Modificare cu dedicație a Codului penal pentru Sevil Shhaideh: abuzul în serviciu nu se aplică în cazul actelor adoptate de Parlament sau Guvern
Un alineat nou introdus de PSD în Comisia Iordache la redefinirea abuzului în serviciu prevede că articolul 297 din Codul Penal ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”, ceea ce reprezintă, potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, o modificare de care va beneficia din plin Sevil Shhaideh, trimisă recent în judecată în dosarul Belina. DNA o acuză de abuz în serviciu, pentru că ar fi trecut în 2014, pe când era ministru al dezvoltării, insula Belina din domeniul public printr-o hotărâre de guvern, nu prin lege. Or, comisia Iordache a stabilit că abuzul în serviciu nu se aplică ”actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.
Decizia comisiei Iordache de a scoate elaborarea, emiterea și aprobarea oricăror acte adoptate de Parlament sau Guvern din aria de aplicare a abuzului în serviciu este cu atât mai suspectă cu cât CCR a permis DNA să ancheteze legislație secundară (HG-uri de pildă), procurorii fiind opriți doar să ancheteze legislație primară (legi sau oug).
În decembrie 2017, Curtea Constituțională a explicat, în motivarea deciziei care permite practic DNA sa continuie ancheta în cazul Belina, de ce hotărârile de guvern pot fi anchetate de procurori, spre deosebire de ordonanțe de urgență, în cazul cărora decisese deja că nu pot fi verificate. Curtea a făcut, astfel, diferența dintre actul normativ (ordonanțe, legi) și actul administrativ cu caracter individual și arată cum acesta din urmă „poate fi susceptibil de a produce foloase, avantaje, ajutor, în sensul prevăzut de legea penală”.
Direcției Naționale Anticorupție a anunțat, miercuri, că a finalizat ancheta în dosarul Belina și a trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh, fostul ministru al dezvoltării, un fost director în cadrul ministerului, pe fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, și doi funcționari în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitară Imobiliară din Alexandria. Shhaideh este acuzată că
”În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale”, se arată în comunicatul DNA. Insula Belina a ajuns în 2014 la Tel Drum, iar ulterior la o firmă controlată de Ștefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea. Belina a devenit astfel locul preferat de recreere și pescuit a familiei Dragnea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii