G4Media.ro

Miza revocării procurorului general: Momentele importante când Augustin Lazăr s-a opus tăvălugului…

Miza revocării procurorului general: Momentele importante când Augustin Lazăr s-a opus tăvălugului PSD-ALDE de demolare a Justiției

Procurorul general, Augustin Lazăr, este unul dintre șefii instituțiilor esențiale care, pentru că s-a opus constant tăvălugului de demolare a Justiției pus în mișcare de PSD-ALDE, a devenit indezirabil pentru coaliția aflată la guvernare.

Lazăr a fost unul dintre criticii procedurii de revocare din funcția de șefă a DNA a Laurei Codruța Kovesi, afirmând că activitatea Direcției anticorupție este una eficientă şi că nu există niciun fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului-şef care lucrează în mod clar în cadrul legii, iar „inculpaţii cu resurse îşi încearcă ultima şansă”. După ce Kovesi a fost, totuși revocată, Augustin Lazăr a transferat-o la Parchetul general, unde se ocupă de strategia națională anticorupție.

Procurorul general a criticat în termeni duri și OUG 13, adoptată la propunerea ministrului justiției din ianuarie 2017, Florin Iordache.

”Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr într-un punct de vedere remis News.ro.

”Dosarul Jandarmeriada”

Parchetul General a anunțat pe 14 august preluarea de la Parchetul Militar a anchetei demarate după atacurile violente ale jandarmilor la adresa protestatarilor de vineri, 10 august. Parchetul Militar se autosesizase duminică, atunci când a deschis un dosar penal, în care a fost începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu, adică pentru fapte, și urmează identificarea făptuitorilor.

”Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului afacerilor interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă”, a precizat atunci Parchetul general.

Între timp, au început să fie chemați de către procurori, pentru audieri, mai mulți șefi din Jandarmerie, dar și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, viceprimarul Aurelian Bădulescu și șeful DIPI, Mihai Cristian Mărculescu.

Vineri, a fost audiat la Parchet viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, care a susținut că avea date că la protestul din 10 august urmau să fie violențe și a apreciat că jandarmii au acționat corect pentru restabilirea ordinii de drept, precizând că nu a existat un centru de comandă, ci o încăpere unde el și prefectul a trebuit să ia măsuri (detalii aici).

Joi a fost audiat colonelul Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei (BSIJ), celebrul “om în alb”, aşa cum a devenit cunoscut pe reţele de socializare. El a ieșit în jurul orei 15.15 de la Parchetul General, refuzând să răspundă întrebărilor. Întrebat cu insistență dacă a fost justificată violența jandarmilor, Paraschiv a răspuns: ”m-ați văzut pe mine agresiv?” (detalii aici).

Și Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a fost audiată miercuri de procurori în legătură cu violențele din 10 august. Ea a declarat că nu a fost în Piața Victoriei în acea zi și că nu a văzut cu ochii ei ce se întâmplă acolo, cu toate că a semnat ordinul de evacuare a Pieței de către jandarmi (detalii aici).

Criticarea modificărilor aduse Codurilor penale

Augustin Lazăr a criticat în termeni duri masacrarea de către PSD-ALDE a Codului penal, mai ales a dezincriminării infracțiunii de abuz în serviciu, pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. ”Există indicii serioase că acest text de lege ar fi neconstiutuțional, deoarece nu ar asigura o protecție efectivă cetățenilor. Statul român trebuie să-și îndeplinească cu bună credință angajamentele internaționale și să asigure cetățenilor săi o protecție efectivă împotriva corupției”, a declarat, în iulie, procurorul general, Augustin Lazăr.

În ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi – funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni – pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu, însă niciunul nu a săvârşit faptele pentru sine sau pentru rude, a precizat miercuri procurorul general, Augustin Lazăr, în contextul modificărilor aduse Codului penal.

“Este o zi importantă, în care trebuie să ne gândim bine ce facem pentru a nu regreta. În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Rezultatele sunt surprinzătoare. Mai întâi, în ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi, funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni, la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Foarte interesant, am căutat printre aceşti inculpaţi să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude şi nu am găsit niciun caz, ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracţională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofisticat. Presupune mereu folosirea unor terţi, a unor persoane care sunt paravan, ‘oameni de paie’, care primesc bunurile, primesc foloasele respective şi dispar după acel paravan”, a susţinut procurorul general la intrarea în sediul CSM, citat de Agerpres.

Potrivit lui Augustin Lazăr, o primă concluzie ar fi că infracţiunea de abuz în serviciu ar fi dezincriminată (detalii aici).

În ceea ce privește amendarea Codului de procedură penală, Augustin Lazăr a declarat că, în urma analizei modificărilor făcute la actul normativ, Ministerul Public a identificat un număr de 33 de articole care au suspiciuni de neconstituţionalitate.

“Toate aceste articole au fost sesizate instituţiilor care au competenţa de a sesiza Curtea Constituţională. Urmează să vedem în continuare ce va spune Curtea Constituţională despre suspiciunile pe care le-am formulat noi”, a afirmat Augustin Lazăr, prezent la Alba Iulia la conferinţa internaţională “Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului” (detalii aici).

Criticarea modificărilor aduse legilor Justiției

Augustin Lazăr a fost un critic dur și constant al amendării de către PSD-ALDE-UDMR a celor trei legi ale Justiției. În decembrie 2017, el declara că „dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea”.

”Modificarea legilor Justiţiei în aceste condiţii improprii şi fără să avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce va bulversa în mod sigur Justiţia română. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credinţă. Nu trebuie să fii mare jurist pentru a înţelege aceste lucruri”, a spus procurorul general pe 7 decembrie 2017, la scurt timp după adoptarea de către Camera Deputaților a modificărilor aduse legii privind statutul magistraților.

De asemenea, el a criticat și înființarea secției speciale de anchetare a judecătorilor și procurorilor: „Ar trebui să nu existe niciun fel de secţie. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii”.

În martie 2018, Augustin Lazăr a revenit cu noi critici la adresa modificării celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar, avertizând că mai mult de o treime dintre magistraţii Ministerului Public se califică pentru a ieşi din sistem, dacă legile Justiţiei ar intra în vigoare aşa cum au fost modificate.

„Acest impact (al modificărilor legilor Justiţiei, n.r.) a fost sintetic exprimat de Consiliul Suprem al Magistraturii atunci când a făcut calculele respective şi a estimat că până la sfârşitul lunii ianuarie 2018 ar avea vocaţie la pensionare, dacă noile legi ar intra în vigoare, 747 de procurori, ceea ce ar reprezenta ceva mai mult decât o treime din Ministerul Public, şi 1.400 şi ceva, aproape 1.500 de judecători. Aceasta ar fi o ofertă de nerefuzat de un magistrat care are aceste condiţii: vrei să mergi la pensie cu o pensie mai mare decât salariul, sau vrei să rămâi şi să munceşti şi să pierzi totul? Fiindcă, în aceste condiţii de răspundere, s-ar putea să nu convină multor magistraţi să-şi continue activitatea”, a declarat Augustin Lazăr într-un interviu acordat Digi24.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Tudorel, persista in infamie !

  2. De ce ne-om mira, chiar nu știu…!? Era clar incă de când lui Tudorel i s-a malignizat cea de-a doua bubă, că inainte de a ajunge la baia cu pucioasă, o să vrea să-și adauge la lista cu păcate și inlăturarea Procurorului General…!

  3. Popor DE CRETINI de betivi si hoti !
    Condus de alti hoti : dragnea valcov etc . Cui ii pasa
    Mai furam ceva , mergem la biserica sa cerem iertare si reluam hotia
    Nimeni nu intreaba de averile uriase ale Lor : dragnea valcov, stanescu etc etc Apropos Oprescu si Hrebenciuc cand se reabiliteaza ? .Dar Umbrarescu prietenul lui Ghita ce mai face ?
    Sunt de vina procuratura si SRI ca i-au prins furand !
    Tablourile in perete le-a zidit statul paralel ? La fel si Belina tot SRI l-a furat ?
    Stalpul dreptatii : Plesoianu si Buscu ce parere au de tablouri, lingouri etc ??
    Pacat de tara aceasta !
    Mai poate fi recuperata doar cu presiuni externe altfel …….;; O sa muriti cu Dragnea pe piept !!!
    Va avea soarta pe care si-o merita

    • Cel mai bine ar fi ca LEGEA 18 DIN 24/6 /68 privind controlul provenientei unor bunuri ale persoanelor fizice, sa fie repusa in drepturi pentru toti cetatenii romani , indiferent ca sunt persoane publice sau nu .
      Dar tare ma tem ca multi nu s-ar simti prea confortabil .

  4. E timpul ca toti magistrații sa-si apere profesia!!!! Chiar si cei de la CCR pusi de Dragnea!!!! Chiar si aceștia ar trebui să apere Constituția și să se termine povestea acestei unelte psd-iste Tudorel Toader! Acest individ prin faptele de slugarnicie si elanul depus pentru a ne fura libertatea și a distruge democrația si-a distrus toată cariera. În ritmul ăsta va rămâne în istorie ca un Machiavelli al României!! Nimic și nimeni nu ii va mai putea reabilita reputația!!!!!

  5. Dupa ce ii face si hatarul asta Hamsterului, o sa fie si slugoiul „ievaluat” si aruncat in negura istoriei – asa-s mafiotii: te mangaie pe fruntea aia mare si lata, apoi te scuipa ca pe o samanta; halal „profesor”?!! de drept.
    La intoarcerea la Universitate, sper sa-l astepte studentii cu un cor de UE

  6. Pt Codruta, pe care toti cei ce lupta impotriva inrobirii Justitiei de catre politic, pt democratie si stat de drept in tara asta au vazut-o si o vad inca drept un simbol al luptei anti coruptie nu s-a iesit in strada ca acum doua saptamani !

    Daca vrem ca Lazar sa nu aiba aceiasi soarta cu a fostei sefe DNA, trebuie ca macar in fiecare weekend de acum incolo, daca nu si mai des, sa iesim in Strada, sa ne strangem in Piete in toata tara si in afara ei, ca pt un 10 august ! Ca pt o Ordonanta 13 !

    PS. Este lucrul cel mai la indemana noua pana la noile alegeri locale, prezidentiale si Parlamentare ! 😉

  7. Ultima sluga umila a binomului va fi debarcata,prilej de bucurie!

    • Domnule postac psd-ist te plătesc bine cei de la partid?????? Se merită să -l lingusesti pe Dragnea și gașca lui de condamnați??????

    • Trolul pudila se bucură dar nici el nu știe de ce. În loc să scrie ce-l pun stăpânii lui, a luat-o invers pe arătură și vorbește de „sluga umila” a binomului mafiot PSD-ALDE , adică de așa-zisul profesionist Tudorel, un politruc cu precare cunoștințe de drept, incompetent și lipsit de caracter, ajuns în funcție pentru că este obedient, nidecum vreun specialist. S-a vazut la „ievaluarea” lui kovesi cat de nepregătit este după tonele de prostii pe care le-a scris acolo.

  8. Acest Lazar din puctul meu de vaedere , nu este decat un slugoi .
    Iar procurorii nu trebuie sa aiba statut de magistrati , iar judecatorii ar trebuii sa fie obligati prin lege sa nu refuze nici o proba , iar sentintele sa fie date numai pe baza unor probe irefutabile .

    • Stai linistit, ca sentintele din Romania nu s-au dat decat pe probe. Altfel ar fi fost desfiintate la CEDO in secunda doi.

    • @Sile… Si? Sunt o gramada de decizii CEDO ce au descalificat sentinte… Si? Cine raspunde pentru asta? Ca magistratii sigur nu…

    • Iar trolii precum A310 sa fie mai pricepuți, că se fac de râs la fabrica de troli, de unde primzsc instrucțiuni. Lui A 310 i-au dat punctajul cu parchetul, ca să contracareze anchetarea atrocităților comise ma Jandarmeriada de mafioții care vor să captureze statul împotriva societății. El, trolul incapabil, ce face? Scrie direct, din topor și se deconspira irefutabil, ca să folosesc cuvântul prețios învățat de trol și pe care e pus să-l reproducă, ca să pară interesant. Tromlingul se face mai subtil, o să-i taie la plată lui A310.

  9. In afara de lozinci gaunoase , nu spui absolut nimic ,
    Aveti cumva ce-a mai mica dovada ca eu as fi troll .
    Jandarmeriaromana a fost mult prea eleganta , ar trebui sa aiba in fruntea ei un jandarm francez .
    Eu am avut ocazia sa vad cum actioneaza trupele Genradmeriei franceze , si chiar mi-a placut .
    Multora le-ar trece pofta de a participa la adunari publice neautorizate .

  10. Fadoino (A310) !
    1.Daca mitingul era neautorizat , ne-ar fi spus Jandarmeria in conferinta de presa de dinaintea acestuia ! (S-au facut recomandari , au spus cat de bine sunt pregatiti , etc)
    2.Varianta ca esti troll/raspandac/mercenar/postac e aia eleganta, cealalta e ca esti prost . Dovezile sunt chiar cuvintele tale. („Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti !”)
    3. Comparatia intre actiunea criminala a Jandarmeriei din 10 august care a fost REPRIMARE (si nu eliberare a pietei) orice fac Jandarmeriile din alte state , nu exista ! Tot asa cum nu putem compara nivelul de trai , salariile, pensiile, democratia din Romania cu ce e la ei. Noi nu sustineam un partid de extrema stanga sau dreapta , nu eram skinhead, revizionisti, pro sau contra unei minoritati ci ceream demisia , anticipate, fara penali in functii publice, inlaturarea mafiotului, adica ce s-a cerut acesti partid si in 2015 de catre mult mai putini cetateni doar doua zile si mitomanul Fonta -ce si cum a fost el- a consimtit, spunand ca nu se poate bate cu cetatenii !!!!!!!!! Astia pe care scrie clar „puscarie”, iata ca pot …………

    • Poate aveti amabilitatea de a-mi spune unde pot sa gasesc autorizarea mitingului din 10-Aug-2018 , in conformitate cu Legea 60 din 1991 -atualizata .
      In conformitate cu Legea 61 din 1991 , jandarmeria nu si-a facut datoria , trebuia sa intrvina de la inceput in forta , fara a sta la discutii , cu cei care erau in afara legii .