G4Media.ro

Modul în care sunt cheltuiţi banii din PNRR, supravegheat de Autoritatea de…

Foto: Pixabay

Modul în care sunt cheltuiţi banii din PNRR, supravegheat de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi, condusă de apropiaţi ai lui Dragnea. Ce spune ministrul Cristian Ghinea

Modul în care sunt cheltuite cele peste 29 de miliarde de euro din PNRR va fi supravegheat de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi, condusă de apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, printre care se numără şi fostul senator PSD Niculae Bădălău. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susţine însă că instituţia performează şi nu ia decizii politizate, scrie jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii Insider politic, pentru News.ro.

Autoritatea de Audit e condusă de un preşedinte şi de doi vicepreşedinţi numiţi politic.

Şeful instituţiei e Lucian Dan Vlădescu, promovat de PSD în 2017, în plină era Dragnea. Între 2012 şi 2013, Vlădescu a condus Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), fiind numit în această funcţie de premierul de atunci Victor Ponta, la insistenţele lui Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru News.ro.

Florin Tunaru, originar din Teleorman, e vicepreşedintele Autorităţii de Audit tot din 2017. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca şef de serviciu şi, ulterior, director executiv la Direcţia de Contabilitate. În perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe şeful CJ Teleorman Liviu Dragnea în domeniul financiar-contabil şi al finanţelor publice. In timpul guvernarii USL, a fost numit vicepresedinte al ANAF, tot cu susţinerea lui Dragnea.

Şi fostul senator PSD Niculae Bădălău ocupă un post de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Niculae Bădălău nu ar fi putut ajunge vicepreşedinte al Curţii de Conturi dacă, în urmă cu patru ani, nu ar fi modificat legea în interesul său. Cum Nicolae Bădălău e de profesie inginer, n-ar fi putut ajunge şef al Curţii de Conturi. Prin urmare, Bădălău a depus personal un amendament la lege, astfel încât a adăugat o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”. Amendamentul a fost adoptat cu majoritate de voturi, căci PSD deţinea controlul în Parlament.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susţine în emisiunea Insider politic de la Prima TV, că Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi este o instituţie care performează.

”Relaţia instituţională dintre ministerul pe care-l conduc şi această Autoritate de Audit este foarte bună. Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu şeful Autorităţii de Audit şi cu mai mulţi auditori, printre care şi domnul Bădălău. Avem o relaţie instituţională foarte bună si discuţia a fost despre care va fi procesul de auditare din PNRR. Sunt optimist. Nu e decizia mea cine este acolo, este decizia statului român. Autoritatea de Audit este o instituţie care performează, totuşi. Aşa cum noi ( Ministerul Fondurilor Europene – n.r.) suntem punctul de legătură al Comisiei Europene pe modul în care se face programarea, se cheltuie banii, aşa sunt ei punctul de legătură al Curţii de Auditori a Uniunii Europene. Această Autoritate de Audit nu ia decizii politizate, tocmai pentru ca îi controlează şi pe ei cei de acolo (Bruxelles- n.r). Sunt obligat să am încredere şi chiar am”, a spus Cristian Ghinea in emisiunea Insider politic, care va fi difuzată duminică, începând cu ora 11.00, la Prima TV.

Integral pe News.ro.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. S-a vazut cum performeaza Curtea de Conturi: au facut public un raport despre ANPC și nimeni nu a zis nimic.
    Nici Parlamentul nici Guvernul.
    De ce?
    Pentru ca acel raport, daca ar fi luat in serios ar trebui aplicat apoi de toate celelalte institutii cu rol de control: ANAF Antifrauda, ANSVA, Poliție Economica, Garda de Mediu… Registrul Auto, etc

    Toti se prefac ca fac ceva, la stat munca nu e luata in serios. Nu exista rigurozitate.

    • LA CC A FOST PUS vicepresedinte CIORDITORUL badalau, PENTRU CARE A FOST MODIFICATA LEGEA, CA ALTFEL NU AVEA PREGATIREA NECESARA.
      ACOLO TRONEAZA SI tata socrul LUI ponta, I-O FI SPUS CE FAPTE FAPTUIA LA „revolutie” ?
      & ASOCIATII, & CO

  2. În 31 de ani, avem adevărații decidenții ai statului român invizibili, dar ne livrează voios și cu succes impostori pe post de profesioniști „în toate cotloanele statului” Cotroceni, Parlament, Guvern, BNR…

  3. Ghinea abereaza sau ce naiba, cum sa spui ca „Autoritatea de Audit este o instituţie care performează, totuşi.”?!
    Ce mareata „performanta” a gasit el la Autoritatea de audit a Curtii de Conturi, sa ne spuna macar una, o performanta mareata!
    Cand de fapt, stim bine ca Rapoartele de Audit ANUALE ale Curtii de Conturi, acele Rapoarte care sesizeaza An de An(fara sa fie luate in seama de vreo Institutie a Statului, fara sa aiba vreun efect!) RISIPA si TOATE neregulile, ilegalitatile privind utilizarea BANILOR publici si totusi NU se intampla nimic, uite:
    3 Martie 2021, ziare.com: „Raportul Curtii de Conturi: Statul gestioneaza atat de prost banii incat se cearta singur pentru ei.
    Statul demonstreaza de la un an la altul cat de „bun gestionar” al banilor si patrimoniului este. Astfel ca, in cazul Ministerului Sporturilor si Tineretului nu exista evidente pe 20 de ani ai patrimoniului sportiv, la Ministerul Culturii, fie ca esti angajat part-time sau nu, primesti sporul de hrana la fel ca restul, iar daca ai plecat din minister tot primesti vouchere de vacanta. SGG da sute de mii de lei pe un sistem informatic pe care nu l-a folosit, iar Compania Nationala de Investitii ia bani de la stat pe care nu-i foloseste dar nici nu-i returneaza, potrivit ultimul raport al Curtii de Conturi.
    Politia trage cu gloante oarbe.
    SGG si-a luat sistem informatic pe care nu-l foloseste.
    CNI nu mai vrea sa dea banii inapoi la stat.
    Pe afara e vopsit gardul, in Curte te mananca palma si primesti bani.
    In raport se mai consemneaza ca, Curtea de Apel Oradea a efectuat in luna decembrie 2019 plati nelegale in suma de 9,927 milioane lei, reprezentand diferente de drepturi salariale aferente perioadei ianuarie 2010 – martie 2015, ca urmare a lamuririi intinderii si intelesului dispozitivului unor titluri executorii, pronuntate in anul 2008, executate integral in perioada 2012-2015.
    Vouchere de vacanta pentru oameni care nu mai lucrau.
    La Ministerul Culturii, nu au fost respectate prevederile legale privind plata indemnizatiei de hrana pentru personalul angajat cu contract de munca cu timp partial (2/4/6 ore/zi), intrucat indemnizatia de hrana platita acestuia a fost acordata similar cu cea platita unui angajat cu norma intreaga, respectiv, ca suma reprezentand a douasprezecea parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata (2.080 lei*2/12 = 347 lei/luna).
    Patrimoniul sportiv pe 20 de ani, in zona crepusculara.
    In urma controalelor efectuate la Ministerul Sportului si Tineretului, au fost identificate documente privind inventarierea patrimoniului aferenta anului 1990 doar la 18,3% dintre entitatile auditate subordonate MTS, iar la restul de 81,7% dintre entitati nu au fost identificate documente, principalul motiv al lipsei acestora fiind prevederile legislative cu privire la termenul de pastrare (5 ani).
    La ANL s-a construit… partial.
    In perioada 2017-2019, in cazul Agentiei Nationale a Locuintelor, pentru 12 amplasamente au fost angajate sume in valoare de 63,557 milioane lei in scopul executiei de lucrari, la care s-a renuntat ulterior, acestea reprezentand 35,23% din numarul unitatilor locative care ar fi trebuit sa se realizeze in cadrul proiectului.”

    Gasiiti pe net exemple peste exemple cu Rapoartele INUTILE ale Curtii de Conturi in urma Auditurilor facute anual la fiecare Institutie publica!
    Cum sa spune Ghinea ca Institutia „performeaza”, cand REZULTATELE muncii lor sunt ZERO pentru Romania!?
    „Performanta” unei Institutii publice inseamna REZULTATE pentru Tara si in acest caz se masoara in BANI!

    • Nu mai ridicați dvs. Curtea în slăvi cu rapoartele pe care le face pentru că nu este chiar așa!
      Ati auzit de verificări selective și la comandă politică?! Înseamnă că nu!

    • Am auzit eu!
      Parlamentul poate cere Curții de Conturi, prioritar, sa verifice exact ce le cer ei! Eu le-as cere sa-mi livreze bazele de date, ca doar nu toți țin contabilitatea un Excel.

    • * și apoi as infiinta o comisie parlamentara in care majoritatea e de partea binelui si impreuna cu experti independenti as face rapoarte țintite catre DNA FIX cu frauda ca sa nu o poata lălăi prea mult. Sa modifice si legea ca DNA sa finalizeze prioritar dosarele cazurilor primite

  4. UE pune lupii paznici la stana.

  5. Aaaaaa, eu sunt relaxat dacă această instituție este indrituita să supravegheze cheltuirea banilor europeni pentru că am văzut cum a verificat 13 ani și cheltuirea banilor publici la Primăria S1 și nu a găsit nimic suspect în plățile către Rompres! Niciun indiciu nu a găsit pentru a săpa mai adânc, totul a fost perfect legal și eficient și eficace!

  6. Ghinea, mai întâi adu banii aceia in țară că ai rămas de câteva ori corigent la acea materie,sper la toamna sa treci examenul de corijența.Asta este ca povestea cu drobul de sare.Te freacă frica că o să fure alții, cea ce deocamdată nu există.Grija mare să nu rămâi repetent!

    • Trece la limită! Cu 4 mld. Euro reprezentând avansul și restul va fi pa!

    • Greșit și trist este, că pentru 4-5 mld Euro au băgat o țară în austeritate pentru 4 ani!

  7. Cu scuzele de rigoare dar redacția G4media iar se umple de penibil cu acest articol. La momentul actual, singurii apropiați ai lui Dragnea sunt colegii de celulă și angajații de la penitenciar.

  8. Huh?!? Cum!?! Cred ca am votat gresit schimbarea. Din ce spune am inteles de la dl Ghinea totul e ok cu institutiile statulu, si deci nu era necesara aceasta schimbare. Lasa ca mai vin alegeri.

  9. V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti.