G4Media.ro

Modelul românesc

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Modelul românesc

România nu este nici Polonia, nici Ungaria, dar începe să fie tot mai des asociată cu cele două țări-problemă ale UE. Există doar diferențe de stil. La noi, deriva autoritaristă se manifestă soft, ”pe sub masă” și nu este asumată ideologic. Nu avem un lider puternic, o figură centrală, gen Viktor Orban, care să stârnească ample polemici în societate sau rumoare la Bruxelles.

Dimpotrivă, guvernul de la București și președintele Iohannis se pretind, la nivel declarativ, pro-occidentali. Șeful statului visează la o funcție înaltă după încheierea mandatului. De curând, a dat de înțeles că ar accepta șefia NATO dacă i s-ar propune.

Din acest motiv, cam toate declarațiile oficiale făcute de președinte sau premier pe teme importante de politică externă, justiție, stat de drept, valori europene sună impecabil. Judecând după aparențe, România pare cel mai liberal și pro-european stat din regiune.

În realitate, România este astăzi orice altceva, numai o democrație funcțională nu. Sub președintele Iohannis și coaliția PSD-PNL-UDMR, țara se îndepărtează tot mai mult de valorile europene.

Diferența majoră față de Polonia sau Ungaria o face acest dublu discurs: liderii de la București spun ce vor să audă oficialii de la Bruxelles sau Washington, dar fac tot cum vor ei. Duplicitatea ca mod de viață, absența credinței în ceva, flexibilitatea extremă a coloanei vertebrale caracterizează cei mai mulți politicieni români de ieri și de azi, precum și o parte semnificativă din societate.

Modelul românesc funcționează aproape neschimbat, în esența lui, de cel puțin jumătate de secol, cu rădăcini întinse în urmă cu două-trei secole, în vremea domniilor fanariote.

Modelul a funcționat cu oarecare succes și sub Ceaușescu, atunci când s-a opus în ’68 invadării Cehoslovaciei, reușind să păcălească o vreme Occidentul. Și atunci România părea altfel decât restul țărilor din blocul comunist. Numai că în ce privește modul de exercitare a puterii era la fel. Doar calculele personale ale lui Ceaușescu îl făceau să pară diferit.

Cea mai recentă tentativă de înșelare a Occidentului a fost semnalată de trei asociații de magistrați. Ele l-au acuzat pe ministrul justiției, Cătălin Predoiu, că a pus în dezbatere alte proiecte de legi decât cele prezentate Comisiei Europene. Altfel spus, Predoiu ar fi prezentat la Bruxelles un pachet de reforme care nu s-au mai regăsit însă în legile promovate în țară.

Exemplele pot continua la nesfârșit. În prezența vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jurova, aflată în vizită la București, Parlamentul a transpus, în cel mai pur stil românesc, o directivă privind avertizorul de integritate, golind practic legea de conținut. În tot acest timp, șeful statului făcea, la Cotroceni, la braț cu oficialul european, declarații sforăitoare despre reformele din justiție și necesitate ridicării MCV.

Îndepărtarea României de regulile europene se vede și mai limpede în statistici. România ocupă locul 21 din 28 (nr. la momentul realizării studiului UK era parte din UE) în rândul țărilor europene într-un clasament care măsoară numărul procedurilor deschise de Comisia Europeană împotriva țărilor care nu au transpus la timp directivele europeană sau le-au transpus și pus în aplicare incorect.

Cele mai puternice semnale de alarmă vin tot din exterior. Ultima analiză publicată de prestigiosul think-tank britanic Oxford Analytica, unul dintre cele mai influente la nivel global, face o radiografie exactă a modului în care funcționează România sub președintele Iohannis.

Intitulată ”Președintele erodează democrația pluralistă din România”, analiza arată că Iohannis se bazează tot mai mult pe serviciile de informații pentru a-și menține puterea.

Oxford Analytica indică în repetate rânduri puterea serviciilor secrete, arătând că acestea au primit până și rolul de a supraveghea investițiile străine.

Analiza OXAN dedică spațiu consistent proiectelor de lege ale serviciilor secrete, publicate în exclusivitate de G4Media, arătând că ”drafturile au fost elaborate de oficiali ai serviciilor de informații (un act de o legalitate îndoielnică) cu știința birourilor președintelui și premierului”. ”Propunerile ar crește considerabil puterile SRI, lăsându-l responsabil doar în fața președintelui și a consilierilor săi”.

La analizele independente se adaugă rapoartele oficiale de la Bruxelles sau Washington.

Presa din România a fost  inclusă în cea mai mare categorie de risc privind libertatea de exprimare, potrivit raportului privind respectarea statului de drept în UE făcut public la jumătatea lunii iulie de Comisiei Europeană. Este un alt indicator relevant al fenomenului de degradare democratică accelerată.

Libertatea de exprimare și independența presei din România au ocupat un loc central și în Raportul pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România, dat publicității la jumătatea lunii aprilie.

Suplimentar, partenerii americani atrag atenția asupra fenomenului corupției: ”practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite”.

Cum arată, așadar, România azi, la 30 de ani de la căderea comunismului? Foarte schimbată la suprafață, desigur, cu o mulțime de drepturi și libertăți câștigate, parte din NATO și UE, nu încape comparație.

Dar există ceva etern, neschimbat, impregnat adânc în modelul românesc de funcționare a puterii, bazat pe servicii secrete, pe tentația partidului unic și etatism, pe o presă cenzurată la sânge, pe contraselecție la vârful puterii (gângavii de azi i-am văzut parcă și înainte de 89 în aparatul guvernamental), pe duplicitatea liderilor, pe o populație îndobitocită cu propagandă și minciună, slab educată, pe corupție ca mod de viață, pe fugă de răspundere de sus până jos.

România n-a internalizat valorile occidentale în ultimii 30 de ani. Le mimează cu mult talent, dar a rămas aceeași țară a formelor fără fond, un stat marginal, sursă de imigrație pentru Occident și de brain-drain.

Până și cadrul administrativ, modelul centralizat de distribuire a banilor de la București către județe, este cel de acum 50 de ani. Nimic nu s-a schimbat în mod semnificativ pe harta României.

Pentru mulți din generația mea este dezarmant să vadă cum acest model falimentar s-a perpetuat decenii la rând după căderea comunismului, cum atmosfera sufocantă de azi seamănă tot mai mult cu cea de dinainte de ’89 și cum România se întoarce în timp, cu tot progresul ei economic indiscutabil, la năravuri și metehne pe care cu totii le speram definitiv depășite.

Cine nu face parte din mica nomenclatură de partid și de stat nu există. Viața pe cont propriu pare un coșmar nesfâșit.

Sistemul pare și azi închis pe termen lung, pentru cel puțin două cicluri electorale, cu slabe speranțe de primenire. Din acest motiv, la fel ca înainte de ’89, cei care văd și înțeleg ce se întâmplă în jurul lor aleg salvarea personală, cu diferența notabilă că înainte fugeai, iar acum poți pleca liniștit, fără riscul de a fi reținut la graniță.

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

74 comentarii

  1. Un jurnalist ratat care isi arata opinia in loc de articol de presa. Nu e model romanesc ci nemtesc ca neamt prezidentul.

    • Iohannis e un român ticălos, nu e neamț. Ar fi fost bine să fie neamț, ar fi fost mai cinstit.

    • Bai c.e, inteleg ca il pupi pe Iohanis, dar ce a scris Tapalaga este adevarat 100%. Zici tu modelil german, ma faci sa rad in hohote. Pai bai prohab, nemtalaii nu prea fura si nu prea mint. Vorbesc in general bineinteles si facem referire la modele. Nu? Gasca Robo&Ciuca si acolitii au facut ce trebuie. Au distrus sperantele romanilor cat de cat educati…

    • Un avertizor de integritate pentru saloanele de nunti.

    • Acesta e un editorial, adica poziţia oficială a publicaţiei faţă de un subiect de actualitate şi important pentru public. E suficeta doar sa puncteze anumite aspecte si atat.

      Pentru ca nu iti place ce scrie Tapalaga, tu o dai inainte ca asta nu e „articol de presa”. Bine, daca presa care iti place e aia din trusturile lui Dan Voiculescu sau Ghita, e normal sa nu iti placa. Intrebarea e ce cauti pe aici. Iti face placere sa suferi?

    • Exact cum a distruge democratia in Romania va distruge si alianta!

      Cel mai toxic de pana acum!
      O rusine!

      Daca americanii il aleg pe iohanis atunci pe bune ca nu mai trebuie sa se mire ca ii depasesc chinezii!

    • Te pricepi la presa precum iicrop la portocale

    • „Viața pe cont propriu pare un coșmar nesfâșit.”
      Gresit, nu se aplica cand ai un buget (al altora) de administrat. Vezi cazul trezorierului P$D care sunt absolut convins ca se aplica aproape oricarui director care face achizitii cu sau fara seap si cap.

    • Ție cine ți a cerut părerea? Cum se face ca pe toate site-urile de știri la diverse editoriale pro occident răspunzi agresiv și primul. Pare se ca ești bine plătit de ucigașii de la Kremlim

    • Ca de obicei, numele tau trebuie citit invers.

    • Un ziarist care vede doar ce poate. Alți ratați ii sar în ajutor și etichetează în cel mai pur bolșevic ca reacționari și legionari sau dușmani ai poporului pe oricine nu este de acord cu ei. Asa spune și putin, ca cei care nu le canta lor în struna, sunt naziști. Datorita câtorva postacii lingăi de drule, ne putem da seama ce ar însemna revenirea la putere a drulelor. În concepția lor, romanii sunt niște prosti ca nu votează usr, sunt prosti ca sunt mulți, sunt prosti ca nu vor sa și-o tragă în k/u/r, sunt prosti ca nu vor sa se căsătorească persoane de același sex, sunt prosti ca nu vor sa-schimbe sexul, sunt prosti ca nu mergem la paradele gay… Asemenea agresivitate o găsești doar la partidele frățești, aur, fidesz, rusia unita a lui putin, toate având un trecut în istorie, SA-ul lui Hitler. Citiți toate comentariile de mai jos. Ura fata de romani este ridicata la cote maxime. Aceștia sunt susținătorii usr, atât câți au rămas. Marea „realizare” a acestui partid ratat, este miopia politica prin care i-au readus pe bolșevici la putere. Acum vor sa conducă tara. De ce credeți ca lumea va va vota din nou, ca să plecați iar??? Voi când sunteți la putere vreți în opoziție, iar când sunteți în opoziție vreți la putere. În toată istoria postdecembrista nu a existat partid mai penibil. Puteți sa ma faceți uselist, postac, cum vreți, asta este adevărul. Oricum, NU AM VOTAT NICIODATĂ PSD, iar faptul ca ați votat o moțiune alături de ei și de aur, arată că este o mare diferență între noi.

    • Modelul romanesc trebuie reformat din temelii, pornind de la zero.
      In primul rand trebuie sa fie eliminati din sistem si arestati judecatorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl, aflati la CCR, la ICCJ, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
      Apoi trebuie eliminati din sistem si arestati procurorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl.
      Judecatorii si procurorii corupti, aflati in slujba mafiei psd si pnl trebuie sa fie inlocuiti cu judecatori si procurori cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajanbili.
      Abia apoi pot fi aplicate masurile propuse in articol.
      Cum sa fie independent acum un CSM si o ICCJ care ii exclud din magistratura pe cei mai buni si mai cinstiti judecatori, cum a fost cazul Cameliei Bogdan si a lui Danilet ?

    • Modelul romanesc trebuie schimbat din temelii, incepand cu justitia.
      In primul rand trebuie sa fie eliminati din sistem si arestati judecatorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl, aflati la CCR, la ICCJ, la Curtile de Apel si la Judecatorii.
      Apoi trebuie eliminati din sistem si arestati procurorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl.
      Abia apoi pot fi aplicate masurile propuse in articol.
      Cum sa fie independent acum un CSM si o ICCJ care ii exclud din magistratura pe cei mai buni si mai cinstiti judecatori, cum a fost cazul Cameliei Bogdan si a lui Danilet ?

    • Cr0p pare fan yny seby…
      daca domnul ziarist ar vedea cum se sarbatoresc zilele oraselor in tara (vezi falticeni 2022 pe ytube) ar afla ca daca tinerii sunt fericiti atunci parintii lor sunt fericiti!

    • Crop cred că puțin ratat ești chiar tu iubitor mic de comunism. Îți place să fi stand de gât și pus la colt sau poate ești o mica sugativa care lâncezești zilnic printr-un birou.
      Clar este că la școală și să citești ceva nu prea ți-a plăcut.

    • Excelent articol !
      Excelent prezentată realitatea românească și nu-i doar o opinie.
      (Iar indivizi ca unii dintre cei pe care-i vedem comentând în răspăr chiar pe acest topic – denigrând, la o adică, Valori eterne precum Adevărul Dreptatea sau Justiția – nu-i de mirare că ajung „să mai ceară, din Iad, încă o șansă”.. Dealtfel, demonilor nu le place nici Adevărul, nici Dreptatea. Iar de Justiție – nici nu mai vine vorba, că doară tocmai aceasta este cea care le va rosti osânda! Așa este și cu unii oameni – mutilați de Corupția Nomenclaturii).
      Deci da, articolul nu poate mulțumi pe toată lumea..
      Nu are cum!

    • Fără universități și biblioteci occidentalizate (a se compara BN cu Gallica), România n-are niciun model deosebit, exceptând renunțarea la educație de calitate și încetarea luptei anticorupție. Occidentul presupune, în rest, ca proiect de țară, că ea plagiază când pe unii, când pe alții.

    • Camelian e un fel de Pavel Stratan in timpul liber…

    • Ce zici Pintenoage? Ca USR i-a readus pe bolsevici la putere? Pai asa, prietene, bine ca recunosti! PSD sunt urmasii PCR, bolsevici, plini de se cu risti, in terlopi si a nalfabeti! Cat despre cine i-a readus la putere, PNL cred ca are mai multe de spus aici!

    • Din ce ai postat rezulta ca esti votant PNL. De cate ori ai pus stampila pe PNL, ai votat cu PSD, fara sa realizezi. Si pe vremea lui Tariceanu sustinut din umbra de PSD, si pe vremea lui Crin si a USL, si cand am crezut ca avem de ales intre Ponta si Iohannis. Oricine ar fi castigat
      era win-win pentru varan si PSD.
      Asta e, ne-am luat noi tzeapa? Ne-am luat. Si orice vot pe care crezi ca-l dai PNL va fi in continuare un vot castigat de PSD. Singura diferenta e ca unii’s rosii, altii’s galbeni, pe unul il cheama Ciolacu si pe altul Ciuca. Doar amanunte!

    • Zelenski e pus pe treaba cu ai lui.
      Articolul nu are un final prevestitor de timpuri bune.

  2. Modelul românesc este plin de corupție și familia feudală. Mai lipsesc maimuțele care sunt dresate de popi și de TV să voteze cu mafia de 32 de ani. Modelul românesc se îndreaptă treptat spre Evul Mediu. Noi suntem Europeni și bine văzuți în Europa mulțumită la clasa muncitoare care sunt plecați de peste 20 de ani. Modelul românesc înseamnă să fi manelist, tradițional, și incult la maxim.

    • 12 milioane de români nu votează deloc.

    • „Modelul românesc înseamnă să fi manelist, tradițional, și incult la maxim” — zice unul pentru care dativul e o tradiție medievală iar acordarea subiectului cu predicatul o superstiție de-a popilor.

  3. Perfect de acord. Maxim 20% din cetatenii acestei tari traiesc valorile occidentale si nici un politician nu face parte din acest procent. Tara este in continuare condusa pe sistemul fanariot de stapanii de la Bucuresti – indiferent de culoarea politica – si slugile/iobagii din tara care traiesc NUMAI pentru a umfla buzunarele stapanilor si dupa aceea sa le pupe picioarele daca primesc ceva de la centru.

    • @chichicean: O fi singurul partid fără penali, plagiatori și hoți, dar ne-a zis să stăm acasă, că iubirea nu se votează. Deci stăm acasă, votăm prin corespondență dar nu USR. Prea socialiști, prea europeniști (și nu europeni, cum ai scris tu).

    • @ chichicean
      Cand eu am votat USR-ul prima data tu nici nu stiai ca ei exista asa ca lasa vodka deoparte ca vad ca vezi rusi acolo unde nu trebuie si ti se impleticeste limba in gura ca vad ca vorbesti numai prostii. Si vad ca esti foarte bine citit politic as vrea sa imi spui care dintre legile propuse – ca de votat nici vorba – au fost propuse de USR pentru descentralizare, mutarea puterii de la centru catre administratiile locale si o crestere a autonomiei locale?

    • NewLevele, tu oricum nu ai fi votat niciodata USR. Dar chiar, ce s-a intamplat daca nu s-au votat bramburelile lui Dragnea cu familia lui traditionala cu tot? Ca parca venea sfarsitul lumii, navaleau sexomarxistii lgbtisti peste noi!

  4. din dorința poporului, care a votat 55% PSDNL.

  5. Stilul a fost patentat de FSN la începutul anilor 90: „Zicem ca ei, facem ca noi”.
    Pe atunci și actualul PNL, ex-PDL, ex-PD făcea parte din FSN.

    • Nimic despre PSD Sandule?????? Fost FDSN, PDSR, actual PSD. Asta a fost otrava Romaniei. Asta a format USL-ul, care ne distruge si acum. Cum naiba ii omiti pe cei mai novici politicieni post decembristi?

    • Nu ii dau coruptii de la PDSR voie sa vorbeqsca de ei

    • @Ina
      Nu te distruge nimeni, eu văd că ești bine-mersi, dai din taste, deci e ok.

    • Dam din taste, bine mersi, dar ce facem cand mai trecem pe un pod renovat de PSD? Sau mergem la un spital administrat de cate una ca Pintea, cu punga de bani? Sau mai e cate un presedinte PSD, care inainte sa intre la racoare, face praf legile justitiei?

  6. Mafia nomenclaturista de partid si de stat se imbogateste vizibil in timp ce datoria externa a Romaniei a explodat si va impovara viata generatiilor urmatoare. Pana cand, ciuca, iohanis, ciolacu? Romania este arsa si pustiita la propriu de acesti conducatori impostori.

  7. Am gresit cand am votat cu iohannis, chiar m-a pacalit omul, s-a dovedit a fi un dulap plin cu scheleti. Acum regret ca n-am votat cu barna desi nu m-a impresionat cu nimic. Altfel ar fi aratat lucrurile, alternativa a existat.

    • Eu am votat cu Barna. Propaganda ambelor partide dadea in el si nu am inteles de ce.
      Blatul dintre PNL si PSD s-a vazut perfect in alegerile alea in turul 2.
      Plata s-a facut prin cooptarea PSD la guvernare, marea coalitie pentru linistea premierului Grivco.
      E ca acum, cand USL-ul da in USR chiar daca acestia sunt in genunchi la 10%.

    • Corect ce spuneti, insa stilul de tatuc dictatorial din Romania nu v-a deranjat in pandemie, cand tatucii de la putere bagau restrictii ce incalcau flagrant drepturi fundamentale garantate de constitutie iar voi presa va faceati ca ploua… Ei bine atunci s-a creat un precedent periculos, iar acum setea de putere a unora nu mai poate fi oprita.

    • Eugen(ia) agramat(ă) și dus(ă) cu capul.
      Mă-ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu . Avem de cine râde .

  8. Felicitări DT, analiza este corectă!

  9. Economic vorbind am ajuns în perioada 1900, țară cu economie preponderent agricolă, politic sistemul de organizare este la fel că și la comuniști, doar că este multiplicat după numărul de partide. Valorile pleacă și vor pleca atâta timp

  10. La noi „decit” un Judecator decide dar nu impune.
    Mie inca-mi rasuna vorba aia: „democratia nu e o calatorie gratuita” dar noi tot ne incapatanam sa speram ca trebuie sa fie gratuita.
    Articolele astea „apocaliptice” care nu vin si cu solutii, (poate si din cauza codului deontologic jurmalistic), nu-mi folosesc la nimic.
    Sunt convins ca fiecare isi vede de treaba lui iar majoritatea parlamentara aflata la putere de… treaba lor (invartind multi bani).

  11. Nu-i vorba, serviciile controleaza domeniul politic si la case mai mari, insa in Romania este prea de tot. Suntem o natiune militarizata deja. Poate si pentru ca urmeaza niste vremuri tulburi in Europa despre care nimeni nu vorbeste…?

    • Nu e, dom’le, aia e o scuză de-a lor. Vaaai, vin vremuri tulburi, hai să redefinim plagiatul! Vaaai, e pandemie, hai să facem achiziții fără licitație și să turnăm bani la presă, să o reflecte corect!
      Tocmai, că vremurile tulburi se pregătesc prin măsuri limpezi.

  12. Modelul romanesc de politica este de tip parsiv, hotesc, mafiot. Pe principiul cainii latra, ursul merge. Atat timp cat lumea nu iese la vot sa faca schimbarea, atat timp cat sunt votati hoti si impostori, tara asta nu se va schimba.

  13. Dan Tapalaga își bazează toată vorbăria pe Oxford Analytica scrisa tot de el și data englezilor pe pomana. Unde vede Tapalaga securiști? O fi Iohannis? Ciuca e doar un general ratat în politica.

  14. Adica geniile aste de la PSD si PNL reusesc de ani buni sa insele inclusiv UE, doar mimand democratia.
    Poate n-ar trebui sa ne mai surprinda ca reusesc sa tot insele cateva milioane in Romania. Chiar daca standardele promovate de specialistii si specialii lor se reduc la nivel de „amicii lui Petrica”.
    Eh, „amicii lui Petrica”… Asta’i doar o metafora pentru „sunt prosti, stiu si eu cat sunt de prosti”.

  15. Ceaprasteiul mumă-ti Tăpălagă , când Băsescu se folosea la modul ordinar de servicii de ce tăceai?
    Iohannis a ajuns președinte împins de la spate de servicii care i-au strâns cu ușa pe ăia din PeeSeeDee
    Apoi au făcut un mic blat ca să scape de Dragnea și apoi de USR. Predoiu a mai încercat șmecherii și în timpul guvernului Orban, dar atunci tu erai de dreapta și tăceai
    Ai supt și de la USR și de la PNL. Acum te-au sărit din schemă iar . Nu mai bine te-ai face tu jurnalist serios și obiectiv?

    ,

    • Corect!
      Serviciile lui Petrov ii placeau, astea de acum nu-i plac, ca l-au lasat pe dinafara

    • dragilor elena si sandu, se cheama evolutie, desi g4 l-au pupat in fund pe MARELE GALBEN FICUS, si-au dat seama la fel ca marea majoritate a mediei de dreapta ( europafm, spotmedia, news, adevarul, o parte din digi adica cu prelipceaunu = gadea, ctp …) cat e de nociv e PSDNLUDMR , spre deosebire de votantii PSD PNL, care cred in continuare ca sunt diferiti

      sunt sigur cum l-au pupat pe FICUS, ar fi putut usor sa ia banul si sa ne abureasca , deci cuvantul cheie e evolutie

    • Ceaprasteiul mumă-ti Elena Popa (asta ca sa vorbesc pe limba dumneavoastra si sa ne putem intelege), nu se compara Basescu cu Iohannis. Basescu a numit sefa DNA demisa de Iohannis, cel mai mare dusman al lui Basescu (Dan Voiculescu) e papusarul lui Iohannis, iar ministrul Justitiei in vremurile sale cele mai bune era Monica Macovei, nu predoiu. Basescu avea la 4 ani IQ-ul lui Iohannis de azi. Cu IQ-ul asta, Basescu a incercat sa creeze un stat care a fost cea mai buna aproximare a unui stat de drept in Romania post-comunista, in care sa aiba totusi si el loc sa-si faca mismasurile. N-avea mare spatiu de manevra, dovada ca fratele lui a fost arestat cit Basescu era inca in functie. Intre timp, si-a facut praf mostenirea, dar n-o sa se compare niciodata cu acest neica-nimeni care a ajuns prin frauda presedinte. V-o fi taiat salariul sau pensia, dar nu e un motiv suficient sa-l comparati cu Iohannis.

    • Toti presedintii sunt, mai devreme sau mai tarziu, plante in ghiveci, din pacate.Arta lor e sa fie asa cât mai târziu in mandatul de 1-8 ani. Modelul de management al societatii e prost. Problema e ca nu avem altul mai bun, dar, cum spune Jung, când nu avem solutie avem prilejul sa trecem la un nivel de conștiința superior. Chiar războiul distructiv cum e poate sa ne salte, probabil ca nu ne va salta pe noi, pe polonezi, ucrainieni poate ca da. In rest, voi balacariti-va aici in comentarii, baia de nămol face bine la piele, pielea altui mamifer.

  16. o structura oligarhica care calca in picioare institutiile si legile …

  17. Electoratul Românistanului „ieuropean” .. e cum e,dar nici clasa politicã post decembristã nu i mai breazã .. sau interesatã în a europeniza,în a evolua .. un electorat destul de medieval si prea putzin civilizat 🤡👹

  18. Una din erorile societății de azi este să caute la toate problemele cu care se confruntă explicații în ultimii aproximativ 30 de ani de post-comunism sau în cei 45 de ani de comunism. Nu zic că nu sunt multe rele care s-au achiziționat sau s-au adâncit în perioada asta, dar găsirea unor soluții cere o luciditate mai mare care lasă la o parte năduful personal și se uită la istoria mult mai lungă a occidentalizării forțate a României. Titu Maiorescu scria la 1868 despre formele fără fond. Tapalagă descrie cu acuratețe aceleași probleme semnalate de Maiorescu.
    Ce mi se pare ironic este că segmentul pro-occidental românesc salută cu înfocare fiecare mișcare forțată a României în direcția progresului forțat și se pâng după aceea în aceeași suflare de adoptarea superficială a acestor reforme. La ce poți să te aștepți dacă democrația este înțeleasă ca toți ceilalți să voteze după valorile tale personale. Nimeni nu are timp, răbdare sau pasiune pentru a-i înțelege pe cei din afara propriei bule. Dacă majoritatea nu vrea ce vreau eu majoritatea sunt niște nenorociți. Dacă iese votul cum vreau eu, e democrație.
    La fel ca ținerea copiilor sub fusta mamei îi distruge de la o anumită vârstă, românii trebuie tratați ca niște adulți care pot și trebuie să hotărască ce vor să facă cu viața lor. În general și în viața politică în particular. Discuțiile politice sunt toate înțesate de judecăți morale care pun accente de alb sau negru pe absolut orice discuție. Politica este arta de a îmbina interese multiple și de a negocia soluții de compromis autnci când aceste interese nu se suprapun (ceea ce se întâmplă adesea). Hai să ne dăm jos de la tribuna unde ne erijăm în procuror și judecător și să încercăm să înțelegem mai bine interesele celorlalți ca să știm ce anume avem de negociat.

  19. De sus la alţii.

    Voi ştiţi cum se uită politicienii români la voi când ajung la vârful puterii?….acuma se vede dacă sunteţi inteligenţi şi găsiţi răspunsul la întrebare.

  20. Faza este simplă! Totul pornește de la învățământ. Si care a ajuns un sistem care produce doar poeți. „Elitele” nu știu să facă nimic concret, ci doar să dea cu gura. Iar „guriștii” nu aduc progres, ci doar consumă resurse. Toți „guriștii”, fie de la stat sau de la privat, sunt cățărați pe spatele puținilor români care mai produc ceva concret.

    • Eugen(ia) agramat(ă) și dus(ă) cu capul.
      Mă-ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu . Avem de cine râde .

    • … poti sa umflii romanu’ de carte cat cuprinde, e chiar mai rau daca nu are si caracter.

  21. O analiza corecta, dureros de adevarata. Nu ne putem preface la infinit. Trăim in minciuna de atâta timp, nimic bun nu poate ieși din asta.

  22. Corecta și completa radiografia societății politice romanesti .
    Acum doua zile ( la nivel minimal) arătăm aceleași păcate , atât la unguri și polonezi cât și la cei români .
    Este evidentă încercarea de acaparare a domeniului justițiar ,prin clanurile din justiție ( de tip dorneanu,savonea,vicol, ciordache, ministrul buburos, dar și actualul, ghidonat de iohannis) și economică ,de tip famiglia prin politicieni și interpușii acestora . Dar a minimaliza acțiunea Moscovei pe teritoriul celor trei țări , este o mare nesăbuită.
    Puțin și camarila au dat ok pentru acapararea a tuturor structurilor politice , economice și juridice .
    Poate că de aici vine pericolul cel mai mare .
    Psd, PNLsi veșnicul și eternul UDMR ( vedeți pozitia tranșantă a lui Victor Orban) se îndreaptă clar spre drumul clocit la grivco- Voiculescu . Iohannis este marioneta și PNL complice ( oare de ce?) .

  23. In concluzie, autorul câți porumbi a săpat sau câte șuruburi a produs în cei 33 ani de după ’89? Că de aia nu merge treaba în România, din cauză că are prea mulți poeți care nu fac nimic, dar dau cu gura!

  24. Panică!
    Inima mi se zbatu iarasi tulburata 🤣
    Fix invers spun si traditionaliștii de la A3!

  25. Un articol excelent și o sinteză corectă! Felicitări!
    In ultimele 2 paragrafe parca mi-ai citit gândurile si alegerile.

  26. poate scoateti acesta adresa de email de la index

  27. Clar, se lucrează cu toată mafia de peste tot. Se protejează intre ei. Corupție există la toate nivelurile, chiar și la conducerea UE, că doar tot de la conducere statelor vine. Diferența este clasa de mafie și puterea societății.

  28. Cocalar cu ifose de analfabet.

  29. Ipocrizia la noi, este un PACAT CAPITAL, unul e moarte si trebuie starpita fara sa ne pese daca si purtatorii ei sunt la fel de starpiti cu aceasta ocazie. Sunteti de acord dragilor?

  30. Citind comentariile de aici (nu toate injuraturile), avem impresia ca romanii mananca democratia pe paine. In realitate nu ne obosim sa trecem pe la cabina de vot, iar daca cineva ajunge sa fie ales sau pus pe vreo functie isi zice: pai ce, eu sunt mai prost? Uite la ala dinaintea mea cate si-a facut. Trebuie sa si facem democratie domnilor, nu asteptati sa pice din cer. Nu uitati de cei care au murit pentru ca noi sa avem drept de vot liber. Unul din primele sloganuri strigate in ’89 pe strazile Timisoarei a fost: Vrem alegeri libere.

  31. G4media, sa va fie rusine, am incercat ieri de 4 ori sa postez un comentariu si l-ati RESPINS cu „Trimiti comentariul prea repede”!
    Sa va fie rusine!

  32. Ciolhanis a tradat in ultimul hal propriul electorat, cum se mai viseaza impostorul asta sa fie ales numit intr-o functie europeana?
    O sa ramana in istorie ca „presedintele tradator”.

  33. De ce nu promovati USR ca alternativa in loc sa spuneti: „Sistemul pare și azi închis pe termen lung, pentru cel puțin două cicluri electorale, cu slabe speranțe de primenire. ”

    Ei sunt clar alternativa , si sunt acolo. II putem vota in 2024 si gata, s-a terminat cu FSN/USL …

  34. E duplicitate, dar după părerea politicienilor, e o duplicitate necesară, încearcă să împace și capra îndărătnică de acasă cu varza bruxelleză. La fel face și RM, ce să facă, stă și ea cu capu plecat în bătaie de crivăț. Articol corect, spune ce trebuie, demnitatea înainte de toate, frumos, numai că trebuie mai mulți care să stea drept în vijelie și nu se cere nimeni voluntar.