Moartea fostului spion rus Serghei Skipal și a fiicei sale, otrăviți cu noviciok: ”Marea Britanie a fabricat incidentul pentru a se pregăti de o confruntare cu Rusia/ Nu ştim nimic despre soarta cetățenilor noştri”, transmite Ambasada Rusiei la Londra
Autorităţile britanice au fabricat incidentul de la Salisbury în 2018 ca parte a pregătirii populaţiei lor pentru o confruntare cu Rusia, afirmă Ambasada Rusiei în Regatul Unit într-un comunicat citat de TASS, transmis în ajunul împlinirii a cinci ani de când fostul spion rus Serghei Skipal şi fiica lui au fost otrăviţi cu noviciok, potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, transmite News.ro.
„În 2018, această provocare ar fi putut încă să pară un incident izolat folosit pentru a demonta eşafodajul prezent atunci în relaţiile dintre ţările noastre”, se arată în comunicat. „Acum ne dăm seama că oficial, Londra nu a fost interesată să caute adevărul. Britanicii au fabricat incidentul chimic de la Salisbury pentru a începe să-şi pregătească populaţia şi aliaţii pentru o confruntare, care s-a transformat acum într-o confruntare politico-militară în Ucraina”, afirmă comunicatul Ambasadei ruse de la Londra, citat de TASS.
Misiunea diplomatică rusă subliniază că „în toţi aceşti ani, adevăratele circumstanţe ale celor întâmplate nu au fost niciodată stabilite de autorităţile britanice, care au refuzat categoric cooperarea oferită de Rusia, în timp ce reluau cu încăpăţânare acuzaţiile împotriva Rusiei”.
„Pe măsură ce trece timpul, în special pe fondul isteriei rusofobe instigate în Occident anul trecut, este clar că evenimentele din 2018 au fost doar un balon de încercare într-o campanie sistematică psihologică şi de propagandă menită să demonizeze Rusia”, se mai spune în comunicat.
Ambasada precizează că a trimis o notă Ministerului britanic de Externe prin care se cer clarificări cu privire la starea de sănătate şi locul unde se află Serghei şi Iulia Skripal.
„În ajunul aniversării incidentului de la Salisbury, o altă notă a fost trimisă Ministerului de Externe al Regatului Unit, în care se prezintă poziţia noastră şi se cer clarificări din partea Londrei cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, menţionează comunicatul. Misiunea diplomatică rusă la Londra promite că nu va înceta să „caute răspunsuri din partea Regatului Unit la întrebări absolut legitime şi justificate”.
Moscova se declară îngrijorată de soarta celor doi cetăţeni ai săi, deşi Serghei Skripal, fost agent dublu al spionajului rus, a fost judecat în Rusia pentru înaltă trădare şi apoi s-a stabilit în Marea Britanie în cadrul unui schimb de spioni între Rusia şi Occident.
„Din păcate, încă nu ştim nimic despre soarta celor doi cetăţeni ai noştri care au dispărut pe teritoriul britanic. Numeroasele noastre apeluri adresate autorităţilor din Regatul Unit cu privire la circumstanţele a ceea ce s-a întâmplat în Salisbury şi la situaţia actuală a lui Serghei şi Iulia Skripal rămân fără răspuns. Această atitudine trebuie văzută exclusiv ca o încălcare grosolană de către britanici a drepturilor ţării noastre şi ale cetăţenilor ruşi, dar şi ca un dispreţ al Londrei faţă de obligaţiile sale internaţionale în temeiul a două documente de o importanţă fundamentală – Convenţia de la Viena privind relaţiile consulare din 1963 şi Convenţia consulară bilaterală din 1965”, precizează Ambasada Rusiei.
CAZUL SKRIPAL
Fostul colonel GRU Serghei Skripal, condamnat în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, şi fiica sa Iulia au fost expuşi la agentul neurotoxic noviciok în Salisbury, la 4 martie 2018. Londra a susţinut ulterior că substanţa ar fi fost dezvoltată în Rusia, motiv pentru care a acuzat Moscova de implicare în incident. La 5 septembrie 2018, şefa guvernului britanic de la acea vreme, Theresa May, a informat parlamentul britanic cu privire la concluziile anchetei, declarând că doi cetăţeni ruşi având paşapoarte pe numele Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, despre care agenţiile de informaţii britanice cred că erau agenţi GRU, sunt suspectaţi de atentatul asupra familiei Skripal. Scotland Yard a declarat ulterior că acuzaţiile în cazul Skripal au fost formulate şi împotriva lui Denis Sergheev, care ar fi, de asemenea, un „agent GRU”. Moscova a negat constant aceste acuzaţii, iar Petrov şi Boşirov au apărut la Russia Today, fiind intervievaţi chiar de Margarita Simonian, una dintre figurile principale ale propagandei Kremlinului.
La 4 martie 2018, Skripal şi fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, care venise de la Moscova să-l viziteze, au fost găsiţi aproape inconştienţi pe o bancă publică în apropierea unui centru comercial din Salisbury de către un medic şi o asistentă care treceau pe acolo. În timp ce se aflau la Spitalul Districtual din Salisbury, au fost plasaţi în comă indusă pentru a preveni deteriorarea organelor din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic letal noviciok. Poliţia a declarat că este un incident major şi au fost implicate mai multe agenţii. În urma incidentului, doi agenţi de poliţie au fost trataţi pentru posibile simptome minore, în timp ce un al treilea, sergentul detectiv Nick Bailey, care fusese trimis la casa lui Serghei Skripal, a fost în stare gravă. Serghei şi Iulia Skripal s-ar fi recuperat în cele din urmă şi au fost introduşi într-un program de protecţie.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.