Modificările care ar fi eliminat garanțiile că finanțarea partidelor se face legal au fost declarate pentru a doua oară neconstituționale
UPDATE: Curtea Constituțională a anunțat, printr-un comunicat de presă, că hotărârea a fost luată în unanimitate și a subliniat că majoritatea PSD-ALDE a încălcat o decizie anterioară a Curții pe acest subiect:
”La adoptarea legii examinate, Parlamentul a procedat contrar considerentelor reținute în parag.59 al Deciziei nr.718 din 8 noiembrie 2017, în sensul că procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a încetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare a legii. Or, prin Decizia nr.718 din 8 noiembrie 2017, Curtea a constatat neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, în integralitatea sa”, se arată în comunicatul Curții..
Modificările aduse de PSD și ALDE legii privind finanțarea partidelor politice au fost declarate joi pentru a doua oară neconstituționale de către CCR, au declarat surse de la Curte pentru G4Media.ro.
Noile prevederi ar fi eliminat o serie de garanții că finanțarea partidelor se face cu respectarea legii.
Este pentru a doua oară când CCR s-a pronunțat asupra acestei legi, care a mai fost contestată de către partidele de opoziţie și a fost declarată neconstituţională de către Curte şi apoi reexaminată în Parlament, notează News.ro.
Sesizarea a fost făcută la CCR în 15 mai de căre deputaţii PNL şi USR, care spun că legea – declarată neconstituţională de către Curte – a fost reexaminată de către Parlament cu încălcarea unei decizii a Curţii Constituţionale din 2017.
Semnatarii sesizării invocă şi faptul că abrogarea unui mare număr de alineate care prevedeau separat sancţiunea aplicabilă în anumite situaţii, corelată cu modificarea articolului referitor la sancţiunile contravenţionale în sensul renunţării la trimiterile către alte texte din lege în favoarea reluării în scris a descrierii faptelor respective, încalcă mai multe articole din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.
Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai modificarea legii privind finanţarea partidelor politice, reexaminată în urma deciziei Curţii Constituţionale. În noiembrie 2017, CCR a decis că legea – care permitea partidelor să păstreze sumele primite ilegal în campanii – este neconstituţională. Şi atunci, CCR a fost sesizată de către parlamentarii USR, PMP şi PNL.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii