici în viitorul. România are nevoie de reforma pensiilor speciale”.

El l-a criticat deschis pe actualul premier Nicolae Ciucă pentru faptul că nu își asumă reforma pensiilor militare, ale magistraților etc., deși era ministrul Apărării în guvernul Cîțu, care a semnat PNRR.

Calendarul PNRR arată clar care este parcursul acestui jalon al reformei pensiilor speciale:

  • cererea de plată nr. 3 (care include și reforma pensiilor speciale) trebuie depusă la Bruxelles până la finalul lunii iunie 2023
  • Comisia Europeană are două luni pentru analiză și formularea unor obiecții (deci septembrie 2023)
  • Discuțiile tehnice între Comisia Europeană și autoritățile române se poate prelungi încă 2-3 luni (cum e cazul cu actuala cerere de plată nr. 2), deci maximum decembrie 2023
  • În cazul în care Comisia Europeană decide că România nu a îndeplinit jalonul reformei, ia decizia de a suspenda plata, ceea ce înseamnă că România are blocați suma decisă de Comisie pe baza unui algoritm precis. Cel mai probabil termen ar fi ianuarie 2024. Iar Marcel Ciolacu, ca premier la acel moment, va avea o problemă majoră de imagine
  • Ulterior, între Comisia Europeană și România mai pot exista negocieri dacă România decide să revină asupra reformei. În caz că pașii nu sunt suficienți, Comisia Europeană va decide în termen de câteva luni că suma este pierdută definitiv

Având în vedere acest calendar, pentru Marcel Ciolacu este esențial ca jalonul pensii speciale să fie rezolvat cât mai rapid, astfel încât eventualul decont al unui eșec să nu fie trecut în contul său.

În plus, liderul PSD are de partea sa și calendarul parlamentar. Astfel, proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale are termen de adoptare tacită în Senat la 31 martie. Dacă nu este amendat de Senat până atunci, susține Ciolacu, el nu va mai putea fi amendat substanțial în Camera Deputaților pentru că s-ar încălca principiul bicameralismului.

De aceea, Ciolacu a cerut public ca liderii coaliției să adopte duminică, 26 martie, amendamentele cerute de Comisia Europeană, astfel încât ele să fie depuse și votate în Senat până la 31 martie.

Dorința liderului PSD de a rezolva rapid reforma pensiilor speciale a fost evidentă în timpul declarațiilor de joi dimineață de la Parlament, când el a spus că, dacă e nevoie de reveniri asupra legislației, ”rechemăm colegii din vacanță parlamentară dacă e nevoie, astfel încât jalonul să fie îndeplinit”.

Cea mai mare frână în acest moment vine însă chiar de la Nicolae Ciucă, șeful PNL, care a declarat în repetate rânduri, ultima oară chiar joi la Chișinău, că pensiile militare nu sunt pensii speciale și nu trebuie modificate. Ciucă este general în rezervă al Armatei române.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. O vor grăbi cât mai târziu posibil, preferabil niciodată.

  2. Nu accelerează nimic, dimpotrivă! Mușcați momeli!

  3. Ciolacu vrea sa accelereze reforma pensiilor speciale? Pardon, am inteles ca nu-s speciale…atunci io zic ca-s nesimitite.
    La ce televizuină va uitati? Ca mie imi par ca ăstia, cu totii, sunt gata sa piarda fondurile europene ca sa nu se schimbe nimic.

  4. Oportunism de doi bani la Ciolacu !
    PS. Potrivit calendarului cartoful fierbinte il va prelua el din mai incolo, asa ca daca nu se face nimic va deconta si PSD !

  5. Ionute, nu tu decizi daca meriti sa primesti pensie speciala. Ci cei care contribuie. Probabil 100% dintre contribuabili, adica cei care-ti platesc pensia nesimtita speciala, toti sunt impotriva ei. Noi, cei care vi le platim, nu mai vrem sa le platim. Vrem principiul contributivitatii pentru toata lumea. Nu noi v-am facut speciali, ci niste lichele de parlamentari care aveau interese „speciale”. Trezeste-te, Ionutule, s-a terminat comunismul.

  6. Noaptea minții lui Iohanis!
    Președintele vostru s-a apucat să critice CE pentru suma primită pentru fermieri! Cică e lipsă de recunoștință pentru eforturile Romaniei în sprijinirea Ucrainei! Nu că el este nesemnificativ la nivelul UE. Nu realizează omul nici acum ce valoare are!

  7. Numai ruși ca tine vor să ieșim din UE.

  8. Românii vor vota PSD 30% indiferent de cât sunt jefuiți de PSD. Ciolacu se sperie degeaba. Se vor deștepta românii și vor începe să voteze cu USR? Nu, tot hoți votează, adică PSDNLAUR.

    • AUR a ajuns la 20% fiindcă lumea a fost trădată de Iohannis când a readus mafia PSD la guvernare. Dar e meseria ta de curvă de partid să minți cum respiri.

  9. Onuțe, ai incercat cu o vizita da psihiatru”? E un inceput desi cazul tau nu are leac

  10. Ahahahaha postacul de partid Ionuț zice că are bun simț. Bun simț ar fi anularea tuturor pensiilor speciale.

  11. Ai sa fii surprins citi primari au PNL, mai ales prin Transilvania, eu zic ca 10-12% ii au asigurați de acolo, plus ca încă mai sunt prosti, bugetari care au prin gustul „bugetului” de când e și PNL la manevra, familiile lor.
    Iar PSD o sa câștige din nou, poate nu cu 31% însă cu 29%, prostii vor vota masiv AUR și vom avea guvern PSDNL încă 4 ani.

  12. Ionut, ești nesimțit.

  13. Un lucru știu că este sigur: pensionarii publici nu vor mai vota tradițional, adică PSD, dar nici PNL. Vor vota orice altceva.

  14. Auzi, dar de unde grija asta fata de ce pensii speciale se platesc prin Europa?

    Hai sa ne uitam la bugetul tarii azi. 0,8% din PIB pensii speciale. Conform estimarilor BNR, in cam 3 ani vom ajunge la 1,5% din PIB. Adica o sa fie o suma comparabila cu bugetul educatiei!!! 160.000 de indivizi vor primi ca pensie o suma comparabila cu suma prin care se asigura educatia pentru 3 milioane de copii.

    Cum ti se pare? Cat isi mai poate Romania permite sistemul asta? Nici nu mai pomenesc de egalitate in fata legii, de moralitate si asa mai departe.

  15. Militarii din UK ies la pensie la 60 de ani, prin exceptie la 55 de ani dar cu pensie partiala. In SUA ies dupa 20 de ani cu pensie reprezentand 40% din salariu. La noi se iese la 45 de ani cu pensie de 80-100% din salariu. Alo MăCiucă se aude la tine???

  16. Oare se vor alege siguri ? Cine va mai merge la vot ? In ce directie merge clasa politica Romaina ?

  17. Ciolanul vrea să nu cadă răspunderea pe guvernul condus de limitarea sa. Oricum, persoanaje mai limitate ca șefii celor două găști politice mai rar să putem vedea. Vor scălda deciziile până ce vor rămâne toate șpăgialele la locul lor. Frații noștri francezi au curajul să dea de macadam cu găștile politice…