G4Media.ro

Moartea anticorupției în România. Strategia bulgărească

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Moartea anticorupției în România. Strategia bulgărească

Președintele Klaus Iohannis a participat, marți, la ședința de bilanț a CSM, prilej folosit în trecut pentru a transmite mesaje-cheie pe tema justiției. Anul acesta, președintele Iohannis a eliminat din alocuțiune orice referire la lupta anticorupție.

Aceste cuvinte nu mai există în discursul prezidențial. N-a pomenit nimic despre integritate nici la depunerea jurământului noului Guvern PNL-PSD-UDMR, în schimb a sesizat corect ”oportunitățile” oferite de PNRR. Este și acesta un mesaj, dar mai subtil.

Or, ”oportunitățile” vin la pachet cu ”tentațiile”. Cele 30 de miliarde de euro din PNRR ar trebui cheltuite în paralel cu existența unor mecanisme puternice de verificare și control pentru a limita alocarea discreționară de fonduri, pentru a descuraja mita, licitațiile trucate etc.

Cu atât mai mult se justifica, în context, măcar o trimitere la importanța luptei anticorupție. N-a fost să fie.

Greu de crezut apoi că, în cei doi ani de pandemie, când s-au suspendat regulile licitației sau toate achizițiile s-au făcut sub imperiul urgenței, corupția s-a auto-evacuat din statul român. Dimpotrivă.

Avem toate motivele să credem că nivelul corupției a crescut, numai că realitatea din comunicatele oficiale arată puțin diferit. DNA prinde azi doar plevușcă și gingirică atunci când ridică năvodul.

Unde au dispărut peștii mari? Au încetat ca la un semn demnitarii români să aranjeze contracte, să mai bage mâinile până la cot în banii publici?

Mai găsim câte un biet parlamentar în plasa procurorilor, dar și acela se dovedește a fi căzut în dizgrația conducerii partidului, vezi cazul Miuțescu, tabăra Orban. Apropo, cum se face că dosarul Unifarm s-a oprit la directorași?

Lupta anticorupție, azi moartă și îngropată oficial la cel mai înalt nivel, mai dădea ceva semne de viață anul trecut, cam tot pe vremea asta.

În discursul din decembrie 2020, ținut tot la ședința de bilanț a CSM, președintele Klaus Iohannis le amintea magistraților că lupta anticorupție reprezintă o temă importantă pentru societatea românească.

Dar pe atunci, șeful statului se afla în plină campanie electorală pentru PNL, cu câteva zile înainte de alegeri, și înfiera PSD-ul din cauza ”adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori”.

Redăm mai jos un fragment relevant din discursul ținut de președintele Iohannis la CSM în 3 decembrie 2020:

”Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga sa capacitate, pentru a-și îndeplini misiunea nobilă.

Prin votul exprimat la referendumul din 2019, românii au transmis clasei politice un puternic semnal că independența justiției și buna sa funcționare nu sunt lucruri negociabile și reprezintă coordonatele dezvoltării unei Românii europene.

Românii au dat, totodată, un mesaj clar și pentru continuarea luptei anticorupție și suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetățenilor.

Procesul de reparare a legilor justiției, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil și de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO a început deja.

Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este bine cunoscut: o majoritate parlamentară care nu numai că nu a făcut nici un secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat trup și suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori.

O majoritate parlamentară care, chiar și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare.”

Ce s-a întâmplat de atunci? Lupta anticorupție a sucombat, legile justiției n-au fost reparate nici până în ziua de azi, Secția Specială e tot la locul ei, iar președintele Iohannis a adus PSD la guvernare alături de PNL.

Totuși, comparați puțin  lozincile electorale de mai sus cu discursul complet castrat, inofenisv, ținut de președintele Klaus Iohannis la CSM un an mai târziu, pe 6 decembrie 2021. Mai jos, un fragment relevant:

”În scurt timp, România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituțional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a țării noastre, una care a trasat României o direcție europeană de dezvoltare, garantând drepturile și libertățile cetățenilor și punând bazele unui sistem modern de justiție.

În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiția din România peste 30 de ani și ce putem face noi astăzi pentru ca cetățenii acestei țări să aibă certitudinea că justiția se află în slujba lor, protejând cele mai de preț valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acționăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite.

O justiție independentă reprezintă o adevărată forță de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor și creează cetățenilor sentimentul de apartenență la o comunitate de valori și certitudinea că drepturile și libertățile le sunt garantate și respectate, în litera și spiritul legii.”

Din nou, în discursul președintelui Iohannis nu veți mai găsit nici cea mai vagă referință la lupta anticorupție, deși nu mai departe de anul trecut îi acorda o mare importanță. Cel de-al doilea mandat prezidențial a fost câștigat având ca temă centrală justiția și statul de drept. Toate acestea au devenit amintiri.

Președintele României a devenit relevant prin ce NU spune. Ieșirile sale mustesc azi de locuri comune, poncife și frazeologie goală de conținut. Dar NU mai spune că lupta anticorupție este ”o solicitare legitimă a cetățenilor” și NU mai ia niciun fel de poziție când standardele de integritate pentru funcții cheie coboară periculos de mult.

Vezi cazul Neacșu, numit în funcția de secretar general în ciuda condamnării penale, sau cazul Vicol, avocata acuzată de procurori că este subordonată lumii interlope, votată la șefia Comisiei Juridice. Vezi cazul Grindeanu, autorul infamei OUG 13 revenit în actualul guvern pe post de vicepremier și ministru. Ați auzit ceva dinspre Cotroceni?

Mai presus de asurzitoarea tăcere a președintelui Iohannis avem instituții-cheie în stat (DNA, Parchet General, DIICOT) cu rezultate modeste. În năvodul lor se zbat peștișori mici, în timp ce rechinii, marea corupție și crima organizată își fac iarăși de cap.

Este, dacă vreți, strategia bulgărească. Metoda prin care vecinii noștri au scăpat mai repede de MCV a fost să raporteze mai puține cazuri de corupție, să vorbească în șoaptă sau deloc despre temă și să decreteze, astfel, că au rezolvat problema.

Corupția nu există dacă nu vorbim atâta despre ea. Orice poate să dispară din vorbe.

Aceste trucaje propagandistice nu prea pot păcăli pe nimeni. În orice sondaj de opinie serios, corupția este indentificată mai departe ca marea problemă a României.

Eliminarea corupției din pix nu va ține nici la Bruxelles, mai ales că miza financiară a crescut semnificativ. România a primit fonduri europene importante, prin PNRR sau prin bugetul multianual (în total vreo 80 de miliarde de euro).

Puterea de la București se îmbată, așadar, cu apă rece. Chiar dacă obține ridicarea MCV după model bulgăresc, prin eliminarea corupției din statistici și rapoarte oficiale, UE și-a creat deja alte mecanisme de protecție, legând acordarea fondurilor europene de funcționarea justiției și statul de drept.

Este doar o chestiune de timp până când corupția endemică, absența reformelor din justiție și problema funcționării statului de drept în România vor exploda în fața președintelui și a guvernului său, oricât de tare se străduiesc acum să îndese mizeria sub preș.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

  1. Dacă vine un partid nou care promite că va confisca averile nejustificate, câștigă toate alegerile în România cu diferență :locale, parlamentare etc

    • De promis că vor face și vor drege, multe partide au promis, inclusiv PNL, dar au sfârșit toate în mocirla corupției endemice a pesedismului iliescian.

    • @Edu: imposibil. Ar trebui ca partudul sa aiba o majoritate in parlament ca sa poata adopta legea. Daca prin absurd ar reusi, ar sari repede CCR in sus si ar spune ca nu este constitutionala.

    • Un inalt commandant din Armata a furat 180 000 de dolari din fondurile de razboi, a fost prins, a recunoscut si a luat doar un an si ceva cu suspendare…
      Ploua cu achitari, reabilitari, pedepse formale, balbaieli, plimbarea vinovatiei de la Ana la Caiafa pana se prescrie… Extradarile unor vinovati de mari tuuri date autului public sunt refuzate. Oare au fost cerute serios?
      Ceva se intampla. Dar.. craiul stie ce face, el mereu se gandeste la al tarii folos…

    • Justiția a reacționat mai ceva ca Bursa la semnalele lui Klaun 😂😁😀😉😊😋😂😁😀😉😁🤣😎

    • Romanii nu voteaza pentru lupta anticoruptie! Ar fi trebuit sa voteze USR-ul daca era asa! Nu, romanii vor o tara de hoti si voteaza PSD si PNL!

    • E mai funebră situaţia. N-a murit numai anticorupţia. Zice Bacovia: „Sunt câţiva morţi în oraş, iubito, /Chiar pentru asta am venit să-ţi spun…” (Cuptor). Presa agonizează şi ea. Numai în G4media ce mai găseşti analize, reacţii… În rest, cuminţenia pământului, rezumarea a ce se vede la teveu, plus mai peste tot detalii din fotbalul nostru momentan incalificabil şi cancanuri tabloide.

    • „ACUM”
      sunt ecologiști, nou înființați
      nu-i cunosc
      dar îs de ‘jde miliarde de ori mai buni decât toți ceilalți – și dacă conduc țară legați la ochi patru ani
      ( @ Edu )

    • Vise, vise.. De unde să apară? Din neant? Pe cine să reprezinte? Pe cei 10-15%? Relevanţă, la nivel de politici publice, zero. În România trebuie să dispară nişte generaţii ca să se mai schimba ceva. Deja e vorba de mentalitatea colectivă, începând cu şpăguţa dată la creşă, trecând prin modul în care au fost „gândite” şi aplicate legile şi deciziile instanţelor, culminând cu deciziile cecereului. Totul asezonat cu privilegii pentru categoriile care trebuie să vegheze la funcţionarea acestui sistem corupt. Totul pus la punct funcţionează ca uns încă din anii ’90. Cei care mai au un dram de conştiinţă, pentru ei şi mai ales pentru copiii lor, trebuie să plece într-o ţară mai răsărită. Din păcate.

  2. Ce om de proastă calitate este acest președinte! Este plin de golăneală! Nimic serios, numai simulare și manipulare.

    • La ce va referiti puteti sa dai cateva exemple de trasaturi ale presedintelui care arata ca e de proasta calitate sau actiuni care sa insemne golaneala?

    • draggy
      Johannise, tu esti mă?

    • Golan… ar fi fost apreciat…?!?!
      Cum ar putea comenta anticorupție…
      După ce a demis-o pe LCK…sa vorbească de funie in casa spânzuratului …!

  3. Vizita lui Iohannis la Grivco, sa ia lumina de la don’ profesor Dan, il defineste complet pe Iohannis. Noi ne-am dorit sa fie altceva , dar e doar un om mic santajat cu dosarele caselor manarite, nimic mai mult. Am fost orbiti de dorinta noastra, vizita la Grivco ne aratase clar ca este un gunoi USL-ist.

  4. Președintele nostru are morcovul în el de aceea dă afară USR-ul și pune batista pe țambalul justiției. Prețioasa sa soție se pare că a falsificat niște acte de moștenitor iar familia a câștigat o căciulă mare de bani de pe urma unei case din buricul Sibiului. Deocamdată justiția i-a luat casa fără a cere despăgubiri. Procuratura poate în schimb să ancheteze și să trimită în judecată pe soția domnului președinte. Așa că prezidentul nostru joacă după cântă Savonea și alte grupuri interesate de propășirea materială și spirituală a poporului român, așa cum spunea vestitul împușcat.

  5. Șarlatanul de Ficus ne-a fentat pe toți…Este un lucru greu de recunoscut dar ne-a lucrat pe toți: ziariști, oameni cinstiți, analiști, prostime. Speranța rămâne în organizațiile europene. Ei nu pot fi amăgiți de premierul de la Grivco…

  6. Oh, nu, corupția e norma și Justiția o apără, că pentru asta sunt speciali

  7. Sunt alte mize acum in joc, nimanui nu-i mai pasa de coruptia din Romania. UE va ridia MCV-ul si se va face ca nu vede coruptia. Sa-i multumiti camaradei Ursula pentru asta, nu mai este ca pe vremea lui Junker.
    SUA are nevoie de Romania pentru jocurile ei cu Rusia si Ucraina, dar nu-i intereseaza coruptia daca nu le afecteaza interesele. Se pot fura si fondurile nationale, nu neparat banii din PNRR. Si chiar si banii europeni pot fi jupuiti prin diverse metode legale, facand proiete inutile dar costisitoare si falimentare. Asa ca, lasati orice speranta de mai bine.

    • Esti postac rus. Indiferent de tema articolului, tu ataci SUA si UE, modele de civilizatie pe care Rusia ta nu e in stare sa le atinga in veci.

    • @Vladimir,
      Incearcă să filtrezi și tu puțin, chit că de cele mai multe ori ai dreptate, intrucât, probabil, un intreg etaj din Savushkina 55 se ocupă exclusiv de G4M ! Vreau să spun că, din păcate, cred că doamna @carmen I are dreptate, dar trag speranță că imediat ce Piti.cot va fi pus cu bo.tul pe labe politica UE se va orienta din nou pe anticorupție…

    • @V: inceteaza sa-i mai faci postaci rusi pe cei care au alte parareri decat tine. Nu de alta, dar denota lipsa de maturitate in gandire. SUA are probleme serioase cu demoratia si asta o spun chiar jurnalistii de la ei. Mai citeste si tu presa internationala. Democratia reala este doar prin tarile nordice sau in Elvetia.
      Iar UE demonstreaza o lipsa de precupare fata de problema coruptiei. Romania a regresat enorm in ultimul an si a ajuns la nivelul anilor ’90 cand era FSN la putere. Si UE, desi are o gramada de mecanisme la indemana, nu face nimic, nici macar o critica marunta.

  8. O incurajare delicata : furati cit puteti , nu veti fi aparati dar nici deranjati.
    Profitati.

  9. Un stat eșuat! Sa fii naiv idealist si sa îți planifici viața cu speranța ca se va mai schimba ceva (in bine) in următorii 5-10 ani in țara asta – înseamnă sa fii _ROST!

    • _ROST fără ROST, ca sa fie si cu rima.

    • Care 5-10 ani? Pe durata vietii noastre, nimic esential nu se va schimba in bine.

      In rau, da. Jumatate din noile generatii ies analfabeti functional (e oficial!) iar cei care stiu sa citeasca pleaca din tara. Vam ce s-ar putea revolutiona in aceste conditii?!

  10. Un inalt commandant din Armata a furat 180 000 de dolari din fondurile de razboi, a fost prins, a recunoscut si a luat doar un an si ceva cu suspendare…
    Ploua cu achitari, reabilitari, pedepse formale, balbaieli, plimbarea vinovatiei de la Ana la Caiafa pana se prescrie… Extradarile unor vinovati de mari tuuri date autului public sunt refuzate. Oare au fost cerute serios?
    Ceva se intampla. Dar.. craiul stie ce face, el mereu se gandeste la al tarii folos…

  11. Iohanis este un gunoi șantajabil continuator al politicii lui dragnea: totul pentru corupti legi și privilegii. Acum nici nu se mai sinchisește, arata o indiferență superioara de borfaș pentru ca are în spate mafia trans#parti#nica care il susține.

  12. „Ați auzit ceva dinspre Cotroceni?”

    Dar nici G4 nu v-ati dus in fata la poarta Controceniului sa stati si sa il luati la intrebari pe Iohannis sau pe unde se mai duce la Sibiu, cum face Malin Bot de exemplu. Asteptati sa vina Iohannis la voi sa va spuna ceva?

  13. Vedeti, Domnule Tapalaga, d-aia ma suparati uneori, ca intelegeti foarte bine ce e necesar si cu toate astea dati cu barda in Presedinte. Cum am mai primi fondurie de la UE cand noi am recunoaste singuri ca suntem corupti si deci vom fura banii?

  14. Două sunt cele mai mari probleme ale Romaniei pentru care vom plăti la greu la UE:
    – colectarea si reciclarea deșeurilor, la care suntem cu 50 de ani in urma Vestului.
    – sistemul mafiot care ține captiv statul român.

  15. Care lupta anticoruptie ?! Bologa a adunat asa de multe dosare in sertare ca nu mai are pe unde sa ascunda si a inceput sa si le duca pe acasa…

  16. Restauratia e completa. Iohannis e noul Iliescu, Predoiu noul Stanoiu, Ciuca un fel de Vacaroiu, Florin Roman vrednicul urmas al lui Hrebengiuc. Ba Romania sta mai rau acum, odata cu oficializarea definitiva a echivalentei intre PSD si PNL. Singurul plus e existenta unui partid care reprezinta Romania normala. Pe romani, insa, nu-i prea intereseaza normalitatea, prefera in continuare democratia originala a lui Iliescu.

  17. „Pe romani, insa, nu-i prea intereseaza normalitatea, prefera in continuare democratia originala a lui Iliescu.” Definește te rog frumos cuvantul „normalitatea” în acest context? Sper din tot sufletul ca acea „normalitate” să nu fie legată de partidul USR, deoarece normalitatea ar însemna mai rău ca în ultimii 30 de ani. Am văzut „normalitatea” USR la guvernarea din primele 10 luni ale acestui an, vedem zilnic aceiași „normalitate” la PMB, în Sectorul 1, la Timișoara și Brașov și îți spun cu siguranță că este jale!!! Normalitatea ta înseamnă dezastru. O să vedem în PNRR ce înseamnă normalitatea USR.

    • Trolează, trolează… cu atît ai să rămîi.

    • Brasovul va fi, peste un an, alimentat din surse 100% regenerabile. Deci esti postac PSD.

    • „Brasovul va fi, peste un an, alimentat din surse 100% regenerabile”. Amice, asta este gluma anului, pardon, gluma mileniului. Ți-a trimis și ție Dide plicuri? Lăsați-vă de droguri fraților, vă prăjește creierul.

    • Dar nici in AUR ori minoritati nu e „normalitatea”. Intr-o vacanta am intalnit un tanar minoritar din Transilvania, un om bun, dureros de sarac. Despre AUR ..se sparie gandul. Nu exista in momentul asta un partid pe care sa-l votez, ca e musai sa votez raul cel mai mic, fara sa-mi para foarte, foarte rau ca pun stampila. Unde-i normalitatea? Unde o punem noi, masa de 16-18 milioane aici a trasat linia normalitatii, unde suntem acum. Putina lume cunoaste ce semnificatii are in matematica normal, daca ar cunoaste ar intelege mai bine ce ni se intampla.

    • Eu nu stiu altceva decat sa dau in usr pt ca de fapt trebuie sa imi cresc aurul si nu ala din trading ci partidul asta care strange mana lui Le Pen ( voia ca romanii sa nu poata circula in UE) , Orban de la Fidesz ( care saboteaza prin udmr orice in RO si vrea sa ia niste zone din transilvania ) .

      Aveti asteotari de la mine sa gandesc ?! Eu am treaba bai baieti sa scriu pe aici sa castig o paine

    • Eu nu stiu altceva decat sa dau in usr pt ca de fapt trebuie sa imi cresc aurul si nu ala din trading ci partidul asta care strange mana lui Le Pen ( voia ca romanii sa nu poata circula in UE) , Orban de la Fidesz ( care saboteaza prin udmr orice in RO si vrea sa ia niste zone din transilvania ) .

      Aveti asteptari de la mine sa gandesc ?! Eu am treaba bai baieti sa scriu pe aici sa castig o paine

  18. Da, dar poporul ce vrea pana la urma? Romanii spun ca vor o tara curata, dar voteaza masiv cu PSD si PNL, nu cu USR – rezulta ca romanii vor tara de hoti promisa de PSD si PNL.

    • Cu absenteismul cred ca trebuie sa rezolvam .. acu nu stiu daca e de bine sa vina toti la vot . Desi cred ca multi absenti ar vota pnl/usr/aur ..

      USR arata consecventa dar unii sunt prea speriati de dusmani imaginari ca gayii , speriati de un certificat , de un vaccin dar toarna in ei toate mizeriile .

      Astia suntem noi ROMANIA !

  19. Klaus Iohannis e preocupat doar de interesele lui, dovedind frica de a nu fi demis din comodul fotoliu de la Cotroceni.
    Trei mari motive m-au convins :
    – a desemnat-o pe Viorica Dancila premier
    – a demis-o pe Laura Codruta Kovesi
    – a adus PSD la guvernare.
    De ce ar vorbi de integritate, cand aceasta insusire nu-l caracterizeaza?
    De ce ar fi ingrijorat de coruptie, cand el are preocuparile lui : golf, plimbari in afara cu nevasta-sa, ski etc.?

    • Prima lui grijă e să închidă propriile dosare, că se termină imunitatea și apoi nu mai are timp de golf, va fi numai pe drumuri. Și ca totul să meargă repede a trebuit să arunce cu numiri către ”dujmani”. Că timpul trece repede și acu-acu se termină imunitatea…
      Țara dă-o încolo, poate să mai aștepte, pielea e prima.

  20. Nu credeam ca cineva il poate intrece in cinism pe Ilici. Flausatul a fost aproape dar actualul nevertebrat de la Cotroceni e castigatorul detasat.

  21. Coruptia este o minune romaneasca.

  22. Te-as contrazice pt ca nu imi plac useristii, dar nu pot. Ai dreptate, Iohannis ne-a pesedizat inapoi.
    De fapt in fiecare din noi exista un mic pesedism. Dar e acolo

  23. Tapalaga face câteva greșeli intenționate. Avocata a fost acuzată de procurori dar a fost achitată în instanță, de ex. E lipsă de onestitate față de cititori.

  24. Cât timp sunt votați exact aceiași inși care au adus corupția la rang de artă și au „făurit” sistemul actual, profund putred, corupt și malign, nu doar că fenomenul corupției nu se va diminua, ci se va fortifica și mai tare! Hoția este în ADN-ul majorității românilor, așa că, nu e firesc, de ce aleșii ar fi altfel, cât timp provin dintre cetățenii acestei țări și sunt aleși exact de aceiași cetățeni, cărora, să furi, să fii impostor, potlogar etc., nu înseamnă o carență de netrecut, ba dimpotrivă! Resurse, există, potențial, asemenea, dar cei care se ocupă de diriguirea lor, din păcate, sunt români, și dintre cei mai odioși!

  25. Coruptia din Romania nu va fi rezolvata la nivel de institutii europene.
    UE are alte preocupari (Ucraina, Rusia, criza migratorie, criza energetica, pandemia etc).
    UE nu e capabila sa puna la punct Polonia si Ungaria, prin urmare nicio speranta sa intervina in Romania.
    UE se va proteja prin masuri restrictive – MCV, stop Shengen si altele.
    Vom fi invadati de investitori dubiosi, care vor face afaceri necinstite cu statul.
    Ca sa ramanem in UE si sa papam bani, vom accepta orice ni se ofera.
    Viitor sumbru Romania are, va ramane la periferia UE.

  26. dupa marea cautare de oua / blejnareala / teleormarlaneala/ catzaiala …te uiti si nu intelegi nimic ! capitalismul socio-libero- dambo-transilvanean a adus pacea printre gulerele albe 🙂 SF mecanism functioneaza iar marionetele ii spala de pacate 🙂

  27. Daca incalcarile legislatiei nu au consecinte , nu se poate vorbi de justitie, deci nici de stat de drept. Nu se fac verificari periodice, inainte ca prejudiciile sa ajunga de ordinul sutelor de mii si chiar al milioanelor de euro. Nu functioneaza preventia, daca ar functiona ar insemna ca pedepsele sa fie proportionale cu faptele( cu ce sunt proportionale suspendarile???) si sa poata fi anticipate. Ideea confiscarii averilor nejustificate este o tema de-a sustinatorilor pesedeilor, insa s-ar aplica selectiv si este gresita pt ca trateaza efectele, nu cauzele: coruptii ar fi lasati sa acumuleze , iar recuperarea prejudiciilor s-ar face doar partial sau deloc( cat s-a recuperat de la jocurile de intrajutorare ori de la cooperativele de credit sau bancile care au dat faliment?), apoi coruptii nu sunt niste fraieri, isi transfera agoniseala in paradisuri fiscale si isi vad mai departe de obiceiuri . Pe de alta parte, prejudiciile ar trebui sa fie inapoiate pagubitilor, nu sa ajunga din nou in circuit, la indemana celor care nu au luat masuri pt a stopa coruptia.