G4Media.ro

Miza uriașă de la Apele Române, unde sunt angajați clienții de partid:…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Miza uriașă de la Apele Române, unde sunt angajați clienții de partid: buget de salarii de 630 de milioane de lei anual. Plus: Cum vrea instituția politizată să suprataxeze apa din râuri folosită de hidrocentrale cu câteva sute de milioane de lei

Administrația Națională Apele Române, unde investigațiile de presă au arătat angajări de politruci pe bandă rulantă, este una dintre instituțiile de stat cu bugete uriașe de salarii. Pe lângă creșterea anuală a salariilor, ajunse anul trecut la 637 de milioane de lei, Apele Române vor o suplimentare cu alte sute de milioane de lei din supra-taxarea apei râurilor folosită de hidrocentrale.

Buget uriaș de salarii

Administrația Națională Apele Române a avut în 2020 un buget pentru cheltuielile salariale de 637 de milioane de lei, potrivit Hotărârii de guvern 1.069, adoptate în 11 decembrie 2020, care rectifica bugetul de venituri și cheltuieli al instituției.

Creșterea față de 2019 este semnificativă, de peste 41 de milioane de lei, după cum arată datele financiare postate pe site-ul instituției.

Salariile de bază (brut) din instituție pornesc de la 3.300 de lei (documentarist) și merg până la 10.000 de lei (directorii), la care se adaugă diverse sporuri și voucherele de vacanță, potrivit unui document postat pe site.

La Administrația Națională Apele Române, care gestionează rețeaua hidrologică și construcția/întreținerea barajelor împotriva inundațiilor, lucrează circa 10.000 de angajați, potrivit datelor publice.

Un tun de câteva sute de milioane de lei pe seama apei din râuri

Principala sursă de venit a Apelor Române este în acest moment taxa pe utilizarea apei de către producătorii de energie hidro, de operatorii locali de gospodărire comunală, combinatele industriale, irigaţii, firmele din acvacultură și piscicultură.

O ordonanță de urgență adoptată de guvernul Cîțu și publicată în Monitorul Oficial în 30 decembrie 2020 e pe cale însă să schimbe radical bugetul Apelor Române. Ordonanța 225/2020 modifică un articol esențial din Legea apelor nr. 122/2020, care se referă la contorizarea debitului de apă utilizată de companiile și instituțiile care folosesc în producție materia primă furnizată de Autoritatea Națională Apele Române.

Pe scurt, legea și ordonanța de urgență obligă utilizatorii de apă să monteze contoare în unitățile lor, iar acolo unde nu pot fi montate contoare se va calcula valoarea aferentă debitului maxim autorizat.

Or, în cazul hidrocentralelor și micro-hidrocentralelor amplasate pe Dunăre sau pe râurile cu debit mare, este practic imposibil de montat contoarele care să măsoarele debitele exacte. Asta înseamnă că hidrocentralele ar trebui să plătească banii pentru debitul maxim instalat, chiar dacă folosesc efectiv mai puțină apă decât debitul maxim autorizat

În aceste condiții, operatorii de hidrocentrale au calculat că aplicarea noilor reglementări de către Apele Române ar putea duce la facturi suplimentare plătite către instituție de peste 300 de milioane de lei pe an, potrivit informațiilor din piață consultate de G4Media.ro.

E vorba despre bani care ar intra direct în conturile Administrației Naționale Apele Române, fără ca instituția să ofere vreun serviciu suplimentar pentru această creștere a facturilor.

Impactul acestei scumpiri a apei se va reflecta imediat în prețul energiei electrice produse de operatorii de hidrocentrale și micro-hidrocentrale, scăzându-le competitivitatea pe piața energiei. (Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește și:

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Asta-i tooot???? Asta e tot ce ați putut scoate de la ANAR????
    E jaful jaf.urilor din Univers acolo, iar voi doar atât ați putut stoarce? O mărgică??? :))))

    Oameni buni, acolo s-au furat și se fură cu sutele de milioane! Pe față și cu binecuvântare de la fiecare stăpânire care trece pe acolo . Tot ce a ieșit până acum în presă (SGA Mureș, ABA Prut, Melțer, ca să nu mai spun de fâs-ul acesta…) sunt mizilicuri de 3 parale…

    Sigur, nu e vina presei, dar măcar nu mai aruncați petarde dintr-astea.
    Precizare: ANAR este administrație, banii de la Hidroelectrica și alți operatori de apă nu sunt ai ANAR-ului neapărat. Vedeți că, prin acest articol, apărați societățile comerciale în fața statului…

    Pe de altă parte, căutați în Monitorul Oficial bugetele anuale ale ANAR din 2011 până astăzi. O să vedeți niște diferențe drăguțe, de la + 100 de milioane la început la deficit de 3-400 de milioane de la an la an. Și nu neapărat din salarii… All the best!

  2. Apele Romane Corupte!
    Si Furate!
    De politicieni romani in viata!
    Care isi angajează aici amantele!
    Ca la Curtea de Conturi a României!

  3. Mafia , varianta romaneasca 2021

  4. „Impactul acestei scumpiri a apei se va reflecta imediat în prețul energiei electrice produse de operatorii de hidrocentrale și micro-hidrocentrale, scăzându-le competitivitatea pe piața energiei. ”
    Adica, in timp ce la TV Florin Catu se lauda ca NU VOM MARI NICI O TAXA, in realitate Guvernul a cerut tuturor Institutiilor publice sa aduca cau mai multi bani la buget!
    INDIRECT vor mari Preturi, Taxe, orice!
    Foamea de bani e uriasa!
    Romanii vor PLATI!!!!
    Sper sa scapam cat mai repede de Catu!!!

  5. Instituțiile parazite bugetofage sunt familii. Nu aveți dreptul să comentați. Totul până la familie! Și famiglie! Ce este statul român, dacă nu un stat mafiot, așa bine zicea președintele Petrov! El știa cel mai bine asta că a făcut-o eurodeputat pe fetița lui și era și înfrățit cu Bercea-Mondial.

    Vă rugăm frumos lăsați mafia de stat din statul mafiot să fure cât vrea! Ce atâtea discuții.. nu-i frumos!

  6. Audit la sânge! Făcut de cineva din exterior. Sau de ceva experți de la DNA. Văzut dacă lucrările chiar se fac. Dacă pilele chiar vin la serviciu. Dacă șefii care conduc chiar au studii de Hidrotehnică – dacă le fac acuma, e clar că până acum au condus fără ,, carnet”. Ras tot – cu pușcărie. Cu sfere de politică demascate . Cu politicieni terminați. Corpul de control al premierului să prezinte raportul la televiziune. Dacă vrei…poți!

    • Asa ar trebui, dar cu cine , pentru ca marea majoritate a decidentilor sunt corupti. Ce se vede, este varful airsbergului. Doar o mana forte mai poate salva ceva dar nu se vede la orizont.Romania are nevoie urgenta de o operatie chirurgicala profunda, altminteri e pierduta. Sunt slabe sperante, sper sa gresesc , dar cred ca trebuie sa ne pregatim de coliziune,scapa cine poate !

  7. Tupeu maxim: sa contorizezi apa raurilor ca sa vezi cine si cat consuma! De parca Apele Romane ar produce ei apa si ar livra-o!!!! Prost nu-i cine cere, ci alec care da!

    L-as intreba pe Catu de unde vine apa de ploaie? Pe aia n-o putem contoriza?????

    • Pai dacă apa e a nimănui, pot și băieții cu hidrocentrale să-și mute sculele in propriile curti și sa aștepte apa. Apoi, după ce vine apa, sa producă energie și sa o vândă.

    • Apele sunt resurse naturale și aparțin statului, ca orice alte resurse naturale. Asta e ceva normal. Populația o poate exploata gratuit, dar numai în limita unui debit care nu permite comercializarea. Iarăși ceva normal. Altminteri, societățile comerciale ar face miliarde, tot pe spinarea dumitale. Și cu siguranță nu ți-ar conveni absolut deloc.
      La fel ca în cazul apelor minerale (care nu țin însă de ANAR…)
      Nu contorizarea apei este problema la ANAR. Investiții, achiziții de bunuri și mai ales servicii, înfrățiri, încuscriri… Eheee, treabă grea! Dar nu e treabă de G4Media, ci de DNA și de DNA-ul european. Care-s doar cu numele, cum bine știm cu toții…

  8. Hai sa privatizam tot ce a mai rămas, dar resursele naturale sunt date, dar mai sunt de privatizat CFR, poștă, spitale, agricultura sa o dăm cu totul străinilor.

    • Nu cumva sa dăm agricultura de rahat a României , vechitura CFR să nu cumva sa o dam, spitalele in flăcări să nu le dam că nu mai avem cu ce ne încălzi, posta veche pe asta trebuie sa o ținem.
      Să zicem merci daca i-a cineva căcaturile astea.

  9. Dacă vin străinii să facă agricultură este un lucru bun. Pământul rămâne aici , nu este precum fabricile pe care le-au falimentat au dat oamenii afară au vândut tot la fier vechi iar în locul acestora au apărut supermarket sau mall. În agricultură străinii au ridicat nivelul salarizării al arendei, au comasat terenurile au făcut investiții au dezvoltat zonele unde lucrează, au adus bani la buget ,au adus plus valoare economiei. Au facut lanțul producere procesare și valorificare a produselor agricole.

  10. Vindeti (privatizati) absolut totul , asta doresc .
    In rest ma intreb ce persoana care are cel putin un neuron netrepanat , ar putea acorda credit celor spuse de Domnii Luis si Mihai .
    La final va dpresc „SA TRAITI BINE !”

  11. Ce vreti si voi! E institutia cea mai privilegiata, institutia lu’ Iliescu si Tariceanu. Daca mafiile celor doi banditi n-ar mai fi la putere, aceasta institutie ar fi desfiintata.

  12. Avem companii ale statului falimentare care plătesc salarii uriașe , ele sunt găuri negre ale bugetului, intenționat falimentate ,să poată fie vândute ulterior pe 2 lei. Decât sa plătim anual miliarde de euro din buzunarul nostru pierderile acestor companii mai bine le vindem cu condiția sa funcționeze in continuare.

  13. 1.Este anormal ca o institutie din guvern sa fie politizata. E normal ca o Irina Alexe sau un Aurectu sa fie pusi sefi la guvern, pentru ca ei nu se obosesc nici macar cu numele in timpul campaniei. Chiar daca sunt afiliati la Surplus si PNL, cei doi o ard independent, si deci eu trebuie sa ii cred.

    2. Este anormal ca o institutie a statului sa taxeze. Normal ar fi sa ii dam tribut lui Tiriac de fiecare daca cand un tren trece pe langa domeniile lui. Ca forma de compromis, propun ca statul sa impoziteze saracii.

    3. Este anormal ca statul sa ofere salarii mari la baraje si canale. Cum altfel ne vom asigura ca doar chelneritele vor acolo? Unde vom ajunge fara inundatii? Anglia are inundatiile ei, Germania are inundatiile ei, si noi sa ramanem fara inundatii?

  14. Am crezut cu ardoare ca o să scăpam definitiv de ciuma roșie , de hoție, corupție, de numiri in funcții publice pe criterii de prietenie , dar vedem ca PNL face mai rău ca PSD dar USR de ce tace ? In felul asta ii aducem pe ciumați mai repede de 4 ani si cu puteri mai mari/

  15. Astia sunt cazaturile ce-o „ard”, pe patriotii, pe bunii crestini, pe cetatenii europeni model si alte vorbe-n vant… Daca-i iei mai tare, te incrimineaza ca esti de-al rusilor, chinezilor sau ce mama dr4cului le mai vomita mintea… si sa nu uit, ca este la moda, – conspirationist !
    Numai aceste cazaturi cu mentalitati dominant feudale, nu sunt de vina. Ei, niciodata ! numai Cetateanul este de vina !
    P.S. De 30 de ani legile sint facute de HOTI pentru HOTI ! DOWN !

  16. Sistemul bugetar trebuie restructurat din temelii și dați afară toți cumularzii speciali ca dacă tot au ieșit la pensie să stea naibii la pensie nu să ocupe funcții cheie bine plătite și cumulează pensia specială cu salariul ocupând locuri de muncă ale tinerelor care stau în șomaj sau pleacă din țară și vor dezvolta economia altor state . Dreapta au promis în campania electorală că vor desființa pensiile speciale și vor fi puși în funcții doar pe merit și competențe. Ei na de unde, PNL si USR continuă cu pensiile speciale ba din contra nr pensionarilor speciali cresc și se angajează la stat , în funcții publice sunt puși tot felul de analfabeți, patroni de pompe funebre sunt numiți directori de spitale , chelneri în funcții de ingineri , contracte din bani publici clientelei politice . Niste hoti .