G4Media.ro

Modelul economic românesc: România – orizont 2040. Un hub regional de gaze…

sursa foto: BSOG

Modelul economic românesc: România – orizont 2040. Un hub regional de gaze ar face România și mai atractivă pentru investiții pe tot parcursul lanțului valoric

Valorificarea superioară a resurselor naturale ale României reprezintă o șansă reală pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei naționale. Aceasta a fost concluzia conferintei Modelul economic românesc: România – orizont 2040- rolul resurselor naturale, dedicată pieței de gaze naturale autohtone și rolului pe care această piață îl joacă în dezvoltarea economiei naționale, organizată de ASPES și România Durabilă și găzduită de Banca Națională a României.

Proiecte importante de infrastructură de gaze naturale, interconectările cu țările învecinate, dar și producția semnificativă de gaze naturale susțin ambiția României de a deveni un hub regional de gaze naturale, oferindu-i avantajul sursei interne de alimentare.

Iar un hub regional de gaze ar face România și mai atractivă pentru investiții pe tot parcursul lanțului valoric, în producție, în infrastructură, în consum. Nevoia de stabilitate în reglementările fiscale, de piaţă liberă, precum şi de definirea şi protejarea consumatorilor vulnerabili rămân aspecte cheie în vederea demarării investițiilor offshore la Marea Neagră.

Discuțiile purtate în cadrul Băncii Naționale Române au reunit mediul de afaceri cu cel academic, reprezentat de Academia de Studii Economice (ASE) București si Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești.

Printre participanții la dezbatere s-au numărat Radu Dudău, Director Executiv Energy Policy Group, prof. univ. Cristian Păun, profesor în cadrul ASE, Gabriel Biriș, avocat, Franck Neel, Președinte FPPG, Daniel Apostol, Director Relații Externe FPPG, Mircea Coșea, Președintele Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA, Adrian Badea, Președinte Organizația Patronală “Petrogaz”, Septimiu Stoica, Președinte BRM, Constantin Boștină, Președinte ASPES precum și Mihail Minescu, prorectorul Universității de Petrol și Gaze din Ploiești.

România Durabilă este un proiect inițiat de Daniel Apostol, jurnalist economic cu o experiență în domeniu de peste 25 de ani, care are ca misiune sprijinirea creșterii economice a companiilor.

Fondată în 2003, Asociația pentru Prognoze și Studii Economico-Sociale este o organizație profesională privată, non-profit, ne-partizană, dedicată înțelegerii mai bune a economiei și problemelor ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Somitatile stiintei romanesti au gasit in sfarsit modelul economic care ni se potriveste!
    Bun, dar un plan „b” au facut la acest model?! Daca, totusi, nu vom putea deveni hab de gaze (vezi de cine suntem inconjurati, numai „prieteni”!), ce facem, ramanem sa orbecaim in continuare?!
    Nu mai pot cu teoreticienii astia care se dau atotstiutori in institutiile lor, in public, la TV, dar daca-i iei la bani marunti iti vor spune ca „nu sunt familiarizat cu subiectul acesta (subiect economic!)…”, asa cum mi-a raspuns mie marele profesor de economie Cristian Paun!