G4Media.ro

Mizele majore ale României la summitul extraordinar al NATO: crearea unui pivot…

Mizele majore ale României la summitul extraordinar al NATO: crearea unui pivot de securitate la Marea Neagră și creșterea masivă a prezenței permanente NATO

Invazia rusă în Ucraina a transformat Marea Neagră în cel mai fierbinte punct al planetei în 2022. Încă din 2008, de la invazia rusă în Georgia, România avertizează partenerii din NATO și UE că trebuie să-și recalibreze poziția față de această regiune. România are acum ocazia reală să provoace o reașezare a posturii NATO și, ca o consecință logică, să atragă pe teritoriul său mai multe trupe și echipamente militare permanente care să ofere o protecție reală.

De altfel, acestea sunt cele două mize mari ale României la summit-ul NATO de joi, din Bruxelles, un summit extraordinar la care participă și președintele Joe Biden:

  • pregătirea unei schimbări semnificative a posturii de apărare a NATO la Marea Neagră, ce ar urma să fie finalizată la summitul din iunie de la Madrid. Noua postură ar urma să transforme Marea Neagră și statele din jurul său în punct-cheie pentru postura defensivă a țărilor aliate
  • o decizie prin care în România să fie trimise mai multe trupe și echipamente militare permanente

De ce e importantă schimbarea posturii. Președintele Iohannis a cerut obsesiv în ultimul an în discursurile publice, probabil și în discuțiile cu liderii UE, ”echilibrarea” apărării pe flancul estic al NATO. Tradus, acest concept înseamnă că NATO trebuie să aloce un număr similar de trupe și echipamente militare atât în țările din nord (Polonia și baltice), cât și în sud, adică în zona Mării Negre (România, eventual Bulgaria și Ungaria, dacă vor acest lucru).

Ieșirile publice dese, aproape zilnice ale președintelui Iohannis pe această temă au fost provocate de exasperarea Bucureștiului în fața ”dezechilibrului” evident din ultimii ani, când grosul trupelor și echipamentelor aliaților NATO au mers în nordul flancului estic. Motivele sunt obiective (fragilitatea extremă a celor 3 Țări Baltice în fața Rusiei, controlul rutelor de transport din Marea Baltică), dar și subiective (capacitatea superioară de negociere a Poloniei, mai influentă și datorită cheltuielilor pentru apărare net mai mari decât ale României).

Or, exact asta e prima miză a Bucureștiului la NATO: să determine o schimbare a strategiei alianței la Marea Neagră. Schimbarea posturii e fundamentul necesar pentru decizii politice și militare ulterioare. Fără a regândi conceptul posturii NATO pe Flancul Estic, e greu de cerut suplimentarea prezenței militare în România.

Așa ajungem la a doua miză a României: creșterea numărului de trupe NATO pe teritoriul național și a capabilităților militare, dar și permanentizarea lor. Un prim pas a fost făcut: în urmă cu o lună secretarul Jens Stoltenberg a anunțat crearea unui grup de luptă NATO condus de Franța în România. Înseamnă circa 1.000 de militari străini în România, în plus față de cei aproape 2.000 de militari americani care vin pe bază rotațională.

Or, pentru asigurarea securității României în fața posturii agresive a Rusiei e prea puțin. România trebuie să obțină, preliminar la Bruxelles și definitiv la Madrid în iunie, un angajament sporit al aliaților. Pentru a fi sigură că descurajează orice posibilă tentativă de atac rusesc, România are nevoie de mult mai multe trupe, dar și echipamente militare poziționate definitiv.

Aici se va vedea capacitatea de negociere a României. Este, probabil, una dintre cele mai dificile bătălii diplomatice și politice din ultimul deceniu, pentru că în joc e chiar securitatea României. Aici aș vrea să văd angajate și instituțiile militare, nu în coteriile interne unde încearcă, sub acoperirea amenințării ruse, să își împingă agenda și să câștige tot mai multă putere și influență.

România are atuuri în lupta diplomatică. E un aliat de încredere al NATO: a trimis trupe acolo unde a fost nevoie, a crescut constant cheltuielile de apărare, Iohannis a anunțat rapid după începerea invaziei că România crește de la 2% din PIB la 2,5% bugetul pentru securitate, și în general a furnizat securitate în regiunea. În plus, în comparație cu Ungaria ori Bulgaria, ambele dependente politic și/sau economic de Rusia, România e cu adevărat un pilon de stabilitate al NATO în regiune.

Lipsa unui angajament clar că aliații NATO vor trimite în țara noastră trupe și capacități militare solide, pe o bază permanentă, ar însemna pentru România un eșec. Și ar perpetua instabilitatea cronică din Marea Neagră, dominată acum de forța militară a Rusiei. Semnalele publice din ultimele săptămâni dau însă motive de optimism: curentul de opinie în NATO se schimbă rapid.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Va voi urmari toate postarile, dintr-o alta tara. Sper sa faceti camp parjolit si intoarcere glorioasa a armelor.

    • Dar niște mumu n-ai vrea buey d0bit0cule?

    • Stai linistit ca prima oara vine la tine la Tiraspol.
      Sa ne tii informati cand incep sa te salveze soldatii rusi daca iti place si tie.

    • G4 media publica articole excelente, ofera informatii exacte.
      Comentatorii nu se ridica la nivelul articolelor, o multime de neseriosi debiteaza prostii. Esti unul dintre ei.

    • Toti stiu ca ruzancii lupta numai de la departare. 🙂

  2. problema mutarii fortelor nato este doar o parte a subictului . important este ca raspunsul nato in acasta zona sa fie simetric cu cel din stalele baltice in caz ca rusia ataca .

    • Iti faci griji ca nu ar fi asa?…nu iti mai face! 🙂

  3. La cat sunt de infestate serviciile nu cred sa se poata dezvolta ceva bun pe aici !

    • Nu ai priceput nimica.
      Pai au nevoie ca cineva sa le apere averile asa ca nu iti face griji ca ii vor primi cu bratele deschise.

  4. Corect, dar si noi trebuie sa miscam ceva pe langa rugamintile la altii sa trimita niste tancuri. Niste barcute noi de ultima generatie n-ar fi rau sa avem pe mare, niste tancuri eventual de la germani iarasi n-ar fi rau sa patruleze granita cu Republica Moldova.

    Momentan stam in fund si dam din gura, „s’il vous plait” la altii insa noi nu bagam mana in buzunar deloc, oare fiindca pastram banii pentru pensii speciale?

  5. Mesaj pentru Cristian si Dan:
    Motivul principal pentru care vizitez acest site este ca odata cu mutarea voastra de la Hotnews, m-am mutat si eu aici ca sa va citesc. Articolele voastre sint intotdeauna solide, indiferent de directia in care curg.
    As dori sa va aduc la cunostinta (in caz ca nu ati observat deja) ca acest site, prin rubrica de comentarii, a devenit o mlastina rau mirositoare de troli, comentarii vulgare, injuraturi.
    De ce tolerati aceste lucruri nu imi este clar.
    Ce este clar este ca aveti un sistem intern de cenzurare a comentariilor, dar care (uman fiind) nu reuseste sa exprime opinia cititorilor si provoaca iritare in rindul cititorilor.
    In opinia mea, cu tot respectul, daca nu instituiti imediat un sistem in care sa apara vizibile numai comentariile cu mai multe voturi pozitive date de NOI / CITITORII, site-ul vostru ca cadea incet, incet in derizoriu.
    Aveti exemplul de la Hotnews unde ati lucrat! Ce poate fi asa de complicat?

    • Du-te in rusia lui nentu putin daca vrei cenzura.

    • Nu e prima data cand apare cererea asta in comentarii, nici ultima oara.
      La articolul in care cereau donatii au fost zeci de comentarii de acest fel.
      Nu au reactionat niciodata desi se poate observa din articole ca citesc comentariile.

    • @Dumnezeu & @George:
      Oricine citeste comentariul observa ca este adresat lui Cristian Patazi si Dan Tapalaga.
      Nu inteleg de ce va bagati in seama unde nu va este locul!
      Comentariile voastre tocmai valideaza continutul vulgar si toxic al acestor ‘Comentarii’ care nu isi au locul intr-un forum ce se vrea decent si civilizat.

    • Bai asta care nu are nimic de a face cu maestrul Caragiale, nobody gives a fcuk ce vrei tu ma thembelulle.

    • Rubla „câștigă teren” pentru că e un curs stabilit din pix. Cum era și cursul leului pe vremea lui Ceaușescu. Dar în realitate nu schimba nimeni ruble.

    • Recupereaza teren nu castiga . Pt ca Putin ia toti euroii sau dolareii de la petrol si gaze si isi cumpara ruble cu ei , crescand artificial rubla .

      E ca si cum isi pune Floricica Georgeta Dansatoarea silicioane dar la final tot „George „ o cheama si e urata cu spume

  6. Romania e pilon de saracie.

    • Multi voteaza ca tine si e evident de ce. 🙂

  7. Susțin mai ales un refuz al comentariilor care nu sunt nimic altceva decât o revărsare de injurii, de ură.

  8. Pe tema covid / vaccinare n-am fost de acord, dar în cazul ăsta îi dau dreptate lu’ Pantazi.
    În plus față de negocieri mai trebuie să:
    – ne asigurăm că banii ăia puțini pe care îi băgăm în armată nu se duc pe șpăgi;
    – băgăm bani în cercetare pentru armată: Institutul Cantacuzino e un exemplu, din producător de vaccinuri a ajuns centru de depozitare;
    – băgăm bani în producție: dronele turcești sunt un exemplu. Acum 30 de ani le vindeam rulmenți și cumpăram blugi Pyramide, acum nu mai avem ce le vinde dar ne uităm la Bayraktar ca la Suleyman Magnificul;
    – nu zic să facem serviciul militar obligatoriu, dar măcar niște cursuri de prim-ajutor și de tras cu pușca — ceva acolo, să nu ne spargem dinții dacă o fi vreun caz de Doamne-ferește.
    – creșterea încrederii între stat și cetățean, că la momentul ăsta cred că dacă ar fi să ne invadeze Germania am zice bogdaproste, nu s-ar duce nimeni să lupte pentru statul român. Iar aici e vorba de anti-corupție, educație și meritocrație (fără numiri politice).

  9. Bai, nea Pantazi hai cu milogeala. Decat sa facem noi ceva, mai bine sa faca altii si ai noștri sa fure in voie. Articolul este penibil ca si întreaga clasa politica românească care fura si iar fura de 30 de ani. De unde armata moderna, educatie pentru idioții utili, infrastructura, sănătate, stat funcțional cand noi doar stim sa cerșim. Noroc cu NATO ca altfel ne haleau rușii la micul dejun. Vai de capul vostru de poale in cap…

  10. Putin a fost extrem de bun pentru NATO și UE, ar trebui păstrat ca dictatorul Rusiei cât mai mult!