Modificări la proiectul privind noua Secţie Specială: Procurorii care vor investiga magistrații vor fi selectaţi de plenul CSM, nu de procurorii generali/ Amendamentele acceptate de Predoiu aparțin grupării din CSM dominată de Lia Savonea
O comisie de lucru a CSM a propus mai multe amendamente la proiectul de lege privind noua variantă a Secţiei Speciale, iar acestea au fost acceptate de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, potrivit unor documente oficiale consultate de G4media.ro. Principala modificare constă în faptul că procurorii noii Secţii Speciale nu vor mai fi selectaţi de procurorii generali ai parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ai parchetelor Curţilor de Apel, cum era în varianta iniţială propusă de ministerul Justiţiei, ci de către plenul CSM.
Numele propuse de plenul CSM vor fi desemnate în cadrul noii Secţii Speciale pentru mandate de 4 ani de către procurorii generali, în termen de 30 de zile. Procurorii generali pot refuza motivat numele selectate de plenul CSM.
De notat că amendamentele acceptate de ministrul Justiţiei aparţin grupării dominate de fosta şefă a CSM, Lia Savonea. Magistraţii reformişti şi minoritari precum Andrea Chiş sau Cristian Ban din cadrul CSM intenţionează să vină cu observaţii în şedinţa de plen de mâine.
Avizarea proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, este pe masa plenului CSM din data de 11 februarie 2022. Avizul CSM este esențial pentru ca proiectul să treacă rapid de parlament. „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”, a declarat ministrul Justiției Cătălin Predoiu în dezbaterile privind desființarea SIIJ.
Trei ONG-uri precum Funky Citizens, Comunitatea Declic și Asociația Voci pentru Democrație și Justiție resping proiectul de lege propus de Ministerul Justiției privind desființarea Secției Speciale (SIIJ) și îi cer ministrului Cătălin Predoiu să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, înainte de a merge cu proiectul în Parlament.
Actuala majoritate PSD-PNL-UDMR a căzut de acord să modifice actuala variantă a Secției speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, ci să fie anchetate de procurori ai parchetului general și ai parchetelor Curților de apel.
USR a sesizat Comisia de la Veneția
Pe 24 ianuarie 2022, USR a anunțat că solicitarea sa a fost adoptată, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ.
„Este esenţial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei Speciale să fie verificat de Comisia de la Veneţia. Proiectul ministrului Predoiu nu reface competenţa DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV şi a avizului anterior al Comisiei de la Veneţia. Practic, reînfiinţează o SIIJ la Parchetul General, cu filiale la parchetele de pe lângă Curţile de Apel, şi mută selecţia procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea„, susţine Stelian Ion.
Acesta adaugă faptul că „lucrurile nu pot rămâne aşa cum îşi doresc actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis„.
„Justiţia trebuie să fie apărată de orice fel de ingerinţe, ţinută departe de indicaţii politice, iar hărţuirea magistraţilor trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanţii şi este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneţia„, a declarat Stelian Ion.
Comisia de la Veneția ar putea emite un punct de vedere în martie 2022, potrivit portalului Comisiei de la Veneţia.
Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii