G4Media.ro

Modificările aduse de PSD-ALDE la legea Curții de Conturi au fost declarate…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Modificările aduse de PSD-ALDE la legea Curții de Conturi au fost declarate neconstituționale în integralitate

CCR a declarat marți, cu majoritate de voturi, neconstituțională în ansamblul său legea de modificare a legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, se arată într-un comunicat al instanței.

  • ”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulată de Președintele României și a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi este neconstituțională, în ansamblul său. Examinând obiecția de neconstituționalitate, din perspectiva criticilor de neconstituționalitate extrinsecă invocate, Curtea a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră competentă, cu încălcarea termenelor stabilite de art.75 alin.(2) din Constituție”, se arată în comunicatul CCR.

Modificările aduse de PSD și ALDE legii Curții de Conturi și contestate dur de Comisia Europeană – care a avertizat cu tăierea fondurilor europene pentru România – au fost adoptate pe 5 iulie de Senat, în calitate de for decizional.

Unele dintre prevederile contestate de Executivul de la Bruxelles pentru că eliminau garanțiile de independență ale Curții de Conturi și o subordonau politic partidului aflat la putere au fost îndulcite de Senat, dar nu eliminate.

Reamintim că PSD controlează deja în mare măsură conducerea instituţiei. Preşedintele Curţii este Mihai Busuioc, fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Astfel, a fost menținută prevederea ca președintele Curții și nu conducătorul departamentului care realizează raportul de audit să sesizeze organele de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii.

  • Noua prevedere: (Art. 33 alin 6): În situațiile în care în rapoartele de audit se constată existența unor fapte pentru care există indicii temeinice că au fost săvârșite cu încălcare legii penale, consilierul de conturi raportor propune plenului, odată cu aprobarea raportului de audit, aprobarea sesizării organelor de urmărire penală. Sesizarea organelor în drept se efectuează de președintele Curții de Conturi.
  • Prevederea în vigoare: În situațiile în care în rapoartele de audit se constată existența unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale, conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării și informează entitatea auditată.

De asemenea, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi nu își pierd funcția în caz de urmărire penală sau trimitere în judecată, decât dacă sunt condamnați definitiv pentru fapte comise în legătură cu atribuțiile de serviciu.

  • Noua prevedere: (Art. 54): Membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt demiși de drept din funcțiile lor de la data pronunțării unei sentințe penale definitive, nefavorabile persoanei respective, pentru o faptă în legătură cu atribuțiile de serviciu.
  • Prevederea în vigoare: De la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

Nu în ultimul rând, a fost introdus controlul președintelui Curții de Conturi – persoană numită politic – asupra structurii organizatorice a Curții de Conturi și a fost eliminat articolul care prevedea că Autoritatea de Audit este finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Curții de Conturi.

  • Art. 11 La propunerea președintelui, structura organizatorică a Curții de Conturi, statul de funcții, numărul de posturi de conducere și de execuție, repartizarea domeniilor de activitate pe decanate și pe direcții și atribuțiile direcțiilor, precum și ale celorlalte structuri se stabilesc de plenul Curții de Conturi.

G4Media.ro a scris în exclusivitate pe 26 aprilie că România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări aduse la legea Curții de Conturi.

Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, experții europeni sunt îngrijorați de modificările operate în Parlament la legea Curții de Conturi, modificări care nu mai garantează independența acestei instituții care verifică inclusiv modul în care sunt cheltuite fondurile europene de către administrațiile locale. ”Modificările au trecut de Camera Deputaților, iar dacă vor trece și de Senat, se vor suspenda automat plățile pentru toate programele până când ne vom asigura că avem un audit independent. Acest lucru se va întâmpla automat, dacă din legea de funcționare a Curții de Conturi dispar garanțiile de independență”, au explicat pentru G4Media.ro oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Avertismentul e legat de plăţile pentru proiectele aflate acum în derulare, ceea ce ar însemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finanţare europeană.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor plăților, indiferent de axa de finanțare (infrastructură, agricultură etc), sunt fără precedent.

Pe 14 iunie, G4Media.ro a scris că Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, preşedintele Camerei Deputaţilor – Liviu Dragnea, şi cel al Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, au fost avertizaţi oficial de Comisia Europeană că România riscă suspendarea tuturor plăţilor pe proiecte europene dacă știrbește independența Curții de Conturi, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Trei scrisori de avertizare de la Comisia Europeană au ajuns la autorităţile române, au declarat pentru G4media.ro surse guvernamentale. Autorităţile de la Bruxelles cer expres ca Parlamentul să renunţe la modificările pe care le aduce Legii Curţii de Conturi, n4.94/1992, şi care care pun în pericol independenţa Autorităţii de Audit.

Scrisorile oficiale au fost semnate de reprezentanți din trei direcții general: DG Regio, DG Competition și DG Mare (afaceri maritime și pescuit).

Miza financiară este una uriașă: 18 miliarde de euro fonduri europene are România la dispoziție în acest exercițiu financiar (la care se adaugă plățile directe din agricultură).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Băsescu plusează la legea lui Dragnea pentru desecretizarea protocoalelor privind combaterea corupției: Solicită desecretizarea planurilor de acțiune SRI-DNA

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Pai cum sa nu-ti vina sa pleci din tara, cand o imparti cu asemenea oameni?

  2. Si asta din poza o fi contaminat cu PPA?!

  3. Asta arată nu doar reaua credință a PSD alde, dar și incompetenta lor:)) have a great day Romania…

  4. Deci asa se pot speria sobolanii astia psdisit, ii ameninti cu taierea fondurilor europene

  5. Lui busuioc asta din poza:
    Frumosule, ce dinti inteligenti ai!

  6. Pana la urma nu se va intampla mare lucru.
    Curtea de Conturi este si va ramane subordonată partidului de la guvernare.
    Vedeti echipa de conducere, criteriile de ocupare a posturilor sau daca va doriti sa lucrați acolo rog încercați.
    Am vazut ca s-au scos posturi la concurs recent , au aplicat foarte multi si sunt multi care au trecut acest test, nu usor, ramane de vazut care va fi criteriul de selecție pe post.
    E lesne de banuit.

    • Curtea de Conturi este si va ramane stat in stat. Nimeni n-o trage vreodata la raspundere pentru nimic pentru ca ii este absolut frica de ea.
      Am incercat sa conving camerele Parlamentului, vreo 3 comisii permanente, lideri politici, etc. sa „invite” Curtea de Conturi in Parlament pentru a da explicatii asupra blocajului pe care l-a creat in sistemul BauSpar de peste 3 ani, dar a fost imposibil sa reactioneze unul! Nici macar n-au incercat!
      Curtea de Conturi distruge cu mana ei o afacere, dar nu raspunde in fata institutiilor „statului de drept”, cu exceptia Justitiei.
      Una e in teorie, altfel e in practica. Deci, daca si televiziunilor le e frica de Curtea de Conturi, despre ce vorbim? Si asta chiar nu inteleg.

  7. BLA, BLA, BLA. CURTEA DE CONTURI E DOAR HOTEL DE LUX PENTRU ELEFANTI. LOCALUL DE UNDE SE SALTA SALARII URIASE.
    CE URMARI ARE „MUNCA” CURTII DE CONTURI ?