G4Media.ro

Modelul președintelui pe viață, preluat de la universități la ARACIP. Ministerul Educației…

Background photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Modelul președintelui pe viață, preluat de la universități la ARACIP. Ministerul Educației trimite un nou proiect de HG la CES, ignorând modificările propuse de societatea civilă

Președintele Consiliului ARACIP poate fi numit pentru maximum 2 mandate complete – aceasta este prevederea nou adăugată în noul proiect de hotărâre de guvern – al treilea de până acum – propus de Ministerul Educației pentru reorganizarea Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar. Modificarea poate permite viitorului președinte să aibă câte mandate vrea, bineînțeles în acord cu ministrul, atâta timp cât un mandat complet este considerat un mandat neîntrerupt. La o simplă suspendare de câteva zile condiția „complet” fiind neîndeplinită și persoana putând să primească un nou mandat.

Proiectul de HG controversat, care a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Economic și Social cu 13 minute înainte de ședința în care urma să fie avizat, la presiunea societății civile, a fost acum retrimis la CES pe 21 ianuarie într-o formă modificată, majoritatea schimbărilor nefiind dintre cele propuse la dezbaterea publică din 27 decembrie 2021. Proiectul este trimis la CES de Secretarul general al ministerului Educației, Ioana Lazăr, cea care ceruse și retragerea actului și care s-a implicat masiv în dezbaterea publică din 27 decembrie, când a spus că „ARACIP este o instituție amputată administrativ”.

„Președintele Consiliului poate fi numit pentru maximum 2 mandate consecutive”, scria în forma din dezbaterea publică – acum a fost înlocuită formularea cu următoarea: „Președintele Consiliului poate fi numit pentru maximum 2 mandate complete.” Practic, se preia din Legea Educației modificarea controversată făcută de Guvernul Ponta în 2014, prin OUG, care le permite rectorilor în prezent să aibă un număr nelimitat de mandate, dacă a existat o suspendare în timpul mandatului chiar și de câteva zile, putând fi interpretată prevederea în sensul în care mandatul nu a fost complet și atunci poate fi numit din nou, dacă este votat de Senatul universității în urma candidaturii.

Un exemplu este cel al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, rector aflat la al treilea mandat al USAMV București, mandat obținut pentru că cel de-al doilea (martie 2012 – decembrie 2014) nu a fost complet, fiind suspendat pentru postul de ministru al Educației în cabinetul Ponta (decembrie 2014 – noiembrie 2015). Nici al treilea mandat (februarie 2016- prezent) nu este complet, fiind acum din nou suspendat pentru a ocupa postul de Ministru al Educației (noiembrie 2020 – prezent). Vedeți lista rectorilor cu trei mandate aici.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. In nicio institutie publica n-ar trebui sa fie permisă ocuparea unei funcții de conducere mai mult de 4-8 ani.

  2. Sună bine:
    ‘Terminator 4Life’ – nu 1, 2, 3
    sau
    ‘EternalSimon’
    ‘Livio 4Ever’

  3. La noi, legile sunt date dupa interesele celor din parlament si de la guvernare. Consultarea publica este de sanchi, pentru fraieri.