G4Media.ro

Moldova a acceptat compromisul propus de Franco Frattini privind Transnistria/ Chișinăul nu…

Moldova a acceptat compromisul propus de Franco Frattini privind Transnistria/ Chișinăul nu a precizat în ce constă propunerea

Formula de compromis pentru protocolul rundei de negocieri în formatul ‘5+2’ de la Bratislava, propusă de preşedintele în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, este agreată de autorităţile de la Chişinău, care sunt pregătite să semneze documentul respectiv, potrivit Radio Chişinău, citând o declaraţie a vicepremierului moldovean responsabil pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

Într-o conferinţă de presă, Flenchea a spus că autorităţile de la Chişinău au analizat formula propusa de către OSCE şi a confirmat printr-o scrisoare că o agreează şi că este gata să o semneze.

Chişinăul speră că protocolul rundei de negocieri în formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA, ca mediatori) de la Bratislava din luna octombrie va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfăşura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat vicepremierul menţionat.

După ce Chişinăul şi Tiraspolul nu au putut conveni în privinţa priorităţilor pe termen scurt, din această cauză nefiind semnat protocolul, Franco Frattini a propus o formulă de compromis, iar aceasta este agreată de autorităţile Republicii Moldova, a explicat el.

Potrivit acestuia, Consiliul Ministerial al OSCE va discuta şi va aproba la cea de-a 26-a reuniune, în perioada 5-6 decembrie, la Bratislava, declaraţia cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul ‘5+2’.

El a evitat însă să precizeze în ce constă formula de compromis propusă de Franco Frattini, ceea ce a dat naştere la speculaţii potrivit cărora Chişinăul este dispus la concesii în defavoarea Republicii Moldova.

‘Mă tem că (…) ele sunt în detrimentul Republici Moldova şi demnitarul moldovean se teme să le anunţe din timp pentru că ar putea să provoace o reacţie ostilă a societăţii civile şi a opiniei publice’, a apreciat analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador la Moscova.

Expertul Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control, spune că, aparent, autorităţile de la Chişinău au convenit deja anumite înţelegeri cu Moscova, care sunt în favoarea intereselor Tiraspolului, potrivit postului de radio citat.

La runda de negocieri în formatul ‘5+2’ de la Bratislava, desfăşurată în 9-10 octombrie, părţile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chişinăului, problema a constat în stabilirea priorităţilor pe termen scurt. Guvernul moldovean a insistat pe libera circulaţie, respectarea drepturilor omului, asigurarea activităţii şcolilor cu predare în limba română şi unificarea standardelor fiscale şi a tarifelor vamale.

Sursa: Agerpres

Foto: Președintele Moldovei, Igor Dodon

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Daca chiar s-ar fi rezolvat ceva, atunci ar fi fost un motiv de bucurie si serbatorire.
    Daca se codesc sa spuna, nu are cum sa fie bine ventru R. Moldova.

  2. Eu recunosc Transnistria ca stat suveran dar fara localitatile din dreapta Nistrului!

  3. Nu spun ca nu cumva dreacul romulan sa-si bage coada.

  4. Perspectiva Unirii este din ce in ce mai departe. Prosti am fi sa le mai dam bani. Le sustinem parcursul European din gura, insa gata cu cetateniile Romane, gata cu ajutoarele banesti sau de alta natura, doar cateva burse la cei care provin din familii de patrioti pentru a studia in Romania.
    Decat sa le dai la astia 100 milioane de euroi, mai bine faci 20 km. de autostrada din Iasi catre Targu Frumos, parte din A8. Ar fi mai util si in perspectiva Unirii, ca atunci cand vin la noi si vad ca lucrurile merg spre bine iar la ei e saracie lucie, parca alta este atractivitatea Romaniei.