Moartea bruscă a starului din „Parasite” redeschide tema stigmatizării și hărțuirii în Coreea de Sud, una dintre cele mai dure societăți care se confruntă cu o rată mare de sinucideri, inclusiv în rândul celebrităților
Moartea subită a actorului Lee Sun-Kyun în această săptămână este cea mai recentă dintr-o serie de pierderi șocante de celebrități în Coreea de Sud, o țară cu una dintre cele mai ridicate rate de sinucidere din lume și în care se așteaptă adesea ca figurile publice să fie modele, relatează CNN.
Lee Sun-Kyun, care a fost aclamat pentru rolul lui Park Dong-ik, tatăl bogatei familii Park în filmul „Parasite”, premiat cu Oscar, a fost găsit mort în mașina sa miercuri dimineața, poliția declarând că este vorba despre o presupusă sinucidere. Înmormântarea sa era așteptată să aibă loc în cursul zilei de vineri.
Tată a doi copii, în vârstă de 48 de ani, Lee Sun-Kyun fusese acuzat de consum ilegal de droguri și trecuse recent prin mai multe runde de interogatorii ale poliției.
Unul dintre avocații lui Lee a declarat săptămâna aceasta pentru CNN că actorul s-a simțit „jignit” de modul în care poliția a gestionat ancheta privind drogurile, inclusiv de modul în care detaliile au apărut în presă.
Moartea lui Lee survine în contextul în care Coreea de Sud a înregistrat în ultimii ani un val de sinucideri în rândul celebrităților sale, în special a tinerelor vedete K-Pop.
De fiecare dată, decesele au reaprins discuțiile despre sănătatea mentală a celebrităților și a personalităților publice sud-coreene, fiind subliniate presiunile cu care se confruntă acestea în industria competitivă și stresantă a divertismentului coreean.
În decembrie 2017, superstarul Kim Jong-hyun, mai cunoscut sub numele de Jonghyun, s-a sinucis la vârsta de 27 de ani. Doi ani mai târziu, cântăreața K-pop Sulli, fostă membră a trupei f(x), a fost găsită moartă în locuința sa la vârsta de 25 de ani, într-o aparentă sinucidere.
Aproximativ șase săptămâni mai târziu, o altă artistă K-pop, Goo Hara, fostă membră a trupei de fete Kara, a fost găsită moartă la 28 de ani. Poliția nu a dorit să comenteze cauza morții, dar Goo a dezvăluit anterior că suferea de depresie.
Iar în luna aprilie a acestui an, fanii K-pop din întreaga lume au rămas cu inima frântă de pierderea lui Moon Bin, membru al popularei trupe de băieți Astro, la vârsta de 25 de ani.
Se știe că idolii K-Pop, în special, sunt supuși unei examinări stricte și intense și unor așteptări extrem de ridicate din partea companiilor de management, fapt care ar fi generat o criză de sănătate mentală în industrie. De exemplu, se solicită ca vedetele K-Pop să nu aibă relații, unele dintre ele având chiar o clauză „fără întâlniri” în contractele lor, asfel încât fanii să nu fie dezamăgiți.
De asemenea, scandalurile care implică consum de alcool, droguri și chiar întâlniri de iubire nu fac valuri doar în secțiunea de știri din domeniul divertismentului, ci și în secțiunea de știri financiare, deoarece multe dintre cele mai mari companii coreene de management muzical sunt, de asemenea, cotate la bursa coreeană”, a declarat Bernie Cho, director în industria muzicală, pentru CNN în 2018, când două vedete importante ale vremii au confirmat că se întâlnesc. Atitudinea față de relații de iubire între vedete a început încet să se schimbe, în parte pentru că fanii au devenit mai dispuși să accepte astfel de relații. Dar industria de divertisment din Coreea de Sud rămâne un mediu de înaltă presiune, cu regimuri de pregătire intense și așteptări din partea fanilor și a brokerilor de putere din industrie deopotrivă
Criza de sănătate mentală din Coreea de Sud se întinde dincolo de diferențele de clasă și afectează toate segmentele societății.
În 2021, rata sinuciderilor în Coreea de Sud a fost de 26 la 100.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din această țară. Coreea de Sud are, de asemenea, cea mai mare rată de sinucidere în rândul tinerilor din rândul națiunilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În Japonia, cifra OCDE este de 15,7 la 100.000 de persoane, în timp ce în Statele Unite este de 14,1 la 100.000 de persoane.
În septembrie, sute de mii de profesori din întreaga țară au organizat proteste în masă după presupusa sinucidere a unui profesor, care a fost în mare măsură pusă pe seama sistemului educațional de înaltă presiune din Coreea de Sud și a poverii pe care acesta o impune profesorilor.
Datele guvernamentale arată că 100 de profesori din școlile publice din Coreea de Sud – majoritatea profesori de școală primară – și-au luat propria viață din ianuarie 2018 până în iunie 2023.
Nici politica sud-coreeană n-a scăpat de această criză. În 2009, fostul președinte Roh Moo-hyun s-a sinucis pe fondul unei anchete privind un scandal de mită care îi pătase reputația.
După moartea lui Sulli și Goo, Paik Jong-woo, psihiatru și director al Centrului de prevenire a sinuciderilor din Coreea, a atribuit o parte din rata ridicată a sinuciderilor stigmatizării sociale. Studiile arată că mai puțini sud-coreeni care suferă de depresie caută ajutor, față de ce se întâmplă în alte țări dezvoltate.
Cei din industria de divertisment ar putea fi deosebit de expuși riscului, potrivit lui Paik. „Artiștii au tendința de a trăi emoțiile mai intens și, pentru că meseria lor este să fie iubiți de public, nu pot să nu fie mai sensibili la opiniile publicului”, a spus el.
Paik a explicat că, adesea, celebritățile nu pot avea acces la profesioniști în domeniul sănătății mentale din cauza fricii de rușinea publică și a lipsei de timp în programul lor. O zi obișnuită pentru o vedetă K-pop poate fi de 16 ore sau mai mult, plină de tot felul de activități, de la repetiții de dans la lecții de canto, cursuri de limbi străine și antrenamente cu camera de filmat. „Este nevoie de o atenție specială pentru a preveni sinuciderile celebrităților”, a spus Paik.
Lee Gyu-tag, profesor de studii culturale la George Mason University Korea din Incheon, crede că și cultura intens online din Coreea de Sud joacă un rol. „Cred că internetul are, de asemenea, o influență în impunerea unor standarde morale mai stricte asupra actorilor și cântăreților din Coreea”, a declarat el pentru CNN. „Fie că au consumat droguri sau au comis infracțiuni ilegale, dacă nu este o greșeală gravă, ar trebui să fie pedepsiți prin lege și atât. Dar publicul pare să creadă că oamenii din industria de divertisment merită critici sau comentarii rușinoase pe internet”
Întrebări cu privire la ancheta poliției
Moartea lui Lee Sun-Kyun a survenit în timp ce era investigat pentru consum ilegal de droguri, într-un moment în care guvernul conservator al Coreei de Sud a promovat o campanie de reprimare a drogurilor, iar poliția se află sub presiune pentru a obține rezultate. La fel ca în multe locuri din Asia de Est și de Sud-Est, Coreea de Sud are unele dintre cele mai stricte legi din lume privind drogurile, cu pedepse lungi cu închisoarea și un stigmat social intens legat de consumul de droguri.
Potrivit poliției sud-coreene, Lee a declarat că a fost păcălit să consume droguri și ulterior șantajat de un individ. Lee a intentat un proces împotriva presupusului șantajist, potrivit poliției, care a adăugat că a primit un pont despre presupusul său consum de droguri înainte de a intenta procesul.
Dar, pe parcursul anchetei, toate testele de droguri ale lui Lee au ieșit negative, a adăugat poliția. De atunci, poliția a închis ancheta privind drogurile în urma morții lui Lee.
Un avocat al lui Lee, care nu a dorit să fie numit din cauza naturii sensibile a cazului, a declarat că clientul său a fost supărat că ancheta poliției a fost construită pe cuvântul unor persoane pe care le-a acuzat că l-au șantajat, mai degrabă decât pe dovezi științifice. El a negat în repetate rânduri că ar fi luat în mod intenționat droguri ilegale.
A existat „o dispută între mărturiile lui Lee și mărturiile șantajiștilor”, a declarat avocatul, adăugând că detaliile anchetei care au fost scurse în presă i-au provocat durere actorului.
Poliția din Incheon a prezentat miercuri condoleanțe familiei lui Lee, exprimându-și regretul că detaliile investigației sale privind drogurile au fost făcute publice prematur, înainte de finalizarea acesteia, în ciuda eforturilor lor de a preveni acest lucru. „Este dificil să spunem că detaliile au venit de la poliție, deoarece există alte agenții din sistemul juridic care au acces la astfel de informații”, a adăugat poliția.
Legislația sud-coreeană interzice celor implicați într-o anchetă penală să facă publice fapte despre suspect înainte de publicarea unui act de acuzare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank